ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΕΠΑΚ/Διάλεξη: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Τέχνη
Το Τμήμα Καλών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει σε σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Όλες οι ομιλίες δίνονται στην ελληνική γλώσσα και είναι ανοικτές για το κοινό.
Η 19 η διάλεξη με τίτλο «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Τέχνη» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 , στο Κτήριο του ΤΕΠΑΚ «Τάσσος Παπαδόπουλος», στη Λεμεσό. Ομιλητής θα είναι ο Δρ Νικόλας Μπακιρτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου.
Η ραγδαία ανάπτυξη καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων έχει ανανεώσει τη μελέτη της τέχνης και της αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα και της
Αναγέννησης. Συγκεκριμένα, διεπιστημονικές προσεγγίσεις και νέες τεχνολογικές εφαρμογές έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για την τεχνική, τα υλικά και τα κρυμμένα μυστικά της καλλιτεχνικής δημιουργίας μεγάλων ζωγράφων όπως ο Τιτσιάνο και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.
Παράλληλα, οι εν λόγω επιστημονικές και ψηφιακές μεθοδολογίες έχουν βοηθήσει στη μελέτη σημαντικών μνημείων της Κύπρου, όπως για παράδειγμα οι περίφημες εκκλησίες του Τροόδους, που ανήκουν στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η παρούσα διάλεξη θα παρουσιάσει πτυχές των ερευνητικών δραστηριοτήτων και αποτελεσμάτων των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» (APACLabs: https://apac.cyi.ac.cy) του Επιστημονικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό του Ινστιτούτου Κύπρου.
Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών των εργαστηρίων APAC Labs αναπτύσσει σειρά καινοτόμων αναλυτικών και ψηφιακών μεθόδων για την τεκμηρίωση και μελέτη της υλικότητας, της τεχνικής, της κατάστασης συντήρησης έργων τέχνης, αρχαιολογικών αντικειμένων και μνημείων.
Βιογραφικό:
Ο Νικόλας Μπακιρτζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βυζαντινή και Μεσαιωνική Τέχνη και από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Η έρευνα του έχει υποστηριχθεί με σειρά υποτροφιών και προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, τα Πανεπιστήμια Princeton, Columbia και Tübingen και τα ιδρύματα Α.Γ.
Λεβέντης, Getty και Dumbarton Oaks. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στη διεπιστημονική μελέτη του βυζαντινού μοναχισμού, των μεσαιωνικών πόλεων και οχυρώσεων, και των νησιωτικών τοπίων της ανατολικής Μεσογείου κατά την βυζαντινή, μεσαιωνική και αναγεννησιακή περίοδο. Ως διευθυντής των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» συμβάλλει στη μελέτη των υλικών και της προέλευσης έργων τέχνης με τη χρήση προηγμένων αναλυτικών μεθόδων και ψηφιακών τεχνολογιών. Παράλληλα ασχολείται με θέματα μελέτης, διαχείρισης και προστασίας της
πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
Συντονιστής: Δρ. Γεώργιος Μάρκου
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Καλών Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Το έγγραφο για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία είναι 100% έτοιμο»
«Για εμάς, οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πρωτίστως εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στις Βρυξέλλες για πρώτο Συμβούλιο ΕΕ υπό Κυπριακή Προεδρία η Μαρία Παναγιώτου
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια των εργασιών, η δρ Παναγιώτου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Καμπανάκι» ειδικών για τον καρκίνο: Θα νοσήσουν οι μισοί άνδρες και το 1/3 των γυναικών έως το 2040
Στην ομιλία του, ο Jaime Lluch επισήμανε ότι ο καρκίνος αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου διεθνώς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεχίζονται οι βροχές και αυτήν την εβδομάδα
Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ ασθενής χαμηλή πίεση αναμένεται την Δευτέρα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα σκόνη.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γαλλία: Ακολουθεί το παράδειγμα της Αυστραλίας και βάζει «φρένο» στα social για τους κάτω των 15 ετών
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσπευση της νομικής διαδικασίας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καταδικάζει η ΚΥΣΟΑ το σχόλιο Φειδία. «Ντροπή… δεν φοιτά στο νηπιαγωγείο, αλλά πολιτεύεται»
Έντονη καταδίκη από την ΚΥΣΟΑ για δηλώσεις Φειδία Παναγιώτου σχετικά με άτομα με νοητική αναπηρία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιστορική συμφωνία ΕΕ-Ινδίας για το ελεύθερο εμπόριο: Τέλος οι δασμοί σε κρασί και ελαιόλαδο
Η ανακοίνωση αναμένεται στη Σύνοδο ΕΕ-Ινδίας που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Δελχί από 25 έως 28 Ιανουαρίου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το κρατικό Επενδυτικό Ταμείο του Μπαχρέιν
Επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη με το κρατικό Επενδυτικό Ταμείο του Μπαχρέιν και επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τελέστηκε το 52ο μνημόσυνο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή
Το μνημόσυνο τελέστηκε στην παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για αποτροπή τυχόν επεισοδίων..
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάνω από ένα εκατομμύριο κανάλια στο YouTube χρησιμοποιούν ΑΙ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι «καλή για τους δημιουργικούς που είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν την εμπειρία», σύμφωνα με τον επικεφαλής του YouTube, Νιλ Μόχαν.