ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΤΕΚ και Δήμου Λεμεσού για μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη πόλη
Μνημόνιο συνεργασίας συνομολόγησαν το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ο Δήμος Λεμεσού, με στόχο την τεχνο-επιστημονική αρωγή από το ΕΤΕΚ για να καταστεί η πόλη της Λεμεσού έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη έως το 2030.
Το μνημόνιο θέτει το πλαίσιο συνεργασίας των δύο μερών για την ανάπτυξη της Σύμβασης της πόλης της Λεμεσού για το κλίμα στο πλαίσιο της επιλογής της πόλης από την ΕΕ ως μια από τις 100 πόλεις που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU Μission Cities. Το εν λόγω πρόγραμμα αποσκοπεί στην κλιματική ουδετερότητα των πόλεων έως το 2030 και στο μετασχηματισμό τους σε έξυπνες πόλεις, μέσω δράσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων, οι μεταφορές, η θαλάσσια βιομηχανία, η κυκλική οικονομία, τα κτίρια κ.ο.κ.
.jpg)
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ σε σχέση με την αναβάθμιση του παιδότοπου στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού. Κατά τη συζήτηση αναγνωρίστηκε εκατέρωθεν ότι σε τέτοιου είδους θέματα η επικοινωνία μεταξύ ΕΤΕΚ και Δήμου θα πρέπει να είναι άμεση και απευθείας ώστε να είναι και πιο αποτελεσματική, και να αποφεύγονται οι δημόσιες αντιπαραθέσεις.
.jpg)
Συζητήθηκαν επίσης άλλα τεχνικά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία όπως η πρόοδος στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ Λεμεσού και το θέμα της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού. Τόσο ο Πρόεδρος ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος
Κωνσταντή όσο και ο Δήμαρχος υπογράμμισαν πως αποφάσεις που αφορούν τέτοιας φύσης θέματα θα πρέπει να λαμβάνοντα με διαφάνεια και στη βάση επιστημονικών δεδομένων και συμβουλών.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος ζήτησε την αρωγή του ΕΤΕΚ σε θέματα που άπτονται της προώθησης και ωρίμανσης έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν εντός των επόμενων ετών. Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ έθεσε το Επιμελητήριο στη διάθεση του Δήμου σημειώνοντας πως το ΕΤΕΚ, ως Τεχνικός Σύμβουλος του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Πολίτη είναι σε θέση να παράσχει ανάλογες υπηρεσίες εκεί και όπου του ζητηθεί.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ομόφωνη έγκριση από την Ολομέλεια για αλλαγές στις αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές
Με τη διαδικασία του επείγοντος, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα πρόταση νόμου που τροποποιεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την εκλογή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις αναφορές Μέτσολα στην ΕΟΚΑ – Παρεμβάσεις Έρχιουρμαν και Ουστέλ
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στα κατεχόμενα οι αναφορές της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στην ΕΟΚΑ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μπαράζ πυροβολισμών στην Αγία Νάπα – Στο στόχαστρο οικίες που συνδέονται με επιχειρηματία
Σκηνές έντονης ανησυχίας εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στην Αγία Νάπα, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά δύο οικιών που σχετίζονται με γνωστό επιχειρηματία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικές «αναταράξεις» για τις Βρετανικές Βάσεις – Αντιδράσεις στο Λονδίνο μετά τη δήλωση Χριστοδουλίδη
Νέο κύκλο πολιτικής και διπλωματικής συζήτησης άνοιξε η παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων, προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Ρωσία ακροβόλισε τα δύο τρίτα της πυρηνικής δύναμης υποβρυχίων της στην Αρκτική
Τι έρχεται στον πλανήτη μετά την κίνηση από την Μόσχα;
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στο Ακρωτήρι – Οδηγίες προς κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους
Στιγμές αναστάτωσης εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Ακρωτήρι, όταν ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην περιοχή, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ πρέπει να στείλει μήνυμα αποκλιμάκωσης
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, προβάλλοντας την Κύπρο ως ασφαλή κόμβο, παράδειγμα ευρωπαϊκής ετοιμότητας και γέφυρα διαλόγου με την περιοχή και την Τουρκία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παπαδόπουλος: Παρέδωσε στο ΥΠΕΣ δημοσιεύματα και πληροφορίες για υποψήφιους της Άμεσης Δημοκρατίας
Στο Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε δημοσιεύματα και πληροφορίες που είχε στην κατοχή του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφορικά με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο της Άμεσης Δημοκρατίας και τα οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε, φέρονται να συνδέονται με σοβαρές υποθέσεις ποινικής φύσεως.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο επίκεντρο τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό – Συνάντηση Γκουτέρες με Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες
Την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό, καθώς και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είχαν στο επίκεντρο της συζήτησής τους ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ ετοιμάζονται για το “χειρότερο σενάριο” στη Μέση Ανατολή
Ο ΠΟΥ ενημερώνει το προσωπικό του σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.