ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Πορεία υλοποίησης ΣΒΑΚ Λεμεσού συζήτησε η Επιτροπή Μεταφορών

27/09/2024

Την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λεμεσού, ειδικότερα όσον αφορά στα προγραμματισμένα έργα στη λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, συζήτησε κατά τη δεύτερο μέρος της σημερινής της συνεδρίας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη.

 

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν πρωταγωνιστής στην ανάλυση για την ανάπτυξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο πλαίσιο αυτό 400 και πλέον εκατομμύρια που αναφέρονται στην πράσινη οικονομία έχουν καταγραφεί περιφερειακά σε δράσεις και έργα.


Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι ένα ποσό γύρω στα 17 εκατομμύρια που άπτεται της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στον Δήμο Λεμεσού, συνέχισε ο κ. Σύκας, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Λεμεσού είναι ο δεύτερος δήμος που έχει ολοκληρώσει την μελέτη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η οποία περιλαμβάνει τρεις τομείς, την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων και εναλλακτικές λύσεις για μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων.


«Ως εκ τούτου συμφωνούμε με το γεγονός ότι ξεκίνησε δειλά δειλά η υλοποίηση αυτής της μελέτης, πλην όμως για ακόμα μια φορά στις δράσεις και στις αποφάσεις της κυβέρνησης υπάρχει αυτό που λέμε μετριότητα όσον αφορά, πρώτον, την προτεραιοποίηση των έργων υλοποίησης, δεύτερον, την αντίκρυση σπασμωδικά των δράσεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ως πρώτη πολιτική πράξη στη Λεμεσό η δημιουργία μίας λεωφορειολωρίδα σε μια λεωφόρο 2 χλμ. χωρίς να είναι ολοκληρωμένος σχεδιασμός που άπτεται της αρχής του μέσου και του τέλους», σημείωσε σχετικά.


Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ ανέδειξε στον αρμόδιο Υπουργό ακόμη 10 τουλάχιστον πρωτεύουσες δράσεις και ώριμα έργα, τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσαν με εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, τα οποία εντούτοις παραμένουν προσκολλημένοι με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να χαθεί ένα κονδύλι γύρω στα 14 εκατομμύρια. Χαρακτήρισε επίσης δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να στηριχθεί επιστημονικά προστιθέμενη αξία των έργων.


«Ως εκ τούτου, η θερμή παράκληση προς τον Υπουργό θα είναι να αναθεωρήσει ή τουλάχιστον να ολοκληρώσει μία πρώτη φάση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που, όπως είπα και προηγουμένως υπάρχουν ώριμα έργα τα οποία άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν, για να μπορέσουμε πρώτα και πάνω από όλα να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητά τους», ανέφερε.


Με αυτόν τον τρόπο και με αυτήν την απόφαση την πολιτική που θέλει να πάρει η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Σύκας «δεν εξυπηρετείται και θα δημιουργήσει προβλήματα».


«Εμείς είμαστε εδώ συναινετικά, δώσαμε τις απόψεις μας και τις εισηγήσεις μας, αλλά την ίδια ώρα θα μας βρει σκληρούς κριτές σε δράσεις και αποφάσεις, τις οποίες κατά την ταπεινή μας άποψη δεν εξυπηρετούν το λεμεσιανό και κατ’ επέκταση το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον», κατέληξε ο κ. Σύκας.

ΚΥΠΕ 


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αίσιο τέλος στο θρίλερ της εξαφάνισης: Εντοπίστηκε στο Βερολίνο η 16χρονη από την Πάτρα

02/03/2026

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση εξαφάνισης της 16χρονης Λόρα, η οποία αγνοούνταν από τις αρχές Ιανουαρίου από την Πάτρα, καθώς εντοπίστηκε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια τυχαίου αστυνομικού ελέγχου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Πράσινο φως» από τη Βουλή: Στα €570.000 ο προϋπολογισμός της Ακαδημίας για το 2026

02/03/2026

Τον προϋπολογισμό της Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών για το 2026 ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλή των Αντιπροσώπων, δίνοντας το «πράσινο φως» για δαπάνες συνολικού ύψους €570.000 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου ξανά η Αμμόχωστος – Έκκληση για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων

27/02/2026

Στο προσκήνιο του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέρχεται το ζήτημα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, με την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) να αποφασίζει την επανεξέταση της σχετικής αναφοράς, έπειτα από πρωτοβουλία που κατατέθηκε εκ μέρους του Κινήματος Προσφύγων Αμμοχώστου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Βουλιάζουν» οι παραλίες της Κύπρου - Προειδοποίηση για άνοδο 1 μέτρου στη στάθμη της θάλασσας

27/02/2026

Η κλιματική αλλαγή χτυπά καμπανάκι για την Κύπρο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για δραματικές επιπτώσεις μέχρι το τέλος του αιώνα. Αν η στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά ένα μέτρο, οι μισές παραλίες του νησιού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, με σοβαρές συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός για αγιασμό σε κτηνοτροφική μονάδα – Παρέμβαση Υπουργείου και έρευνα Αστυνομίας

27/02/2026

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρίσκεται περιστατικό που αφορά τη μετάβαση παλαιοημερολογιτών ιερέων σε κτηνοτροφική μονάδα στη Λάρνακα για τέλεση αγιασμού, εν μέσω αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας λόγω αφθώδους πυρετού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απάτη με «πόντους» υπεραγοράς – Πώς αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς με ένα SMS

27/02/2026

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Αστυνομία Κύπρου για νέα απάτη μέσω ψευδών μηνυμάτων SMS, που αποστέλλονται δήθεν από γνωστή υπεραγορά και υπόσχονται εξαργύρωση βαθμών επιβράβευσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος για καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης κατά του εν αργία Δημάρχου Πάφου

26/02/2026

Ολοκληρώθηκε η ανακριτική διαδικασία – Στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας η απόφαση για ενδεχόμενη καταχώριση υπόθεσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βρετανία: Γονείς θα ειδοποιούνται για τις αναζητήσεις των παιδιών στο Instagram

26/02/2026

Τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιβολή περιορισμών για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο μετά την κίνηση της Αυστραλίας τον Δεκέμβριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καταγγελία για ακτινοδιαγνωστικό κέντρο του ΓεΣΥ. Την ημέρα εξετάζουν ανθρώπους και το βράδυ ζώα

26/02/2026

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία σχετικά με τη λειτουργία ακτινοδιαγνωστικού κέντρου του ΓεΣΥ, το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας φέρεται να εξετάζει κανονικά τους πολίτες και το βράδυ κατοικίδια ζώα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αφθώδης πυρετός: 8.000 εμβολιασμοί μέχρι τώρα

26/02/2026

Αναμένονται σήμερα 50.000 δόσεις από τα κατεχόμενα και στις 28/2 τα εμβόλια της ΕΕ

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ