ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας: Έγιναν «άλματα βελτίωσης» σε πολλούς τομείς της ζωής των ατόμων με αναπηρίες
Έχουν γίνει «άλματα βελτίωσης» σε πολλούς τομείς της ζωής των ατόμων με αναπηρίες, δήλωσε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας τη Δευτέρα, προς απάντηση δημοσιεύματος, «απορρίπτοντας κατηγορηματικά μηδενιστικές αναφορές». Κάλεσε τους ενδιαφερόμενους σε εποικοδομητική συμβολή, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του συνόλου των ατόμων με αναπηρίες.
Το Υφυπουργείο, σε δελτίο Τύπου, σε συνέχεια χθεσινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Χαραυγή», με τίτλο «Εγκλωβισμένα στη φτώχεια τα άτομα με αναπηρία», «και προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων», παραθέτει ορισμένες από τις ενέργειες που έγιναν την τελευταία δεκαετία από την Κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).
«Οι δράσεις και οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τα άτομα με αναπηρίες την τελευταία δεκαετία αποδεικνύονται με έργα και στοιχεία», αναφέρει το Υφυπουργείο, προσθέτοντας πως, παρατηρείται αύξηση των ετήσιων δαπανών από €28 εκ. σε €45 εκ. (αύξηση 60%), καθώς και υπερδιπλασιασμός των δικαιούχων από 7.000 σε 15.000 για την περίοδο 2013-2022.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται, «έχοντας αναγνωρίσει εδώ και μήνες την αναγκαιότητα μιας νέας νομοθεσίας για τις υπηρεσίες και τις παροχές προς τα ΑμεΑ, τόσο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για εκπόνηση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ΑμεΑ». Στο πλαίσιο αυτό και ως η άμεση αποδέκτης της νέας νομοθεσίας, προστίθεται, «έχει κληθεί κατ’ επανάληψη» η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) να υποβάλει τις απόψεις και τις εισηγήσεις της, ώστε να προχωρήσει δομημένη διαβούλευση επί του θέματος.
Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι, επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, «επανήλθαν πλήρως» τέσσερις κοινωνικές παροχές που είχαν επηρεαστεί το 2012 επί προηγούμενης διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, επαναφέρθηκε η ετήσια αύξηση βάσει της ΑΤΑ στη Χορηγία Τυφλών και στο Επίδομα Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας, επαναλειτούργησε το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Ατόμων με Αναπηρίες (ετήσιο κόστος €300.000) και επανήλθε το ύψος των πιστώσεων σε €1,7 εκ. ετησίως για την Οικονομική Βοήθεια Αγοράς Αυτοκινήτου, προστίθεται.
Σημειώνεται ότι, παράλληλα, εισήχθησαν τρεις νέες κοινωνικές παροχές που απευθύνονται σε νέες ομάδες ατόμων με σοβαρές αναπηρίες: το 2015 εφαρμόστηκε το Επίδομα Διακίνησης Αιμοκαθαρόμενων Νεφροπαθών με 700 νέους δικαιούχους, το 2018 το Επίδομα Διακίνησης Μεταγγιζόμενων Θαλασσαιμικών με 500 νέους δικαιούχους και το 2019 το Επίδομα Διακίνησης Τυφλών που δεν εργάζονται και ανεξαρτήτως της ηλικίας τους με 1.700 δικαιούχους.
Από το 2019, προστίθεται, αυξήθηκαν κατά 30% τα Επιδόματα Φροντίδας Ατόμων με Τετραπληγία η Παραπληγία, καθώς και τα επιδόματα διακίνησης όλων των δικαιούχων (τυφλών και κινητικά ανάπηρων), με πρόσθετη ετήσια δαπάνη ύψους €4 εκ. για πέραν των 6.000 δικαιούχων.
«Για πρώτη φορά, καταρτίστηκε Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία για την περίοδο 2018-2028 και τριετή Εθνικά Σχέδια Δράσης για την υλοποίηση της Στρατηγικής και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», αναφέρεται. Ενδεικτικά, σημειώνεται, αναφέρεται ότι στο τρέχον 3ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (2021-2023), περιλαμβάνονται 58 νέες δράσεις και 77 συνεχιζόμενες.
Το Υφυπουργείο αναφέρει ακόμη ότι αυξήθηκαν τα προγράμματα υπηρεσιών που επιχορηγούνται και παρέχονται από ΜΚΟ, ενώ το νέο Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας συγχρηματοδοτήθηκε με δαπάνες ύψους €3,9 εκ. για την περίοδο 2014-2020, ενώ συμπεριλήφθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος-Το Αύριο» με προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 ύψους €10,5 εκ.. «Αποτέλεσμα αυτού ήταν η δημιουργία δικτύου με τρία Κέντρα Αξιολόγησης Αναπηρίας στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, με στόχο την αποκεντρωμένη και την αμεσότερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ παγκύπρια, διορθώνοντας έτσι πολλές αδυναμίες και κενά και αναβαθμίζοντας την αντικειμενικότητα, την επιστημονικότητα και την αξιοπιστία των αξιολογήσεων», αναφέρεται.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι από τα τέλη του 2013 μέχρι και το τέλος του 2021, οπότε και λειτούργησε το πρώτο Κέντρο Αξιολόγησης στην Λευκωσία, αξιολογήθηκαν πέραν των 20.000 ΑμεΑ και κάθε πολίτης έλαβε ένα ολοκληρωμένο πόρισμα αξιολόγησης αναπηρίας, διαβατήριο πρόσβασης, με πιστοποίηση όλων των ωφελημάτων του σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.
Προς αντιμετώπιση της έλλειψης δομών και υπηρεσιών για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης ατόμων με νοητική αναπηρία και αυτισμό και για να αποφευχθεί η ιδρυματοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός τους, δημιουργήθηκαν εννέα κατοικίες και λειτούργησαν τρία προγράμματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, με δαπάνη €2,8 εκ., αναφέρεται. «Το έργο επεκτείνεται με δημιουργία άλλων πέντε κατοικιών και περισσότερων προγραμμάτων με προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 ύψους €20 εκ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και €2,4 εκ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», προστίθεται.
Σημειώνεται ακόμη ότι το 2021 δημιουργήθηκε το Κέντρο Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό «Ακτίδα» για τη στήριξη των παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών τους, ενώ, για την περίοδο 2021-2027, περιλήφθηκε ως νέο έργο το «Νέο Δίκτυο Υπηρεσιών Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες», με συνολική δαπάνη €30 εκ. για την εισαγωγή νέων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως του Προσωπικού Βοηθού, του Συμβούλου, του Εκπαιδευτή, κτλ.
Επιπρόσθετα, τον Οκτώβριο του 2022, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τον Αυτισμό, «ικανοποιώντας το αίτημα για σχεδιασμό και υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων με στόχο την κάλυψη ολόκληρου του εύρους των αναγκών των ατόμων με αυτισμό».
Κλείνοντας, το Υφυπουργείο αναφέρει ότι, «όπως διαπιστώνεται από τα πιο πάνω, την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει άλματα βελτίωσης σε πολλούς τομείς της ζωής των ατόμων με αναπηρίες». Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας «απορρίπτει κατηγορηματικά τις μηδενιστικές αναφορές» και καλεί τους ενδιαφερόμενους σε εποικοδομητική συμβολή, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του συνόλου των ατόμων με αναπηρίες.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά σε πολυτελή αυτοκίνητα στη Λεμεσό – Εξετάζεται εμπρησμός
Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι αρχές τα ξημερώματα στη Λεμεσό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών
Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών ολοκληρώθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Εντοπίστηκαν πάνω από 23kg ναρκωτικών
Εντόπισαν πάνω από 23 κιλά ναρκωτικών στη Λεμεσό μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κακοποίησε 8χρονο αγοράκι μέσα σε θρησκευτικό χώρο και παρακαλούσε τον πατέρα να μην τον καταγγείλει
Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού σε θρησκευτικό χώρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παριστάνουν τους τραπεζικούς και αποσπούν χρήματα - Έτσι ξεγελούν τους πολίτες
Για νέα απάτη εφιστά την προσοχή του κοινού η αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστό το Μονοπάτι «Φαράγγι του Άβακα» - Ποιός ο λόγος;
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι του Άβακα μέχρι νεοτέρας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατία αποκαλύπτει τα νέα ονόματα που διαμορφώνουν το Υπουργικό σώμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός-Βήχας: «Μπλέξατε τα καρναβάλια με τα Χριστούγεννα» - Η θέση του Δήμου
Την αντίδραση του ηθοποιού Κώστα Βήχα, έχει προκαλέσει ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Δημαρχείου Λεμεσού. Με δημόσια τοποθέτησή του στο διαδίκτυο ασκεί έντονη κριτική στους εμπλεκόμενους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητής σχεδίαζε ένοπλη επίθεση με αιματοχυσία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ
Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σκόπευε να κάνει ένοπλη επίθεση μέσα στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος σκοτώνοντας όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανεργία: Μηναία αύξηση τον Νοέμβριο - Σταθερή η ετήσια τάση μείωσης
Μικρή άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ανήλθε σε 10.924 άτομα, έναντι 7.099 τον Οκτώβριο, με την αύξηση να σχετίζεται –όπως κάθε χρόνο– με το τέλος της τουριστικής περιόδου.