ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Νίκος Δένδιας: Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων

31/12/2022

Την πεποίθηση πως οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνθέτουν πλέον ένα σημαντικά διαφοροποιημένο σκηνικό, το οποίο απαιτεί την εγρήγορση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των συνδεόμενων με αυτό σοβαρότατων προκλήσεων και των δυνάμεων του αναθεωρητισμού, εκφράζει ο Yπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα».

 

«Και είναι αυτές ακριβώς οι προκλήσεις του αναθεωρητισμού που συνδέονται ευθέως και με τα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως κατέδειξα με τις τρεις επισκέψεις μου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, το συγκεκριμένο αφήγημα και ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης μπορούν να μετατρέψουν σε ‘πυριτιδαποθήκη’ και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας.

Αναφερθείς στην Τουρκία, τονίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο ως προς τη διάρκεια και την έντασή του κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων, το οποίο πόρρω απέχει από κάθε έννοια καλής γειτονίας. Σε αυτήν τη διελκυστίνδα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως «αντιπαρατάσσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την τεκμηριωμένη παράθεση επιχειρημάτων, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και επαναλαμβάνουμε ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση».

Στο άρθρο του, ο Νίκος Δένδιας ξεδιπλώνει το πλέγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και σκιαγραφεί τις προκλήσεις για το 2023. «Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας διέπεται διαχρονικά από αρχές και συνυφαίνεται με τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει ο Νίκος Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει ότι «για την προάσπιση των εθνικών αξιών και συμφερόντων μας, για την αλληλεπίδραση με το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον μας και για την πραγμάτωση των στόχων μας, έχουμε επιλέξει και για τη νέα χρονιά την άσκηση εποικοδομητικής και γόνιμης εξωτερικής πολιτικής, η οποία εξακτινώνεται σε αλληλοεξαρτώμενα πεδία δράσης».

Ειδικότερα, αναλύει ότι πρώτο πεδίο αποτελεί η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη, όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο, με χώρες της ηπείρου, με τις οποίες την συνδέουν δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Αναφερθείς στις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνει ότι παράλληλα προς τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση μπορεί να λειτουργήσουν ως επιταχυντές εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, κυρίως σε ό,τι αφορά το πεδίο της ενέργειας και τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ένα δεύτερο πεδίο, κατά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, είναι η στρατηγική σχέση συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην από κοινού προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στη συμμετοχή της χώρας μας σε αμυντικούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς και στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής σημασίας της για την προώθηση και εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Τρίτο πεδίο, μία περιοχή με την οποία η Ελλάδα διατηρεί στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ήδη από την αρχαιότητα, είναι η Μέση Ανατολή, Κόλπος, Βόρεια Αφρική. Σε αυτό το σημείο, κάνει ειδική αναφορά στην κατάσταση στη Λιβύη. «Παραμένει ένα ζήτημα για την επίλυση του οποίου θα εργαστούμε με ειλικρίνεια και αλληλοκατανόηση με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές στη χώρα αυτή» διαμηνύει.

Ως τέταρτο πεδίο ορίζει τα Δυτικά Βαλκάνια. «Στην περιοχή των οποίων η Ελλάδα επιδιώκει τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, τη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης», αναφέρει, και τονίζει ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Ελλάδα προκρίνει και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Το πέμπτο πεδίο των δράσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνθέτουν χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, «με τις οποίες η Ελλάδα μοιράζεται κοινές θέσεις στη θεώρηση των διεθνών εξελίξεων», καθώς και η Αυστραλία, η ήπειρος που φιλοξενεί σημαντική και δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας.

Επίσης, προσδιορίζει πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την αφρικανική ήπειρο και κυρίως με την υποσαχάρια Αφρική, συνιστούν ένα ακόμη πεδίο ενδιαφέροντος της χώρας μας, «αφού οι προερχόμενες από την περιοχή μεταναστευτικές ροές και η πιθανότητα ανάδυσης εστιών τρομοκρατίας αποτελούν σημαντικές προκλήσεις, στην αντιμετώπιση των οποίων μας η χώρα μας μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο».

Σημαντική, τέλος, θεωρεί και τη, ενεργό παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, στους οποίους η χώρα “αρθρώνει συγκροτημένο και πειστικό λόγο, διατυπώνει καίριες προτάσεις και αναζητεί καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την εμπέδωση της διεθνούς συνεργασίας». Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του ότι «το 2023 θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε η Ελλάδα στην ψηφοφορία του 2024 να εκλεγεί μη Μόνιμο Μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026».

Καταληκτικά, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον το οποίο μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα συνεχίσει να αποτυπώνει και το 2023 τη διαρκή ώσμωση ανάμεσα στις εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και τις προκλήσεις που τις καθορίζουν.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα σχολική χρονιά με ανοιχτό μέτωπο για το Σύστημα Διορισμών – Στις τάξεις οι εκπαιδευτικοί από 7 Σεπτεμβρίου

31/08/2026

Αύριο αναλαμβάνουν καθήκοντα οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης – Στο επίκεντρο των επόμενων ημερών οι συναντήσεις της Υπουργού Παιδείας με ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, αλλά και η ενημέρωση της Βουλής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Κερύνεια: Αγωνία για τους αγνοούμενους – Συνεχίζονται χωρίς διακοπή οι έρευνες

31/08/2026

Με αεροσκάφη, drones, ελικόπτερα και πλοία η επιχείρηση εντοπισμού – Οκτώ νεκροί και 18 αγνοούμενοι σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό – Συγκλονιστικές στιγμές στο λιμάνι της Κερύνειας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νυχτερινή επιχείρηση της Αστυνομίας: 7 συλλήψεις, 504 έλεγχοι οδηγών και 297 τροχαίες καταγγελίες

31/08/2026

Εντατικοί έλεγχοι σε δρόμους και υποστατικά – Οκτώ καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και δύο υποθέσεις μετά από προκαταρκτικούς ελέγχους νάρκοτεστ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα ερωτήματα για την τραγωδία στην Κερύνεια – Η άδεια απόπλου της τελευταίας στιγμής και το παρελθόν του Filo Jet

31/08/2026

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στα κατεχόμενα το καταμαράν που ναυάγησε με οκτώ νεκρούς – Δημοσιογράφοι ζητούν απαντήσεις για την απόφαση να αποπλεύσει και αναδεικνύουν στοιχεία από την ιστορία του πλοίου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνελήφθησαν στα Κατεχόμενα ο καπετάνιος και 7 μέλη του πληρώματος για το πολύνεκρο ναυάγιο - Στους 8 οι νεκροί

30/08/2026

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο από το λιμάνι της Κερύνειας προς το λιμάνι της Τασούτσου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία ανοιχτά της Κερύνειας: Τουλάχιστον επτά νεκροί από την ανατροπή καταμαράν – 159 διασωθέντες

30/08/2026

Συναγερμός στη θαλάσσια περιοχή – Το επιβατηγό κατευθυνόταν προς το Τασουτζού της Μερσίνης όταν άρχισε να παίρνει νερά – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης με τη συμμετοχή ακτοφυλακής και ιδιωτικών σκαφών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οκτώ συλλήψεις και 240 καταγγελίες τροχαίας σε μία νύχτα – Στοχευμένες επιχειρήσεις της Αστυνομίας σε όλη την Κύπρο

28/08/2026

375 οχήματα και 518 πρόσωπα ελέγχθηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκαν 93 έλεγχοι υποστατικών – 95 καταγγελίες αφορούσαν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έδωσε πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό και έχασε €65.415 – Νέα διαδικτυακή απάτη με πρόσχημα επενδύσεις

28/08/2026

Άγνωστοι προσέγγισαν 53χρονο στη Λευκωσία υποσχόμενοι ότι θα τον βοηθήσουν να εξαργυρώσει κέρδη από παλαιότερες επενδύσεις – Του ζήτησαν να εγκαταστήσει εφαρμογή και στη συνέχεια απέκτησαν πρόσβαση στον διαδικτυακό τραπεζικό του λογαριασμό

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάνω από €5.000 σε πρόστιμα σε πέντε ημέρες – Τρεις υποθέσεις αδασμοφορολόγητων καπνικών στα σημεία διέλευσης

28/08/2026

Εντατικοί έλεγχοι του Τμήματος Τελωνείων στην Πράσινη Γραμμή – Κατασχέθηκαν συνολικά μεγάλες ποσότητες τσιγάρων, πούρων και καπνού – Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα και καταβλήθηκαν εξώδικοι συμβιβασμοί

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του Πεδίου Βολής Τσερίου – Τι είπε ο Πάλμας για Καλό Χωριό και νέο υπαρχηγό της ΕΦ

28/08/2026

Ο Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για το κλείσιμο του Πεδίου Βολής στο Τσέρι – Παραμένει προς το παρόν το Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, ενώ αύριο στο Υπουργικό η απόφαση για τον νέο υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ