ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Έργο Προσιτής Στέγης στην ενορία Άγιου Νικολάου: Tο μεγαλύτερο έργο κοινωνικής στέγης που έγινε στην Κύπρο

29/04/2024

Προκηρύχθηκε η Α1 Φάση του έργου «Προσιτή Στέγη» στο Δήμο Λεμεσού.

 

Μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια εντατικής προετοιμασίας, διαπραγματεύσεων και σκληρής δουλειάς, και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκάλεσαν η κατακόρυφη αύξηση των κατασκευαστικών κόστων από τη μια, και από την άλλη ο τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος που περιόρισε σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης του ΚΟΑΓ, προκηρύχθηκαν την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 οι προσφορές για κατασκευή της Α’ Φάσης του έργου «Προσιτή Στέγη».



Με αφορμή την προκήρυξη των προσφορών, ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», δημόσια παρουσίαση για την κατασκευή της Α’ Φάσης, η οποία αφορά την ανέγερση τεσσάρων πολυκατοικιών, 138 οικιστικών μονάδων προσιτού ενοικίου, από ένα σύνολο 600 περίπου οικιστικών μονάδων προσιτού ενοικίου που θα ανεγερθούν σταδιακά σε δύο δημοτικά τεμάχια στον Άγιο Νικόλαο και σε ένα στον Άγιο Ιωάννη.



Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι «πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη η οποία ανατρέπει και αλλάζει ριζικά, την πορεία των πραγμάτων στον τόπο μας σε ότι αφορά θέματα κοινωνικής και προσιτής στέγης» και τόνισε πως «το έργο αυτό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής στέγης που έγινε στην Κύπρο με συνεργασία Δήμου – Κυβέρνησης, αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ψηλών ενοικίων και της απόκτησης στέγης που αντιμετωπίζουν οι μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικά οικογένειες στον τόπο μας, και ιδιαίτερα στην πόλη μας».



Οι κατοικίες θα ανεγερθούν στα τρία δημοτικά τεμάχια συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., στη βάση των αρχών της αειφόρου - βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με υποστηρικτικούς χώρους κοινωνικών εξυπηρετήσεων, ώστε να διασφαλίζεται ψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης και να αποτρέπεται η οποιαδήποτε κοινωνική περιθωριοποίηση των κατοίκων στις κατοικίες αυτές.

Η συνεργασία Δήμου Λεμεσού – ΚΟΑΓ υλοποιείται υπό τη μορφή αντιπαροχής και το όλο έργο θα κατασκευαστεί σε φάσεις, με αντίστοιχες συμπληρωματικές συμφωνίες που θα υπογραφτούν από τα δύο μέρη. Δικαιούχοι για ενοικίαση ή αγορά μιας οικιστικής μονάδας θα καθοριστούν άτομα ή οικογένειες στη βάση αντικειμενικών και πλήρως διαφανών κριτηρίων, όπως το μέγιστο οικογενειακό όριο εισοδημάτων και τη σύνθεση της οικογένειας.

Η Α1 φάση του έργου, που αφορά το πρώτο κτίριο των 36 διαμερισμάτων, αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης τον Μάρτιο του 2026.

Η Α2 φάση αφορά το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο κτίριο, με συνολικά 102 διαμερίσματα. Υπολογίζεται ότι οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν τον Μάιο του 2026 και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2028.

Τον Μάιο του 2026 αναμένεται να ξεκινήσει επίσης η Β1 φάση , που φορά δυο κτίρια των 60 διαμερισμάτων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Νοέμβριο του 2027. Ακολουθεί η Γ’ φάση με εννέα κτίρια και 280 διαμερίσματα, με έναρξη εργασιών το 2027 και ολοκλήρωση το 2030 και η Β2 φάση, που αφορά τέσσερα κτίρια και 120 διαμερίσματα, με έναρξη εργασιών το 2028 και ολοκλήρωση μέσα στο 2030.

Τα κατασκευαστικά έργα της Α’ Φάσης, που θα χρηματοδοτήσει ο ΚΟΑΓ, θα κοστίσουν 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία του δημοτικού τεμαχίου που παραχωρεί ο Δήμος υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου, είπε ότι πρόκειται για μια μέρα ορόσημο, σημειώνοντας ότι αρχίζει η υλοποίηση μιας εναλλακτικής λύσης για προσιτή στέγη.

Ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του ΚΟΑΓ, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι «τα τεμάχια επιλέχθηκαν γιατί πληρούν τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του μικροκλίματος της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία μικρών κοινοτήτων με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. 

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το προσιτό ενοίκιο με γνώμονα τα εισοδηματικά κριτήρια. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στη δημιουργία διαμερισμάτων με το ελάχιστο δυνατό εμβαδόν και τις βέλτιστες συνθήκες».






 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκδήλωση Κίνησης Αρχιτεκτόνων Λεμεσού και ΕΟΑ Λεμεσού για τα προβλήματα και τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων 

14/11/2025

Η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού, σε συνεργασία με τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού, πραγματοποίησε στο Μουσείο Νερού την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025, εκδήλωση / συζήτηση με θέμα τα προβλήματα και τις διαδικασίες πολεοδομικών και οικοδομικών αδειοδοτήσεων, καθώς και τις προτάσεις βελτίωσης των σχετικών διαδικασιών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διαφθορά, μαφία και ξέπλυμα: Η θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο δείκτη εγκληματικότητας

14/11/2025

Στην 129η θέση από σύνολο 193 χωρών καταγράφοντας, σκορ 4,5/10, κατατάσσεται η Κύπρος στο παγκόσμιο δείκτη εγκληματικότητας για το 2025.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Εργάτης έπεσε από ύψος έξι μέτρων σε πολυκατοικία

14/11/2025

Μάχη για τη ζωή δίνει άνδρας ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης έπεσε από ύψος έξι μέτρων στο ισόγειο πολυκατοικίας στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα τον κρίσιμο τραυματισμό του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα τα ξημερώματα

14/11/2025

Στάχτη έγιναν δύο οχήματα στη Λευκωσία τα ξημερώματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τμ. Δασών: Παίρνει παράταση μέχρι 28 Νοέμβρη η υποβολή παραχώρησης δενδρυλλίων

14/11/2025

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου η περίοδος υποβολής αιτήσεων για δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων από το Τμήμα Δασών σε δημόσιους φορείς και οργανωμένα σύνολα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής υπουργικής απόφασης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού: Νέοι τρόποι πληρωμής τελών ύδρευσης και αποχέτευσης μέσω Ταχυδρομείων και Υπεραγορών

13/11/2025

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα γραφεία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού, δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των νέων τρόπων πληρωμής των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διακοπή νερού σε μεγάλη περιοχή της Λεμεσού

13/11/2025

Ενημερώνεται το κοινό ότι λόγω βλάβης σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης, έχει διακοπεί η υδροδότηση σε μεγάλη περιοχή της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόσα άτομα άλλαξαν φύλο και όνομα στην Κύπρο: Αυτό είναι το ηλικιακό όριο και η διαδικασία

13/11/2025

Συνολικά 51 άτομα άλλαξαν φύλο και όνομα στην Κύπρο από το 2021 μέχρι και σήμερα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κιλκίς: Κρεοπώλης έκοψε κατά λάθος τη μηριαία αρτηρία του και πέθανε

13/11/2025

Ένα απίστευτο περιστατικό με τραγική κατάληξη σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο χωριό Μαυρονέρι στο Κιλκίς με τον 40χρονο κρεοπώλη Νίκο Θεοδωρίδη να χάνει τη ζωή του όταν έκοψε κατά λάθος τη μηριαία αρτηρία του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δανία: Απαγορεύει την πρόσβαση στα social media σε ανηλίκους κάτω των 15 ετών

13/11/2025

Η Δανία θα απαγορεύσει σε ανηλίκους κάτω των 15 ετών να συνδέονται σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αν και οι γονείς θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιτρέπουν την πρόσβαση σε ορισμένες πλατφόρμες σε παιδιά άνω των 13 ετών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ