ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Νίκος Δένδιας: Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων

31/12/2022

Την πεποίθηση πως οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνθέτουν πλέον ένα σημαντικά διαφοροποιημένο σκηνικό, το οποίο απαιτεί την εγρήγορση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των συνδεόμενων με αυτό σοβαρότατων προκλήσεων και των δυνάμεων του αναθεωρητισμού, εκφράζει ο Yπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα».

 

«Και είναι αυτές ακριβώς οι προκλήσεις του αναθεωρητισμού που συνδέονται ευθέως και με τα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως κατέδειξα με τις τρεις επισκέψεις μου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, το συγκεκριμένο αφήγημα και ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης μπορούν να μετατρέψουν σε ‘πυριτιδαποθήκη’ και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας.

Αναφερθείς στην Τουρκία, τονίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο ως προς τη διάρκεια και την έντασή του κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων, το οποίο πόρρω απέχει από κάθε έννοια καλής γειτονίας. Σε αυτήν τη διελκυστίνδα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως «αντιπαρατάσσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την τεκμηριωμένη παράθεση επιχειρημάτων, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και επαναλαμβάνουμε ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση».

Στο άρθρο του, ο Νίκος Δένδιας ξεδιπλώνει το πλέγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και σκιαγραφεί τις προκλήσεις για το 2023. «Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας διέπεται διαχρονικά από αρχές και συνυφαίνεται με τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει ο Νίκος Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει ότι «για την προάσπιση των εθνικών αξιών και συμφερόντων μας, για την αλληλεπίδραση με το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον μας και για την πραγμάτωση των στόχων μας, έχουμε επιλέξει και για τη νέα χρονιά την άσκηση εποικοδομητικής και γόνιμης εξωτερικής πολιτικής, η οποία εξακτινώνεται σε αλληλοεξαρτώμενα πεδία δράσης».

Ειδικότερα, αναλύει ότι πρώτο πεδίο αποτελεί η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη, όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο, με χώρες της ηπείρου, με τις οποίες την συνδέουν δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Αναφερθείς στις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνει ότι παράλληλα προς τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση μπορεί να λειτουργήσουν ως επιταχυντές εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, κυρίως σε ό,τι αφορά το πεδίο της ενέργειας και τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ένα δεύτερο πεδίο, κατά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, είναι η στρατηγική σχέση συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην από κοινού προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στη συμμετοχή της χώρας μας σε αμυντικούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς και στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής σημασίας της για την προώθηση και εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Τρίτο πεδίο, μία περιοχή με την οποία η Ελλάδα διατηρεί στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ήδη από την αρχαιότητα, είναι η Μέση Ανατολή, Κόλπος, Βόρεια Αφρική. Σε αυτό το σημείο, κάνει ειδική αναφορά στην κατάσταση στη Λιβύη. «Παραμένει ένα ζήτημα για την επίλυση του οποίου θα εργαστούμε με ειλικρίνεια και αλληλοκατανόηση με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές στη χώρα αυτή» διαμηνύει.

Ως τέταρτο πεδίο ορίζει τα Δυτικά Βαλκάνια. «Στην περιοχή των οποίων η Ελλάδα επιδιώκει τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, τη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης», αναφέρει, και τονίζει ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Ελλάδα προκρίνει και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Το πέμπτο πεδίο των δράσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνθέτουν χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, «με τις οποίες η Ελλάδα μοιράζεται κοινές θέσεις στη θεώρηση των διεθνών εξελίξεων», καθώς και η Αυστραλία, η ήπειρος που φιλοξενεί σημαντική και δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας.

Επίσης, προσδιορίζει πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την αφρικανική ήπειρο και κυρίως με την υποσαχάρια Αφρική, συνιστούν ένα ακόμη πεδίο ενδιαφέροντος της χώρας μας, «αφού οι προερχόμενες από την περιοχή μεταναστευτικές ροές και η πιθανότητα ανάδυσης εστιών τρομοκρατίας αποτελούν σημαντικές προκλήσεις, στην αντιμετώπιση των οποίων μας η χώρα μας μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο».

Σημαντική, τέλος, θεωρεί και τη, ενεργό παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, στους οποίους η χώρα “αρθρώνει συγκροτημένο και πειστικό λόγο, διατυπώνει καίριες προτάσεις και αναζητεί καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την εμπέδωση της διεθνούς συνεργασίας». Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του ότι «το 2023 θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε η Ελλάδα στην ψηφοφορία του 2024 να εκλεγεί μη Μόνιμο Μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026».

Καταληκτικά, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον το οποίο μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα συνεχίσει να αποτυπώνει και το 2023 τη διαρκή ώσμωση ανάμεσα στις εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και τις προκλήσεις που τις καθορίζουν.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ευρωκοινοβούλιο: Καταδίκη της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου

08/07/2026

Με ευρεία πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που αναφέρεται στις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής του 1974 στις γυναίκες και τα κορίτσια της Κύπρου, καταδικάζοντας τη συνεχιζόμενη κατοχή και καλώντας σε επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έντονη αντιπαράθεση Χατζηβασιλείου – Νταβούτογλου για την Κύπρο στο συνέδριο του Economist

08/07/2026

Στο επίκεντρο βρέθηκε το Κυπριακό κατά τη διάρκεια συζήτησης στο 30ό ετήσιο Government Roundtable του Economist στο Λαγονήσι, όπου ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, αντέδρασε στις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, περί νομιμότητας της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: «Η Κυπριακή Προεδρία άφησε ουσιαστικό αποτύπωμα στην Ευρώπη» – Ο απολογισμός της εξάμηνης θητείας

08/07/2026

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσίασε τον επίσημο απολογισμό της θητείας, κάνοντας λόγο για μια Προεδρία που αναγνωρίστηκε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη ως επιτυχημένη και ουσιαστική.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
320.000 εκκρεμή εξώδικα στο μικροσκόπιο – Οδηγοί ενημερώνονται ακόμη και δύο χρόνια μετά τις παραβάσεις

08/07/2026

Η προσπάθεια επίδοσης περίπου 320.000 εκκρεμών εξωδίκων έχει ανοίξει νέο κύκλο αντιδράσεων και πολιτικής συζήτησης, με βασικό ερώτημα τις αιτίες που οδήγησαν στη συσσώρευση των υποθέσεων και τις αλλαγές που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναβλήθηκε η δίκη για την υπόθεση των πολιτογραφήσεων – Στις 14 Σεπτεμβρίου η έναρξη της διαδικασίας

08/07/2026

Νέα αναβολή πήρε η έναρξη της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση των πολιτογραφήσεων, στην οποία κατηγορούνται συνολικά δέκα πρόσωπα, μεταξύ αυτών ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άγρια ληστεία σε βάρος 21χρονου διανομέα στη Λεμεσό – Τρεις δράστες τον ξυλοκόπησαν και άρπαξαν €1.800

08/07/2026

Υπόθεση βίαιης ληστείας με θύμα 21χρονο διανομέα φαγητού διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, μετά από επίθεση που δέχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης από τρία άτομα που επέβαιναν σε μοτοποδήλατα τύπου σκούτερ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αφθώδης πυρετός: Πάνω από €12,7 εκατ. σε αποζημιώσεις – Στους 80.133 οι θανάτωσεις ζώων

07/07/2026

Αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 12,7 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κρίση του αφθώδους πυρετού, ενώ οι συνολικές θανατώσεις ζώων ανέρχονται πλέον στις 80.133, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προειδοποίηση Τράπεζας Κύπρου για τηλεφωνική απάτη – Επιτήδειοι εμφανίζονται ως εκπρόσωποι της τράπεζας

07/07/2026

Ενημέρωση προς το κοινό σχετικά με νέες απόπειρες τηλεφωνικής απάτης εξέδωσε η Τράπεζα Κύπρου, καλώντας τους πελάτες της να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή απέναντι σε ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις που έχουν στόχο την υποκλοπή προσωπικών και τραπεζικών στοιχείων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ: Σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση για την ψυχική υγεία

07/07/2026

Ανακοίνωσε εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αναφορικά με την διαφαινόμενη απόρριψη του προϋπολογισμού για τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, από το υπουργείο Οικονομικών. 

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ