ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Για Κυπριακό ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στην πρώτη επίσημη συνάντηση με Πρόεδρο Αναστασιάδη
Την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδη, είχε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Γ', στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος, ήταν μία συνάντηση που έπρεπε να γίνει και τυπικά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για το Κυπριακό.
Κατά την πρώτη αυτή επίσημη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος πρόσφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως δώρο το αντίγραφο εικόνας του 16ου αι. από τον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη, η οποία απεικονίζει τον Χριστό. Υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχές του για ευδόκιμο διακονία, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα είναι απόλυτα επιτυχής και επ' αγαθώ της πατρίδας, της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ευχαριστώντας των Πρόεδρο, σημείωσε ότι πρόκειται για μια νέα φάση της υπηρεσίας του, με ποσοτικά και ποιοτικά διαφορετικά προβλήματα και ευχήθηκε όπως με τη βοήθεια του Θεού αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του αξιώματος.
Συναντήθηκαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος - Με δώρο μια εικόνα στο Προεδρικό ο Μακαριώτατος (φωτογραφίες)
Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και ενδιαφέρθηκε και για τα θέματα της Εκκλησίας. «Πάντα ο Πρόεδρος είχε μία σχέση και συνεργασία με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και ήταν και σ’ εμένα γνωστός, και από όταν ερχόταν στην Πάφο, αλλά και από όταν βρισκόμασταν στην Αρχιεπισκοπή με τον μακαρίτη τον προκάτοχό μου», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος. Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι ήταν μία επίσκεψη που επιβαλλόταν από τους θεσμούς να γίνει, προσθέτοντας ότι ευχαριστήθηκε «την πολύ ανθρώπινη συνάντηση».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η διαδικασία που τηρήθηκε στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο, προέκυψε μετά από έκτακτη τροποποίηση του καταστατικού από την Ιερά Σύνοδο, ενώ για την περίπτωση της εκλογής Μητροπολίτη, δεν προκύπτει κάποια τέτοια έκτακτη τροποποίηση. «Τώρα είμαι τοποτηρητής του θρόνου, δεν μπορούσα να κάνω αυτή την καταστατική αλλαγή, ούτε και χρειαζόταν», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «όπως έγιναν οι εκλογές στη Μητρόπολη Κιτίου πριν 2-3 χρόνια, έτσι θα γίνουν και τώρα».
Ερωτηθείς κατά πόσο θα τοποθετηθεί υπέρ κάποιου για την αντικατάστασή του στη Μητρόπολη Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. «Είναι ευθύνη του παφιακού λαού να αποφασίσει ποιοι θέλουν να είναι οι εκπρόσωποί του, για να επιλέξει από αυτούς η Σύνοδος», πρόσθεσε. Εξήγησε, δε, ότι βάσει καταστατικού, δίνεται το δικαίωμα στον λαό να εισηγηθεί όποιον θέλει, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το καταστατικό.
Τέλος, απαντώντας σχετικά με την επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε ότι αυτή θα συγκληθεί «για να επιληφθούμε την επιλογή του τριπροσώπου που θα επιλεχθεί από τον λαό», κατά την οποία συνεδρία θα εξεταστούν και όποιες ενστάσεις, όπως είπε. Καταλήγοντας ανέφερε ότι «εάν προκύψουν δυσκολίες κατά την προεκλογική περίοδο, τότε θα συνέλθουμε έκτακτα».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύωρη διακοπή νερού στη Λεμεσό την Παρασκευή – Οι δρόμοι που επηρεάζονται
Χωρίς υδροδότηση θα παραμείνει την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η περιοχή βόρεια της Β΄ Τεχνικής Σχολής, λόγω των εργασιών αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στο κέντρο της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
GSI: Στη Meridiam το 66% – «Τεράστια νέα δυναμική», αλλά αναμονή για τη μελέτη της ΕΤΕπ
Θετικά αποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στον Great Sea Interconnector ως πλειοψηφικού μετόχου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 16χρονο για τον διερευνώμενο εμπρησμό της πρώην μπυραρίας Corner
Υπό κράτηση τέθηκε 16χρονος, εναντίον του οποίου εξασφαλίστηκε μαρτυρία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φωτιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου 2026 σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην επαρχία Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτοί αναλαμβάνουν στους Ημικρατικούς – Εγκρίθηκαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια
Το «πράσινο φως» στις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σειράς Ημικρατικών Οργανισμών έδωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του με τα νέα μέλη της Κυβέρνησης. Αναλυτικά όλοι οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη που εγκρίθηκαν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια την Παρασκευή – Το δίωρο ισχύος
Στους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέλθει την Παρασκευή η θερμοκρασία στο εσωτερικό, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει νέα κίτρινη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 13:00 μέχρι τις 15:00.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 37χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Υπό διερεύνηση 20 υποθέσεις €827.400
Στη σύλληψη 37χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εναντίον του διερευνώνται 20 υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε νέους Υπουργούς: «Μηδενική πίστωση χρόνου» – Δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα
Σαφείς κατευθύνσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε άμεση προσαρμογή, συνεργασία με τους θεσμούς, συνεχή επαφή με τους πολίτες και απαρέγκλιτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην πολιτική δεοντολογία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην ιστορική μπυραρία «Κόρνερ» – Κατέρρευσε η οροφή
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο παλιό κτίριο της ιστορικής μπυραρίας «Κόρνερ», κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στις τελικές εσωτερικές κατασβέσεις, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού με τη νέα σύνθεση – Το πρόγραμμα των τελετών
Στις 13:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, μετά τις αλλαγές στην Κυβέρνηση που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.