ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



ΤΕΠΑΚ και ΛΕΜΕΣΟΣ 2030 ενώνουν δυνάμεις για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

06/02/2025

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην πορεία της Λεμεσού προς την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Λεμεσός 2030.

 

Η υπογραφή έλαβε χώρα την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2025, στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ.

Με αυτή τη στρατηγική συνεργασία, το ΤΕΠΑΚ ενώνει τις δυνάμεις του με το Λεμεσός 2030, προσφέροντας την επιστημονική του γνώση, τις τεχνολογικές του υποδομές και την ερευνητική του δυναμική για την ενίσχυση της υποψηφιότητας της Λεμεσού.

Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Λεμεσός 2030, Δρ Ανδρέας Πίττας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των δύο φορέων να συνεργαστούν για την ανάδειξη της Λεμεσού ως πρωτεύουσας του πολιτισμού στην Ευρώπη.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, δήλωσε: «Η Λεμεσός έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030. Το ΤΕΠΑΚ, ως κορυφαίος ακαδημαϊκός και ερευνητικός φορέας, συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, συνεισφέροντας τη γνώση και τις υποδομές του. Μαζί, μπορούμε να ενισχύσουμε τη θέση της Λεμεσού στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη. Καλή επιτυχία, Λεμεσός!»

Ο Πρόεδρος του Λεμεσός 2030, Δρ Ανδρέας Πίττας, τόνισε: «Η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι μια συλλογική προσπάθεια, που απαιτεί συνεργασία, όραμα και στρατηγικές συμμαχίες. Ευχαριστούμε θερμά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη στήριξή του και τη διάθεση να συμβάλει έμπρακτα στην υποψηφιότητα της Λεμεσού. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, μέσα από την έρευνα, την
καινοτομία και τη δημιουργικότητα, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην πολιτιστική και αναπτυξιακή διάσταση της πόλης μας. Είμαστε βέβαιοι ότι, με τέτοιες συνέργειες, η Λεμεσός μπορεί να αναδειχθεί νικήτρια στην πρόκληση του 2030».

Η Λεμεσός διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 μέσα από μια δυναμική πολιτιστική πρόταση που στοχεύει να αναδείξει το ιστορικό παρελθόν, το δημιουργικό παρόν και τις μελλοντικές προοπτικές της πόλης.

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Ευρώπης και έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει μια πόλη, προσελκύοντας διεθνή αναγνώριση, τουρισμό και επενδύσεις.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας

27/07/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση

27/07/2026

Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Μετά το χάος στον αυτοκινητόδρομο, έρχεται το σχέδιο "ΝΕΣΤΩΡ" για άμεση διαχείριση σοβαρών οδικών συμβάντων»

27/07/2026

Τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση σοβαρών οδικών συμβάντων και την ταχύτερη επαναφορά της κυκλοφορίας προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατάθεση από την 46χρονη για την απόπειρα φόνου στη Λεμεσό – Απειλές, οικονομικές προστριβές και τα όσα προηγήθηκαν

27/07/2026

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της απόπειρας φόνου που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου στη Λεμεσό προκύπτουν από τη γραπτή κατάθεση της 46χρονης, η οποία εξακολουθεί να αναρρώνει μετά τον σοβαρό τραυματισμό της.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα τραγωδία! Θανατηφόρα οδική σύγκρουση στα Λατσιά – Νεκρός 39χρονος μοτοσικλετιστής

27/07/2026

Τη ζωή του έχασε το βράδυ της Κυριακής ο 39χρονος Ροδοσθένης Χριστοδούλου, τέως κάτοικος Γερίου, έπειτα από οδική σύγκρουση που σημειώθηκε στα Λατσιά. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα διερευνώνται από την Τροχαία Λευκωσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεκινά η δίκη του εν αργία Δημάρχου Πάφου – Κεκλεισμένων των θυρών η διαδικασία με απόφαση του Κακουργιοδικείου

27/07/2026

Αρχίζει σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση που αφορά τον εν αργία Δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό στο επίκεντρο της τουρκικής Βουλής – Πρόταση για αλλαγή της ονομασίας του ψευδοκράτους και σφοδρή αντιπαράθεση

24/07/2026

Στο επίκεντρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης βρέθηκε το Κυπριακό, με αφορμή πρόταση του κόμματος Yeni Yol (Νέος Δρόμος) για συζήτηση σχετικά με τη διεθνή μη αναγνώριση, τις απομονώσεις και τα εμπάργκο που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εθνικό Συμβούλιο ενόψει Γκουτέρες: Στήριξη στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών – Στην Αθήνα ο Χριστοδουλίδης

24/07/2026

Την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, άκουσαν οι αρχηγοί κομμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη κάθοδο του Αντόνιο Γκουτέρες στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο ενόψει της άφιξης Γκουτέρες – Εντείνονται οι διπλωματικές επαφές

24/07/2026

Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο στις 10.00 το πρωί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και συζήτηση ενόψει της επίσκεψης στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Πιθανή συνάντηση με Φίτο στην Αθήνα και επαφές με Ολγκίν πριν την άφιξη Γκουτέρες

23/07/2026

«Είμαστε σε επαφή έτσι ώστε την Κυριακή ή νωρίς τη Δευτέρα να γίνει μια συνάντηση με την κ. Ολγκίν, εν αναμονή της άφιξης του ΓΓ του ΟΗΕ», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ