ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και ΚΣΕΕΚ για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στην περιοχή «Βερεγγάρια»
Τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός Τεχνολογικού Πάρκου δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ, στην περιοχή «Βερεγγάρια», προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ ).
Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Δρ Τάσος Κουνούδης, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Πρυτανείας, στην παρουσία και του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Κώστα Γαλαταριώτη.
Η συνεργασία του ΤΕΠΑΚ με τον ΚΣΕΕΚ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την κυπριακή βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, στοχεύοντας σε άμεσα αποτελέσματα στην παραγωγική καινοτόμων κυπριακών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός πρότυπου Τεχνολογικού Πάρκου θα αποτελέσει καταλύτη για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα προσφέρει μια σειρά από σημαντικά οφέλη, τόσο για το Πανεπιστήμιο και τις καινοτόμες Κυπριακές επιχειρήσεις, όσο και για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

Η συνεργασία μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του ΚΣΕΕΚ περιλαμβάνει, επίσης, τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η μικροηλεκτρονική, ενώ δημιουργεί ευκαιρίες πρακτικής άσκησης για φοιτητές/τριες και δυνατότητες πρόσληψης αποφοίτων του Πανεπιστημίου από μέλη του Συνδέσμου.
Παράλληλα, εξασφαλίζει πρόσβαση σε προηγμένες υποδομές έρευνας και ανάπτυξης και προωθεί τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και τεχνοβλαστών (spin-offs) που συνδέονται με το πανεπιστήμιο, ενισχύοντας την καινοτομία και τη σύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με την αγορά εργασίας.

Η συνεργασία θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή και στην αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθιερώνοντάς την ως κέντρο αριστείας στην υψηλή τεχνολογία. Παράλληλα, θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας και θα ενισχύει τη διά βίου μάθηση, μέσω πρωτοβουλιών εκπαίδευσης και συνεργασίας. Για την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων του Πρωτοκόλλου, προβλέπεται η σύσταση κοινών ομάδων εργασίας και επιτροπών.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης τόνισε ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το ΤΕΠΑΚ, καθώς η διαχρονική μας συνεργασία με τον ΚΣΕΕΚ και τις εταιρείες-μέλη του αναβαθμίζεται μέσα από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας».

Παρότι το Πρωτόκολλο επικεντρώνεται, σε μεγάλο βαθμό, στη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στο Βερεγγάρια, πρόσθεσε, περιλαμβάνει πολλές άλλες
πρωτοβουλίες, «διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά. Η δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου, που προετοιμάζεται εδώ και καιρό, θα δώσει ώθηση στον τομέα της έρευνας, δημιουργώντας έναν χώρο όπου θα συνυπάρχουν ακαδημαϊκές οντότητες, start-ups, εργαστήρια και εταιρείες, προσφέροντας ευκαιρίες για συνέργειες και καινοτομία», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΣΕΕΚ, Δρ Τάσος Κουνούδης, αναφέρθηκε στην πολύχρονη και αγαστή συνεργασία μεταξύ του Συνδέσμου και του ΤΕΠΑΚ, τονίζοντας, παράλληλα, τη σημασία ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας μέσω της υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου. «Ο Σύνδεσμος μας, με 40 εταιρείες που απασχολούν πάνω από 1.000 ερευνητές και έχουν συνεισφέρει 1,5 δισ. ευρώ στην οικονομία της Κύπρου, διαθέτει μοναδικές υποδομές εφαρμοσμένης έρευνας που ήδη συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο. Με τη νέα αυτή συνεργασία, οι φοιτητές/τριες θα αποκτήσουν περισσότερες ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και απασχόλησης, ενώ τα οφέλη για την καινοτομία και τη βιομηχανοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά», σημείωσε.

Στη δική του παρέμβαση, ο Προέδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, κ. Κώστας Γαλαταριώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η συνεργασία με τον ΚΣΕΕΚ στοχεύει στη μεγιστοποίηση των συνεργειών ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, την πραγματική οικονομία και τη βιομηχανία, ένα μοντέλο που έχουμε δει να αποδίδει εξαιρετικά σε προηγμένες χώρες».
Σημείωσε πως το Τεχνολογικό Πάρκο θα συνδυάζει την έρευνα, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό οικοσύστημα. «Ευελπιστούμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσημα την παραχώρηση του χώρου πριν από τα Χριστούγεννα», ανέφερε, εκφράζοντας, τέλος, τις ευχαριστίες του ΤΕΠΑΚ προς τον Δήμο Πολεμιδιών για τη συνεργασία και τη στήριξή του.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραιτείται από την ηγεσία της ΕΔΕΚ ο Νίκος Αναστασίου – «Απέτυχα να ενώσω το κόμμα»
Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στην ΕΔΕΚ, καθώς ο Νίκος Αναστασίου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αδυναμία επίτευξης εσωκομματικής ενότητας μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κύκλωμα απάτης ΦΠΑ με διασυνδέσεις και στην Κύπρο – Ζημία σχεδόν €47 εκατ.
Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και κατασχέσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στο Κάβο Γκρέκο: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 37χρονος που είχε εγκλωβιστεί σε βράχια
Έχασε τη μάχη για τη ζωή χθες (13/7) το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ο 37χρονος Ελληνοκύπριος που είχε βρεθεί εγκλωβισμένος σε βράχια στο Κάβο Γκρέκο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο επίκεντρο Κυπριακό και Σένγκεν στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Φον ντερ Λάιεν στο Παρίσι
Το Κυπριακό και η πλήρης ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ζώνη Σέγκεν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΟΗΕ: Ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει το δημοσίευμα του Independent για σχέδιο λύσης του Κυπριακού
Η απάντηση του Ντουζαρίκ σε ερώτηση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣOK στη Λεμεσό: Στη φυλακή 44χρονος για καταγγελλόμενη σεξουαλική κακοποίηση της πεθεράς του
Oι αρχές προχώρησαν το Σάββατο στη σύλληψη 44χρονου μετά από καταγγελία σε βάρος του για βιασμό και κακοποίηση της 58χρονης πεθεράς του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έντονη αντίδραση της Άγκυρας στον διορισμό Φίτο ως ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, έσπευσε να απορρίψει τον διορισμό αυτόν και την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ενώ επανέφερε την ακραία θέση περί λύσης των «δύο κρατών».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος καύσωνας πλήττει την Ευρώπη – Πάνω από 10.000 θάνατοι, αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών και πνιγμών
Στη Γερμανία δεν αναμένονται προς το παρόν ακραία ρεκόρ θερμοκρασιών άνω των 40 βαθμών Κελσίου, όπως αυτά που καταγράφηκαν στα τέλη Ιουνίου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύπρος – Λίβανος: Κοινό αίτημα στην Παγκόσμια Τράπεζα για χρηματοδότηση αγωγού ηλεκτρικής διασύνδεσης
Σάρκα και οστά επιχειρούν να δώσουν, Κύπρος και Λίβανος, στο όραμα για μεταξύ τους ηλεκτρική διασύνδεση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άρχισε η έρευνα για το «Κράτος Μαφία» – Στην Κύπρο οι δύο Έλληνες ποινικοί ανακριτές
Η Ομάδα Ανεξάρτητων Ποινικών Ανακριτών συγκροτήθηκε σήμερα Δευτέρα και ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά της.