ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ποινή κάθειρξης 16 ετών στον Αρχηγό της «μαφίας των λουκουμάδων» στη Χαλκιδική

02/07/2025

Ποινή κάθειρξης 16 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 42χρονο, ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που προχωρούσε σε εκβιασμούς για τον έλεγχο των σημείων πώλησης λουκουμάδων σε πολυσύχναστες παραλίες της Χαλκιδικής.

 

Ποινή κάθειρξης 16 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 42χρονο, ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που προχωρούσε σε εκβιασμούς για τον έλεγχο των σημείων πώλησης λουκουμάδων σε πολυσύχναστες παραλίες της Χαλκιδικής.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, συμμορία και άλλες κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οδηγήθηκε στη φυλακή. Στον 42χρονο, βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ αποφασίστηκε η ποινή του να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ο ίδιος κατηγορούνταν και για δύο ακόμα κακουργήματα – απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μικροπωλητή και εμπορία ανθρώπων, σε συνάρτηση με τις συνθήκες εργασίας αλλοδαπών μικροπωλητών – για τα οποία κρίθηκε αθώος.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν ακόμη 11 άτομα για την ίδια υπόθεση. Οι περισσότεροι αθωώθηκαν, ενώ σε κάποιους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης, οι οποίες είτε μετατράπηκαν σε χρηματικές ποινές είτε τους χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η δράση των μελών της συμμορίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr, συμμορίες στη Χαλκιδική ανάγκαζαν αλλοδαπούς πωλητές να διαθέτουν στους λουόμενους από 500 έως 600 λουκουμάδες την ημέρα, προς δύο ευρώ τον καθένα. Τον λουκουμά τον προμηθεύονταν προς 50 λεπτά και πλήρωναν στον κάθε αλλοδαπό 50 λεπτά ανά πώληση, με αποτέλεσμα τα ημερήσια κέρδη τους να φτάνουν τα 500 με 600 ευρώ. Οι συμμορίες είχαν «μοιράσει» τις παραλίες, ωστόσο παρατηρήθηκαν περιστατικά όπου η μία ομάδα εισέβαλε στην «περιοχή» της άλλης, προκαλώντας συγκρούσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό του 2021 στη Νικήτη, όπου τέσσερα άτομα ξυλοκόπησαν έναν 44χρονο Γεωργιανό μικροπωλητή, του πέταξαν πέτρες και δεν δίστασαν να πυροβολήσουν. Επιχείρησαν να πάρουν τον κάλυκα που είχε πέσει μέσα στο Ι.Χ. του Γεωργιανού, αλλά όταν αντιλήφθηκαν ότι οι κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια, τράπηκαν σε φυγή.

Ο 44χρονος είχε δηλώσει στους αστυνομικούς ότι στο παρελθόν, κατά τους θερινούς μήνες, εργαζόταν ως πωλητής λουκουμάδων σε παραλίες μεταξύ Νικήτης και Νέου Μαρμαρά, όπου υπήρχαν συνεχείς προστριβές μεταξύ πωλητών διαφορετικών ομάδων για τα «πόστα».

Σημειώνεται ότι, κατά την απολογία του, ο βασικός κατηγορούμενος αρνήθηκε το σύνολο των πράξεων που του αποδίδονται.

Η συνήγορος υπεράσπισης δύο εκ των κατηγορουμένων, Ανθούλα Ανάσογλου, δήλωσε στο protothema.gr μετά την απόφαση του δικαστηρίου: «Η απόφαση του δικαστηρίου αποδόμησε δικαίως τις κατηγορίες για τη φερόμενη "μαφία των λουκουμάδων" και απέδωσε σωστά την έννοια της συμμορίας, μετατρέποντας το κακούργημα σε πλημμέλημα. Η απόφαση προχώρησε σε απαλλαγές πολλών κατηγορουμένων, για μια δικογραφία η οποία διογκώθηκε από τις αστυνομικές αρχές.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό των εντολέων μου να μη θεωρηθούν αναγνωστέες οι επισυνδέσεις των τηλεφώνων, οι οποίες ήταν πρόχειρες, με χειρισμούς κοπτοραπτικής, αφήνοντας πολλά σημεία κενά και προσπαθώντας να δώσουν ένα νόημα που δεν υπήρχε».

Πηγή: protothema.gr 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νάρκοτεστ στους δρόμους: Άδεια και νέα μέτρα ασφαλείας

09/02/2026

Η Αστυνομία θα αναστέλλει άμεσα άδειες οδηγών υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ μοτοσικλετιστές και διανομείς θα φορούν υποχρεωτικά φωσφορούχα κράνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μήνυμα στήριξης από τη Βουλή: Στο επίκεντρο έρευνα και φροντίδα για τον καρκίνο

06/02/2026

Τη δέσμευση της Βουλής για συνεχή ενίσχυση της έρευνας, της περίθαλψης και της στήριξης των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους επανέλαβε η Πρόεδρος του Σώματος, Αννίτα Δημητρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Στο στόχαστρο» κινητό και ζώνη: Κινητές κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη στους δρόμους

06/02/2026

Σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, προχωρά το Υπουργείο Μεταφορών, προωθώντας αλλαγές στη νομοθεσία για τη λειτουργία των κινητών καμερών φωτοεπισήμανσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βροχές και πιθανές καταιγίδες σήμερα – Αναλυτικά η πρόγνωση

06/02/2026

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τροχαίο στη Λεμεσό: Συνελήφθη 24χρονη, κρίσιμα 17χρονος

06/02/2026

Στη σύλληψη 24χρονης οδηγού προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ανακρίσεων για το σοβαρό τροχαίο ατύχημα με θύμα 17χρονο μοτοσικλετιστή, που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρέχουν στη μνήμη του Κυπριανού: Αγώνας δρόμου από το Κάβο Γκρέκο στο Αυγόρου

06/02/2026

Αγώνας δρόμου εις μνήμη του Κυπριανού Παπαϊωάννου, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών το 2023, διοργανώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ: Αναστέλλεται η συμμετοχή Φαίδωνα και Γυψιώτη στα συλλογικά όργανα

05/02/2026

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για το θέμα της αργίας του Φαίδωνα Φαίδωνος, αλλά και του δημάρχου Λευκονοίκου, Πιερή Γυψιώτη ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλάζει ξανά το σκηνικό: Σκόνη, άνοδος θερμοκρασίας και βροχές στο μενού

05/02/2026

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει παροδικά την περιοχή αλλά σταδιακά αναμένεται ασθενής χαμηλή πίεση. Από την Παρασκευή στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φλόγες σε διαμέρισμα στην Αγλαντζιά: Στεγνωτήριο πήρε φωτιά ενώ οι ένοικοι ήταν μέσα

05/02/2026

Στιγμές αναστάτωσης εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην Αγλαντζιά, όταν ηλεκτρική οικιακή συσκευή τυλίχθηκε αιφνιδίως στις φλόγες, ενώ οι ένοικοι βρίσκονταν εντός της κατοικίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: Εντοπίστηκαν σφαίρες σε τουαλέτα

05/02/2026

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι Αρχές στη Λάρνακα μετά τον εντοπισμό σφαιρών στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ