ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Εκδήλωση με τίτλο «Σύνδεση Καινοτόμων Προϊόντων με την Αγορά» από το Κέντρο Γαλάζιας Οικονομίας

13/02/2024

Το Κέντρο Γαλάζιας Καινοτομίας του Δήμου Λεμεσού - Royal Caribbean International συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, την Κυπριακή Δημοκρατία, το Δημοτικό Ταμείο Λεμεσού και την ευγενική χορηγία ύψους 150.000 ευρώ από την Royal Caribbean International.

 

Το Κέντρο επιδιώκει να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας γαλάζιας οικονομίας στη πόλη όπου, μέσω στρατηγικών συνεργασιών με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια και επενδυτές, θα συμβάλει στη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες.



Σημειώνοντας ότι η Λεμεσός είναι μία από τις Net Zero Cities της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2030 το Κέντρο προσπαθεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση και ανάπτυξη λύσεων για την επίτευξη των στόχων.

Για το σκοπό αυτό το Κέντρο, πραγματοποίησε εκδήλωση στις 8 Φεβρουαρίου 2024, όπου τέσσερα προϊόντα αιχμής που σκοπό είχαν την αντιμετώπιση προβλημάτων της γαλάζιας οικονομίας, παρουσιάστηκαν σε ρυθμιστικές αρχές, δυνητικούς επενδυτές, πελάτες εταιρείες από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, λιμενικές αρχές και ακαδημαϊκούς, Όλα τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν βρίσκονται σε σημείο εμπορευματοποίησης και έχουν περάσει είτε από πρόγραμμα επιτάχυνσης ή έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση.




Ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες με ένα θερμό χαιρετισμό και παρουσίασε σύντομο απολογισμό του εξαιρετικά φιλόδοξου έργου Mission Cities της πόλης που προβλέπει ότι η Λεμεσός θα καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, Επιστημονικός Σύμβουλος του Κέντρου περιέγραψε τα στάδια ανάπτυξης που απαιτούνται για να προχωρήσει μια ιδέα από το στάδιο της έμπνευσης στο στάδιο διείσδυσης στην αγορά.



Τέσσερεις εταιρείες από Κύπρο, Μάλτα και Βουλγαρία παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Η EMBIO Diagnostics (https://embiodiagnostics.eu/ ) με έδρα τη Λευκωσία παρουσίασε δυο προϊόντα αιχμής το AIRBELD (https://embiodiagnostics.eu/products/airbeld/ ) και το B.EL.D. (https://embiodiagnostics.eu/products/belddevice/ ) σχεδιασμένα για τη παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και του αέρος. Η Solumar, (https://www.solumar.org/ ), μια εταιρεία με γραφεία στη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία παρουσίασε πρωτοποριακή τεχνολογία φιλτραρίσματος αέρα και αερίου βασισμένη στη αεροναυπηγική βιομηχανία. Η InoMob (https://www.inomob.eu/ ) εδρεύει στη Κύπρο και εστιάζει μεταξύ άλλων στη μετατροπή αποβλήτων σε ανανεώσιμα καύσιμα. Η ΙnoMob παρουσίασε τεχνολογία αιχμής που αναβαθμίζει το βιοαέριο σε βιομεθάνιο, καθώς και τη πρώτη Κυπριακή παραγωγή ενέργειας καθαρών μηδενικών εκπομπών ανανεώσιμου φυσικού αερίου εντός των συνόρων της Κύπρου. Τέλος η Marinehound (https://marinehound.com ) που εδρεύει στη Μάλτα παρουσίασε ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης εκπομπών ρύπων από καύσιμα πλοίων τα οποία οι ναυτιλιακές εταιρείες καθώς και οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς συμμόρφωση με σχετικές νομοθεσίες.

Ο κ. Δημήτρης Σκουρίδης, Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε τη σημασία της καινοτομίας στην αγορά. Το Κέντρο θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες για τη συμβολή, το χρόνο και την προσπάθεια τους να κάνουν αυτή την εκδήλωση χρήσιμη για όλους τους εμπλεκομένους.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θάνατος 3χρονου: Σε άσχημη κατάσταση ο πατέρας - «Η κόρη τον ζητάει συνέχεια»

18/09/2026

Παραμένει στο νησί ο Βρετανός πατέρας μετά τον θάνατο του τρίχρονου γιου του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Νέα Υόρκη ο Χριστοδουλίδης με Κυπριακό, ενέργεια και διεθνείς επαφές στην ατζέντα

18/09/2026

Σειρά συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την προσωπική του απεσταλμένη για το Κυπριακό, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Κεντρικός σταθμός της επίσκεψης θα είναι η προσφώνησή του στην 81η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
FIR Λευκωσίας: 50 κενές θέσεις και αυξανόμενη πίεση στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

17/09/2026

Με 90 ελεγκτές αντί των 140 που απαιτούνται λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, την ώρα που οι τουρκικές ενέργειες στο FIR, η αύξηση των πτήσεων και οι καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των υποδομών εντείνουν τις πιέσεις. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ούτε λέξη για την Κύπρο»: Οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές απαντούν στη φον ντερ Λάιεν

17/09/2026

Κοινός προβληματισμός για την απουσία αναφοράς στην τουρκική κατοχή από την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης – Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για άμυνα, οικονομία, ενέργεια, μεταναστευτικό, κοινωνική πολιτική και διεθνείς κρίσεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλασμαφαίρεση στη Λάρνακα: Καταθέσεις, κατασχεμένα μηχανήματα και έρευνα για δύο κέντρα

17/09/2026

Στο επίκεντρο γιατρός που φέρεται να πραγματοποιούσε τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις – Εξετάζονται οι άδειες λειτουργίας, η εισαγωγή του εξοπλισμού και μη αδειοδοτημένα ενέσιμα σκευάσματα μπότοξ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Κουκουλοφόροι σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίου στη Λινόπετρα

17/09/2026

Κάμερες ασφαλείας φέρονται να κατέγραψαν τις κινήσεις δύο προσώπων πριν και μετά τους πυροβολισμούς – Ζημιές στην κύρια είσοδο, σε παράθυρο και στην τοιχοποιία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Ο Γκουτέρες αποκλείει συνάντηση 3+1 ή 5+1 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

16/09/2026

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας – Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή συνάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χωρίς βιβλία Αγγλικών γυμνάσια και λύκεια – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση

16/09/2026

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στη Μέση Εκπαίδευση, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Παιδείας – Καθυστέρηση από την ανάδοχο εταιρεία και ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ρητρών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προφυλακίστηκε το ζεύγος των γιατρών Ι.Γάκα και Η.Θεοδωρόπουλου για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

16/09/2026

Η Ιωάννα Γάκα και ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος οδηγούνται στη φυλακή μετά από ανακριτική διαδικασία περίπου 18 ωρών – Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσας διά παραλείψεως

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Ανακαλούνται άδειες παραμονής μετά τα επεισόδια στον Άγιο Ιωάννη – Οδηγίες για απελάσεις

15/09/2026

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης ενημερώθηκε από την Αστυνομία και έδωσε οδηγίες για τους αλλοδαπούς που φέρονται να εμπλέκονται – Μήνυμα και προς εργοδότες και ιδιοκτήτες υποστατικών

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ