ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νίκος Δένδιας: Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων
Την πεποίθηση πως οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνθέτουν πλέον ένα σημαντικά διαφοροποιημένο σκηνικό, το οποίο απαιτεί την εγρήγορση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των συνδεόμενων με αυτό σοβαρότατων προκλήσεων και των δυνάμεων του αναθεωρητισμού, εκφράζει ο Yπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα».
«Και είναι αυτές ακριβώς οι προκλήσεις του αναθεωρητισμού που συνδέονται ευθέως και με τα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως κατέδειξα με τις τρεις επισκέψεις μου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, το συγκεκριμένο αφήγημα και ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης μπορούν να μετατρέψουν σε ‘πυριτιδαποθήκη’ και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας.
Αναφερθείς στην Τουρκία, τονίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο ως προς τη διάρκεια και την έντασή του κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων, το οποίο πόρρω απέχει από κάθε έννοια καλής γειτονίας. Σε αυτήν τη διελκυστίνδα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως «αντιπαρατάσσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την τεκμηριωμένη παράθεση επιχειρημάτων, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και επαναλαμβάνουμε ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση».
Στο άρθρο του, ο Νίκος Δένδιας ξεδιπλώνει το πλέγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και σκιαγραφεί τις προκλήσεις για το 2023. «Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας διέπεται διαχρονικά από αρχές και συνυφαίνεται με τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει ο Νίκος Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει ότι «για την προάσπιση των εθνικών αξιών και συμφερόντων μας, για την αλληλεπίδραση με το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον μας και για την πραγμάτωση των στόχων μας, έχουμε επιλέξει και για τη νέα χρονιά την άσκηση εποικοδομητικής και γόνιμης εξωτερικής πολιτικής, η οποία εξακτινώνεται σε αλληλοεξαρτώμενα πεδία δράσης».
Ειδικότερα, αναλύει ότι πρώτο πεδίο αποτελεί η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη, όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο, με χώρες της ηπείρου, με τις οποίες την συνδέουν δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Αναφερθείς στις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνει ότι παράλληλα προς τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση μπορεί να λειτουργήσουν ως επιταχυντές εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, κυρίως σε ό,τι αφορά το πεδίο της ενέργειας και τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ένα δεύτερο πεδίο, κατά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, είναι η στρατηγική σχέση συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην από κοινού προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στη συμμετοχή της χώρας μας σε αμυντικούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς και στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής σημασίας της για την προώθηση και εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Τρίτο πεδίο, μία περιοχή με την οποία η Ελλάδα διατηρεί στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ήδη από την αρχαιότητα, είναι η Μέση Ανατολή, Κόλπος, Βόρεια Αφρική. Σε αυτό το σημείο, κάνει ειδική αναφορά στην κατάσταση στη Λιβύη. «Παραμένει ένα ζήτημα για την επίλυση του οποίου θα εργαστούμε με ειλικρίνεια και αλληλοκατανόηση με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές στη χώρα αυτή» διαμηνύει.
Ως τέταρτο πεδίο ορίζει τα Δυτικά Βαλκάνια. «Στην περιοχή των οποίων η Ελλάδα επιδιώκει τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, τη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης», αναφέρει, και τονίζει ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Ελλάδα προκρίνει και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Το πέμπτο πεδίο των δράσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνθέτουν χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, «με τις οποίες η Ελλάδα μοιράζεται κοινές θέσεις στη θεώρηση των διεθνών εξελίξεων», καθώς και η Αυστραλία, η ήπειρος που φιλοξενεί σημαντική και δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας.
Επίσης, προσδιορίζει πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την αφρικανική ήπειρο και κυρίως με την υποσαχάρια Αφρική, συνιστούν ένα ακόμη πεδίο ενδιαφέροντος της χώρας μας, «αφού οι προερχόμενες από την περιοχή μεταναστευτικές ροές και η πιθανότητα ανάδυσης εστιών τρομοκρατίας αποτελούν σημαντικές προκλήσεις, στην αντιμετώπιση των οποίων μας η χώρα μας μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο».
Σημαντική, τέλος, θεωρεί και τη, ενεργό παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, στους οποίους η χώρα “αρθρώνει συγκροτημένο και πειστικό λόγο, διατυπώνει καίριες προτάσεις και αναζητεί καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την εμπέδωση της διεθνούς συνεργασίας». Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του ότι «το 2023 θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε η Ελλάδα στην ψηφοφορία του 2024 να εκλεγεί μη Μόνιμο Μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026».
Καταληκτικά, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον το οποίο μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα συνεχίσει να αποτυπώνει και το 2023 τη διαρκή ώσμωση ανάμεσα στις εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και τις προκλήσεις που τις καθορίζουν.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυβερνητική διάψευση για τους ισχυρισμούς Δρουσιώτη περί εργοδότησης της «Σάντη» στο Προεδρικό
Σε νέα φάση έντασης εισέρχεται η δημόσια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από τις καταγγελίες του Μακάριου Δρουσιώτη, με την Κυβέρνηση να απαντά ευθέως στους τελευταίους ισχυρισμούς του για τη λεγόμενη «Σάντη».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σφαγή στον Λίβανο: Πάνω από 254 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
«Λόγω της Χεζμπολάχ», ο Λίβανος «δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η υπόθεση «Σάντη» και το θεσμικό κενό στις έρευνες σοβαρής διαφθοράς
Πέρα από την ουσία των ίδιων των καταγγελιών, η υπόθεση «Σάντη» άνοιξε ξανά μια δύσκολη αλλά αναγκαία συζήτηση για τις πραγματικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνά υποθέσεις που αγγίζουν τη σοβαρή διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και ενδεχόμενα φαινόμενα θεσμικής διαπλοκής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φυτιρής για Δρουσιώτη: Στη Europol για δικανικό έλεγχο τα τεκμήρια
Στην Europol αποστέλλονται τα τεκμήρια για τις καταγγελίες Δρουσιώτη – Νέα ενημέρωση στο Υπουργικό μετά το Πάσχα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Ενεργειακό κόστος, φυσικό αέριο και επενδύσεις στο επίκεντρο – Στόχος συμφωνία έως τέλος Απριλίου
Στις μεγάλες προκλήσεις αλλά και στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο 16ο Nicosia Economic Congress.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο καιρός μέχρι την Κυριακή του Πάσχα
Αλλαγές παρουσιάζει το σκηνικό του καιρού από απόψε και μέσα στην αυριανή ημέρα, με τις νεφώσεις να πυκνώνουν κατά τόπους και τα φαινόμενα να επηρεάζουν κυρίως παράλιες, ορεινές, εσωτερικές αλλά και ανατολικές περιοχές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαριές καμπάνες από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού για υπόθεση με πέραν των 100 κιλών ναρκωτικών
Με αυστηρές ποινές φυλάκισης έκλεισε μία σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών που είχε αποκαλυφθεί στη Λεμεσό τον Σεπτέμβριο του 2025, έπειτα από κοινή επιχείρηση της ΥΚΑΝ και του Τμήματος Τελωνείων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό όρους ελεύθεροι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης στη Λάρνακα
Νέα τροπή πήρε η πολύκροτη υπόθεση που συνδέεται με φερόμενη εγκληματική οργάνωση στη Λάρνακα, καθώς το Μόνιμο Κακουργιοδικείο αποφάσισε τη Μεγάλη Τετάρτη να αφήσει ελεύθερους, υπό αυστηρούς όρους, τους τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μεγάλη Τετάρτη και η σημασία της
Της Δρ. Αρετής Δημοσθένους, Υποψήφιας Βουλεύτριας Λεμεσού με το Δημοκρατικό Κόμμα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καταδίκη από ΠΑΣΥΔΥ και ΣΥΠΥΚ για τις επιθέσεις σε πυροσβέστες
Έκκληση για άμεση προστασία των μελών της Υπηρεσίας