ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο μεταναστευτικό

18/01/2023

Σε όλες τις διαστάσεις και προκλήσεις του μεταναστευτικού ζητήματος, μεταξύ των οποίων και η στάση της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την παρουσίαση των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

«Δυστυχώς, οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά, μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών, αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Άγκυρα οφείλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα σε αυτό το ζήτημα.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, στο ζήτημα της τήρησης της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016, η συνεργασία με την Τουρκία άλλοτε αποδεικνύεται ομαλή και άλλοτε όχι.

«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στη συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού», επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι «και, βέβαια, είναι και απολύτως αναγκαίος πλέον ένας μηχανισμός που θα ρυθμίζει τις μετεγκαταστάσεις των αιτούντων ασύλου, τη μετακίνηση εντός Ένωσης όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, κάτι που άλλωστε συνέβη και με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα «κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων».

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα μόνο το ανατολικό φυλάκιο της Ευρώπης. Αποτελεί και μία δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όλων όσοι δικαιούνται, μπορούν και θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στην πατρίδα μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ο πρωτογενής μας τομέας, οι κατασκευές, ο τουρισμός έχουν μεγάλη ανάγκη από προσωπικό».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις συμφωνίες συνεργασίας που συνάπτει ήδη η χώρα με τρίτα κράτη, ώστε να δημιουργηθούν «οργανωμένοι δίαυλοι νόμιμης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Μπορεί να πρωτοστατούμε σε αυτήν την προσπάθεια, δεν μπορούμε όμως να είμαστε μόνοι. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει και μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή», επισήμανε.

«Μετέχουμε όμως στο σχήμα ΜΕD5 με την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο, μετέχουμε στην πρωτοβουλία του Vilnius δίπλα σε 16 ακόμα χώρες που ζητούν την αποτελεσματική και ασφαλή φύλαξη των συνόρων μας», υπενθύμισε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε».

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό. Έχουμε τις υποδομές, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και πάνω από όλα την αποφασιστικότητα», επισήμανε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Μπεάτε Γκμίντερ, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, έχοντας καταγράψει μεγάλη πρόοδο στη διαχείριση αυτού του ζητήματος.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νάρκοτεστ στους δρόμους: Άδεια και νέα μέτρα ασφαλείας

09/02/2026

Η Αστυνομία θα αναστέλλει άμεσα άδειες οδηγών υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ μοτοσικλετιστές και διανομείς θα φορούν υποχρεωτικά φωσφορούχα κράνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μήνυμα στήριξης από τη Βουλή: Στο επίκεντρο έρευνα και φροντίδα για τον καρκίνο

06/02/2026

Τη δέσμευση της Βουλής για συνεχή ενίσχυση της έρευνας, της περίθαλψης και της στήριξης των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους επανέλαβε η Πρόεδρος του Σώματος, Αννίτα Δημητρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Στο στόχαστρο» κινητό και ζώνη: Κινητές κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη στους δρόμους

06/02/2026

Σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, προχωρά το Υπουργείο Μεταφορών, προωθώντας αλλαγές στη νομοθεσία για τη λειτουργία των κινητών καμερών φωτοεπισήμανσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βροχές και πιθανές καταιγίδες σήμερα – Αναλυτικά η πρόγνωση

06/02/2026

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τροχαίο στη Λεμεσό: Συνελήφθη 24χρονη, κρίσιμα 17χρονος

06/02/2026

Στη σύλληψη 24χρονης οδηγού προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ανακρίσεων για το σοβαρό τροχαίο ατύχημα με θύμα 17χρονο μοτοσικλετιστή, που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρέχουν στη μνήμη του Κυπριανού: Αγώνας δρόμου από το Κάβο Γκρέκο στο Αυγόρου

06/02/2026

Αγώνας δρόμου εις μνήμη του Κυπριανού Παπαϊωάννου, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών το 2023, διοργανώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ: Αναστέλλεται η συμμετοχή Φαίδωνα και Γυψιώτη στα συλλογικά όργανα

05/02/2026

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για το θέμα της αργίας του Φαίδωνα Φαίδωνος, αλλά και του δημάρχου Λευκονοίκου, Πιερή Γυψιώτη ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλάζει ξανά το σκηνικό: Σκόνη, άνοδος θερμοκρασίας και βροχές στο μενού

05/02/2026

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει παροδικά την περιοχή αλλά σταδιακά αναμένεται ασθενής χαμηλή πίεση. Από την Παρασκευή στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φλόγες σε διαμέρισμα στην Αγλαντζιά: Στεγνωτήριο πήρε φωτιά ενώ οι ένοικοι ήταν μέσα

05/02/2026

Στιγμές αναστάτωσης εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην Αγλαντζιά, όταν ηλεκτρική οικιακή συσκευή τυλίχθηκε αιφνιδίως στις φλόγες, ενώ οι ένοικοι βρίσκονταν εντός της κατοικίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: Εντοπίστηκαν σφαίρες σε τουαλέτα

05/02/2026

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι Αρχές στη Λάρνακα μετά τον εντοπισμό σφαιρών στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ