ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για την αργοπορία στη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα
Το BirdLife Cyprus, το Terra Cypria, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγιού και Διατήρησης Άγριας Ζωής εκφράζουν από κοινού ανησυχίες για τη σοβαρή καθυστέρηση οριστικοποίησης και δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, αφού ούτε στην πρόσφατη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2023 λήφθηκε τελική απόφαση.
Όπως αναφέρουν σε δελτίο Τύπου καλούν τον Υπουργό Εσωτερικών, το Πολεοδομικό Συμβούλιο και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν κατά γράμμα τους νομικά δεσμευτικούς όρους της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που εξέδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως εξάλλου επισήμανε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ως το απόλυτο ελάχιστον για την προστασία της περιοχής.
Καλούν επίσης τους αρμόδιους να θεσπίσουν μέτρα και πολιτικές προσαρμοσμένα στην τοπικότητα του Ακάμα, τα οποία θα βοηθήσουν πραγματικά και οριζόντια όλους τους ιδιοκτήτες γης του Ακάμα που δύναται να στερούνται αναπτυξιακών δικαιωμάτων και παράλληλα να διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.
Περαιτέρω διατυπώνουν τη θέση ότι σε αντίθετη περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι στις νομικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσθέτουν πως η αναφορά που έγινε σε συνέχεια της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου σε ρυθμίσεις σε αναπτύξεις που προνοεί το Τοπικό Σχέδιο δημιουργεί ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχία ως προς την τελική μορφή του Τοπικού Σχεδίου, αφού οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν για τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Λουξεμβούργο λέει όχι στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, απάντησε στις πιέσεις Ζελένσκι για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πακιστάν: Συναγερμός για τον ιό Νίπα – Αυστηροί υγειονομικοί έλεγχοι
Σε κατάσταση συναγερμού οι αρχές του Πακιστάν, επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα στα σημεία εισόδου για την αποτροπή εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού Νίπα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έκρηξη τα ξημερώματα σε αυτοκίνητο – Ζημιές και σε οικία
Έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντατικοί έλεγχοι από την Αστυνομία: Συλλήψεις και έλεγχοι σε πολίτες και υποστατικά
Συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι στοχευμένες προληπτικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας, με ενισχυμένη παρουσία σε καίρια σημεία αστικών περιοχών, με στόχο την πρόληψη σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, την προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανησυχία για τρανς γυναίκα στις Κεντρικές Φυλακές – Κρατείται σε ξεχωριστό χώρο για να προστατευθεί
Σοβαρά ζητήματα γύρω από τη διαχείριση κρατουμένων διεμφυλικής ταυτότητας στις κυπριακές φυλακές αναδεικνύει υπόθεση 23χρονης από τη Βραζιλία, η οποία καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης για μεταφορά μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έξυπνοι Μετρητές: Μπήκαν 220 χιλιάδες – Τι αναμένεται από την ΑΗΚ
Το σήριαλ που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε θρίλερ, γύρω από την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, αφού, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) όχι μόνο κατάφερε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, αλλά βρίσκεται και μπροστά από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πένθος για τον Κούλλη Νικολάου
Με μια μακροσκελή και συγκινητική ανάρτηση, ο Κούλλης αποχαιρετά τον αδερφό του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ελβετία: Καταδίκη σε πολιτικό που χρησιμοποίησε την εικόνα της Παναγίας για να εξασκηθεί στη... σκοποβολή
Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την αθώωσή της, υπογραμμίζοντας ότι υπέστη σε παιδική ηλικία ψυχικό τραύμα που της έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΥΠΕΣ: Η στέγαση αποτελεί μείζον ζήτημα και προτεραιότητα της Προεδρίας
«Η στέγαση έχει αναχθεί κατά τα τελευταία χρόνια σε μείζον ζήτημα, με κοινωνικές, οικονομικές και άλλες προεκτάσεις που απαιτούν συντονισμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αγροτικές οργανώσεις: Ζητούν ανάκληση περιβαλλοντικού τέλους από ΤΑΥ
Την ανάκληση του περιβαλλοντικού τέλους που έχει επιβάλει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) για την απόληψη νερού άρδευσης από πηγές εκτός Κυβερνητικών Υδατικών Έργων ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις.