ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Για «μεταμορφώσεις» Κύπρου και Ελλάδας, κάνει λόγο ο Λαβρόφ

19/01/2023

Για «μεταμορφώσεις» των ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και Ιταλίας, τις οποίες η Ρωσία έχει «καταγράψει», παρά το γεγονός ότι είχε με τις χώρες αυτές παραδοσιακές σχέσεις «κοντινής φιλίας», έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τι θα έλεγε σε όσους πιστεύουν ότι η Ρωσία φέρεται όπως άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και επιδιώκουν κατοχή εδαφών και αλλαγή συνόρων, πολιτική από την οποία πλήττονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

 

«Δεν ξέρω από τι υποφέρει περισσότερο η Ελλάδα και η Κύπρος. Ήμασταν πάντοτε με τους Έλληνες και τους Κύπριους πολύ κοντινοί φίλοι κι εκείνες τις μεταμορφώσεις, που υπήρξαν με τις ηγεσίες των χωρών αυτών είναι φυσικό ότι τις επισημάναμε, τις καταγράψαμε», είπε ο Ρώσος υπουργός, επιμένοντας ότι επί πολλά χρόνια «συγκεντρώνονταν δυνάμεις» από τις ΗΠΑ και «δορυφόρους τους», τις χώρες του ΝΑΤΟ, «ώστε να ξεκινήσουν εναντίον μας τον παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο».

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι άνθρωποι, που έχουν θέσεις πρωθυπουργών, προέδρων χωρών της Ευρώπης, πολύ περισσότερο χωρών, που έχουν μακρές ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα γεγονότα, είτε δεν είναι σε θέση να τα αναλύσουν», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, χαρακτηρίζοντας «χαρτοκλέφτες», που εξαπάτησαν τη Ρωσία τις χώρες, που υπέγραψαν τις συμφωνίες του Μινσκ για τη διευθέτηση του Ουκρανικού, ενώ τώρα οι τότε ηγέτες τους (ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φ.Ολάντ και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ) δηλώνουν ότι το έπραξαν «όχι για να υπάρξει διευθέτηση, αλλά για να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία να εξοπλιστεί». «Ήδη πλέον δεν θα είναι όπως ήταν πριν… Έχουμε από καιρό ήδη πει, ότι παιδιά ποτέ δεν θα υπάρξει ξανά κατάσταση, όπου μας λέτε ψέματα, υπογράφετε έγγραφα και αρνείστε να τα υλοποιήσετε», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Γι’ αυτό το συμπέρασμα που βγάζω από τη θέση, που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, υποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: ότι τις εξανάγκασαν, είτε οι ίδιες με προθυμία συμφώνησαν να υποταχθούν στην αμερικανική επιβολή. Όλη η Ευρώπη παρατάχθηκε στρατιωτικά από τις ΗΠΑ. Δεν θα επιτρέπεται πλέον κανείς στην Ευρώπη να μιλάει για οποιαδήποτε στρατηγική αυτονομία», σημείωσε ο Σ.Λαβρόφ, ο οποίος θύμισε ότι «όταν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο κ. Όστιν, ένα χρόνο πριν, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το ότι υπάρχει ανάγκη να αποσταλούν περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη, ρωτήθηκε εάν είναι σε μόνιμη βάση, ή θα εναλλάσσονται», τότε απάντησε «θα αποφασίσουμε στην Ουάσιγκτον».

«Κανείς δεν πρόκειται να ρωτήσει την Ευρώπη», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος είπε ότι η Ρωσία έβγαλε τα συμπεράσματά της «για τον εαυτό της» και «φυσικά θα βγάλουμε συμπεράσματα και σχετικά με εκείνους, που τόσο γρήγορα και δουλοπρεπώς υποστήριξαν την επιθετικότητα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Κάποτε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστούμε την αλήθεια μας. Αλλά πώς θα ζήσουμε περαιτέρω, προς το παρόν δεν μπορώ να φανταστώ. Όλα θα εξαρτηθούν από τα ποια συμπεράσματα θα βγάλει η Ευρώπη», σημείωσε ο Σ.Λαβρόφ, επιμένοντας ότι οι ρωσικοί στόχοι της πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία «δεν είναι επινοημένοι, αλλά προσδιορίζονται από θεμελιώδη, νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της», καθώς κατά τους ρωσικούς ισχυρισμούς «στο έδαφος της Ουκρανίας δεν πρέπει να υπάρχουν στρατιωτικές υποδομές, οι οποίες αποτελούν για τη ρωσική πλευρά απευθείας απειλή… δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις, διωγμοί εναντίον των συμπατριωτών μας, οι οποίοι είχαν τη μοίρα να βρεθούν πολίτες του ουκρανικού κράτους, αλλά επιθυμούν να διατηρήσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, να διαπαιδαγωγήσουν με αυτές τις παραδόσεις τα παιδιά τους».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρεμιέρα για τη νέα Βουλή στις 4 Ιουνίου: Εκλογή Προέδρου με το νέο σύστημα και οδικός χάρτης για τις Επιτροπές

26/05/2026

Με την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου η πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου

26/05/2026

Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές

25/05/2026

Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια

25/05/2026

Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ