ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΤΕΚ και Δήμου Λεμεσού για μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη πόλη
Μνημόνιο συνεργασίας συνομολόγησαν το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ο Δήμος Λεμεσού, με στόχο την τεχνο-επιστημονική αρωγή από το ΕΤΕΚ για να καταστεί η πόλη της Λεμεσού έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη έως το 2030.
Το μνημόνιο θέτει το πλαίσιο συνεργασίας των δύο μερών για την ανάπτυξη της Σύμβασης της πόλης της Λεμεσού για το κλίμα στο πλαίσιο της επιλογής της πόλης από την ΕΕ ως μια από τις 100 πόλεις που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU Μission Cities. Το εν λόγω πρόγραμμα αποσκοπεί στην κλιματική ουδετερότητα των πόλεων έως το 2030 και στο μετασχηματισμό τους σε έξυπνες πόλεις, μέσω δράσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων, οι μεταφορές, η θαλάσσια βιομηχανία, η κυκλική οικονομία, τα κτίρια κ.ο.κ.
.jpg)
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ σε σχέση με την αναβάθμιση του παιδότοπου στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού. Κατά τη συζήτηση αναγνωρίστηκε εκατέρωθεν ότι σε τέτοιου είδους θέματα η επικοινωνία μεταξύ ΕΤΕΚ και Δήμου θα πρέπει να είναι άμεση και απευθείας ώστε να είναι και πιο αποτελεσματική, και να αποφεύγονται οι δημόσιες αντιπαραθέσεις.
.jpg)
Συζητήθηκαν επίσης άλλα τεχνικά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία όπως η πρόοδος στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ Λεμεσού και το θέμα της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού. Τόσο ο Πρόεδρος ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος
Κωνσταντή όσο και ο Δήμαρχος υπογράμμισαν πως αποφάσεις που αφορούν τέτοιας φύσης θέματα θα πρέπει να λαμβάνοντα με διαφάνεια και στη βάση επιστημονικών δεδομένων και συμβουλών.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος ζήτησε την αρωγή του ΕΤΕΚ σε θέματα που άπτονται της προώθησης και ωρίμανσης έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν εντός των επόμενων ετών. Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ έθεσε το Επιμελητήριο στη διάθεση του Δήμου σημειώνοντας πως το ΕΤΕΚ, ως Τεχνικός Σύμβουλος του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Πολίτη είναι σε θέση να παράσχει ανάλογες υπηρεσίες εκεί και όπου του ζητηθεί.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιστορικό «ραντεβού» στη Λευκωσία: Χριστοδουλίδης και Μακρόν σφραγίζουν τη στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Γαλλίας
Σε κλίμα βαθιάς φιλίας και πλήρους ταύτισης απόψεων πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία – Στο επίκεντρο η αμυντική θωράκιση, η ενέργεια και η ευρωπαϊκή αυτονομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «και πέντε» η ΑΗΚ: Προειδοποιήσεις για κλιμάκωση μετά την 24ωρη απεργία
Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται ο ενεργειακός τομέας της Κύπρου, με τους εργαζόμενους στην Αρχή Ηλεκτρισμού να δηλώνουν έτοιμοι για σκληρότερη στάση αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την επάρκεια και το κόστος του ρεύματος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξέσπασμα Νίκου Αναστασιάδη για την υπόθεση «Σάντη»
Σκληρή απάντηση από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος επιβεβαίωσε την κατάθεσή του στις Αρχές – Απορρίπτει τα περί «μαύρου βαν» και επαφών με τον κ. Χριστοδούλου, κάνοντας λόγο για κατάρρευση των ισχυρισμών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απαγόρευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άτομα κάτω των 15 ετών στην Τουρκία
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανέφερε το Anadolu.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύπρος και Λιθουανία: «Γέφυρα» συνεργασίας από τον Βορρά έως τον Νότο της ΕΕ
Ιστορική επίσκεψη του Γκιτάνας Ναουσέντα στη Λευκωσία – Στο επίκεντρο η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η κοινή πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι γεωπολιτικές προκλήσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι: «Φρένο» στις μαζικές θανατώσεις ζώων ζητά ο κλάδος
Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι παραγωγοί σε όλη την Κύπρο, διαμαρτυρόμενοι για τη διαχείριση των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού – Μεγάλη κινητοποίηση με τελικό προορισμό τον κόμβο της Ριζοελιάς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τίτλοι τέλους για τη Βουλή: Η τελευταία Ολομέλεια και το ραντεβού με τις κάλπες
Την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής των Αντιπροσώπων με βάση το άρθρο 67 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα λάβει σήμερα η Ολομέλεια του Σώματος, ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών της 24ης Μαΐου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιπαράθεση Χριστοδουλίδη - Σαρλ Μισέλ με αφορμή τη δήλωση Φον ντερ Λάιεν για την Τουρκία
Μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερα αιχμηρή δημόσια αντιπαράθεση εκτυλίχθηκε στον «αέρα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να απαντά σε έντονο ύφος στον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «σκοτάδι» η επικοινωνία ΑΗΚ - Υπουργείου: 24ωρη απεργία με προειδοποίηση για κλιμάκωση
Αν χρειαστεί θα κλιμακώσουμε τα μέτρα λέει η ΕΠΟΠΑΗ για στάση εργασίας στην ΑΗΚ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος στο επίκεντρο της Ευρώπης: Ιστορική Σύνοδος Κορυφής με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή
Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της διήμερης Συνόδου – Οι αφίξεις ηγετών και η υποδοχή από Χριστοδουλίδη