ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



«Το μη χείρον βέλτιστον»

26/01/2023

Άρθρο Δημάρχου Δερύνειας κ. Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

Τον τελευταίο καιρό χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η μακρινή Βραζιλία, πέρασαν από σαράντα κύματα δίνοντας δύσκολες εκλογικές μάχες.  Από αυτές τις εκλογές φαίνεται ότι αρκετοί ψηφοφόροι προτιμούν την αρνητική ψήφο ή την ψήφο διαμαρτυρίας, η οποία αποτελεί πλέον μέρος των εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι αρνητές κάθε λογής συζήτησης, δημοκρατικού διαλόγου ή εκλογικής αναμέτρησης, είναι αυτοί που πολύ πιθανόν στο μέλλον να καθορίζουν την εκλογή πολιτικών ηγετών. Γιατί όμως οι ψηφοφόροι αρέσκονται στην αρνητική ψήφο ή ψήφο διαμαρτυρίας;  Μήπως δεν τους εκφράζουν πλέον οι χαμηλών τόνων και προσιτοί πολιτικοί και προτιμούν τους λαϊκιστές;  Ή μήπως τους κουράζει η ξύλινη γλώσσα και η γλώσσα του σώματος αρκετών πολιτικών;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά, αν θέλουμε πραγματικά να περιορίσουμε τις αρνητικές ψήφους και την αποχή.  Οι ψηφοφόροι φαίνεται να κατανοούν πλέον ότι η αλλαγή των Κυβερνήσεων σχεδόν κάθε χρόνο ή ανά διετία, επιφέρει πολιτική αστάθεια, προκαλώντας περαιτέρω αντίδραση.

Στη Μεγάλη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον, αν και αποτυχημένος, παρολίγο να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, αφήνοντας τα ηνία σε ένα πάμπλουτο, διορισμένο Πρωθυπουργό.  Στις Η.Π.Α., ο Τραμπ προετοιμάζει το έδαφος για την μεγάλη επιστροφή αφήνοντας τους υπερσυντηρητικούς αρνητές υποστηρικτές του να προκαλούν και να απειλούν.  Στην Ιταλία, ούτε η Κυβέρνηση τεχνοκρατών ήταν ικανή να φράξει τον δρόμο στους νεοφασίστες, ενώ η ακροδεξιά προσπαθεί να αλλάξει πρόσωπο στη Γαλλία και να γίνει πιο νεανική. Η Γαλλία αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της ψυχολογίας των εκλογέων, οι οποίοι μπροστά στο δίλημμα δεξιά-ακροδεξιά επιλέγουν συνήθως το λιγότερο κακό ως το καλύτερο! 

Εξαίρεση αποτελεί η εκλογή Λούλα στη Βραζιλία, ο οποίος επικράτησε έστω και οριακά του ανθυποψηφίου του, παρόλο που ο Μπολσονάρο μιμήθηκε τον Τραμπ εκφοβίζοντας τον κόσμο και εφαρμόζοντας καταστρεπτική πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος.  Πέραν όμως των πολιτικών οι οποίοι είτε δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εξουσία, είτε δεν παραδέχονται ήττα, επιδιώκοντας να παρουσιαστούν ως οι μοναδικοί «σωτήρες» της χώρας και του λαού τους, έκαναν την εμφάνιση τους και επιχειρηματίες «σωτήρες» του κόσμου και του πλανήτη γενικότερα, όπως ο Ίλον Μασκ.

Δυστυχώς, μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, ίσως λόγω αγανάκτησης ή αντίδρασης και διαμαρτυρίας, προτιμούν ηγέτες που τους χαϊδεύουν τα αυτιά, τους κοροϊδεύουν και πλουτίζουν στις πλάτες του απλού κόσμου.  Αρκετοί είναι επίσης αυτοί που είτε από φόβο, είτε από άγνοια, νοσταλγούν εκπροσώπους παλαιότερων, αυταρχικών εποχών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους εκλεκτούς τους να εφαρμόζουν συστήματα οικονομικής λιτότητας και έλλειψης κοινωνικού κράτους.

Η χειραγώγηση της μάζας από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης έχει αλλάξει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.  Η προβολή και η προώθηση συντηρητικών ή ακραίων θέσεων, φαίνεται να έχει απήχηση σε μεγάλη μερίδα του λαού, η οποία παραπλανείται από την «ψεύτικη – εικονική» κοινωνία, την οποία θέλουν να τους πλασάρουν.

Το γεγονός ότι ο κόσμος ψηφίζει «το μη χείρον βέλτιστον», αποδεικνύει ότι η κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση ή καταβάλλεται από φόβο, πανικό και αγανάκτηση.  Αυτή την τάση των ψηφοφόρων αξιοποιούν αρκετοί φιλόδοξοι πολιτικοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον θυμό του κόσμου, για να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές αναξιοκρατίας, εκπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και ρητορικής μίσους.

Η αποδοχή καταστάσεων από την πλειοψηφία των πολιτών, με το δικαιολογητικό ότι οι άλλοι δεν ήταν ή δεν ξέρουμε αν θα είναι καλύτεροι θα πρέπει να μας προβληματίσει.  Η εκλογική τάση δείχνει ότι μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων θέλει να τιμωρήσει κάποιες πολιτικές πρακτικές ή να στείλει τα δικά της μηνύματα στην εξουσία.

Το ερώτημα όμως είναι, αυτοί που όντως επιθυμούν να καταλάβουν την εξουσία θα είναι λιγότερο επιζήμιοι ή βλαπτικοί από τους δοκιμασμένους και κουρασμένους προκατόχους τους;


      Άντρος Γ. Καραγιάννης

        Δήμαρχος Δερύνειας    

 

 

                                                                                                                                

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιμέτωπος με 59 κατηγορίες ο δράστης του μακελειού στο Σίνδεϊ

17/12/2025

Η αστυνομία στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι απήγγειλε κατηγορίες για 59 αδικήματα σε βάρος του 24χρονου άνδρα που άνοιξε πυρ, μαζί με τον πατέρα του, σε συνάθροιση για την εβραϊκή γιορτή Χάνουκα στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ. Σε αυτές περιλαμβάνεται, όπως αναμενόταν, και η κατηγορία για τρομοκρατία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξάφρισαν εταιρεία στη Λεμεσό – Απέσπασαν €1,200,000

17/12/2025

Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης σε βάρος εταιρείας, η οποία κατήγγειλε πως απώλεσε χρηματικό ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, διερευνά το ΤΑΕ Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καταγγελλόμενος βιασμός 20χρονης: “Δεν προχωρήσαμε σε επαφή παρά τη θέλησή της” ισχυρίζεται ο 28χρονος

17/12/2025

Τρομακτικές στιγμές φέρεται να βίωσε γυναίκα 20 ετών στη Λευκωσία, αφού η ίδια κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, με φερόμενο δράστη 28χρονο, τον οποίο κατονόμασε στις Αρχές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καιρός: Βροχές και χιόνι στο σημερινό μενού: Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία;

17/12/2025

Ασθενής ψηλή πίεση αρχίζει να επηρεάζει πρόσκαιρα την περιοχή, ενώ ασθενής χαμηλή πίεση αναμένεται σταδιακά από το Σάββατο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λάρνακα: Στις φλόγες όχημα 67χρονου

17/12/2025

Στις φλόγες τυλίχθηκε το όχημα 67χρονου στη Λάρνακα χθες το απόγευμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κομισιόν: Κρούει τον κώδωνα στην Κύπρο - Ελλείψεις σε εποπτεία και πυρόσβεση στα αεροδρόμια

17/12/2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Κύπρο να αντιμετωπίσει ελλείψεις που έχουν εντοπιστεί σε σχέση με προβλέψεις για τη διάσωση και πυρόσβεση, αλλά και την εποπτεία των αεροδρομίων, εφαρμόζοντας το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΗΚ: Έρχεται νέο σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά

16/12/2025

Το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» εκπνέει τέλος του χρόνου και αρκετοί καταναλωτές διερωτούνται κατά πόσον η Κυβέρνηση πρόκειται να επαναφέρει κάποιο σχέδιο ή να επαναπροκηρύξει το ίδιο, βάσει όσων δρομολογήθηκαν με την κατάργηση του μέτρου για το net metering και υπολογισμού των νέων αιτήσεων που θα υποβληθούν από το 2026 και έπειτα με το καθεστώς του net billing.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μεμονωμένες βροχές και πιθανό χιόνι στα ορεινά στο μενού του καιρού

16/12/2025

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, με τον καιρό να παραμένει άστατος σήμερα, καθώς κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα βόρεια, στα ορεινά και πιθανώς στα ανατολικά. Στα ψηλότερα ορεινά δεν αποκλείεται να σημειωθεί χιόνι ή χιονόνερο, ενώ οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Πιάστηκε επ' αυτοφώρω την ώρα της διάρρηξης - Χειροπέδες σε 25χρονο

16/12/2025

Επ΄ αυτοφώρω την ώρα της διάρρηξης πιάστηκε 25χρονος στη Λεμεσό, ο οποίος και συνελήφθη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στιγμές τρόμου για νεαρή στη Λευκωσία: Κατήγγειλε τον βιασμό της από 28χρονο

16/12/2025

Στιγμές τρόμου φέρεται να έζησε νεαρή γυναίκα τις προηγούμενες ημέρες στη Λευκωσία, καθώς σύμφωνα με την καταγγελία της βιάστηκε από 28χρονο.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ