ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Πιστόλια σε ιδιώτες θα δίνει η Αστυνομία: Ποιες οι προϋποθέσεις και οι χρεώσεις;

19/06/2025

Πιστόλια σε πολίτες που διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους δίνει η αστυνομία. Οι πολίτες αυτοί, θα πληρώνουν 1.000-2.000 ευρώ για μίσθωση πιστολιών και πυρομαχικών.

 

Πιστόλια σε πολίτες που διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους δίνει η αστυνομία. Οι πολίτες αυτοί, θα πληρώνουν 1.000-2.000 ευρώ για μίσθωση πιστολιών και πυρομαχικών. Εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις, οι υπηρεσίες της αστυνομίας θα εκδίδουν τιμολόγιο πλήρως αιτιολογημένο. Το τιμολόγιο θα περιλαμβάνει και χρέωση για την εκπαίδευση που θα τυγχάνουν στο πεδίο βολής της ΜΜΑΔ στον Αναλυόντα, για την χρήση τους. Σήμερα τα πιστόλια και τα πυρομαχικά και η εκπαίδευση παρέχονται χωρίς καμία χρέωση από την  Αστυνομία. 

Με βάση πληροφορίες της εφημερίδας Πολίτης, σήμερα, ανάμεσά μας, κυκλοφορούν και οπλοφορούν με άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου περίπου 30 πρόσωπα στα οποία περιλαμβάνονται και πολιτικοί. Ο κατάλογος των προσώπων θεωρείται άκρως απόρρητος. Το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη ο Βουλή την περασμένη Πέμπτη, δεν αναφέρεται σε ποσά χρέωσης αλλά επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος έχει λόγο στις άδειες οπλοφορίας. Μπορεί να αποφασίζει την απόρριψη του αιτήματος και δεν θα τίθεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η απόφαση μπορεί να είναι τελεσίδικη. Σε ειδικές περιπτώσεις η χορήγηση του όπλου μπορεί να παρέχεται αφού συντρέχει πραγματικός λόγος που επιβάλλει τη χορήγηση, με την άδεια του Υπουργικού. 

Η μίσθωση των πιστολιών σύμφωνα με το νομοσχέδιο
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο απαιτεί από την καταβολή κόστους από τον ιδιώτη, στο οποίο περιλαμβάνεται πυρομαχικά και εκπαίδευση στη χρήση όπλου. Οι χρεώσεις θα είναι πλήρως αιτιολογημένες. Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς επιτρέπει την χορήγηση της άδειας μέχρι και δύο έτη, ενώ τώρα με το ανανεωμένο νομοσχέδιο η εκμίσθωση θα διαρκεί ένα χρόνο, όση θα είναι και διάρκεια της άδειας οπλοφορίας. Με τη λήξη της, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ανανέωση άδειας οπλοφορίας θα μπορεί να γίνεται υπό όρους με απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας και με νέα έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα εκδίδεται νέα αίτηση του ενδιαφερόμενου και επανεξέταση των νέων δεδομένων. 

Η εν λόγω πρόνοια του νομοσχεδίου αποσκοπεί πως στο να διασφαλιστεί ότι, απόκτηση και η κατοχή πιστολιών θα περιορίζεται χρονικά στο απολύτως αναγκαίο. Παρέχει καλύτερα εχέγγυα εξασφάλισης, ότι οι λόγοι για τους οποίους εγκρίθηκε η άδεια ισχύουν εξ υπαρχής, εξακολουθούν και είναι δικαιολογημένοι. Η εκπαίδευση που θα παρέχεται από την Αστυνομία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σχετικής άδειας. Σε περίπτωση αποτυχίας της εκπαίδευσης, θα πρέπει να ανακαλείται η άδεια και θα ενημερώνεται σχετικά το Υπουργικό Συμβούλιο. Σήμερα, όσοι έχουν άδεια οπλοφορίας περνούν εκπαίδευση αλλά ως εκεί. Δεν τίθεται κάποια άλλη προϋπόθεση.

Πληροφορίες: sigmalive / Πολίτης

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θάνατος 3χρονου: Σε άσχημη κατάσταση ο πατέρας - «Η κόρη τον ζητάει συνέχεια»

18/09/2026

Παραμένει στο νησί ο Βρετανός πατέρας μετά τον θάνατο του τρίχρονου γιου του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Νέα Υόρκη ο Χριστοδουλίδης με Κυπριακό, ενέργεια και διεθνείς επαφές στην ατζέντα

18/09/2026

Σειρά συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την προσωπική του απεσταλμένη για το Κυπριακό, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Κεντρικός σταθμός της επίσκεψης θα είναι η προσφώνησή του στην 81η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
FIR Λευκωσίας: 50 κενές θέσεις και αυξανόμενη πίεση στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

17/09/2026

Με 90 ελεγκτές αντί των 140 που απαιτούνται λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, την ώρα που οι τουρκικές ενέργειες στο FIR, η αύξηση των πτήσεων και οι καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των υποδομών εντείνουν τις πιέσεις. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ούτε λέξη για την Κύπρο»: Οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές απαντούν στη φον ντερ Λάιεν

17/09/2026

Κοινός προβληματισμός για την απουσία αναφοράς στην τουρκική κατοχή από την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης – Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για άμυνα, οικονομία, ενέργεια, μεταναστευτικό, κοινωνική πολιτική και διεθνείς κρίσεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλασμαφαίρεση στη Λάρνακα: Καταθέσεις, κατασχεμένα μηχανήματα και έρευνα για δύο κέντρα

17/09/2026

Στο επίκεντρο γιατρός που φέρεται να πραγματοποιούσε τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις – Εξετάζονται οι άδειες λειτουργίας, η εισαγωγή του εξοπλισμού και μη αδειοδοτημένα ενέσιμα σκευάσματα μπότοξ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Κουκουλοφόροι σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίου στη Λινόπετρα

17/09/2026

Κάμερες ασφαλείας φέρονται να κατέγραψαν τις κινήσεις δύο προσώπων πριν και μετά τους πυροβολισμούς – Ζημιές στην κύρια είσοδο, σε παράθυρο και στην τοιχοποιία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Ο Γκουτέρες αποκλείει συνάντηση 3+1 ή 5+1 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

16/09/2026

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας – Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή συνάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χωρίς βιβλία Αγγλικών γυμνάσια και λύκεια – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση

16/09/2026

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στη Μέση Εκπαίδευση, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Παιδείας – Καθυστέρηση από την ανάδοχο εταιρεία και ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ρητρών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προφυλακίστηκε το ζεύγος των γιατρών Ι.Γάκα και Η.Θεοδωρόπουλου για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

16/09/2026

Η Ιωάννα Γάκα και ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος οδηγούνται στη φυλακή μετά από ανακριτική διαδικασία περίπου 18 ωρών – Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσας διά παραλείψεως

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Ανακαλούνται άδειες παραμονής μετά τα επεισόδια στον Άγιο Ιωάννη – Οδηγίες για απελάσεις

15/09/2026

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης ενημερώθηκε από την Αστυνομία και έδωσε οδηγίες για τους αλλοδαπούς που φέρονται να εμπλέκονται – Μήνυμα και προς εργοδότες και ιδιοκτήτες υποστατικών

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ