ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έργο Προσιτής Στέγης στην ενορία Άγιου Νικολάου: Tο μεγαλύτερο έργο κοινωνικής στέγης που έγινε στην Κύπρο
Προκηρύχθηκε η Α1 Φάση του έργου «Προσιτή Στέγη» στο Δήμο Λεμεσού.
Μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια εντατικής προετοιμασίας, διαπραγματεύσεων και σκληρής δουλειάς, και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκάλεσαν η κατακόρυφη αύξηση των κατασκευαστικών κόστων από τη μια, και από την άλλη ο τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος που περιόρισε σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης του ΚΟΑΓ, προκηρύχθηκαν την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 οι προσφορές για κατασκευή της Α’ Φάσης του έργου «Προσιτή Στέγη».
.png)
Με αφορμή την προκήρυξη των προσφορών, ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», δημόσια παρουσίαση για την κατασκευή της Α’ Φάσης, η οποία αφορά την ανέγερση τεσσάρων πολυκατοικιών, 138 οικιστικών μονάδων προσιτού ενοικίου, από ένα σύνολο 600 περίπου οικιστικών μονάδων προσιτού ενοικίου που θα ανεγερθούν σταδιακά σε δύο δημοτικά τεμάχια στον Άγιο Νικόλαο και σε ένα στον Άγιο Ιωάννη.
.png)
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι «πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη η οποία ανατρέπει και αλλάζει ριζικά, την πορεία των πραγμάτων στον τόπο μας σε ότι αφορά θέματα κοινωνικής και προσιτής στέγης» και τόνισε πως «το έργο αυτό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής στέγης που έγινε στην Κύπρο με συνεργασία Δήμου – Κυβέρνησης, αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ψηλών ενοικίων και της απόκτησης στέγης που αντιμετωπίζουν οι μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικά οικογένειες στον τόπο μας, και ιδιαίτερα στην πόλη μας».
.png)
Οι κατοικίες θα ανεγερθούν στα τρία δημοτικά τεμάχια συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., στη βάση των αρχών της αειφόρου - βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με υποστηρικτικούς χώρους κοινωνικών εξυπηρετήσεων, ώστε να διασφαλίζεται ψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης και να αποτρέπεται η οποιαδήποτε κοινωνική περιθωριοποίηση των κατοίκων στις κατοικίες αυτές.
Η συνεργασία Δήμου Λεμεσού – ΚΟΑΓ υλοποιείται υπό τη μορφή αντιπαροχής και το όλο έργο θα κατασκευαστεί σε φάσεις, με αντίστοιχες συμπληρωματικές συμφωνίες που θα υπογραφτούν από τα δύο μέρη. Δικαιούχοι για ενοικίαση ή αγορά μιας οικιστικής μονάδας θα καθοριστούν άτομα ή οικογένειες στη βάση αντικειμενικών και πλήρως διαφανών κριτηρίων, όπως το μέγιστο οικογενειακό όριο εισοδημάτων και τη σύνθεση της οικογένειας.
Η Α1 φάση του έργου, που αφορά το πρώτο κτίριο των 36 διαμερισμάτων, αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης τον Μάρτιο του 2026.
Η Α2 φάση αφορά το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο κτίριο, με συνολικά 102 διαμερίσματα. Υπολογίζεται ότι οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν τον Μάιο του 2026 και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2028.
Τον Μάιο του 2026 αναμένεται να ξεκινήσει επίσης η Β1 φάση , που φορά δυο κτίρια των 60 διαμερισμάτων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Νοέμβριο του 2027. Ακολουθεί η Γ’ φάση με εννέα κτίρια και 280 διαμερίσματα, με έναρξη εργασιών το 2027 και ολοκλήρωση το 2030 και η Β2 φάση, που αφορά τέσσερα κτίρια και 120 διαμερίσματα, με έναρξη εργασιών το 2028 και ολοκλήρωση μέσα στο 2030.
Τα κατασκευαστικά έργα της Α’ Φάσης, που θα χρηματοδοτήσει ο ΚΟΑΓ, θα κοστίσουν 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία του δημοτικού τεμαχίου που παραχωρεί ο Δήμος υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου, είπε ότι πρόκειται για μια μέρα ορόσημο, σημειώνοντας ότι αρχίζει η υλοποίηση μιας εναλλακτικής λύσης για προσιτή στέγη.
Ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του ΚΟΑΓ, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι «τα τεμάχια επιλέχθηκαν γιατί πληρούν τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του μικροκλίματος της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία μικρών κοινοτήτων με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το προσιτό ενοίκιο με γνώμονα τα εισοδηματικά κριτήρια. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στη δημιουργία διαμερισμάτων με το ελάχιστο δυνατό εμβαδόν και τις βέλτιστες συνθήκες».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΑΣΥΔΙΞΕ: Στο 20% οι απώλειες στον τουρισμό – Ελπίδες για ανάκαμψη μέσω κρατήσεων της τελευταίας στιγμής
Στο 20% ανέρχονται, μέχρι σήμερα, οι απώλειες στον τουριστικό τομέα λόγω της κατάστασης που συνεχίζεται στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ο Χρίστος Αγγελίδης, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ).
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάχη Κύπρου – Μπανγκλαντές για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
Η Πρόεδρος της 80ής Συνόδου, Ανναλένα Μπέρμποκ, έχει επισημάνει ότι η επόμενη Σύνοδος θα είναι «ιδιαίτερα κρίσιμη», λόγω των αλληλεπικαλυπτόμενων παγκόσμιων προκλήσεων και των προσπαθειών θεσμικής μεταρρύθμισης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τροχαίο στο Πέρα Χωριό: 24χρονος οδηγούσε με πενταπλάσιο αλκοόλ από το επιτρεπόμενο όριο
Υπό την επήρεια αλκοόλ, έπιασε τιμόνι 24χρονος στην επαρχία Λευκωσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιστορική επίσκεψη Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν: Στόχος η στρατηγική εμβάθυνση και οι επενδύσεις
Πολιτική και Οικονομική Απόβαση της Λευκωσίας στην Κεντρική Ασία: Το Παρασκήνιο της Ιστορικής Επίσκεψης στο Καζακστάν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόγνωση καιρού: Κυρίως αίθριος με πιθανότητα μεμονωμένης βροχής στα ορεινά
Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο νεφώσεις που θα αναπτύσσονται το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα αναμένεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Moody’s: Επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας στο «Α3» – Χριστοδουλίδης: «Να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε»
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s κατά την 29η Μαΐου, 2026, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας διατήρησε την αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίπεδο Α3 και την προοπτική της οικονομίας σε σταθερή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αφθώδης πυρετός: Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Διαφωνία για το εάν θα ληφθούν άμεσες αποφάσεις
Οι κτηνοτρόφοι θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη και θα θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα που τους απασχολούν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρασκήνιο για την Προεδρία της Βουλής: Επαφές Αννίτας με Φειδία και νέο ραντεβού με Νικόλα
Ο Φειδίας Παναγιώτου σκοπεύει να ζητήσει τη γνώμη των ψηφοφόρων του μέσω της εφαρμογής της Άμεσης Δημοκρατίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Eπαφές Ολγκίν στην Κύπρο: Στο επίκεντρο το Πλαίσιο Γκουτέρες, οι συγκλίσεις και το ενδεχόμενο άτυπης 5+1
Η κ. Ολγκίν ενδέχεται να δει και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως κάνει σε όλα τα ταξίδια της στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανώτατο Δικαστήριο: Ακυρώθηκε ένταλμα σύλληψης μητέρας σε υπόθεση γονικής διαφοράς – Δεν κρίθηκε αναγκαίο ή αναλογικό
Το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφασή του ημερομηνίας 27 Μαΐου 2026, εξέδωσε προνομιακό ένταλμα Certiorari, ακυρώνοντας ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας κατά μητέρας ανηλίκου.