ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού: Υπογραφή Συμβολαίων για τη δημιουργία υποδομών για την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού
Σε πορεία συνεχούς εξέλιξης και βελτίωσης των υπηρεσιών του προς τον κόσμο της Μείζονος Λεμεσού βρίσκεται ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού.
Τον τελευταίο μήνα υπογράφτηκαν τρία συμβόλαια με τα οποία προωθείται η δημιουργία σημαντικών υποδομών που αφορούν την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού, αλλά και τη διεύρυνση της κάλυψης των αυξημένων αναγκών που παρουσιάζονται.
Μεταξύ άλλων, ο ΕΟΑ Λεμεσού θα προβεί στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος 80.000 έξυπνων μετρητών. Μέχρι τον Ιούνιο του 2026, αναμένεται να αντικατασταθούν 80.000 υδρομετρητές σε υποστατικά των καταναλωτών με καινούργιους έξυπνους υδρομετρητές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και να αποστέλλουν την κατανάλωση νερού των υποστατικών μια φορά την ημέρα σε ειδική πλατφόρμα παρακολούθησης.
Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα να υπολογίζεται το υδατικό ισοζύγιο των περιοχών που θα έχουν έξυπνους μετρητές σε καθημερινή βάση, να εντοπίζονται έγκαιρα διαρροές στο δίκτυο διανομής και να γίνεται καλύτερη διαχείριση του δικτύου με αποτέλεσμα τη μείωση του ατιμολόγητου νερού.
Το έργο δαπάνης 13 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. με 12 εκατ. ευρώ. Πέραν τούτου, ο ΕΟΑ Λεμεσού προχωρεί και στην ανέγερση νέας υδατοδεξαμενής στην περιοχή της Γερμασόγειας, με χωρητικότητα 4.000 κυβικά μέτρα. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του
Συμβουλίου. Στη σύμβαση, πέραν της υδατοδεξαμενής, περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση καινούργιων σωληνώσεων, φρεατίων παρακολούθησης και ελέγχου με παροχόμετρα, διακόπτες και άλλο εξοπλισμό, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Οι εργασίες κατασκευής του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2026. Με την ολοκλήρωση της νέας υδατοδεξαμενής θα ενισχυθεί η υδροδότηση των περιοχών που βρίσκονται στα βόρεια των Δήμων Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου.
Μια δεύτερη νέα δεξαμενή θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Αγίας Φύλας, με χωρητικότητα 800 κυβικά μέτρα. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στο μισό περίπου εκατομμύριο ευρώ και θα καταβληθεί επίσης από τον προϋπολογισμό του ΕΟΑ. Πέραν της υδατοδεξαμενής, το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση καινούριων σωληνώσεων, φρεατίων παρακολούθησης και ελέγχου με παροχόμετρα, διακόπτες και άλλο εξοπλισμό, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν επίσης τον Σεπτέμβριο του 2024 και να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2026.
Η συγκεκριμένη επένδυση συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, αφού με την ολοκλήρωση της νέας υδατοδεξαμενής θα ενισχυθεί το υφιστάμενο σύστημα υδροδότησης της περιοχής Αγίας Φύλας, η οποία καλύπτει μια τεράστια περιοχή με συνεχώς αυξανόμενη οικοδομική και εμπορική ανάπτυξη.
Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Νερού Λεμεσού που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, απέκτησε νέο εξωτερικό έκθεμα εμπλουτίζοντας έτσι τη συλλογή του.
Πρόκειται για ένα μηχάνημα – αντλία νερού, που λειτούργησε κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την άντληση αρδεύσιμου νερού για κάλυψη των αναγκών μιας ολόκληρης γειτονιάς στην περιοχή Αγίου Ιωάννη.
Το μηχάνημα δώρισε η οικογένεια Μιχαήλ Μιχαηλίδη Συλιτζιώτη και αφού συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχική του κατάσταση τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στους χώρους του Μουσείου Νερού.
Με αφορμή την προσφορά του μηχανήματος, ο εκλεγμένος πρόεδρος του νεοσύστατου Οργανισμού ΕΟΑ Λεμεσού κ. Γιάννης Τσουλόφτας και ο Προσωρινός Γενικός Διευθυντής κ. Σωκράτης Μεταξάς, δέχτηκαν στο Μουσείο Νερού τους δωρητές της οικογένειας εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους και επισημαίνοντας ότι αυτό το μηχάνημα θα συμβάλει στον εμπλουτισμό της ιστορίας του νερού, μαθαίνοντας οι νεότεροι ποια μηχανικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν για εξεύρεση νερού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση 15 κιλών κοκαΐνης: Δεν παραδέχθηκε ο «Ζαβράντωνας» – Στις 29 και 30 Ιουνίου η ουσιαστική δίκη
H υπόθεση επανεκδικάζεται μετά την ακύρωση από το Εφετείο της προηγούμενης καταδίκης του Χριστοδούλου σε 22 χρόνια φυλάκιση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόρισμα – Καταπέλτης για το «Κράτος Μαφία»
Ενδείξεις διαφθοράς και εμπορίας επηρεασμού για Νίκο Αναστασιάδη και Ριμπολόβλεφ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δύο πυρκαγιές σε Λακατάμεια και Στρόβολο κινητοποίησαν την Πυροσβεστική
Μικρές ζημιές προκλήθηκαν χθες, Δευτέρα από πυρκαγιές που ξέσπασαν από ξεχασμένο μαγειρικό σκεύος και κατόπιν ηλεκτρικού προβλήματος σε πίνακα ελέγχου διάτρησης νερού, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις στη Λευκωσία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αίθριος ο καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας – Σκηνικό αστάθειας με βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή
Σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά κυρίως αίθριος, παρόλο που νωρίς το απόγευμα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λαθραία καπνικά εκατομμυρίων από τα κατεχόμενα στην Ευρώπη - Ο τρόπος δράσης των κυκλωμάτων
Οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων βλέπουν οι Αρχές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θρίλερ με 22χρονο στη Λάρνακα: Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του – Διερευνάται υπόθεση απαγωγής και αρπαγής
Το κινητό τηλέφωνο του 22χρονου παραμένει απενεργοποιημένο και δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις συγγενικών του προσώπων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Λευκωσία χαιρετίζει την ιστορική συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: «Κρίσιμο βήμα για αποκλιμάκωση στην περιοχή»
Αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός και ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μεμονωμένες βροχές, καταιγίδες και πιθανή χαλαζόπτωση σήμερα: Ανεβαίνει ο υδράργυρος από την Τρίτη
Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο κελί ως υπόδικος 32χρονος για τις βομβιστικές επιθέσεις και τον εμπρησμό ασθενοφόρων στην Πάφο
Υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές, ο 32χρονος που συνελήφθη χθες για τέσσερις υποθέσεις απόπειρας καταστροφής περιουσίας και εμπρησμού ασθενοφόρων στην Πάφο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε νέα εποχή η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική: Τίθεται σε ισχύ το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.