ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΕΤΕΚ και Δήμου Λεμεσού για μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη πόλη

23/01/2023

Μνημόνιο συνεργασίας συνομολόγησαν το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ο Δήμος Λεμεσού, με στόχο την τεχνο-επιστημονική αρωγή από το ΕΤΕΚ για να καταστεί η πόλη της Λεμεσού έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη έως το 2030.

 

Το μνημόνιο θέτει το πλαίσιο συνεργασίας των δύο μερών για την ανάπτυξη της Σύμβασης της πόλης της Λεμεσού για το κλίμα στο πλαίσιο της επιλογής της πόλης από την ΕΕ ως μια από τις 100 πόλεις που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU Μission Cities. Το εν λόγω πρόγραμμα αποσκοπεί στην κλιματική ουδετερότητα των πόλεων έως το 2030 και στο μετασχηματισμό τους σε έξυπνες πόλεις, μέσω δράσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων, οι μεταφορές, η θαλάσσια βιομηχανία, η κυκλική οικονομία, τα κτίρια κ.ο.κ.



Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ σε σχέση με την αναβάθμιση του παιδότοπου στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού. Κατά τη συζήτηση αναγνωρίστηκε εκατέρωθεν ότι σε τέτοιου είδους θέματα η επικοινωνία μεταξύ ΕΤΕΚ και Δήμου θα πρέπει να είναι άμεση και απευθείας ώστε να είναι και πιο αποτελεσματική, και να αποφεύγονται οι δημόσιες αντιπαραθέσεις. 



Συζητήθηκαν επίσης άλλα τεχνικά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία όπως η πρόοδος στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ Λεμεσού και το θέμα της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού. Τόσο ο Πρόεδρος ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος
Κωνσταντή όσο και ο Δήμαρχος υπογράμμισαν πως αποφάσεις που αφορούν τέτοιας φύσης θέματα θα πρέπει να λαμβάνοντα με διαφάνεια και στη βάση επιστημονικών δεδομένων και συμβουλών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος ζήτησε την αρωγή του ΕΤΕΚ σε θέματα που άπτονται της προώθησης και ωρίμανσης έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν εντός των επόμενων ετών. Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ έθεσε το Επιμελητήριο στη διάθεση του Δήμου σημειώνοντας πως το ΕΤΕΚ, ως Τεχνικός Σύμβουλος του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Πολίτη είναι σε θέση να παράσχει ανάλογες υπηρεσίες εκεί και όπου του ζητηθεί.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καταδίκη δύο λειτουργών των ΥΚΕ για την υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού: Ποινές φυλάκισης με αναστολή

15/05/2026

Την απόφασή του εξέδωσε την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για δύο εκ των έντεκα προσώπων που κατηγορούνται στην υπόθεση αυτοχειρίας του 14χρονου Στυλιανού Κωνσταντίνου, τον Σεπτέμβριο 2019.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές 2026: Υπό το μικροσκόπιο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων τα εκλογικά κέντρα

15/05/2026

Ελέγχους σε εκλογικά κέντρα θα διενεργήσουν λειτουργοί της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Γερμανίδας: Νόμιμες οι ευρωπαϊκές εντολές έρευνας

15/05/2026

Η σημερινή απόφαση αφορούσε τέσσερις ευρωπαϊκές εντολές έρευνας που εκδόθηκαν στις 18 και 26 Ιουλίου 2024, καθώς και στις 2 και 13 Σεπτεμβρίου 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σαρωτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας: 281 καταγγελίες σε μία νύχτα με «πρωταθλήτρια» την ταχύτητα

15/05/2026

Σε 281 καταγγελίες, παγκύπρια, που αφορούσαν διάφορες παραβάσεις τροχαίας, εκ των οποίων οι 128 αφορούσαν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης η Αστυνομία, στο πλαίσιο στοχευμένων προληπτικών επιχειρήσεων της.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στην Ε.Ε. για τον χανταϊό: Η Κυπριακή Προεδρία ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων

14/05/2026

Σε λειτουργία τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων ως μέτρο πρόληψης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης στη Βουλή των Ελλήνων: Η ιστορική ομιλία

14/05/2026

Ειδική συνεδρίαση παρουσία Μητσοτάκη για την προσφώνηση του Κύπριου προέδρου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» η ανάπλαση της Θεοσκέπαστης: Ημιτελές εργοτάξιο και διοικητικό αδιέξοδο στην Κάτω Πάφο

13/05/2026

Σε παρατεταμένη στασιμότητα βρίσκεται το έργο ανάπλασης της περιοχής της Παναγίας Θεοσκέπαστης στην Κάτω Πάφο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στα πρόθυρα απεργίας οι πρατηριούχοι: Απειλούν με ακινητοποίηση βυτιοφόρων για τις άδειες

13/05/2026

Προειδοποίηση για κινητοποιήσεις απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Για εμάς δεν υπάρχει plan Β

13/05/2026

«Ξεκινάει μια πρωτοβουλία, βρίσκεται σε εξέλιξη μία πρωτοβουλία για να είμαι πιο σωστός, μια πρωτοβουλία η οποία ως στόχο έχει να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο Πρόεδρος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Μπλόκο» σε ρευστό άνω των €208.000 στον Άγιο Δομέτιο: Στο μικροσκόπιο Τουρκοκύπριο ζεύγος

13/05/2026

Το Τμήμα Τελωνείων αναφέρει ότι η υπόθεση τυγχάνει περαιτέρω χειρισμού και διερεύνησης από τον Τομέα Διερευνήσεων Αρχιτελωνείου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ