ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Πορεία υλοποίησης ΣΒΑΚ Λεμεσού συζήτησε η Επιτροπή Μεταφορών

27/09/2024

Την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λεμεσού, ειδικότερα όσον αφορά στα προγραμματισμένα έργα στη λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, συζήτησε κατά τη δεύτερο μέρος της σημερινής της συνεδρίας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη.

 

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν πρωταγωνιστής στην ανάλυση για την ανάπτυξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο πλαίσιο αυτό 400 και πλέον εκατομμύρια που αναφέρονται στην πράσινη οικονομία έχουν καταγραφεί περιφερειακά σε δράσεις και έργα.


Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι ένα ποσό γύρω στα 17 εκατομμύρια που άπτεται της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στον Δήμο Λεμεσού, συνέχισε ο κ. Σύκας, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Λεμεσού είναι ο δεύτερος δήμος που έχει ολοκληρώσει την μελέτη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η οποία περιλαμβάνει τρεις τομείς, την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων και εναλλακτικές λύσεις για μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων.


«Ως εκ τούτου συμφωνούμε με το γεγονός ότι ξεκίνησε δειλά δειλά η υλοποίηση αυτής της μελέτης, πλην όμως για ακόμα μια φορά στις δράσεις και στις αποφάσεις της κυβέρνησης υπάρχει αυτό που λέμε μετριότητα όσον αφορά, πρώτον, την προτεραιοποίηση των έργων υλοποίησης, δεύτερον, την αντίκρυση σπασμωδικά των δράσεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ως πρώτη πολιτική πράξη στη Λεμεσό η δημιουργία μίας λεωφορειολωρίδα σε μια λεωφόρο 2 χλμ. χωρίς να είναι ολοκληρωμένος σχεδιασμός που άπτεται της αρχής του μέσου και του τέλους», σημείωσε σχετικά.


Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ ανέδειξε στον αρμόδιο Υπουργό ακόμη 10 τουλάχιστον πρωτεύουσες δράσεις και ώριμα έργα, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν με εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, τα οποία εντούτοις παραμένουν προσκολλημένοι με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να χαθεί ένα κονδύλι γύρω στα 14 εκατομμύρια. Χαρακτήρισε επίσης δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να στηριχθεί επιστημονικά προστιθέμενη αξία των έργων.


«Ως εκ τούτου, η θερμή παράκληση προς τον Υπουργό θα είναι να αναθεωρήσει ή τουλάχιστον να ολοκληρώσει μία πρώτη φάση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που, όπως είπα και προηγουμένως υπάρχουν ώριμα έργα τα οποία άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν, για να μπορέσουμε πρώτα και πάνω από όλα να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητά τους», ανέφερε.


Με αυτόν τον τρόπο και με αυτήν την απόφαση την πολιτική που θέλει να πάρει η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Σύκας «δεν εξυπηρετείται και θα δημιουργήσει προβλήματα».


«Εμείς είμαστε εδώ συναινετικά, δώσαμε τις απόψεις μας και τις εισηγήσεις μας, αλλά την ίδια ώρα θα μας βρει σκληρούς κριτές σε δράσεις και αποφάσεις, τις οποίες κατά την ταπεινή μας άποψη δεν εξυπηρετούν το λεμεσιανό και κατ’ επέκταση το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον», κατέληξε ο κ. Σύκας.

ΚΥΠΕ 


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ομόφωνη έγκριση από την Ολομέλεια για αλλαγές στις αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές

19/03/2026

Με τη διαδικασία του επείγοντος, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα πρόταση νόμου που τροποποιεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την εκλογή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις αναφορές Μέτσολα στην ΕΟΚΑ – Παρεμβάσεις Έρχιουρμαν και Ουστέλ

19/03/2026

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στα κατεχόμενα οι αναφορές της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στην ΕΟΚΑ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μπαράζ πυροβολισμών στην Αγία Νάπα – Στο στόχαστρο οικίες που συνδέονται με επιχειρηματία

19/03/2026

Σκηνές έντονης ανησυχίας εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στην Αγία Νάπα, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά δύο οικιών που σχετίζονται με γνωστό επιχειρηματία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικές «αναταράξεις» για τις Βρετανικές Βάσεις – Αντιδράσεις στο Λονδίνο μετά τη δήλωση Χριστοδουλίδη

19/03/2026

Νέο κύκλο πολιτικής και διπλωματικής συζήτησης άνοιξε η παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων, προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στο Ακρωτήρι – Οδηγίες προς κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους

19/03/2026

Στιγμές αναστάτωσης εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Ακρωτήρι, όταν ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην περιοχή, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ πρέπει να στείλει μήνυμα αποκλιμάκωσης

19/03/2026

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, προβάλλοντας την Κύπρο ως ασφαλή κόμβο, παράδειγμα ευρωπαϊκής ετοιμότητας και γέφυρα διαλόγου με την περιοχή και την Τουρκία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παπαδόπουλος: Παρέδωσε στο ΥΠΕΣ δημοσιεύματα και πληροφορίες για υποψήφιους της Άμεσης Δημοκρατίας

19/03/2026

Στο Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε δημοσιεύματα και πληροφορίες που είχε στην κατοχή του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφορικά με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο της Άμεσης Δημοκρατίας και τα οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε, φέρονται να συνδέονται με σοβαρές υποθέσεις ποινικής φύσεως.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο επίκεντρο τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό – Συνάντηση Γκουτέρες με Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες

19/03/2026

Την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό, καθώς και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είχαν στο επίκεντρο της συζήτησής τους ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ ετοιμάζονται για το “χειρότερο σενάριο” στη Μέση Ανατολή

18/03/2026

Ο ΠΟΥ ενημερώνει το προσωπικό του σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ