ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



ΤΕΠΑΚ/Διάλεξη: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Τέχνη

17/10/2024

Το Τμήμα Καλών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει σε σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Όλες οι ομιλίες δίνονται στην ελληνική γλώσσα και είναι ανοικτές για το κοινό.

 

Η 19 η διάλεξη με τίτλο «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Τέχνη» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 , στο Κτήριο του ΤΕΠΑΚ «Τάσσος Παπαδόπουλος», στη Λεμεσό. Ομιλητής θα είναι ο Δρ Νικόλας Μπακιρτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου.
  
Η ραγδαία ανάπτυξη καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων έχει ανανεώσει τη μελέτη της τέχνης και της αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα και της
Αναγέννησης. Συγκεκριμένα, διεπιστημονικές προσεγγίσεις και νέες τεχνολογικές εφαρμογές έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για την τεχνική, τα υλικά και τα κρυμμένα μυστικά της καλλιτεχνικής δημιουργίας μεγάλων ζωγράφων όπως ο Τιτσιάνο και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Παράλληλα, οι εν λόγω επιστημονικές και ψηφιακές μεθοδολογίες έχουν βοηθήσει στη μελέτη σημαντικών μνημείων της Κύπρου, όπως για παράδειγμα οι περίφημες εκκλησίες του Τροόδους, που ανήκουν στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η παρούσα διάλεξη θα παρουσιάσει πτυχές των ερευνητικών δραστηριοτήτων και αποτελεσμάτων των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» (APACLabs: https://apac.cyi.ac.cy) του Επιστημονικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό του Ινστιτούτου Κύπρου.

Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών των εργαστηρίων APAC Labs αναπτύσσει σειρά καινοτόμων αναλυτικών και ψηφιακών μεθόδων για την τεκμηρίωση και μελέτη της υλικότητας, της τεχνικής, της κατάστασης συντήρησης έργων τέχνης, αρχαιολογικών αντικειμένων και μνημείων. 
 
Βιογραφικό: 
Ο Νικόλας Μπακιρτζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βυζαντινή και Μεσαιωνική Τέχνη και από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Η έρευνα του έχει υποστηριχθεί με σειρά υποτροφιών και προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, τα Πανεπιστήμια Princeton, Columbia και Tübingen και τα ιδρύματα Α.Γ.

Λεβέντης, Getty και Dumbarton Oaks. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στη διεπιστημονική μελέτη του βυζαντινού μοναχισμού, των μεσαιωνικών πόλεων και οχυρώσεων, και των νησιωτικών τοπίων της ανατολικής Μεσογείου κατά την βυζαντινή, μεσαιωνική και αναγεννησιακή περίοδο. Ως διευθυντής των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας»  συμβάλλει στη μελέτη των υλικών και της προέλευσης έργων τέχνης με τη χρήση προηγμένων αναλυτικών μεθόδων και ψηφιακών τεχνολογιών. Παράλληλα ασχολείται με θέματα μελέτης, διαχείρισης και προστασίας της
πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. 
 
Συντονιστής: Δρ. Γεώργιος Μάρκου 
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Καλών Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αφθώδης πυρετός: Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Διαφωνία για το εάν θα ληφθούν άμεσες αποφάσεις

29/05/2026

Οι κτηνοτρόφοι θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη και θα θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα που τους απασχολούν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρασκήνιο για την Προεδρία της Βουλής: Επαφές Αννίτας με Φειδία και νέο ραντεβού με Νικόλα

29/05/2026

Ο Φειδίας Παναγιώτου σκοπεύει να ζητήσει τη γνώμη των ψηφοφόρων του μέσω της εφαρμογής της Άμεσης Δημοκρατίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Eπαφές Ολγκίν στην Κύπρο: Στο επίκεντρο το Πλαίσιο Γκουτέρες, οι συγκλίσεις και το ενδεχόμενο άτυπης 5+1

29/05/2026

Η κ. Ολγκίν ενδέχεται να δει και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως κάνει σε όλα τα ταξίδια της στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανώτατο Δικαστήριο: Ακυρώθηκε ένταλμα σύλληψης μητέρας σε υπόθεση γονικής διαφοράς – Δεν κρίθηκε αναγκαίο ή αναλογικό

29/05/2026

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφασή του ημερομηνίας 27 Μαΐου 2026, εξέδωσε προνομιακό ένταλμα Certiorari, ακυρώνοντας ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας κατά μητέρας ανηλίκου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάφος: Στο 90% η πληρότητα το τριήμερο του Κατακλυσμού, αλλά με «βουτιά» 25% στη συνολική σεζόν

29/05/2026

Ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε στις απώλειες που παρατηρούνται από σημαντικές τουριστικές αγορές και μεγάλους οργανισμούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τελεσίγραφο Τράμπ στο Ομάν: "Συμμορφώσου αλλιώς θα σε βομβαρδίσω"

28/05/2026

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι το Σουλτανάτο συνεργάζεται με την Τεχεράνη για τη δημιουργία ενός συστήματος διοδίων για τα πλοία που διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Ρωσία θα κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Καζακστάν

28/05/2026

Σε δημοψήφισμα το 2024, το Καζακστάν τάχθηκε υπέρ της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου και όρισε ως τοποθεσία το χωριό Ούλκεν, στις ακτές της λίμνης Μπαλκάς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα αναβολή στη δίκη του εν αργία Δημάρχου Πάφου: Εξαίρεση δικαστή λόγω ασυμβίβαστου

28/05/2026

Νέα καθυστέρηση καταγράφεται στην πολύκροτη υπόθεση του εν αργία Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, μετά το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε ο Δικαστής Νικόδημος Φακοντής από τη σύνθεση του τριμελούς Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σάββας Προκοπίου: Έρχονται μειώσεις στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο τις επόμενες 10 ημέρες

28/05/2026

Τις επόμενες 10 μέρες θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, λόγω της πτώσης που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, εκτιμά ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Σάββας Προκοπίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Δημήτρης Δημητρίου νέος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ

28/05/2026

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ