ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Με επιτυχία η ημερίδα «20 Χρόνια Ανίχνευσης Ακοής» στη Λεμεσό

27/11/2024

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024, η ημερίδα «20 Χρόνια Ανίχνευσης Ακοής» την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων του Κέντρου.

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια της ετήσιας εκστρατείας Νοέμβριος - Μήνας Προληπτικής Παιδιατρικής και στόχο είχε να προβάλει τα 20 χρόνια προσφοράς των Δωρεάν ανιχνευτικών ελέγχων ακοής σε όλα τα νεογνά της Κύπρου και να παρουσιαστούν τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Προγράμματος που με επιτυχία υλοποιεί το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» από το 2004. Το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών, στόχο έχει την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της συγγενούς βαρηκοΐας, δηλαδή βαρηκοΐας, που φέρει ένα νεογνό με τη γέννησή του. Στα πλαίσια του ανιχνευτικού προγράμματος έχουν εξεταστεί πέραν των 150,000 νεογνών από όλη την Κύπρο και πέραν των 150 παιδιών έχουν εντοπιστεί με μερική ή πλήρη απώλεια ακοής.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο έντιμος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανού, ο οποίος σημείωσε ότι το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμέρικος Αργυρίου» ‘αποτελεί διαχρονικό συνεργάτη και υποστηρικτή των προγραμμάτων του Υπουργείου Υγείας’. Ανέφερε επίσης ότι ‘η εφαρμογή των Ανιχνευτικών Προγραμμάτων, για όλο τον πληθυσμό και ειδικά για τα παιδιά, αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας εξέχουσα προτεραιότητα στον τομέα της
Δημόσιας Υγείας και περιλαμβάνονται στη Στρατηγική του για την τριετία 2024-2026’.

Ο κύριος Δαμιανού επεσήμανε εξάλλου πως ‘οι χώρες που παρέχουν προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης και πρώιμης παρέμβασης, έχουν μειωμένο κόστος για την εξειδικευμένη εκπαίδευση, την κοινωνική ευημερία και την καλύτερη κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών με απώλεια ακοής’. Παράλληλα, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου», κυρία Φωτεινή Τσιρίδου και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου, Δρ. Αργύρης Αργυρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στη ζωή των διαγνωσμένων νεογνών και υπερτονίστηκε η θεμελιώδης σημασία της έγκαιρης παρέμβασης. Διακεκριμένοι επιστήμονες, ακουολόγοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και λογοπαθολόγοι οι οποίοι συμπληρώνουν την αλυσίδα που ακολουθεί τη διάγνωση, κατέθεσαν τις εμπειρίες και τις επιστημονικές μεθόδους τεκμηριωμένης παρέμβασης στην βαρηκοΐα, την εκπαιδευτική προσέγγιση που ακολουθείται σε περιπτώσεις παιδιών με απώλεια ακοής και την αναγκαιότητα εκπαίδευσης της ίδιας της οικογένειας.

Σημαντική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση των ίδιων των οικογενειών παιδιά των οποίων ανιχνεύθηκαν και παραπέμφθηκαν έγκαιρα ώστε να λάβουν είτε ακουστικό βαρηκοΐας είτε κοχλιακό εμφύτευμα και η κατάθεση των δικών τους εμπειριών και βιωμάτων. Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας δικτύων γονέων ώστε να μπορούν να αλληλοβοηθηθούν και να ενισχύσουν τη φωνή τους για διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων των παιδιών τους. Καταγράφηκε επίσης η περαιτέρω αναγκαιότητα παρακολούθησης και ψυχολογικής στήριξης των οικογενειών εκ μέρους της πολιτείας και εκφράστηκαν οι ανησυχίες για το πόσο εφικτή θα είναι η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τα παιδιά αυτά και αν θα τους επιτραπεί να ενσωματωθούν χωρίς διακρίσεις και με ίσους όρους στην κοινωνία. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η εν λόγω πάθηση αποτελεί μία μορφή αναπηρίας η οποία θα συνοδεύει τους πάσχοντες εφόρου ζωής και ως τέτοια, να τύχει της αρμόζουσας ενίσχυσης και υποστήριξης από την πολιτεία.

Τέλος, από τα απορρέοντα της ημερίδας, αναδείχθηκε η σημασία της συνεργασίας και της ανατροφοδότησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών και της ενίσχυσης του εποπτικού φορέα που επιβλέπει όλη την αλυσίδα, όπως άλλωστε πρέπει να ισχύει σε όλα τα ανιχνευτικά προγράμματα. Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» αποτελεί το αρχικό σημείο αναφοράς το οποίο συντονίζει την ανιχνευτική διαδικασία του προγράμματος ελέγχου ακοής των νεογνών. Αναμένεται ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούν και να μεριμνήσουν για τη δημιουργία τέτοιων δικλείδων, ώστε κανένα παιδί να μην στερηθεί το δικαίωμα στην επικοινωνία.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φωτιά Λεμεσός:«Επηρεάστηκαν πάνω από 1,600 σπίτια-Δεν καθυστέρησαν τα πτητικά»

30/07/2025

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μπορούσε να αντλήσει νερό από υδροφόρες και υδροστόμια για κατάσβεση της φωτιάς στο χωριό Βουνί και κανένα πρόβλημα δεν είχε, απαντά στον Κοινοτάρχη ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Κίνα: Πλημμύρες σκότωσαν ανθρώπους και βύθισαν σπίτια

30/07/2025

Σφοδρές βροχοπτώσεις στη Λουανπίνγκ, στην επαρχία Χεμπέι της Κίνας (βόρεια) προκάλεσαν κατολισθήσεις που οδήγησαν στο θάνατο τέσσερις ανθρώπους, ενώ αγνοούνται άλλοι οκτώ κάτοικοι της περιοχής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ελλάδα: Επιτυχής εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από Τουρκία

30/07/2025

Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, διεθνική εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην κατ’ εξακολούθηση παράνομη διακίνηση μεταναστών και πλαστογραφία εγγράφων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“Αντί να εξαργυρώσουν πόντους επιβράβευσης, έχασαν 37.000 ευρώ” - Νέα απάτη μέσω μηνυμάτων

30/07/2025

Η Αστυνομία διερευνά τρεις υποθέσεις απάτης μέσω διαδικτύου και απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη: Παππούδες σκότωσαν τον δίχρονο εγγονό τους (ΦΩΤΟΣ)

29/07/2025

Ένοχοι για τη δολοφονία ενός δίχρονου αγοριού στη Βόρεια Ουαλία κρίθηκαν οι παππούδες του, οι οποίοι κακοποιούσαν το παιδί συστηματικά, ενώ μάλιστα του στερούσαν επαρκή τροφή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μετά το ολοκαύτωμα της Λεμεσού.. ψάχνουν πυροσβέστες: Κενές θέσεις στην Υπηρεσία

29/07/2025

Μετά την τραγωδία στη Λεμεσό και τις αμέτρητες καταγγελίες των πολιτών για καθυστερήσεις και λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ψάχνει πυροσβέστες ανακοινώνοντας κενές θέσεις εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εικονικοί γάμοι στην Κύπρο: Πέντε συνολικά οι ένοχοι

29/07/2025

Ένοχα κρίθηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας πέντε άτομα σε υπόθεση διεθνούς κυκλώματος εικονικών γάμων, που είχε ως επίκεντρο την Κύπρο και αποκαλύφθηκε έπειτα από μεγάλη ευρωπαϊκή επιχείρηση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χαμός στην Αμοργό: Έκοψαν το ρεύμα σε πανηγύρι όταν φώναξαν «Λευτεριά στην Κύπρο» (ΒΙΝΤΕΟ)

29/07/2025

Μια νύχτα που ξεκίνησε με παραδοσιακή μουσική και χορό για τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μετατράπηκε ξαφνικά σε πεδίο έντασης και επεισοδίων, όταν ομάδα αναρχικών παρενέβη κατά τη διάρκεια του γλεντιού που πραγματοποιούνταν στα Κατάπολα, στο νησί της Αμοργού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στην Καλαμάτα: Την εγκατέλειψε νεκρή στην ταράτσα και έστελνε μηνύματα από το κινητό της (ΦΩΤΟ)

28/07/2025

Ανατριχίλα προκαλούν τα στοιχεία που αποκαλύπτονται γύρω από τον φρικτό θάνατο μιας 40χρονης γυναίκας από τη Σπάρτη, η οποία εντοπίστηκε νεκρή σε προχωρημένη σήψη, στην ταράτσα πολυκατοικίας στην παραλία της Καλαμάτας, ύστερα από οκτώ ημέρες εξαφάνισης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απάτη στ’ όνομα του Τμήματος Φορολογίας: Πώς ξεγελούν τους πολίτες;

28/07/2025

Απάτη στ’ όνομά ανακοινώνει το Τμήμα Φορολογίας, τονίζοντας στο κοινό το πόσο σημαντικό είναι να δείχνει τη δέουσα προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ