ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



ΤΕΠΑΚ/Διάλεξη: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Τέχνη

17/10/2024

Το Τμήμα Καλών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει σε σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Όλες οι ομιλίες δίνονται στην ελληνική γλώσσα και είναι ανοικτές για το κοινό.

 

Η 19 η διάλεξη με τίτλο «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Τέχνη» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 , στο Κτήριο του ΤΕΠΑΚ «Τάσσος Παπαδόπουλος», στη Λεμεσό. Ομιλητής θα είναι ο Δρ Νικόλας Μπακιρτζής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου.
  
Η ραγδαία ανάπτυξη καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων έχει ανανεώσει τη μελέτη της τέχνης και της αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα και της
Αναγέννησης. Συγκεκριμένα, διεπιστημονικές προσεγγίσεις και νέες τεχνολογικές εφαρμογές έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για την τεχνική, τα υλικά και τα κρυμμένα μυστικά της καλλιτεχνικής δημιουργίας μεγάλων ζωγράφων όπως ο Τιτσιάνο και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Παράλληλα, οι εν λόγω επιστημονικές και ψηφιακές μεθοδολογίες έχουν βοηθήσει στη μελέτη σημαντικών μνημείων της Κύπρου, όπως για παράδειγμα οι περίφημες εκκλησίες του Τροόδους, που ανήκουν στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η παρούσα διάλεξη θα παρουσιάσει πτυχές των ερευνητικών δραστηριοτήτων και αποτελεσμάτων των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» (APACLabs: https://apac.cyi.ac.cy) του Επιστημονικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό του Ινστιτούτου Κύπρου.

Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών των εργαστηρίων APAC Labs αναπτύσσει σειρά καινοτόμων αναλυτικών και ψηφιακών μεθόδων για την τεκμηρίωση και μελέτη της υλικότητας, της τεχνικής, της κατάστασης συντήρησης έργων τέχνης, αρχαιολογικών αντικειμένων και μνημείων. 
 
Βιογραφικό: 
Ο Νικόλας Μπακιρτζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βυζαντινή και Μεσαιωνική Τέχνη και από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Η έρευνα του έχει υποστηριχθεί με σειρά υποτροφιών και προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, τα Πανεπιστήμια Princeton, Columbia και Tübingen και τα ιδρύματα Α.Γ.

Λεβέντης, Getty και Dumbarton Oaks. Η έρευνα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στη διεπιστημονική μελέτη του βυζαντινού μοναχισμού, των μεσαιωνικών πόλεων και οχυρώσεων, και των νησιωτικών τοπίων της ανατολικής Μεσογείου κατά την βυζαντινή, μεσαιωνική και αναγεννησιακή περίοδο. Ως διευθυντής των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας»  συμβάλλει στη μελέτη των υλικών και της προέλευσης έργων τέχνης με τη χρήση προηγμένων αναλυτικών μεθόδων και ψηφιακών τεχνολογιών. Παράλληλα ασχολείται με θέματα μελέτης, διαχείρισης και προστασίας της
πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. 
 
Συντονιστής: Δρ. Γεώργιος Μάρκου 
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Καλών Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεμάτη ατζέντα στο Υπουργικό Συμβούλιο – Ολοήμερα σχολεία, πολλαπλή σκλήρυνση και νέα έργα στη Λάρνακα

25/08/2026

Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης σειρά σημαντικών προτάσεων από Παιδείας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Γεωργίας και Οικονομικών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
27 νεκροί στους κυπριακούς δρόμους το 2026 – Πάνω από τους μισούς ήταν μοτοσικλετιστές

25/08/2026

Η οδική ασφάλεια στο επίκεντρο μετά και το τελευταίο θανατηφόρο δυστύχημα – Έντονη παρουσία της Αστυνομίας, στοχευμένες εκστρατείες και έκκληση για αλλαγή οδικής συμπεριφοράς

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 39χρονο στη Λάρνακα – Προκάλεσε αναστάτωση και επιτέθηκε σε αστυνομικό

25/08/2026

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 σε ανοιχτό χώρο της πόλης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στο Lady’s Mile: Ναυαγοσώστες διέσωσαν 3χρονο που παρασύρθηκε με φουσκωτό

25/08/2026

Το παιδί δεν γνώριζε κολύμπι και βρέθηκε μόνο του στα ανοιχτά – Άμεση κινητοποίηση της Ναυαγοσωστικής Μονάδας Λεμεσού

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δύο ανήλικοι Αλβανοί ξυλοκόπησαν άγρια 17χρονο Κύπριο στη Σητεία με αφορμή μια... σούστα

24/08/2026

Παρά τους διαφορετικούς ισχυρισμούς τους για τον ρόλο που είχε ο καθένας στο περιστατικό, οι δύο ανήλικοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της περιοχής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαρύ το τελευταίο «αντίο» στον 4χρονο Μάριο – Η παράκληση της οικογένειας

24/08/2026

Την Τρίτη η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στον Ύψωνα – Αντί στεφάνων, εισφορές στη μνήμη του μικρού

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στη Λάρνακα: Νεκρός 29χρονος μοτοσικλετιστής μετά από σφοδρή οδική σύγκρουση

24/08/2026

Τη ζωή του έχασε ο 29χρονος Γιώργος Γεωργίου από τη Λάρνακα, μετά από οδική σύγκρουση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στον δρόμο Κελιών – Τρούλλοι. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα διερευνώνται από την Αστυνομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάφος: Εντοπίστηκε μόνη στο σπίτι 11χρονη – Στην Αλβανία φέρεται να ταξίδεψε ο πατέρας της

21/08/2026

Υπό τη φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας τέθηκε 11χρονο κορίτσι που εντοπίστηκε χωρίς επίβλεψη σε κατοικία στην Πάφο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διερευνά η Αστυνομία, ο πατέρας του παιδιού φέρεται να είχε ταξιδέψει στην Αλβανία για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα της Πάφος FC.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΟΚΥπΥ για ασθενή με μετεγχειρητικές επιπλοκές: «Ουδέποτε αρνήθηκαν την αναγκαία ιατρική φροντίδα»

21/08/2026

Τη δική του θέση για τη διαχείριση ασθενούς που παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές έπειτα από σειρά επεμβάσεων σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο καταθέτει ο ΟΚΥπΥ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καρτέρι θανάτου στην Αγία Νάπα: Περίπου δέκα πυροβολισμοί κατά 33χρονου – Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις των δραστών

21/08/2026

Την ταυτότητα και τα κίνητρα των προσώπων που επιχείρησαν να σκοτώσουν 33χρονο στην περιοχή Κόκκινες αναζητεί το ΤΑΕ Αμμοχώστου. Οι δράστες φέρονται να έστησαν ενέδρα κοντά στην κατοικία του και να άνοιξαν πυρ με αυτόματο όπλο εναντίον του αυτοκινήτου του.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ