ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Μεσογειακή Φώκια Monachus monachus στην Κύπρο

10/07/2024

Η μεσογειακή φώκια, Monachus monachus, είναι το πιο σπάνιο είδος φώκιας από τα 33 είδη που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι μάλιστα το νούμερο 1 απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη! Από την αρχαιότητα φαίνεται να ζούσε σε μεγάλες αποικίες κατά μήκος ολόκληρης της Μεσογείου, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόνο 700 άτομα περίπου. Τα μισά από αυτά ζουν στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στα 20 άτομα.

 

Ήξερες ότι…

Αν και η επιστημονική της ονομασία, Monachus monachus, μπορεί να παραπέμπει στη μοναχικότητα, το όνομά της στην πραγματικότητα το οφείλει στις χαρακτηριστικές δίπλες που κάνει ο λαιμός της και θυμίζουν το ράσο των καπουτσίνων μοναχών.


Η φώκια Monachus monachus τρέφεται με ψάρια, ενώ αγαπημένη της τροφή είναι τα χταπόδια. Μια ενήλικη φώκια καταναλώνει τροφή αντίστοιχη στο 5-10% του βάρους της ημερησίως. Μπορεί να καταδυθεί σε βάθος μέχρι και 200 μέτρων, ενώ έχει την ικανότητα να καλύψει κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα είδη φώκιας στον κόσμο, με μήκος που ανέρχεται γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 300 κιλά.

Τα ενήλικα αρσενικά είναι λίγο μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Τα δύο φύλα, παρουσιάζουν διαφορές στον χρωματισμό του τριχώματός τους: τα αρσενικά είναι σκούρα γκρι ή μαύρα με μεγάλη άσπρη κηλίδα στην κοιλιά, ενώ τα θηλυκά είναι καφέ ή γκρι με έντονή εμφάνιση από γδαρσίματα στην πλάτη. Οι νεογέννητες φώκιες, γεννιόνται με έντονη μαύρη γούνα, την οποία αποβάλουν στον ένα μήνα από τη γέννηση.

Τον μεγαλύτερο χρόνο ζωής της η μεσογειακή φώκια τον περνά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Περνά όμως και χρόνο στη ξηρά, τόσο για ανάπαυση, όσο και για να γεννήσει και να γαλουχήσει τα μικρά της για 3-4 μήνες μετά τη γέννησή τους. Όταν είναι στη ξηρά προτιμά βραχώδεις και δυσπρόσιτες ακτές και θαλάσσια σπήλαια και της αρέσει η απομόνωση και η ησυχία. Είναι λοιπόν σημαντική η προστασία των περιοχών στις οποίες συχνάζει.

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την προστασία της μεσογειακής φώκιας;

Η μεσογειακή φώκια προστατεύεται τόσο από εθνική νομοθεσία και κανονισμούς, όσο και από Κοινοτικές Οδηγίες και Πρωτόκολλα.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) είναι το άμεσα υπεύθυνο κυβερνητικό τμήμα για την προστασία της Monachus monachus στην Κύπρο. Στη χώρα μας εφαρμόζεται πρόγραμμα παρακολούθησης από το 2010 με επισκέψεις στις θαλάσσιες σπηλιές, σημειώνοντας την παρουσία ή απουσία φώκιας, καθώς και τυχόν σημάδια χρήσης της σπηλιάς από φώκιες (π.χ. ίχνη, περιττώματα, χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά κλπ), αλλά και τοποθέτηση φωτοπαγίδων. Επιπρόσθετα, διατηρείται βάση δεδομένων στο ΤΑΘΕ, στην οποία σημειώνονται θεάσεις της φώκιας γύρω από το νησί.

Η Ομάδα Παρακολούθησης της μεσογειακής φώκιας κατέγραψε όλα τα καταφύγια που χρησιμοποιεί το είδος σε όλο το εύρος της Κυπριακής ακτογραμμής και με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, η παρακολούθηση γίνεται σε 24ωρη βάση. Η επιβεβαίωση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο έγινε το 2011. Από το 2015 και έπειτα η αναπαραγωγική δραστηριότητα είναι πλέον σχεδόν ετήσια.

Η μεσογειακή φώκια πάντα αποτελούσε στοιχείο της βιοποικιλότητας της Κύπρου. Από τη δεκαετία όμως του 1960 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2010, οι εμφανίσεις του είδους ήταν σπάνιες, ενώ δεν υπήρχε καμία ένδειξη για αναπαραγωγική δραστηριότητα. Από το 2011 και μετά φαίνεται ότι το είδος ανακάμπτει στις Κυπριακές θάλασσες και έχει πλέον δημιουργήσει έναν τοπικό, μικρό μεν, αλλά αναπαραγόμενο πληθυσμό.

Ποιες απειλές δέχεται η μεσογειακή φώκια;

Οι κύριες απειλές για τη μεσογειακή φώκια στην Κύπρο είναι η απώλεια και η υποβάθμιση του βιοτόπου στον οποίο ζει, η αστικοποίηση των αμέσως γειτονικών περιοχών, και οι τουριστικές πιέσεις μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων αναψυχής. Επιπρόσθετα η υπεραλίευση είναι ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά το είδος, αφού οδηγεί στη μείωση της τροφής της μεσογειακής φώκιας. Επιπλέον, μία ακόμη σημαντική απειλή για το είδος – σε όλη του τη γεωγραφική εξάπλωση - είναι η τυχαία παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία.


Τι κάνω αν δω φώκια;

Οι φώκιες γεννούν τα μικρά τους μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου στα θαλάσσια σπήλαια, μετά από 10 μήνες κυοφορίας. Οι μητέρες συχνά αφήνουν τα μικρά τους στη σπηλιά όταν αναζητούν τροφή.

Η ανθρώπινη παρενόχληση αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες εγκατάλειψης των νεογέννητων φωκιών από τις μητέρες τους και της εγκατάλειψης του ασφαλούς καταφυγίου από τις μητέρες. Γι’ αυτό όταν συναντούμε τις μεσογειακές φώκιες στη θάλασσα ή σε θαλάσσια σπήλαια:

  • Αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις,
  • Τις θαυμάζουμε από απόσταση και με ηρεμία
  • Αν θα τις φωτογραφίσουμε, το κάνουμε χωρίς φλας
  • Ποτέ δεν τις ταΐζουμε,
  • Απομακρυνόμαστε από το σπήλαιο για να μην τις παρενοχλήσουμε και
  • Ενημερώνουμε το ΤΑΘΕ.

Πώς το έργο Πανδώτειρα βοηθά την προστασία της μεσογειακής φώκιας

Το Πανδώτειρα είναι ένα δεκαετές έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της ΕΕ. Τελικός στόχος του έργου είναι να γίνει το δίκτυο Natura 2000 πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο.

Στο πλαίσιο του έργου θα ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό των απειλών που δέχονται οι μεσογειακές φώκιες αλλά και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως τα κητώδη και οι θαλάσσιες χελώνες, κυρίως από τις αλλαγές στο φυσικό τους περιβάλλον που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Μάθε περισσότερα για το έργο Πανδώτειρα εδώ 

Συγγραφή: Μελίνα Μάρκου (Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών)


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύωρη διακοπή νερού στη Λεμεσό την Παρασκευή – Οι δρόμοι που επηρεάζονται

06/08/2026

Χωρίς υδροδότηση θα παραμείνει την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η περιοχή βόρεια της Β΄ Τεχνικής Σχολής, λόγω των εργασιών αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στο κέντρο της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
GSI: Στη Meridiam το 66% – «Τεράστια νέα δυναμική», αλλά αναμονή για τη μελέτη της ΕΤΕπ

06/08/2026

Θετικά αποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στον Great Sea Interconnector ως πλειοψηφικού μετόχου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 16χρονο για τον διερευνώμενο εμπρησμό της πρώην μπυραρίας Corner

06/08/2026

Υπό κράτηση τέθηκε 16χρονος, εναντίον του οποίου εξασφαλίστηκε μαρτυρία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φωτιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου 2026 σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην επαρχία Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτοί αναλαμβάνουν στους Ημικρατικούς – Εγκρίθηκαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια

06/08/2026

Το «πράσινο φως» στις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σειράς Ημικρατικών Οργανισμών έδωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του με τα νέα μέλη της Κυβέρνησης. Αναλυτικά όλοι οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη που εγκρίθηκαν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια την Παρασκευή – Το δίωρο ισχύος

06/08/2026

Στους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέλθει την Παρασκευή η θερμοκρασία στο εσωτερικό, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει νέα κίτρινη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 13:00 μέχρι τις 15:00.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 37χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Υπό διερεύνηση 20 υποθέσεις €827.400

06/08/2026

Στη σύλληψη 37χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εναντίον του διερευνώνται 20 υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης

06/08/2026

Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε νέους Υπουργούς: «Μηδενική πίστωση χρόνου» – Δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα

06/08/2026

Σαφείς κατευθύνσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε άμεση προσαρμογή, συνεργασία με τους θεσμούς, συνεχή επαφή με τους πολίτες και απαρέγκλιτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην πολιτική δεοντολογία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην ιστορική μπυραρία «Κόρνερ» – Κατέρρευσε η οροφή

05/08/2026

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο παλιό κτίριο της ιστορικής μπυραρίας «Κόρνερ», κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στις τελικές εσωτερικές κατασβέσεις, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού με τη νέα σύνθεση – Το πρόγραμμα των τελετών

05/08/2026

Στις 13:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, μετά τις αλλαγές στην Κυβέρνηση που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ