ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΕΠΑΚ/Διάλεξη: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Τέχνη
Το Τμήμα Καλών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει σε σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Όλες οι ομιλίες δίνονται στην ελληνική γλώσσα και είναι ανοικτές για το κοινό.
Η 19 η διάλεξη με τίτλο «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Τέχνη» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 , στο Κτήριο του ΤΕΠΑΚ «Τάσσος Παπαδόπουλος», στη Λεμεσό. Ομιλητής θα είναι ο Δρ Νικόλας Μπακιρτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου.
Η ραγδαία ανάπτυξη καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων έχει ανανεώσει τη μελέτη της τέχνης και της αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα και της
Αναγέννησης. Συγκεκριμένα, διεπιστημονικές προσεγγίσεις και νέες τεχνολογικές εφαρμογές έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για την τεχνική, τα υλικά και τα κρυμμένα μυστικά της καλλιτεχνικής δημιουργίας μεγάλων ζωγράφων όπως ο Τιτσιάνο και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.
Παράλληλα, οι εν λόγω επιστημονικές και ψηφιακές μεθοδολογίες έχουν βοηθήσει στη μελέτη σημαντικών μνημείων της Κύπρου, όπως για παράδειγμα οι περίφημες εκκλησίες του Τροόδους, που ανήκουν στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η παρούσα διάλεξη θα παρουσιάσει πτυχές των ερευνητικών δραστηριοτήτων και αποτελεσμάτων των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» (APACLabs: https://apac.cyi.ac.cy) του Επιστημονικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό του Ινστιτούτου Κύπρου.
Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών των εργαστηρίων APAC Labs αναπτύσσει σειρά καινοτόμων αναλυτικών και ψηφιακών μεθόδων για την τεκμηρίωση και μελέτη της υλικότητας, της τεχνικής, της κατάστασης συντήρησης έργων τέχνης, αρχαιολογικών αντικειμένων και μνημείων.
Βιογραφικό:
Ο Νικόλας Μπακιρτζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βυζαντινή και Μεσαιωνική Τέχνη και από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Η έρευνα του έχει υποστηριχθεί με σειρά υποτροφιών και προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, τα Πανεπιστήμια Princeton, Columbia και Tübingen και τα ιδρύματα Α.Γ.
Λεβέντης, Getty και Dumbarton Oaks. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στη διεπιστημονική μελέτη του βυζαντινού μοναχισμού, των μεσαιωνικών πόλεων και οχυρώσεων, και των νησιωτικών τοπίων της ανατολικής Μεσογείου κατά την βυζαντινή, μεσαιωνική και αναγεννησιακή περίοδο. Ως διευθυντής των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» συμβάλλει στη μελέτη των υλικών και της προέλευσης έργων τέχνης με τη χρήση προηγμένων αναλυτικών μεθόδων και ψηφιακών τεχνολογιών. Παράλληλα ασχολείται με θέματα μελέτης, διαχείρισης και προστασίας της
πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
Συντονιστής: Δρ. Γεώργιος Μάρκου
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Καλών Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣOK στη Λεμεσό: Στη φυλακή 44χρονος για καταγγελλόμενη σεξουαλική κακοποίηση της πεθεράς του
Oι αρχές προχώρησαν το Σάββατο στη σύλληψη 44χρονου μετά από καταγγελία σε βάρος του για βιασμό και κακοποίηση της 58χρονης πεθεράς του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έντονη αντίδραση της Άγκυρας στον διορισμό Φίτο ως ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, έσπευσε να απορρίψει τον διορισμό αυτόν και την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ενώ επανέφερε την ακραία θέση περί λύσης των «δύο κρατών».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος καύσωνας πλήττει την Ευρώπη – Πάνω από 10.000 θάνατοι, αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών και πνιγμών
Στη Γερμανία δεν αναμένονται προς το παρόν ακραία ρεκόρ θερμοκρασιών άνω των 40 βαθμών Κελσίου, όπως αυτά που καταγράφηκαν στα τέλη Ιουνίου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύπρος – Λίβανος: Κοινό αίτημα στην Παγκόσμια Τράπεζα για χρηματοδότηση αγωγού ηλεκτρικής διασύνδεσης
Σάρκα και οστά επιχειρούν να δώσουν, Κύπρος και Λίβανος, στο όραμα για μεταξύ τους ηλεκτρική διασύνδεση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άρχισε η έρευνα για το «Κράτος Μαφία» – Στην Κύπρο οι δύο Έλληνες ποινικοί ανακριτές
Η Ομάδα Ανεξάρτητων Ποινικών Ανακριτών συγκροτήθηκε σήμερα Δευτέρα και ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά της.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για το Κυπριακό ο Ραφαέλε Φίτο
O Aντιπρόεδρος Φίτο είχε ήδη στο χαρτοφυλάκιό του την παρακολούθηση των διαδικασιών εκ μέρους της Κομισιόν που διευκολύνουν την επανένωση της Κύπρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνελήφθησαν δύο Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα – Οδηγούνται ενώπιον «δικαστηρίου» για παραβίαση στρατιωτικής ζώνης
Με την κατηγορία της παραβίασης στρατιωτικής ζώνης περιορισμένης πρόσβασης και χωρίς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες «ελέγχου μετανάστευσης» συνελήφθησαν χθες δύο νεαροί Ελληνοκύπριοι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ! Συνελήφθη ο πατέρας του 3χρονου που έχασε τη ζωή του μετά από πτώση από ξενοδοχείο στην Πάφο
Προχώρησε σε σύλληψη η Αστυνομία για την υπόθεση του τραγικού θανάτου του 3χρονου αγοριού, το οποίο έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Κυριακής έπειτα από πτώση από τον τέταρτο όροφο ξενοδοχείου στην επαρχία Πάφου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα ώθηση στο Κυπριακό βλέπει η φον ντερ Λάιεν – Τη Δευτέρα ο ορισμός νέου ειδικού εκπροσώπου της Κομισιόν
Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού έστειλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
15 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί: Η Κύπρος αποτίει φόρο τιμής στους 13 που έπεσαν
Συμπληρώνονται σήμερα 15 χρόνια από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», με την Κύπρο να τιμά τη μνήμη των 13 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους