ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Χαρίτα Μάντολες «Η αλήθεια δεν διδάσκεται στα σχολεία»

02/02/2024

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης συνάντησε τη γυναίκα – σύμβολο για την τραγωδία της Κύπρου, με ανοιχτή την πληγή του δράματος των αγνοουμένων, Χαρίτα Μάντολες.

 


Σημειώνεται ότι η αγαπημένη ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη υποδύεται την Χαρίτα Μάντολες στη νέα σειρά του MEGA «FAMAGUSTA».

Κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημα της Ευρυδίκης Περικλέους- Παπαδοπούλου υπό τον τίτλο «Ως αληθώς» Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες από τις εκδόσεις Νεφέλη. 

Πώς εξηγούμε το πρόβλημα της Κύπρου στα μικρά παιδιά Κυρία Μάντολες; 

«Πρέπει να τους μιλούν οι γονείς τους για το πρόβλημα της Κύπρου. Να ανοίγουν την καρδιά τους και να τους λένε τι πραγματικά έχει γίνει. Επίσης, οι γιαγιάδες και οι παππούδες τους να τους μιλήσουν και οι ίδιοι πως έζησαν αυτές τις δύσκολες μέρες της εισβολής, της κατοχής, της προσφυγιάς, να τους μιλήσουν για το χωριό τους, για τα κατεχόμενα μας μέρη, να τους πουν τα όσα έζησαν και τι πέρασαν». 

Πώς θα καταφέρουν οι γονείς να κρατήσουν άσβεστη την μνήμη των κατεχομένων και του δράματος της τουρκικής εισβολής στα παιδιά τους;

«Μα φυσικά όταν θα λένε στα παιδιά τους τι έγινε το 1974. Και δεν είναι μόνο οι γονείς που πρέπει να μιλάνε για αυτό στα παιδιά αλλά και οι παλαιότερες γενιές ενώ βρίσκονται εν ζωή. Πάντοτε τους λέω στα σχολεία, όταν πηγαίνω ως ομιλήτρια για το πρόβλημα της Κύπρου μας, να δώσετε χαιρετίσματα στους παππούδες και στις γιαγιάδες σας. Να σας μιλούν για την ιστορία μας».

Πόση ελευθερία και πόσα όρια χρειάζονται τα παιδιά πιστεύετε;

«Τα παιδιά μας χρειάζονται αγάπη. Όταν τους δείξουμε ως γονείς αγάπη χωρίς θυμό και φωνές, τα παιδιά μας ακούνε. Να μάθουμε να είμαστε γονείς και φίλοι με τα παιδιά μας».  

«Εγώ συγχωρώ όλους τους ανθρώπους» είχατε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή σας. Είναι καλό να ξέρουμε από μικρά παιδιά να συγχωρούμε;

«Οπωσδήποτε να συγχωρούμε. Από μικρά παιδιά είναι καλό να μάθουμε να προσευχόμαστε, να συγχωρούμε, να πηγαίνουμε στον ιερέα για εξομολόγηση, να κοινωνούμε. Για να προοδεύουμε πρέπει να συγχωρούμε και να έχουμε πίστη μέσα μας. Η νεολαία μας να πιστεύει στο Θεό και Αυτός τους κατευθύνει, τους καθοδηγεί στο σωστό δρόμο».

Πώς μπορούν οι νεότερες γενιές να κρατήσουν ζωντανό το «Δεν ξεχνώ»; Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη;

«Αν τους διδάξουν οι γονείς τους για την απελευθέρωση του τόπου θα μπορούν να το συνεχίσουν αυτό και να το κρατήσουν ζωντανό. Δεν είναι δύσκολο στην πράξη. Τα άτομα που θέλουν ξεχνούν την ιστορία του τόπου μας. Εκείνοι όμως που θέλουν να απελευθερωθεί η κατεχόμενη πατρίδα μας σίγουρα δεν ξεχνούν ποτέ την ιστορία μας».

Πιστεύετε ότι το μάθημα της ιστορίας διδάσκεται όπως πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία μας;

«Δεν διδάσκεται καθόλου γιατί ίσως κάποιοι που την διδάσκουν να είναι αντίθετοι με τα θέλω μας και αυτοί είναι πιο πολλοί για αυτό. Η ιστορία μας πολλές φορές διδάσκεται παραβλέποντας τα αληθινά γεγονότα όπως τα ζήσαμε εμείς. Μου έτυχε να επισκεφθώ σχολείο για να μιλήσω για την τραγωδία της Κύπρου μας και μου άρπαξε το μικρόφωνο από το χέρι ο Διευθυντής του σχολείου γιατί ανάφερα τη λέξη απελευθέρωση και όχι επανένωση της πατρίδας μας». Τι σημαίνει επανένωση της πατρίδας μας Κύριε Χριστοδουλίδη; Εμείς θέλουμε απελευθέρωση της πατρίδας μας». 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βόμβα σε εστιατόριο στη Λεμεσό – Υπό αστυνομική προστασία τα περιουσιακά στοιχεία γνωστού επιχειρηματία

24/03/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού μετά τη νέα εγκληματική ενέργεια σε βάρος περιουσίας γνωστού επιχειρηματία, αυτή τη φορά με στόχο εστιατόριο στην περιοχή του κάστρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναστάτωση στη Λευκωσία από την πτήση μαχητικών αεροσκαφών

24/03/2026

Ανησυχία και αναστάτωση προκλήθηκαν στη Λευκωσία μετά την εμφάνιση μαχητικών αεροσκαφών στον ουρανό της πόλης, με πολίτες να αναφέρουν ότι παρατήρησαν έντονη αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την περιοχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άκης Μάντζιος: Επέκτεινε τη συνεργασία του με την Εθνική Κύπρου

23/03/2026

Η Ομοσπονδία της Κύπρου προχώρησε σε επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών μέχρι τον Ιανουάριο του 2029.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντοπίστηκε δέμα με κάνναβη στα Λατσιά – Συνελήφθη 23χρονος κατά την παραλαβή του

23/03/2026

Υπόθεση εντοπισμού ναρκωτικών σε ταχυδρομικό δέμα διερευνούν οι αρμόδιες Αρχές, μετά από έλεγχο στο Κέντρο Διαλογής Αλληλογραφίας στα Λατσιά. Το πακέτο είχε προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες περιείχε σημαντική ποσότητα κάνναβης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τέμπη: Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Καρυστιανού και Πλακιά στη δίκη - «Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για τα χρήματα»

23/03/2026

Αυτόπτες μάρτυρες που κάθονταν στις θέσεις του ακροατηρίου μετέφεραν την εικόνα η Μαρία Καρυστιανού να προβαίνει σε χειρονομίες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό «Ντράγκον» – Ενισχύεται η αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

23/03/2026

Στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κύπρο έφτασε τη Δευτέρα το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon, το οποίο προορίζεται να ενισχύσει την αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν την Πέμπτη σε Λεμεσό και Λευκωσία λόγω έργων

23/03/2026

Νυχτερινές και ημερήσιες εργασίες θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων σε Λεμεσό και Λευκωσία τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε βασικά σημεία του οδικού δικτύου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Που θα ανεγερθούν οι νέες Φυλακές; Στο επίκεντρο υπερπληθυσμός και συνθήκες κράτησης στις Φυλακές

23/03/2026

Σε φάση σημαντικών αλλαγών εισέρχεται το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου, με την Κυβέρνηση να προχωρά στον σχεδιασμό νέων υποδομών και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές σε εκποιήσεις και Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στην Κύπρο – Νομοσχέδιο φέρνει νέα περιθώρια ρύθμισης οφειλών

23/03/2026

Σημαντικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων και στον ρόλο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου φέρνει νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ "παγώνει" τις επιθέσεις στο Ιράν!

23/03/2026

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή για πενθήμερη αναστολή των πληγμάτων σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές, επικαλούμενος «εποικοδομητικές συνομιλίες» με την Τεχεράνη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ