ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Σουηδία στο τιμόνι της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

31/12/2022

Από την Κυριακή αρχίζει και επίσημα η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διαρκέσει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2023.

 

Με ανάρτηση σήμερα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποχαιρετά την Τσεχική Προεδρία και καλωσορίζει την Σουηδική. «Ήρθε η ώρα να πούμε αντίο ή «na shledanou» στην Τσεχική Προεδρία. Σας ευχαριστούμε για όλη την εξαιρετική δουλειά σας!  Ahoj a díky za skvělou spolupráci! Την 1η Ιανουαρίου, λέμε γειά και "hej" στη Σουηδία. Μείνετε συντονισμένοι!», αναφέρεται στη δημοσίευση.

Όπως σημειώνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η ασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα, η πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, οι δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου θα είναι οι προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Προστίθεται ότι η Σουηδία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο ιστορικών προκλήσεων για τα κράτη μέλη και την Ένωση στο σύνολό της. Όπως αναφέρεται, η παράνομη, απαράδεκτη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, με ολέθριες συνέπειες για τη μετανάστευση, καθώς και για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία αγωνίζεται για την επιβίωσή της ως έθνος και για την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών της. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν συγκεντρώσει μια άνευ προηγουμένου στήριξη προς την Ουκρανία και θα παραμείνουν σταθερά στο πλευρό της. Πρέπει, προστίθεται, να διασφαλιστεί η συνεχής συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής διατλαντικής σύνδεσης.

Αναφέρεται ακόμη, ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες πλήττονται σοβαρά από τον πόλεμο της Ρωσίας, καθώς και από τη συνεχιζόμενη χειραγώγηση του ενεργειακού εφοδιασμού. Τα αυξανόμενα επίπεδα πληθωρισμού, τα επιτόκια και οι τιμές της ενέργειας έχουν αφήσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να αγωνίζονται. Ενώ έχει αναληφθεί αποφασιστική δράση, συνεχίζει η δημοσίευση, είναι επιτακτική ανάγκη «να παραμείνουμε σταθεροί στη μετάβασή μας στην πράσινη οικονομία και να διασφαλίσουμε τη βάση του οικονομικού μας μοντέλου για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

«Η ενότητα και η ετοιμότητά μας να δράσουμε παραμένουν καίριας σημασίας για την ασφάλεια, την ανθεκτικότητα και την ευημερία της ΕΕ», αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται εκ περιτροπής μεταξύ των κρατών μελών κάθε έξι μήνες. Η χώρα που ασκεί την Προεδρία ηγείται των εργασιών του Συμβουλίου και εκπροσωπεί και τα 27 κράτη μέλη σε διαπραγματεύσεις με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Το Συμβούλιο της ΕΕ είναι ένα από τα επτά θεσμικά όργανα της ΕΕ. Το επίσημο όνομά του είναι Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή το Συμβούλιο για συντομία. Το Συμβούλιο διαπραγματεύεται νομοθεσία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συχνά λαμβάνονται αποφάσεις μετά από περαιτέρω διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο αποτελείται από υπουργούς κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την σκυτάλη της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει από την 1η Ιουλίου 2023, η Ισπανία. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει τα ινία του Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2026.

ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βόμβα σε εστιατόριο στη Λεμεσό – Υπό αστυνομική προστασία τα περιουσιακά στοιχεία γνωστού επιχειρηματία

24/03/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού μετά τη νέα εγκληματική ενέργεια σε βάρος περιουσίας γνωστού επιχειρηματία, αυτή τη φορά με στόχο εστιατόριο στην περιοχή του κάστρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναστάτωση στη Λευκωσία από την πτήση μαχητικών αεροσκαφών

24/03/2026

Ανησυχία και αναστάτωση προκλήθηκαν στη Λευκωσία μετά την εμφάνιση μαχητικών αεροσκαφών στον ουρανό της πόλης, με πολίτες να αναφέρουν ότι παρατήρησαν έντονη αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την περιοχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άκης Μάντζιος: Επέκτεινε τη συνεργασία του με την Εθνική Κύπρου

23/03/2026

Η Ομοσπονδία της Κύπρου προχώρησε σε επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών μέχρι τον Ιανουάριο του 2029.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντοπίστηκε δέμα με κάνναβη στα Λατσιά – Συνελήφθη 23χρονος κατά την παραλαβή του

23/03/2026

Υπόθεση εντοπισμού ναρκωτικών σε ταχυδρομικό δέμα διερευνούν οι αρμόδιες Αρχές, μετά από έλεγχο στο Κέντρο Διαλογής Αλληλογραφίας στα Λατσιά. Το πακέτο είχε προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες περιείχε σημαντική ποσότητα κάνναβης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τέμπη: Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Καρυστιανού και Πλακιά στη δίκη - «Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για τα χρήματα»

23/03/2026

Αυτόπτες μάρτυρες που κάθονταν στις θέσεις του ακροατηρίου μετέφεραν την εικόνα η Μαρία Καρυστιανού να προβαίνει σε χειρονομίες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό «Ντράγκον» – Ενισχύεται η αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

23/03/2026

Στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κύπρο έφτασε τη Δευτέρα το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon, το οποίο προορίζεται να ενισχύσει την αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν την Πέμπτη σε Λεμεσό και Λευκωσία λόγω έργων

23/03/2026

Νυχτερινές και ημερήσιες εργασίες θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων σε Λεμεσό και Λευκωσία τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε βασικά σημεία του οδικού δικτύου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Που θα ανεγερθούν οι νέες Φυλακές; Στο επίκεντρο υπερπληθυσμός και συνθήκες κράτησης στις Φυλακές

23/03/2026

Σε φάση σημαντικών αλλαγών εισέρχεται το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου, με την Κυβέρνηση να προχωρά στον σχεδιασμό νέων υποδομών και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές σε εκποιήσεις και Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στην Κύπρο – Νομοσχέδιο φέρνει νέα περιθώρια ρύθμισης οφειλών

23/03/2026

Σημαντικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων και στον ρόλο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου φέρνει νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ "παγώνει" τις επιθέσεις στο Ιράν!

23/03/2026

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή για πενθήμερη αναστολή των πληγμάτων σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές, επικαλούμενος «εποικοδομητικές συνομιλίες» με την Τεχεράνη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ