ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Γ. Ζίττης: Το 50% των παραλιών μας ίσως καταστραφεί σε 50 χρόνια

18/06/2024

Αν συνεχίσουν οι σημερινοί ρυθμοί εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και δεν λάβουμε μέτρα εγκαίρως, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να καταστρέψει περίπου το 50% των παραλιών της Κύπρου τα επόμενα 50 χρόνια, είπε ο Γιώργος Ζίττης, επιστημονικός ερευνητής του Ινστιτούτου Κύπρου, στο Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα.

 

Ο Δρ Ζίττης επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή, σε αντίθεση με άλλα μέρη του πλανήτη, κάνει την Κύπρο θερμότερη και ξηρότερη, με πολλαπλές επιπτώσεις στη φύση, την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία. Σημείωσε επίσης, ότι ακόμα και σήμερα να σταματούσαμε τις εκπομπές αερίων, η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει τα επόμενα 20-30 χρόνια και συνεπώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προσαρμογής στις νέες συνθήκες.

«Η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι και ένα hot spot της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζονται κυρίως από ολοένα και περισσότερο αυξημένες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα την εποχή του καλοκαιριού», ανέφερε, σημειώνοντας ότι σε άλλες περιοχές του πλανήτη, για παράδειγμα στις βορειότερες περιοχές της Ευρώπης, αυτή η αύξηση παρατηρείται κυρίως τον χειμώνα.

Αυτό, ανέφερε, αυξάνει τις επιπτώσεις, καθώς βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα θερμή περιοχή. Οι επιπτώσεις αυτές σχετίζονται με την αυξημένη ζήτηση της ενέργειας, για παράδειγμα για κλιματισμό, ενώ βλέπουμε επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, στις καλλιέργειες, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. «Είχαμε πρόσφατα και δύο θανάτους από θερμοπληξία», ανέφερε. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι και οι δασικές πυρκαγιές επίσης επηρεάζονται από τις αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής μας, είπε, παράλληλα με την αύξηση της θερμοκρασίας, είναι η μείωση στη βροχόπτωση. «Παρ’ ότι οι τάσεις δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όσο της θερμοκρασίας, πηγαίνουμε σε ξηρότερες κλιματικές μέσες καταστάσεις», ανέφερε, σημειώνοντας ότι σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη η κλιματική αλλαγή συνεισφέρει σε μία αύξηση της βροχόπτωσης.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις από τυχόν άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ο Δρ Ζίττης σημείωσε ότι στην Κύπρο οι περισσότερες υποδομές, αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής δραστηριότητας βρίσκεται στα παράλια. «Πιστεύουμε ότι θα επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αν πάρουμε ένα απαισιόδοξο σενάριο, για παράδειγμα ότι συνεχίζουμε να εκπέμπουμε αέρια του θερμοκηπίου με τους σημερινούς ρυθμούς και δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα, «η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να καταστρέψει περίπου το 50% των παραλιών της Κύπρου», διευκρινίζοντας ότι οι προβλέψεις αφορούν τα επόμενα 50 χρόνια.

Ερωτηθείς αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αν ληφθούν μέτρα, είπε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα, «δηλαδή την επόμενη δεκαετία να μειώσουμε τόσο πολύ το μέγεθος των εκπομπών των θερμοκηπικών αερίων, ούτως ώστε να περιοριστεί αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας».

Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε, «είναι τόσο το μέγεθος των συγκεντρώσεων, που ακόμα και σήμερα να σταματήσουμε εντελώς να εκπέμπουμε θερμοκηπικά αέρια, για τις επόμενες 2-3 δεκαετίες θα συνεχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία». Επομένως, ανέφερε, θα πρέπει να ληφθούν και κάποια μέτρα για την προσαρμογή μας σε αυτές τις ολοένα και θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες.

Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια πιο ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, πιο αποδοτικά ενεργειακά κτήρια, κλιματισμός, όπως για παράδειγμα η συζήτηση που γίνεται τώρα για τα σχολεία, πιο ανθεκτικές καλλιέργειες σε θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, ακόμη και αλλαγή του τουριστικού μας μοντέλου, «καθώς τα καλοκαίρια μας ίσως είναι πολύ ζεστά ακόμα και για τους τουρίστες και επομένως θα πρέπει να δούμε αν προκύπτουν κάποιες ευκαιρίες για τις λίγο πιο δροσερές εποχές του έτους», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου είναι επαρκή, είπε ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, πρέπει να εναρμονίζεται με τους στόχους που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι, όπως είπε, είναι και αρκετά φιλόδοξοι. «Είμαστε λίγο πίσω, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, πχ στην ηλεκτροπαραγωγή, μπορούν να ενταθούν αυτές οι προσπάθειες», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εγγραφές Καλοκαιρινών Προγραμμάτων Παιδιών Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας

30/04/2025

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών για τα Καλοκαιρινά Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (ΚΠ&ΑΠ) ηλικίας 6 – 12 ετών και για τον Παιδοκομικό Σταθμό από Δευτέρα 5 έως Παρασκευή 23 Μαΐου 2025.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αξιολόγηση και Πιστοποίηση Χαλλουμιού: Επιστημονικές Προσεγγίσεις για την Προστασία της Ποιότητας από το ΤΕΠΑΚ

30/04/2025

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Απριλίου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση με θέμα την οργανοληπτική αξιολόγηση του Χαλλουμιού, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος "Χαλλούμι ΠΟΠ - ID που στοχεύει στην ενίσχυση των ελέγχων και την καθιέρωση του προϊόντος ως αυθεντικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάφος: Συνελήφθη 23χρονος που καταζητείτο για διάπραξη κακουργήματος και τέθηκε υπό τετραήμερη κράτηση

25/04/2025

Στη σύλληψη 23χρονου, προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερεύνηση υπόθεσης συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, επίθεσης με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, οχλαγωγίας και άλλων αδικημάτων, που διαπράχθηκαν στην Πάφο, τα ξημερώματα της 30ης Μαρτίου 2025. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέες πέρδικες με σκοπό την απελευθέρωση τους από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κάμπου "Ο Προστάτης του Αγρινού"

16/04/2025

Θα εκτραφούν και θα παρακολουθούνται μέχρι την ενηλικίωσή τους με έξοδα και φροντίδα του συλλόγου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνάντηση Αρχηγού Αστυνομίας, Ηγεσίας και Αστυνομικών Διευθυντών ενόψει των ημερών του Πάσχα

16/04/2025

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει των εορτών του Πάσχα, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους και ιδιαίτερα των νεαρών προσώπων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκπρόσωποι από TECNOVA και OIST επισκέφθηκαν την Κύπρο στο πλαίσιο νέου έργου για τη ψηφιακή γεωργία

16/04/2025

Εκπρόσωποι από το Τεχνολογικό Κέντρο Tecnova και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα (OIST) επισκέφθηκαν την Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα για την επίσημη έναρξη και τον συντονισμό της νέας συγχρηματοδοτούμενης πρωτοβουλίας: Supporting the Demonstration of Sustainable Digital Solutions for Agriculture (SDN – Stírixi – digital –Nōgyō). 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Εντοπισμός πιστολιού και κροτίδων - Υπό οκταήμερη κράτηση 24χρονος

15/04/2025

Στο πλαίσιο συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων, μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας διενήργησαν χθες βράδυ έρευνα βάσει δικαστικού εντάλματος, σε οικία στη Λευκωσία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ)

15/04/2025

Με δυναμική συμμετοχή νέων από κάθε γωνιά της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), η οποία φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Νεότητας Σκαρίνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνάντηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας

15/04/2025

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας είχε χθες 14 Απριλίου συνάντηση με το Δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού κ. Κύπρο Ανδρονίκου και τους Βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας, με κύριο θέμα τα αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Περιφορά Επιταφίου του Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας με τη συνοδεία της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου 

15/04/2025

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή, οι Ιερείς του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας και ο Δήμος Στροβόλου ενημερώνουν ότι τη Μεγάλη Παρασκευή 18/04/25 και ώρα 20:30 – 21:00 περίπου, θα γίνει Περιφορά του Επιταφίου, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ