ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Πορεία υλοποίησης ΣΒΑΚ Λεμεσού συζήτησε η Επιτροπή Μεταφορών

27/09/2024

Την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λεμεσού, ειδικότερα όσον αφορά στα προγραμματισμένα έργα στη λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, συζήτησε κατά τη δεύτερο μέρος της σημερινής της συνεδρίας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη.

 

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν πρωταγωνιστής στην ανάλυση για την ανάπτυξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο πλαίσιο αυτό 400 και πλέον εκατομμύρια που αναφέρονται στην πράσινη οικονομία έχουν καταγραφεί περιφερειακά σε δράσεις και έργα.


Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι ένα ποσό γύρω στα 17 εκατομμύρια που άπτεται της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στον Δήμο Λεμεσού, συνέχισε ο κ. Σύκας, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Λεμεσού είναι ο δεύτερος δήμος που έχει ολοκληρώσει την μελέτη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η οποία περιλαμβάνει τρεις τομείς, την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων και εναλλακτικές λύσεις για μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων.


«Ως εκ τούτου συμφωνούμε με το γεγονός ότι ξεκίνησε δειλά δειλά η υλοποίηση αυτής της μελέτης, πλην όμως για ακόμα μια φορά στις δράσεις και στις αποφάσεις της κυβέρνησης υπάρχει αυτό που λέμε μετριότητα όσον αφορά, πρώτον, την προτεραιοποίηση των έργων υλοποίησης, δεύτερον, την αντίκρυση σπασμωδικά των δράσεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ως πρώτη πολιτική πράξη στη Λεμεσό η δημιουργία μίας λεωφορειολωρίδα σε μια λεωφόρο 2 χλμ. χωρίς να είναι ολοκληρωμένος σχεδιασμός που άπτεται της αρχής του μέσου και του τέλους», σημείωσε σχετικά.


Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ ανέδειξε στον αρμόδιο Υπουργό ακόμη 10 τουλάχιστον πρωτεύουσες δράσεις και ώριμα έργα, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν με εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, τα οποία εντούτοις παραμένουν προσκολλημένοι με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να χαθεί ένα κονδύλι γύρω στα 14 εκατομμύρια. Χαρακτήρισε επίσης δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να στηριχθεί επιστημονικά προστιθέμενη αξία των έργων.


«Ως εκ τούτου, η θερμή παράκληση προς τον Υπουργό θα είναι να αναθεωρήσει ή τουλάχιστον να ολοκληρώσει μία πρώτη φάση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που, όπως είπα και προηγουμένως υπάρχουν ώριμα έργα τα οποία άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν, για να μπορέσουμε πρώτα και πάνω από όλα να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητά τους», ανέφερε.


Με αυτόν τον τρόπο και με αυτήν την απόφαση την πολιτική που θέλει να πάρει η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Σύκας «δεν εξυπηρετείται και θα δημιουργήσει προβλήματα».


«Εμείς είμαστε εδώ συναινετικά, δώσαμε τις απόψεις μας και τις εισηγήσεις μας, αλλά την ίδια ώρα θα μας βρει σκληρούς κριτές σε δράσεις και αποφάσεις, τις οποίες κατά την ταπεινή μας άποψη δεν εξυπηρετούν το λεμεσιανό και κατ’ επέκταση το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον», κατέληξε ο κ. Σύκας.

ΚΥΠΕ 


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Εποικοδομητική η συνάντηση με Ζελένσκι

07/01/2026

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αρχιεπίσκοπος για Τυχικό: «Πώς σκέφτηκε αυτό το πράγμα»

07/01/2026

«Είναι πράγματι μια νέα σοβαρή εξέλιξη ότι απευθύνεται στα πολιτικά Δικαστήρια. Είναι κάτι εκτός της πρακτικής της Εκκλησίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο πάπας Λέων ΙΔ' συγκαλεί εκτάκτως τους καρδιναλίους όλου του κόσμου

07/01/2026

Το σύνολο των 245 καρδιναλίων έχει κληθεί να συμμετάσχει σ' αυτή τη διήμερη συνάντηση που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
New York Times: Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Βενεζουέλα να απομακρύνει Κινέζους, Ρώσους, Κουβανούς και Ιρανούς συμβούλους

07/01/2026

Οι ΗΠΑ ζητούν την αποχώρηση πρακτόρων και στρατιωτικού προσωπικού από τις τέσσερις αυτές χώρες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γιατί πήρε σπίτι του τον Τίμιο Σταυρό ο 45χρονος - Τι ισχυρίστηκε

07/01/2026

Ο 45χρονος άντρας έδωσε τους δικούς τους ισχυρισμούς για τους λόγους για τους οποίους δεν επέστρεψε τον ξύλινο σταυρό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καταιγίδα Γκορέτι: Ακυρώσεις πτήσεων σε Γαλλία και Ολλανδία

07/01/2026

Για σήμερα έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για χιόνι και παγετό σε μεγάλες περιοχές της Γαλλίας και της Βρετανίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θα ψηφίσεις στο εξωτερικό; Τι πρέπει να ξέρεις για τα εκλογικά κέντρα και την προθεσμία

07/01/2026

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι, στις προσεχείς Βουλευτικές Εκλογές της 24ης Μαΐου 2026, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό για τους εκλογείς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ή και θα εγγραφούν μέχρι τις 2 Απριλίου 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σήμερα η πρώτη μέρα για την ανανέωση αδειών κυκλοφορίας - Πότε λήγει η προθεσμία;

07/01/2026

Σήμερα, Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, ξεκινα η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων για το έτος 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δέκα συλλήψεις το βράδυ των Φώτων – Μεθυσμένος προκάλεσε τροχαίο

07/01/2026

Και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης (6/1), το βράδυ των φώτων, συνεχίστηκαν οι στοχευμένες προληπτικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας, με ενισχυμένη παρουσία σε καίρια σημεία αστικών περιοχών, με στόχο την πρόληψη σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, την προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατεχόμενα: Άνοιξε πυρ εναντίον επιχείρησης - Δύο τραυματίες στο νοσοκομείο

07/01/2026

Ένα άτομο άνοιξε πυρ εναντίον αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στην κατεχόμενη Λευκωσία, το πρωί της Τρίτης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των κατεχομένων.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ