ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για την αργοπορία στη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα
Το BirdLife Cyprus, το Terra Cypria, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγιού και Διατήρησης Άγριας Ζωής εκφράζουν από κοινού ανησυχίες για τη σοβαρή καθυστέρηση οριστικοποίησης και δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, αφού ούτε στην πρόσφατη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2023 λήφθηκε τελική απόφαση.
Όπως αναφέρουν σε δελτίο Τύπου καλούν τον Υπουργό Εσωτερικών, το Πολεοδομικό Συμβούλιο και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν κατά γράμμα τους νομικά δεσμευτικούς όρους της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που εξέδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως εξάλλου επισήμανε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ως το απόλυτο ελάχιστον για την προστασία της περιοχής.
Καλούν επίσης τους αρμόδιους να θεσπίσουν μέτρα και πολιτικές προσαρμοσμένα στην τοπικότητα του Ακάμα, τα οποία θα βοηθήσουν πραγματικά και οριζόντια όλους τους ιδιοκτήτες γης του Ακάμα που δύναται να στερούνται αναπτυξιακών δικαιωμάτων και παράλληλα να διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.
Περαιτέρω διατυπώνουν τη θέση ότι σε αντίθετη περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι στις νομικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσθέτουν πως η αναφορά που έγινε σε συνέχεια της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου σε ρυθμίσεις σε αναπτύξεις που προνοεί το Τοπικό Σχέδιο δημιουργεί ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχία ως προς την τελική μορφή του Τοπικού Σχεδίου, αφού οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν για τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχιουρμαν: Ανοιχτή και ειλικρινής η συνάντηση με Χριστοδουλίδη
Συμφωνία για τακτικές επαφές, νέα συνάντηση και 20.000 δόσεις εμβολίων για τον αφθώδη πυρετό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μακρόν: Η ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας δεν φαίνεται άμεσα εφικτή
Εξαιρετικά επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον ειρήνη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Βουλή το ν/σ συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης - Τι είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε σε σχέση με την αναλογιστική μείωση του 12% ότι «θα υπάρξει μείωση, αναλόγως με τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν και που θα συμφωνηθούν».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Τι αναφέρει στην επιστολή του προς τον Γκουτέρες
Αίτημα συνάντησης εντός Μαρτίου και «καμία επίδραση» από Προεδρία ΕΕ–βουλευτικές στην επανέναρξη συνομιλιών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σκύλοι βρέθηκαν νεκροί στη νεκρή ζώνη - Καταγγελία Πράσινου Κόμματος για απερίφρακτη δεξαμενή
Σοκαριστικές εικόνες με νεκρούς σκύλους εντός της νεκρής ζώνης στον Αστρομερίτη έρχονται στο φως μέσα από βίντεο που δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Πράσινο Κόμμα Κύπρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κομισιόν για αφθώδη πυρετό στην Κύπρο: Έρχονται 529.000 δόσεις εμβολίων και ομάδα EUVET
Προσωρινή αναστολή εξαγωγών προς τρίτες χώρες, «παρέκκλιση» για χαλλούμι στην αγορά ΕΕ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχιουρμαν: Εμβόλια για τον αφθώδη πυρετό προς την Κυπριακή Δημοκρατία
«Σήμερα ή αύριο» οι πρώτες 10.000 δόσεις.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ψυχολογική στήριξη σε πληγέντες κτηνοτρόφους λόγω αφθώδους πυρετού
Σε λειτουργία από 23/02/2026 γραμμές επικοινωνίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Η Κύπρος στηρίζει σταθερά την Ουκρανία
Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την τηλεδιάσκεψη της “Συμμαχίας των Προθύμων” στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Bitcoin στη μεγαλύτερη κρίση του από την κατάρρευση του το 2022
Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Bitcoin, το οποίο σήμερα Τρίτη επιτάχυνε την πτωτική του πορεία, οδηγούμενο στη πιο απότομη μηνιαία πτώση.