ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αδέσποτα Στροβολιωτάκια: Μια αγκαλιά για τα ζώα
Του Ανδρέα Β. Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου
.jpg)

Εγκληματικές εγκαταλείψεις ζώων. Φριχτά δυστυχήματα. Τεράστιοι λογαριασμοί σε κτηνιάτρους. Ευθανασίες, θλίψη, μία τρομακτική επιδημία χωρίς πολλές ελπίδες αποθεραπείας και καταφύγια υπερπλήρη. Αυτή είναι η εικόνα της πολιτισμένης Κύπρου του 2023, με τα ζώα συντροφιάς να αντιμετωπίζονται με τον πιο ανάλγητο τρόπο, να τυγχάνουν εκμετάλλευσης και μετά να εγκαταλείπονται στη μοίρα τους.
Αυτά και άλλα πολλά είδαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου. Μιλήσαμε με όλους, με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, με φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και με τους ίδιους εθελοντές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Καταγράψαμε τις ανάγκες, τα προβλήματα, είδαμε μεγαλείο ψυχής, ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους στην ευημερία των ζώων, ανθρώπους που δίνουν από το υστέρημά τους, που στον ελεύθερο τους χρόνο δίνουν τα πάντα για τα αδέσποτα Στροβολιωτάκια μας.
Για αυτό και αρχίσαμε να ενισχύουμε τις προσπάθειές τους, έχοντας μεγαλόπνοα σχέδια. Ο Δήμος Στροβόλου βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης τοπικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ευημερία των ζώων, έχοντας ήδη συζητήσει την πρόθεσή του με τους αρμόδιους φορείς και κοινωνικούς εταίρους, έχοντας ενημερώσει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Κράτους, φιλοζωικές οργανώσεις, εθελοντές και την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Ήδη κατά το έτος 2022 διενεργήθηκαν 130 στειρώσεις, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ευημερίας και Προστασίας των Γάτων Cat PAWS και των εθελοντών και εθελοντριών που φροντίζουν γάτες στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου, με τα έξοδα να καλύπτονται από τον Δήμο Στροβόλου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις εθελόντριές μας και τους εθελοντές για τη σπουδαία δουλειά που κάνουν για τα αδεσποτάκια μας, αλλά και για το ότι δεν διστάζουν να βρεθούν απέναντί μας και απέναντι σε κάθε αρμόδιο φορέα, υποδεικνύοντας τα κενά και τις παραλείψεις στη δουλειά μας.
Για το έτος 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει διαθέσει το ποσό των 12000 ευρώ για διενέργεια στειρώσεων και αποπαρισιτώσεων αδέσποτων γάτων. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στειρώσεων του Δήμου Στροβόλου είναι το μοναδικό που περιλαμβάνει πρόνοια και για αποπαρασίτωση των ζώων, στην προσπάθειά του να υποστηρίξει το έργο των εθελοντών, οι οποίοι καλύπτουν πέρα από τα έξοδα σίτισης και τα κτηνιατρικά έξοδα των αδέσποτων ζώων.
Παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Creative Universe έχουμε εγκαταστήσει σε πιλοτικό στάδιο δύο συσκευές για τάισμα αδέσποτων γάτων στο Γραμμικό Πάρκο Στροβόλου. Ο καθένας από εμάς, με ένα ευρώ μόνο μπορεί να βοηθήσει τα αδέσποτα, παρέχοντάς τους τροφή. Το ποσό που συγκεντρώνεται στις συσκευές διατίθεται για αγορά τροφής καλής ποιότητας από τον Δήμο και όσο περισσέψει θα διατεθεί για στειρώσεις ζώων στα δημοτικά πάρκα, με προτεραιότητα το Γραμμικό Πάρκο Στροβόλου.
Κατόπιν εισήγησης των ίδιων των εθελοντών, ο Δήμος διαθέτει δημόσια ομάδα στο Facebook, με τίτλο Αδέσποτα Στροβολιωτάκια, στην οποία μπορούν οι φιλόζωοι και οι εθελοντές να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να κοινοποιούν αναρτήσεις για απολεσθέντα ζώα, υιοθεσίες και ευκαιρίες προσωρινής φιλοξενίας (fostering).
Όσον αφορά την ευημερία των σκύλων, ο Δήμος Στροβόλου συμμετέχει στην χρηματοδότηση και λειτουργία του καταφυγίου σκύλων Λευκωσίας σε συνεργασία με ακόμα πέντε Δήμους της επαρχίας Λευκωσίας (Λευκωσία, Λακατάμια Έγκωμη, Άγιος
Δομέτιο και Αγλαντζιά). Στην παρούσα φάση οι Δήμοι προχωρούν στην επέκταση του καταφυγίου λόγω του αυξημένου αριθμού εγκαταλείψεων ζώων.
Επιπρόσθετα, ο Δήμος αναλαμβάνει τα κτηνιατρικά έξοδα των σκύλων του καταφυγίου, ενώ διαθέτει ειδικό συνεργείο το οποίο αναλαμβάνει αδέσποτους σκύλους. Εντοπίζονται, φιλοξενούνται προσωρινά, γίνονται προσπάθειες εντοπισμού των ιδιοκτητών τους και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, όπως και εάν δεν μπορέσει ο Δήμος να τους δώσει για υιοθεσία, τότε οι σκύλοι δηλώνονται ως αδέσποτοι και μεταφέρονται στο Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας.
Το πρόσφατο παράδειγμα της αγέλης αδέσποτων σκύλων στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου μας προβλημάτισε ως Δήμο, το ίδιο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Εγώ προσωπικά έχω μεταφέρει τις εισηγήσεις μου στον Υπουργό Γεωργίας και σε βρίσκομαι στη διάθεσή του για συζήτηση του θέματος και για προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη σύσταση μίας εξειδικευμένης υπηρεσίας για διαχείριση τέτοιων θεμάτων.
Το ιδανικό θα ήταν βέβαια να μην κατέληγε κανένα σκυλί σε αυτή την κατάσταση. Στην παρούσα φάση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ο Δήμος προτίθεται να προωθήσει δράσεις αλλαγής νοοτροπίας, έτσι ώστε να παταχθεί το εγκληματικό φαινόμενο των εγκαταλείψεων. Και για αυτό θα θέλαμε την υποστήριξη όλων σας, για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο των εγκαταλείψεων και των εγκληματικών παραμελήσεων.
Η απόφαση να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι είναι δέσμευση ζωής και πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι μέλος της οικογένειάς μας. Και όχι, το να το εγκαταλείψουμε στο πάρκο δεν αποτελεί λύση, αντιθέτως αποτελεί μετακύληση ευθυνών σε άλλους που αναλαμβάνουν τεράστια βάρη και ευθύνες. Εξάλλου, τα ζώα δεν χρειάζονται μόνο τροφή. Χρειάζονται ένα σπιτικό, φροντίδα, πρόσβαση σε κτηνιατρικές υπηρεσίες, ασφάλεια και προπάντων αγάπη.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγγραφές Καλοκαιρινών Προγραμμάτων Παιδιών Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας
Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών για τα Καλοκαιρινά Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (ΚΠ&ΑΠ) ηλικίας 6 – 12 ετών και για τον Παιδοκομικό Σταθμό από Δευτέρα 5 έως Παρασκευή 23 Μαΐου 2025.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αξιολόγηση και Πιστοποίηση Χαλλουμιού: Επιστημονικές Προσεγγίσεις για την Προστασία της Ποιότητας από το ΤΕΠΑΚ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Απριλίου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση με θέμα την οργανοληπτική αξιολόγηση του Χαλλουμιού, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος "Χαλλούμι ΠΟΠ - ID που στοχεύει στην ενίσχυση των ελέγχων και την καθιέρωση του προϊόντος ως αυθεντικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάφος: Συνελήφθη 23χρονος που καταζητείτο για διάπραξη κακουργήματος και τέθηκε υπό τετραήμερη κράτηση
Στη σύλληψη 23χρονου, προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερεύνηση υπόθεσης συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, επίθεσης με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, οχλαγωγίας και άλλων αδικημάτων, που διαπράχθηκαν στην Πάφο, τα ξημερώματα της 30ης Μαρτίου 2025.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέες πέρδικες με σκοπό την απελευθέρωση τους από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κάμπου "Ο Προστάτης του Αγρινού"
Θα εκτραφούν και θα παρακολουθούνται μέχρι την ενηλικίωσή τους με έξοδα και φροντίδα του συλλόγου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Αρχηγού Αστυνομίας, Ηγεσίας και Αστυνομικών Διευθυντών ενόψει των ημερών του Πάσχα
Σκοπός της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει των εορτών του Πάσχα, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους και ιδιαίτερα των νεαρών προσώπων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπρόσωποι από TECNOVA και OIST επισκέφθηκαν την Κύπρο στο πλαίσιο νέου έργου για τη ψηφιακή γεωργία
Εκπρόσωποι από το Τεχνολογικό Κέντρο Tecnova και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα (OIST) επισκέφθηκαν την Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα για την επίσημη έναρξη και τον συντονισμό της νέας συγχρηματοδοτούμενης πρωτοβουλίας: Supporting the Demonstration of Sustainable Digital Solutions for Agriculture (SDN – Stírixi – digital –Nōgyō).
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λευκωσία: Εντοπισμός πιστολιού και κροτίδων - Υπό οκταήμερη κράτηση 24χρονος
Στο πλαίσιο συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων, μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας διενήργησαν χθες βράδυ έρευνα βάσει δικαστικού εντάλματος, σε οικία στη Λευκωσία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ)
Με δυναμική συμμετοχή νέων από κάθε γωνιά της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), η οποία φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Νεότητας Σκαρίνου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας
Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας είχε χθες 14 Απριλίου συνάντηση με το Δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού κ. Κύπρο Ανδρονίκου και τους Βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας, με κύριο θέμα τα αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιφορά Επιταφίου του Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας με τη συνοδεία της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή, οι Ιερείς του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας και ο Δήμος Στροβόλου ενημερώνουν ότι τη Μεγάλη Παρασκευή 18/04/25 και ώρα 20:30 – 21:00 περίπου, θα γίνει Περιφορά του Επιταφίου, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.