ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Μεσογειακή Φώκια Monachus monachus στην Κύπρο

10/07/2024

Η μεσογειακή φώκια, Monachus monachus, είναι το πιο σπάνιο είδος φώκιας από τα 33 είδη που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι μάλιστα το νούμερο 1 απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη! Από την αρχαιότητα φαίνεται να ζούσε σε μεγάλες αποικίες κατά μήκος ολόκληρης της Μεσογείου, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόνο 700 άτομα περίπου. Τα μισά από αυτά ζουν στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στα 20 άτομα.

 

Ήξερες ότι…

Αν και η επιστημονική της ονομασία, Monachus monachus, μπορεί να παραπέμπει στη μοναχικότητα, το όνομά της στην πραγματικότητα το οφείλει στις χαρακτηριστικές δίπλες που κάνει ο λαιμός της και θυμίζουν το ράσο των καπουτσίνων μοναχών.


Η φώκια Monachus monachus τρέφεται με ψάρια, ενώ αγαπημένη της τροφή είναι τα χταπόδια. Μια ενήλικη φώκια καταναλώνει τροφή αντίστοιχη στο 5-10% του βάρους της ημερησίως. Μπορεί να καταδυθεί σε βάθος μέχρι και 200 μέτρων, ενώ έχει την ικανότητα να καλύψει κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα είδη φώκιας στον κόσμο, με μήκος που ανέρχεται γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 300 κιλά.

Τα ενήλικα αρσενικά είναι λίγο μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Τα δύο φύλα, παρουσιάζουν διαφορές στον χρωματισμό του τριχώματός τους: τα αρσενικά είναι σκούρα γκρι ή μαύρα με μεγάλη άσπρη κηλίδα στην κοιλιά, ενώ τα θηλυκά είναι καφέ ή γκρι με έντονή εμφάνιση από γδαρσίματα στην πλάτη. Οι νεογέννητες φώκιες, γεννιόνται με έντονη μαύρη γούνα, την οποία αποβάλουν στον ένα μήνα από τη γέννηση.

Τον μεγαλύτερο χρόνο ζωής της η μεσογειακή φώκια τον περνά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Περνά όμως και χρόνο στη ξηρά, τόσο για ανάπαυση, όσο και για να γεννήσει και να γαλουχήσει τα μικρά της για 3-4 μήνες μετά τη γέννησή τους. Όταν είναι στη ξηρά προτιμά βραχώδεις και δυσπρόσιτες ακτές και θαλάσσια σπήλαια και της αρέσει η απομόνωση και η ησυχία. Είναι λοιπόν σημαντική η προστασία των περιοχών στις οποίες συχνάζει.

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την προστασία της μεσογειακής φώκιας;

Η μεσογειακή φώκια προστατεύεται τόσο από εθνική νομοθεσία και κανονισμούς, όσο και από Κοινοτικές Οδηγίες και Πρωτόκολλα.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) είναι το άμεσα υπεύθυνο κυβερνητικό τμήμα για την προστασία της Monachus monachus στην Κύπρο. Στη χώρα μας εφαρμόζεται πρόγραμμα παρακολούθησης από το 2010 με επισκέψεις στις θαλάσσιες σπηλιές, σημειώνοντας την παρουσία ή απουσία φώκιας, καθώς και τυχόν σημάδια χρήσης της σπηλιάς από φώκιες (π.χ. ίχνη, περιττώματα, χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά κλπ), αλλά και τοποθέτηση φωτοπαγίδων. Επιπρόσθετα, διατηρείται βάση δεδομένων στο ΤΑΘΕ, στην οποία σημειώνονται θεάσεις της φώκιας γύρω από το νησί.

Η Ομάδα Παρακολούθησης της μεσογειακής φώκιας κατέγραψε όλα τα καταφύγια που χρησιμοποιεί το είδος σε όλο το εύρος της Κυπριακής ακτογραμμής και με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, η παρακολούθηση γίνεται σε 24ωρη βάση. Η επιβεβαίωση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο έγινε το 2011. Από το 2015 και έπειτα η αναπαραγωγική δραστηριότητα είναι πλέον σχεδόν ετήσια.

Η μεσογειακή φώκια πάντα αποτελούσε στοιχείο της βιοποικιλότητας της Κύπρου. Από τη δεκαετία όμως του 1960 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2010, οι εμφανίσεις του είδους ήταν σπάνιες, ενώ δεν υπήρχε καμία ένδειξη για αναπαραγωγική δραστηριότητα. Από το 2011 και μετά φαίνεται ότι το είδος ανακάμπτει στις Κυπριακές θάλασσες και έχει πλέον δημιουργήσει έναν τοπικό, μικρό μεν, αλλά αναπαραγόμενο πληθυσμό.

Ποιες απειλές δέχεται η μεσογειακή φώκια;

Οι κύριες απειλές για τη μεσογειακή φώκια στην Κύπρο είναι η απώλεια και η υποβάθμιση του βιοτόπου στον οποίο ζει, η αστικοποίηση των αμέσως γειτονικών περιοχών, και οι τουριστικές πιέσεις μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων αναψυχής. Επιπρόσθετα η υπεραλίευση είναι ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά το είδος, αφού οδηγεί στη μείωση της τροφής της μεσογειακής φώκιας. Επιπλέον, μία ακόμη σημαντική απειλή για το είδος – σε όλη του τη γεωγραφική εξάπλωση - είναι η τυχαία παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία.


Τι κάνω αν δω φώκια;

Οι φώκιες γεννούν τα μικρά τους μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου στα θαλάσσια σπήλαια, μετά από 10 μήνες κυοφορίας. Οι μητέρες συχνά αφήνουν τα μικρά τους στη σπηλιά όταν αναζητούν τροφή.

Η ανθρώπινη παρενόχληση αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες εγκατάλειψης των νεογέννητων φωκιών από τις μητέρες τους και της εγκατάλειψης του ασφαλούς καταφυγίου από τις μητέρες. Γι’ αυτό όταν συναντούμε τις μεσογειακές φώκιες στη θάλασσα ή σε θαλάσσια σπήλαια:

  • Αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις,
  • Τις θαυμάζουμε από απόσταση και με ηρεμία
  • Αν θα τις φωτογραφίσουμε, το κάνουμε χωρίς φλας
  • Ποτέ δεν τις ταΐζουμε,
  • Απομακρυνόμαστε από το σπήλαιο για να μην τις παρενοχλήσουμε και
  • Ενημερώνουμε το ΤΑΘΕ.

Πώς το έργο Πανδώτειρα βοηθά την προστασία της μεσογειακής φώκιας

Το Πανδώτειρα είναι ένα δεκαετές έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της ΕΕ. Τελικός στόχος του έργου είναι να γίνει το δίκτυο Natura 2000 πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο.

Στο πλαίσιο του έργου θα ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό των απειλών που δέχονται οι μεσογειακές φώκιες αλλά και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως τα κητώδη και οι θαλάσσιες χελώνες, κυρίως από τις αλλαγές στο φυσικό τους περιβάλλον που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Μάθε περισσότερα για το έργο Πανδώτειρα εδώ 

Συγγραφή: Μελίνα Μάρκου (Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών)


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Για επανέναρξη διαπραγματεύσεων συζήτησαν Χριστοδουλίδης - Μητσοτάκης

09/02/2026

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ευσταθίου για υπόθεση Μονής Αββακούμ: «Το Ανώτατο αναγνώρισε σοβαρά ζητήματα νομιμότητας»

09/02/2026

Ο δικηγόρος των μοναχών της Μονής Αββακούμ, Ευστάθιος Ευσταθίου, σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καιρός: Μετά την συννεφιά έρχονται βροχές από αύριο...!

09/02/2026

Από αύριο τοπικές βροχές – Έρχεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύπρος: Νιγηριανός επιδοτήθηκε με €1500 για να φύγει, αλλά επανήλθε μέσω κατεχομένων

09/02/2026

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η πολύμηνη κράτηση αλλοδαπού για σκοπούς απέλασης παραμένει νόμιμη και εντός ευλόγου χρόνου, καθώς η καθυστέρηση οφείλεται στις ίδιες τις δικαστικές ενέργειες του αιτητή και όχι σε αδράνεια των αρχών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης για «Annie Alexui»: Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το καθεστώς της στη Ρωσία

09/02/2026

Σε χειρισμό από τις αρμόδιες αρχές βρίσκεται η υπόθεση που αφορά την «Annie Alexui», σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επίσκεψη εργασίας Υφυπουργού Ναυτιλίας σε Αθήνα και Αλεξάνδρεια

09/02/2026

Διάλογος για «πράσινη» ναυτιλία, έμφαση στους ναυτικούς και ενίσχυση συνεργασιών με Αίγυπτο–Ιορδανία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πορτογαλία: Σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές για τον σοσιαλιστή Αντόνιο Χοσέ Σεγκούρο

08/02/2026

Τρία κεντρικά exit poll έδειξαν ότι ο μετριοπαθής Σεγκούρο κέρδισε μια πενταετή θητεία στο «ροζ παλάτι» της Λισαβόνας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καιρός: Τσικνοπέμπτη με βροχές και καταιγίδες. Οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

08/02/2026

Με βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά και αργότερα και στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται να γιορτάσουμε τη Τσικνοπέμπτη σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι πέντε απαιτήσεις του Τραμπ στους Ιρανούς και το αναπόφευκτο δεύτερο στρατιωτικό χτύπημα

08/02/2026

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει πέντε βασικά αιτήματα στην ιρανική κυβέρνηση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πότε θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο καταστατικό της Εκκλησίας - Τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος

08/02/2026

Πώς σχολίασε τη δεύτερη προσφυγή του Επισκόπου Τυχικού στο Φανάρι.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ