ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Πορεία υλοποίησης ΣΒΑΚ Λεμεσού συζήτησε η Επιτροπή Μεταφορών

27/09/2024

Την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λεμεσού, ειδικότερα όσον αφορά στα προγραμματισμένα έργα στη λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, συζήτησε κατά τη δεύτερο μέρος της σημερινής της συνεδρίας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη.

 

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν πρωταγωνιστής στην ανάλυση για την ανάπτυξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο πλαίσιο αυτό 400 και πλέον εκατομμύρια που αναφέρονται στην πράσινη οικονομία έχουν καταγραφεί περιφερειακά σε δράσεις και έργα.


Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι ένα ποσό γύρω στα 17 εκατομμύρια που άπτεται της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στον Δήμο Λεμεσού, συνέχισε ο κ. Σύκας, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Λεμεσού είναι ο δεύτερος δήμος που έχει ολοκληρώσει την μελέτη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η οποία περιλαμβάνει τρεις τομείς, την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων και εναλλακτικές λύσεις για μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων.


«Ως εκ τούτου συμφωνούμε με το γεγονός ότι ξεκίνησε δειλά δειλά η υλοποίηση αυτής της μελέτης, πλην όμως για ακόμα μια φορά στις δράσεις και στις αποφάσεις της κυβέρνησης υπάρχει αυτό που λέμε μετριότητα όσον αφορά, πρώτον, την προτεραιοποίηση των έργων υλοποίησης, δεύτερον, την αντίκρυση σπασμωδικά των δράσεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ως πρώτη πολιτική πράξη στη Λεμεσό η δημιουργία μίας λεωφορειολωρίδα σε μια λεωφόρο 2 χλμ. χωρίς να είναι ολοκληρωμένος σχεδιασμός που άπτεται της αρχής του μέσου και του τέλους», σημείωσε σχετικά.


Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ ανέδειξε στον αρμόδιο Υπουργό ακόμη 10 τουλάχιστον πρωτεύουσες δράσεις και ώριμα έργα, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν με εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, τα οποία εντούτοις παραμένουν προσκολλημένοι με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να χαθεί ένα κονδύλι γύρω στα 14 εκατομμύρια. Χαρακτήρισε επίσης δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να στηριχθεί επιστημονικά προστιθέμενη αξία των έργων.


«Ως εκ τούτου, η θερμή παράκληση προς τον Υπουργό θα είναι να αναθεωρήσει ή τουλάχιστον να ολοκληρώσει μία πρώτη φάση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που, όπως είπα και προηγουμένως υπάρχουν ώριμα έργα τα οποία άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν, για να μπορέσουμε πρώτα και πάνω από όλα να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητά τους», ανέφερε.


Με αυτόν τον τρόπο και με αυτήν την απόφαση την πολιτική που θέλει να πάρει η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Σύκας «δεν εξυπηρετείται και θα δημιουργήσει προβλήματα».


«Εμείς είμαστε εδώ συναινετικά, δώσαμε τις απόψεις μας και τις εισηγήσεις μας, αλλά την ίδια ώρα θα μας βρει σκληρούς κριτές σε δράσεις και αποφάσεις, τις οποίες κατά την ταπεινή μας άποψη δεν εξυπηρετούν το λεμεσιανό και κατ’ επέκταση το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον», κατέληξε ο κ. Σύκας.

ΚΥΠΕ 


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Βουλή το νέο πλαίσιο για ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές

24/03/2026

Άνοιξε στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής η συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που επιδιώκει να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φυτιρής από το Βασιλικό: Προτεραιότητα η θωράκιση των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών

24/03/2026

Τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προστασία των κρίσιμων ενεργειακών εγκαταστάσεων υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κώστας Φυτιρής, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας VTS στο Βασιλικό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για την ενεργειακή κρίση – Επανέναρξη συνομιλιών ο στόχος στο Κυπριακό

24/03/2026

Στα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Ισραήλ βομβάρδισε πάνω από 100 Ιατρικές Εγκαταστάσεις στον Λίβανο, 40 υγειονομικοί νεκροί!

24/03/2026

Βαριά επιβάρυνση δέχεται το σύστημα υγείας του Λιβάνου, καθώς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν πλήξει δεκάδες ιατρικές εγκαταστάσεις και ασθενοφόρα, προκαλώντας θύματα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού και εντείνοντας την ανθρωπιστική κρίση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ – Ανοίγουν «μέτωπο» με σοβαρά ερωτήματα για την ενέργεια

24/03/2026

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι εισέρχεται ο τομέας ενέργειας, καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ προαναγγέλλουν ενδεχόμενη κλιμάκωση απεργιακών μέτρων, θέτοντας παράλληλα σειρά σοβαρών ζητημάτων που ζητούν να διερευνηθούν από ανεξάρτητους θεσμούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΗΠΑ και Ισραήλ χτύπησαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ - Η έκκληση της Ρωσίας

24/03/2026

Η επίθεση δεν προκάλεσε τεχνική βλάβη ή ανθρώπινες απώλειες με βάση τις αρχικές αναφορές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις στο ψευδοκράτος από δήλωση ότι «το Ιράν θα βομβαρδίσει ραντάρ στο Τρόοδος»

24/03/2026

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε στα κατεχόμενα δήλωση της «βουλευτή» του ΚΕΕ, Γιασεμίν Όζτουρκ, η οποία υποστήριξε ότι το Ιράν ενδέχεται να στοχεύσει εγκαταστάσεις ραντάρ στο Τρόοδος, πυροδοτώντας ανησυχία αλλά και έντονο προβληματισμό για την αξιοπιστία και τις συνέπειες τέτοιων αναφορών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βόμβα σε εστιατόριο στη Λεμεσό – Υπό αστυνομική προστασία τα περιουσιακά στοιχεία γνωστού επιχειρηματία

24/03/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού μετά τη νέα εγκληματική ενέργεια σε βάρος περιουσίας γνωστού επιχειρηματία, αυτή τη φορά με στόχο εστιατόριο στην περιοχή του κάστρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναστάτωση στη Λευκωσία από την πτήση μαχητικών αεροσκαφών

24/03/2026

Ανησυχία και αναστάτωση προκλήθηκαν στη Λευκωσία μετά την εμφάνιση μαχητικών αεροσκαφών στον ουρανό της πόλης, με πολίτες να αναφέρουν ότι παρατήρησαν έντονη αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την περιοχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άκης Μάντζιος: Επέκτεινε τη συνεργασία του με την Εθνική Κύπρου

23/03/2026

Η Ομοσπονδία της Κύπρου προχώρησε σε επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών μέχρι τον Ιανουάριο του 2029.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ