ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά για τα άτομα με αναπηρίες, είπε η Πρόεδρος της Βουλής
Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρίες, ανέφερε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, κατά την εκδήλωση του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία (ΣΕΑΝΑ), με θέμα «Δικαίωμα στην Ευτυχία – Κανένα Άτομο Αβοήθητο».
Στην εκδήλωση, η Πρόεδρος της Βουλής, καθώς και εκπρόσωποι του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη, του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μία συζήτηση γύρω από τη διασφάλιση ευκαιριών για αξιοπρεπή διαβίωση, κοινωνική ενσωμάτωση και παροχή ευκαιριών σε άτομα με αναπηρίες. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς.
Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στο πώς κατοχυρώνει η νομοθεσία το δικαίωμα στην ευτυχία των ατόμων με νοητική αναπηρία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία σειρά από νομοσχέδια και προτάσεις νόμου αυτή τη στιγμή ενώπιον της Βουλής, που στοχεύουν στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά στη μέριμνα και κρατική στήριξη για τα άτομα αυτά.
Αναφερόμενη στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες, είπε ότι αποτελεί το «ευαγγέλιο» για την εθνική νομοθεσία, η οποία, όπως σημείωσε, χρειάζεται συνεχείς βελτιώσεις. «Θέλουμε να συζητάμε και να εντοπίζουμε αδυναμίες», είπε η κ. Δημητρίου απευθυνόμενοι προς τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, επισημαίνοντας ότι οι νόμοι δεν είναι στατικοί. «Το θέμα δεν αφορά μόνο οικογένειες που έχουν άτομα με αναπηρία, αλλά τον καθένας μας ξεχωριστά, γιατί αυτό θα ολοκληρώσει την κοινωνία μας όπως πρέπει», συνέχισε η κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να υπάρχει μία οριζόντια και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων θεσμών, ώστε να βρίσκονται λύσεις.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής και εξήγησε ότι στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, η Βουλή έχει την ευκαιρία να ενημερώνεται από τους αρμόδιους οργανισμούς και φορείς γύρω από όσα απασχολούν τα άτομα με αναπηρίες.
Συγκεκριμένα, είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρόταση νόμου για την τροποποίηση του περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμου, ώστε δικαιούχοι του δελτίου στάθμευσης να καταστούν και τα άτομα με πνευματική, διανοητική ή αισθητηριακή διαταραχή.
Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν τρεις προτάσεις νόμου για την τροποποίηση του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου, ώστε, για άτομο με αναπηρία που καθίσταται δικαιούχος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πρώτον, το δικαίωμά του αυτό να μην εξαρτάται από τα εισοδήματα του/της συζύγου ή άλλου μέλους της οικογενειακής μονάδας, δεύτερον, να μη συνυπολογίζονται τα εισοδήματα, η ακίνητη ιδιοκτησία και τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των μελών της οικογενειακής μονάδας του και τρίτον, η αναπηρία του να μη διακρίνεται σε μέτρια, σοβαρή ή ολική.
Επιπλέον, πρόσθεσε η κ. Δημητρίου, στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκκρεμούν συνολικά δώδεκα θέματα που άπτονται μεταξύ άλλων των ζητημάτων της αξιολόγησης της αναπηρίας, της στέγασης και της αυτοεργοδότησης ατόμων με νοητική αναπηρία. «Έχουν γίνει πολλά βήματα στην Κύπρο, μας βοηθά σε αυτό η ΕΕ, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, για να δούμε πως ενισχύουμε την οικογενειακή μονάδα», κατάληξε η Πρόεδρος της Βουλής.
Παίρνοντας τον λόγο η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, σημείωσε ότι στόχος της στήριξης που παρέχεται είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με αναπηρίες και η διασφάλιση ότι απολαμβάνουν ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους. Ως σημαντικό επίτευγμα ανέφερε την ολοκλήρωση του στόχου αποϊδρυματοποίησης πέραν των 60 ατόμων από το Κέντρο Παναγία Ελεούσα και, στη συνέχεια, την ίδρυση του κέντρου Ίριδα.
«Είναι ένα πολυθεματικό και σύγχρονο κέντρο, ένας χώρος εργονομικά προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες, με όλες τις υπηρεσίες συγκεντρωμένες κάτω από την ίδια στέγη», εξήγησε η κ. Κυρατζή, προσθέτοντας ότι μέσω του κέντρου αυτού αναπτύχθηκε και η συνεργασία των Υπηρεσιών με τον ΣΕΑΝΑ. Ανέφερε, επίσης, ως σημαντική τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών με 28 ΜΚΟ και 57 προγράμματα, μέσα από το σχέδιο κρατικών ενισχύσεων, σημειώνοντας ότι «μέσα από τη συνέργεια με ΜΚΟ το κράτος μπορεί να παραδώσει υπηρεσίες στις ομάδες πληθυσμού που το έχουν ανάγκη». Τέλος, ανέφερε ότι το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε σε κρατικές ενισχύσεις πλησιάζει τα 13 εκ. ευρώ, με ένα ποσοστό περίπου 36% να αφορά στην ενίσχυση ατόμων με αναπηρίες.
Η Διευθύντρια Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, Χριστίνα Φλουρέντζου, προχώρησε σε μία παρουσίαση της πορείας υλοποίησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, εξηγώντας ότι μέσα από αυτή, ανοίγονται «μεγάλες δυνατότητες για ευτυχία» των συγκεκριμένων ατόμων. Εξήγησε, ακόμα, ότι ως διεθνής σύμβαση που εντάχθηκε στην εθνική νομοθεσία από το 2011, υπερτερεί έναντι πολλών εθνικών νόμων και ότι μέσα από αυτή, κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκτά δικαιώματα, αλλά και το κράτος αποκτά την υποχρέωση να προσφέρει όσα χρειάζονται τα άτομα με αναπηρίες. «Έτσι η αναπηρία μας αφορά όλους», σημείωσε η κ. Φλουρέντζου, εξηγώντας ότι αυτός «είναι ο τρόπος με τον οποίο συμβάλλουμε στην ευτυχία τους».
Στη συνέχεια, η κ. Φλουρέντζου ανέφερε ότι για τη δεκαετία 2018-2028 θεσπίστηκε η Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία, στο πλαίσιο της οποίας εγκρίνονται επιμέρους τριετή σχέδια δράσης, σημειώνοντας ότι στο τρέχον σχέδιο περιλαμβάνονται 58 νέες δράσεις και 77 συνεχιζόμενες από το προηγούμενο, οι οποίες εμπλέκουν 8 υπουργεία και τρία υφυπουργεία. Πρόσθεσε, δε, ότι οι δράσεις στοχεύουν στη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, όπως προβλέπονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ, που έχουν να κάνουν με την ισότητα, την εκπαίδευση, την υγεία, την αποκατάσταση, το βιοτικό επίπεδο, την κοινωνική προστασία, την ανεξάρτητη διαβίωση και ενσωμάτωση, τη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή την ψυχαγωγία και τον ελεύθερο χρόνο και τον αθλητισμό, τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, τον σεβασμό της κατοικίας και της οικογένειας, την εργασία και απασχόληση, την προσβασιμότητα.
Η εκπρόσωπος του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, μέσα από μηχανισμούς διαβούλευσης με διάφορες ΜΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, αναπτύχθηκε η Στρατηγική για την Ενεργό Πολιτότητα και τη Συμμετοχική Διακυβέρνηση, η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝΑ, μνημόνευσε τη συνεισφορά του εκλιπόντα προέδρου, Μάρκου Μάρκου, καθώς και της εκλιπούσας Υπουργού Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου. Σημείωσε ότι η συνεργασία του Συνδέσμου με τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι συνεχής και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα διοργανωθεί από κοινού δράση για τα άτομα με νοητική αναπηρία.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύωρη διακοπή νερού στη Λεμεσό την Παρασκευή – Οι δρόμοι που επηρεάζονται
Χωρίς υδροδότηση θα παραμείνει την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η περιοχή βόρεια της Β΄ Τεχνικής Σχολής, λόγω των εργασιών αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στο κέντρο της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
GSI: Στη Meridiam το 66% – «Τεράστια νέα δυναμική», αλλά αναμονή για τη μελέτη της ΕΤΕπ
Θετικά αποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στον Great Sea Interconnector ως πλειοψηφικού μετόχου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 16χρονο για τον διερευνώμενο εμπρησμό της πρώην μπυραρίας Corner
Υπό κράτηση τέθηκε 16χρονος, εναντίον του οποίου εξασφαλίστηκε μαρτυρία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φωτιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου 2026 σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην επαρχία Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτοί αναλαμβάνουν στους Ημικρατικούς – Εγκρίθηκαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια
Το «πράσινο φως» στις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σειράς Ημικρατικών Οργανισμών έδωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του με τα νέα μέλη της Κυβέρνησης. Αναλυτικά όλοι οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη που εγκρίθηκαν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια την Παρασκευή – Το δίωρο ισχύος
Στους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέλθει την Παρασκευή η θερμοκρασία στο εσωτερικό, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει νέα κίτρινη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 13:00 μέχρι τις 15:00.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 37χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Υπό διερεύνηση 20 υποθέσεις €827.400
Στη σύλληψη 37χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εναντίον του διερευνώνται 20 υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε νέους Υπουργούς: «Μηδενική πίστωση χρόνου» – Δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα
Σαφείς κατευθύνσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε άμεση προσαρμογή, συνεργασία με τους θεσμούς, συνεχή επαφή με τους πολίτες και απαρέγκλιτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην πολιτική δεοντολογία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην ιστορική μπυραρία «Κόρνερ» – Κατέρρευσε η οροφή
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο παλιό κτίριο της ιστορικής μπυραρίας «Κόρνερ», κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στις τελικές εσωτερικές κατασβέσεις, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού με τη νέα σύνθεση – Το πρόγραμμα των τελετών
Στις 13:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, μετά τις αλλαγές στην Κυβέρνηση που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.