ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Κύπρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize

25/04/2024

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ) στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό, η εκδήλωση επιλογής της Κυπριακής συμμετοχής στον Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize SJWP, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

 

Το Μουσείο Νερού ΣΥΛ, το οποίο από το 2011 αποτελεί τον Εθνικό Διοργανωτή του Διαγωνισμού στην Κύπρο, κάλεσε τα επιλεγμένα σχολεία για παρουσίαση των εργασιών τους στην Κριτική Επιτροπή.

Η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από Καθηγητές και Επιστημονικούς Συνεργάτες του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ινστιτούτου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, μετά από διαδικασία ερωτήσεων και τελικής αξιολόγησης, επέλεξε την ομάδα του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, η οποία θα αποτελέσει την 14 η σχολική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Διεθνή Διαγωνισμό SJWP που θα διεξαχθεί στην Στοκχόλμη περί τα τέλη Αυγούστου 2024.

Ο εθνικός Διαγωνισμός διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού Νεολαίας και στην τελετή παρευρέθηκε η Γενική Διευθύντρια Δρ. Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη εκπροσωπώντας την Υπουργό Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία εκφώνησε την ομιλία της Υπουργού.

Για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού υπήρξε στήριξη από την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Κύπρο. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Εξοχότατος Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο κύριος Martin Hagström, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Ο Διευθυντής ΣΥΛ κύριος Σωκράτης Μεταξάς στον σύντομο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος προς τους μαθητές και τις μαθήτριες είπε χαρακτηριστικά: “Αγαπητά μου παιδιά, για εμάς δεν είστε απλώς μαθητές. Είστε οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς που θα καθορίσει το μέλλον της μικρής μας πατρίδας. Είστε οι πρεσβευτές της Κύπρου στον τομέα της επιστήμης του νερού και όχι μόνο. Μέσω της συμμετοχής σας σε αυτόν τον διαγωνισμό, μεταφέρετε το μήνυμα για την προστασία και τη βιωσιμότητα των Υδάτων, στο διεθνές στερέωμα. Ελπίζω το ταξίδι σας να είναι επιτυχημένο από όλες τις απόψεις”.

Στην Εκδήλωση προβλήθηκαν σύντομες ταινίες σχετικές με τη συμμετοχή της Κύπρου στον Διεθνή Διαγωνισμό SJWP. Οι ταινίες παρουσίασαν μια αναδρομή των 13 προηγούμενων συμμετοχών.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Τράπεζα Κύπρου και υποστηρικτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοῖος» και το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας», το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με το Ερευνητικό Κέντρο «Ερατοσθένης» και το Κυπριακό Ινστιτούτο.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό 2024 και που διαγωνίστηκαν στην εκδήλωση επιλογής της 20 ης Απριλίου 2024, η ομάδα μαθητών, ο υπεύθυνος καθηγητής και ο τίτλος της εργασίας, φαίνονται πιο κάτω:

1. The Grammar School Nicosia
Μαθητές: Νικήτας Μιχαηλίδης, Peter Novikov
Τίτλος εργασίας: «Water Conservation Technology»
Υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Ανδρέας Σωτηριάδης

2. American Academy (Private) Limassol
Μαθήτριες: Anastasia Skliba, Alexia Prokhorova
Τίτλος παρουσίασης: «Vertical Garden»
Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ραφαέλλα Χρυσοστόμου

3. The Heritage Private School Cyprus
Μαθήτρια: Veronika Seredenko
Τίτλος παρουσίασης: «Using Wax Worm Saliva to Study the Chemical Breakdown of
Microplastics in Marine Environments»
Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Natalie Andreou

4. Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας
Μαθήτρια/Μαθητής: Μαρία Δημητριάδη, Κωνσταντίνος Κοκκοφήτης
Τίτλος παρουσίασης: «Smart Water School»
Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Στέλιος Σεργίου

5. Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα
Μαθητές: Θεοδόσης Δημήτρη, Ανδρέας Διογένους
Τίτλος παρουσίασης: «Enhancing Water Sustainability While Preventing Landslides: A
Novel Pluvial Water Management Approach»
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δώρα Ορφανίδου

6. Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Μαθήτριες: Αγγελική Γιωργάλλα, Ελιάνα Χριστοδούλου
Τίτλος παρουσίασης: «Electrospun nanofiber membranes for mixed microplastic and
co-contaminants removal on seed germination and early plant growth»
Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Άνδρη Ανδρέου

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πότε θα καταβληθεί ο 12ος και ο 13ος μισθός;

03/12/2025

Στις 29/12/2025 θα καταβληθούν οι 13οι μισθοί μετά από έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
New York Times: Υπόμνημα της FDA συνδέει θανάτους παιδιών με τα εμβόλια COVID-19

03/12/2025

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστηρίζει σε εσωτερικό υπόμνημα ότι τουλάχιστον 10 παιδιά είναι πιθανόν να πέθαναν λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχονται αλλαγές στο αφορολόγητο και στις φορολογικές κλίμακες

03/12/2025

Περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από τις €21.500 που προτείνεται στη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και αλλαγή των φορολογικών κλιμάκων, ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ορισμένα κόμματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ για κάτοικο Λάρνακας: Εντόπισε στη βαλίτσα νεκρού συγγενή του πιστόλι και χειροβομβίδες

03/12/2025

Χειροβομβίδες, εκρηκτικά, πυρομαχικά και ένα πιστόλι εντόπισε ανάμεσα σε άλλα, πολίτης της Λάρνακας σε βαλίτσα νεκρού συγγενή του και τα παρέδωσε στην Αστυνομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θύμα διαφημιστικής απάτης 71χρονη στην Πάφο - Της άδειασαν τον τραπεζικό της λογαριασμό

03/12/2025

Κάτοικος Πάφου, προχώρησε σε καταγγελία τον περασμένο Σεπτέμβριο αφού ακολούθησε διαδικτυακή διαφήμιση, μέσω της οποίας εμφανιζόταν πρόσωπο να προωθεί δήθεν κρατική επενδυτική πλατφόρμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπρια εγκατάσταση έξυπνων μετρητών τον Δεκέμβριο

03/12/2025

Συνεχίζεται για όλο τον Δεκέμβριο η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε Παγκύπρια βάση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού και Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή σύσκεψη για καίρια ζητήματα

02/12/2025

O Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού κ. Γιάννης Τσουλόφτας μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα Διευθυντικά Στελέχη του Οργανισμού, είχαν την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπο Χριστοφίνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων – Aυτή είναι η λίστα με τα ονόματα

02/12/2025

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αιτήματα Αρμεύτη: Κάμερες σε πάρκα και αύξηση αστυνόμευσης στη Λεμεσό

02/12/2025

Θέματα που άπτονται της αστυνόμευσης και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών απασχόλησαν πρωινή σύσκεψη μεταξύ των δημοτικών αρχών της Λεμεσού και του νέου Αστυνομικού Διευθυντή στην πόλη, Στέλιου Αριστείδου.


Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ