ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΤΕΚ και Δήμου Λεμεσού για μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη πόλη

23/01/2023

Μνημόνιο συνεργασίας συνομολόγησαν το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ο Δήμος Λεμεσού, με στόχο την τεχνο-επιστημονική αρωγή από το ΕΤΕΚ για να καταστεί η πόλη της Λεμεσού έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη έως το 2030.

 

Το μνημόνιο θέτει το πλαίσιο συνεργασίας των δύο μερών για την ανάπτυξη της Σύμβασης της πόλης της Λεμεσού για το κλίμα στο πλαίσιο της επιλογής της πόλης από την ΕΕ ως μια από τις 100 πόλεις που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU Μission Cities. Το εν λόγω πρόγραμμα αποσκοπεί στην κλιματική ουδετερότητα των πόλεων έως το 2030 και στο μετασχηματισμό τους σε έξυπνες πόλεις, μέσω δράσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων, οι μεταφορές, η θαλάσσια βιομηχανία, η κυκλική οικονομία, τα κτίρια κ.ο.κ.



Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ σε σχέση με την αναβάθμιση του παιδότοπου στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού. Κατά τη συζήτηση αναγνωρίστηκε εκατέρωθεν ότι σε τέτοιου είδους θέματα η επικοινωνία μεταξύ ΕΤΕΚ και Δήμου θα πρέπει να είναι άμεση και απευθείας ώστε να είναι και πιο αποτελεσματική, και να αποφεύγονται οι δημόσιες αντιπαραθέσεις. 



Συζητήθηκαν επίσης άλλα τεχνικά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία όπως η πρόοδος στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ Λεμεσού και το θέμα της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού. Τόσο ο Πρόεδρος ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος
Κωνσταντή όσο και ο Δήμαρχος υπογράμμισαν πως αποφάσεις που αφορούν τέτοιας φύσης θέματα θα πρέπει να λαμβάνοντα με διαφάνεια και στη βάση επιστημονικών δεδομένων και συμβουλών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος ζήτησε την αρωγή του ΕΤΕΚ σε θέματα που άπτονται της προώθησης και ωρίμανσης έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν εντός των επόμενων ετών. Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ έθεσε το Επιμελητήριο στη διάθεση του Δήμου σημειώνοντας πως το ΕΤΕΚ, ως Τεχνικός Σύμβουλος του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Πολίτη είναι σε θέση να παράσχει ανάλογες υπηρεσίες εκεί και όπου του ζητηθεί.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Βουλή το νέο πλαίσιο για ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές

24/03/2026

Άνοιξε στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής η συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που επιδιώκει να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φυτιρής από το Βασιλικό: Προτεραιότητα η θωράκιση των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών

24/03/2026

Τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προστασία των κρίσιμων ενεργειακών εγκαταστάσεων υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κώστας Φυτιρής, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας VTS στο Βασιλικό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για την ενεργειακή κρίση – Επανέναρξη συνομιλιών ο στόχος στο Κυπριακό

24/03/2026

Στα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Ισραήλ βομβάρδισε πάνω από 100 Ιατρικές Εγκαταστάσεις στον Λίβανο, 40 υγειονομικοί νεκροί!

24/03/2026

Βαριά επιβάρυνση δέχεται το σύστημα υγείας του Λιβάνου, καθώς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν πλήξει δεκάδες ιατρικές εγκαταστάσεις και ασθενοφόρα, προκαλώντας θύματα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού και εντείνοντας την ανθρωπιστική κρίση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ – Ανοίγουν «μέτωπο» με σοβαρά ερωτήματα για την ενέργεια

24/03/2026

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι εισέρχεται ο τομέας ενέργειας, καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ προαναγγέλλουν ενδεχόμενη κλιμάκωση απεργιακών μέτρων, θέτοντας παράλληλα σειρά σοβαρών ζητημάτων που ζητούν να διερευνηθούν από ανεξάρτητους θεσμούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΗΠΑ και Ισραήλ χτύπησαν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ - Η έκκληση της Ρωσίας

24/03/2026

Η επίθεση δεν προκάλεσε τεχνική βλάβη ή ανθρώπινες απώλειες με βάση τις αρχικές αναφορές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις στο ψευδοκράτος από δήλωση ότι «το Ιράν θα βομβαρδίσει ραντάρ στο Τρόοδος»

24/03/2026

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε στα κατεχόμενα δήλωση της «βουλευτή» του ΚΕΕ, Γιασεμίν Όζτουρκ, η οποία υποστήριξε ότι το Ιράν ενδέχεται να στοχεύσει εγκαταστάσεις ραντάρ στο Τρόοδος, πυροδοτώντας ανησυχία αλλά και έντονο προβληματισμό για την αξιοπιστία και τις συνέπειες τέτοιων αναφορών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βόμβα σε εστιατόριο στη Λεμεσό – Υπό αστυνομική προστασία τα περιουσιακά στοιχεία γνωστού επιχειρηματία

24/03/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού μετά τη νέα εγκληματική ενέργεια σε βάρος περιουσίας γνωστού επιχειρηματία, αυτή τη φορά με στόχο εστιατόριο στην περιοχή του κάστρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναστάτωση στη Λευκωσία από την πτήση μαχητικών αεροσκαφών

24/03/2026

Ανησυχία και αναστάτωση προκλήθηκαν στη Λευκωσία μετά την εμφάνιση μαχητικών αεροσκαφών στον ουρανό της πόλης, με πολίτες να αναφέρουν ότι παρατήρησαν έντονη αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την περιοχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άκης Μάντζιος: Επέκτεινε τη συνεργασία του με την Εθνική Κύπρου

23/03/2026

Η Ομοσπονδία της Κύπρου προχώρησε σε επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών μέχρι τον Ιανουάριο του 2029.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ