ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Λάρνακα: Στη διαδικασία ετοιμασίας για να αντιμετωπίσει πιθανό τσουνάμι

19/06/2024

Η Λάρνακα θα είναι η πρώτη παραθαλάσσια κοινότητα της Κύπρου η οποία θα αποκτήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και σχέδιο εκκένωσης για τσουνάμι και θα αναγνωριστεί ως «Tsunami Ready”. 

 

 Αυτό έγινε μετά την επιλογή της πόλης για συμμετοχή στο πρόγραμμα CoastWAVE το οποίο συντονίζει και χρηματοδοτεί η IOC-UNESCO (Διακυβερνητική Ωκεανoγραφική Επιτροπή της Unesco) με τοπικό συντονιστή το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπισης. 

 

Η αναγνώριση μιας παραθαλάσσιας κοινότητας ως Tsunami-Ready γίνεται με την έννοια της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας της, μέσω στρατηγικών ευαισθητοποίησης, δημιουργίας σχετικών υποδομών, κατάρτισης σχεδίων δράσης και ετοιμότητας με στόχο την ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών.

 

Η Κύπρος συμπορεύεται σ’ αυτή την προσπάθεια με το Δήμο Λάρνακας με άλλες κοινότητες από Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ισραήλ, Αίγυπτο και Μαρόκο. Μέχρι στιγμής μόνο δύο παραθαλάσσιες κοινότητες της περιοχής Μεσογείου - Βόρειου Ατλαντικού έχουν αναγνωριστεί ως Tsunami-Ready (Κάννες και Αλεξάνδρεια).

 

Όπως ανακοινώθηκε και από την Unesco, οι σχετικές εργασίες της ομάδας Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, η οποία ηγείται της προσπάθειας για την  ανακήρυξη της Λάρνακας σε πόλη “Tsunami Ready”, άρχισαν το 2021.  Ήδη πραγματοποιήθηκαν στη Λάρνακα πολλαπλά σχετικά εργαστήρια με την εμπλοκή των αρμόδιων τοπικών φορέων στο πλαίσιο του CoastWAVE τα οποία αφορούσαν τις σχεδιαστικές παραμέτρους για τον καθορισμό της ζώνης κινδύνου της Λάρνακας και την διαμόρφωση σχεδίου εκκένωσης της σε περίπτωση που οι Κυπριακές Αρχές λάβουν προειδοποίηση για πιθανό επερχόμενο τσουνάμι και κριθεί απαραίτητη η εκκένωση.  Έχει επίσης πραγματοποιηθεί η πρώτη άσκηση ετοιμότητας επί χάρτου. Θα ακολουθήσουν και πρακτικές ασκήσεις εκκένωσης με τη συμμετοχή σχολείων και άλλων κρίσιμων ομάδων πληθυσμού.

 

Η Λάρνακα, ως περιοχή, έχει επιλεχτεί για το χαμηλό υψόμετρο και επίπεδη τοπογραφία της (μέγιστη τρωτότητα στο τσουνάμι), την ανάπτυξη και μεγάλη επισκεψιμότητα του παραλιακού μετώπου ολόχρονα και για το γεγονός ότι στο παραλιακό μέτωπο της υπάρχουν εξαιρετικά κρίσιμες υποδομές όπως είναι το αεροδρόμιο.

 

Η Λάρνακα είναι η πρώτη υποψήφια Tsunami-Ready παραθαλάσσια κοινότητα της περιοχής Μεσογείου - Βόρειου Ατλαντικού η οποία χρησιμοποιεί υψηλής ευκρίνειας προσομοιώσεις σε τοπικό επίπεδο για σκοπούς εκπόνησης σχεδίων εκκένωσης.

 

Οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η ετοιμασία της Λάρνακας από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με εκκένωση του πληθυσμού σε περίπτωση κινδύνου από τσουνάμι είναι:

  • η χαρτογράφηση της ζώνης κινδύνου,
  • ο καταρτισμός σχεδίου εκκένωσης της ζώνης κινδύνου του παραλιακού μετώπου, με σχεδιασμό κατάλληλων διαδρομών διαφυγής και σημείων συγκέντρωσης,
  • ο σχεδιασμός και εγκατάσταση των απαραίτητων σημάνσεων στους δρόμους για ενημέρωση για το φαινόμενο και για το σχέδιο εκκένωσης κάθε περιοχής,
  • η εγκατάσταση εξοπλισμού (όπως παλιρροιογράφος, σεισμογράφος, σειρήνες)
  • η ανανέωση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών του Υπουργείου Εσωτερικών για συμπερίληψη ειδικού σχετικού σχεδίου για τσουνάμι,
  • πολλαπλές δράσεις για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, εκπαίδευση και ετοιμότητα των πολιτών, αρμόδιων τοπικών φορέων και του Δήμου γενικότερα
  • η διερεύνηση αντίληψης του κινδύνου από την τοπική κοινωνία του Δήμου για κατάλληλη προσαρμογή των δράσεων ευαισθητοποίησης της κ.α.

 

Ήδη άρχισε η εγκατάσταση των σχετικών σημάνσεων  στους δρόμους (σε μια υπο-περιοχή της ζώνης κινδύνου) οι οποίες θα καθοδηγούν τους πεζούς προς τις διαδρομές διαφυγής και τα σημεία συγκέντρωσης. Η εγκατάσταση των σημάνσεων σε όλη τη ζώνη κινδύνου όπως και ενημερωτικές πινακίδες με τους χάρτες εκκένωσης και σχετικές οδηγίες αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024. Παράλληλα θα εγκατασταθούν σειρήνες και θα διανεμηθούν διάφορα ενημερωτικά φυλλάδια στους κατοίκους,  προσαρμοσμένα σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

 

Πρόκειται για μια πολύπλευρη, πολυθεματική και συλλογική προσπάθεια, η οποία απαιτεί την πολύ στενή συνεργασία μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών, κρίσιμων φορέων, επιστημόνων πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων και φυσικά των κατοίκων της Λάρνακας, οι οποίοι θα είναι και οι τελικοί αποδέκτες και χρήστες του συστήματος που δημιουργούμε.

 

Αναμένουμε ότι εντός του 2026 η Λάρνακα θα πάρει τον τίτλο “Tsunami Ready” από την Unesco και θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη για την ασφάλεια των κατοίκων της, σε περίπτωση επηρεασμού της από τσουνάμι.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εγγραφές Καλοκαιρινών Προγραμμάτων Παιδιών Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας

30/04/2025

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών για τα Καλοκαιρινά Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (ΚΠ&ΑΠ) ηλικίας 6 – 12 ετών και για τον Παιδοκομικό Σταθμό από Δευτέρα 5 έως Παρασκευή 23 Μαΐου 2025.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αξιολόγηση και Πιστοποίηση Χαλλουμιού: Επιστημονικές Προσεγγίσεις για την Προστασία της Ποιότητας από το ΤΕΠΑΚ

30/04/2025

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Απριλίου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση με θέμα την οργανοληπτική αξιολόγηση του Χαλλουμιού, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος "Χαλλούμι ΠΟΠ - ID που στοχεύει στην ενίσχυση των ελέγχων και την καθιέρωση του προϊόντος ως αυθεντικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάφος: Συνελήφθη 23χρονος που καταζητείτο για διάπραξη κακουργήματος και τέθηκε υπό τετραήμερη κράτηση

25/04/2025

Στη σύλληψη 23χρονου, προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερεύνηση υπόθεσης συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, επίθεσης με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, οχλαγωγίας και άλλων αδικημάτων, που διαπράχθηκαν στην Πάφο, τα ξημερώματα της 30ης Μαρτίου 2025. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέες πέρδικες με σκοπό την απελευθέρωση τους από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κάμπου "Ο Προστάτης του Αγρινού"

16/04/2025

Θα εκτραφούν και θα παρακολουθούνται μέχρι την ενηλικίωσή τους με έξοδα και φροντίδα του συλλόγου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνάντηση Αρχηγού Αστυνομίας, Ηγεσίας και Αστυνομικών Διευθυντών ενόψει των ημερών του Πάσχα

16/04/2025

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει των εορτών του Πάσχα, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους και ιδιαίτερα των νεαρών προσώπων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκπρόσωποι από TECNOVA και OIST επισκέφθηκαν την Κύπρο στο πλαίσιο νέου έργου για τη ψηφιακή γεωργία

16/04/2025

Εκπρόσωποι από το Τεχνολογικό Κέντρο Tecnova και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα (OIST) επισκέφθηκαν την Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα για την επίσημη έναρξη και τον συντονισμό της νέας συγχρηματοδοτούμενης πρωτοβουλίας: Supporting the Demonstration of Sustainable Digital Solutions for Agriculture (SDN – Stírixi – digital –Nōgyō). 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Εντοπισμός πιστολιού και κροτίδων - Υπό οκταήμερη κράτηση 24χρονος

15/04/2025

Στο πλαίσιο συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων, μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας διενήργησαν χθες βράδυ έρευνα βάσει δικαστικού εντάλματος, σε οικία στη Λευκωσία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ)

15/04/2025

Με δυναμική συμμετοχή νέων από κάθε γωνιά της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), η οποία φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Νεότητας Σκαρίνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνάντηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας

15/04/2025

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας είχε χθες 14 Απριλίου συνάντηση με το Δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού κ. Κύπρο Ανδρονίκου και τους Βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας, με κύριο θέμα τα αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Περιφορά Επιταφίου του Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας με τη συνοδεία της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου 

15/04/2025

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή, οι Ιερείς του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας και ο Δήμος Στροβόλου ενημερώνουν ότι τη Μεγάλη Παρασκευή 18/04/25 και ώρα 20:30 – 21:00 περίπου, θα γίνει Περιφορά του Επιταφίου, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ