ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Νίκος Δένδιας: Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων

31/12/2022

Την πεποίθηση πως οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνθέτουν πλέον ένα σημαντικά διαφοροποιημένο σκηνικό, το οποίο απαιτεί την εγρήγορση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των συνδεόμενων με αυτό σοβαρότατων προκλήσεων και των δυνάμεων του αναθεωρητισμού, εκφράζει ο Yπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα».

 

«Και είναι αυτές ακριβώς οι προκλήσεις του αναθεωρητισμού που συνδέονται ευθέως και με τα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως κατέδειξα με τις τρεις επισκέψεις μου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, το συγκεκριμένο αφήγημα και ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης μπορούν να μετατρέψουν σε ‘πυριτιδαποθήκη’ και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας.

Αναφερθείς στην Τουρκία, τονίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο ως προς τη διάρκεια και την έντασή του κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων, το οποίο πόρρω απέχει από κάθε έννοια καλής γειτονίας. Σε αυτήν τη διελκυστίνδα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως «αντιπαρατάσσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την τεκμηριωμένη παράθεση επιχειρημάτων, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και επαναλαμβάνουμε ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση».

Στο άρθρο του, ο Νίκος Δένδιας ξεδιπλώνει το πλέγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και σκιαγραφεί τις προκλήσεις για το 2023. «Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας διέπεται διαχρονικά από αρχές και συνυφαίνεται με τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει ο Νίκος Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει ότι «για την προάσπιση των εθνικών αξιών και συμφερόντων μας, για την αλληλεπίδραση με το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον μας και για την πραγμάτωση των στόχων μας, έχουμε επιλέξει και για τη νέα χρονιά την άσκηση εποικοδομητικής και γόνιμης εξωτερικής πολιτικής, η οποία εξακτινώνεται σε αλληλοεξαρτώμενα πεδία δράσης».

Ειδικότερα, αναλύει ότι πρώτο πεδίο αποτελεί η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη, όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο, με χώρες της ηπείρου, με τις οποίες την συνδέουν δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Αναφερθείς στις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνει ότι παράλληλα προς τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση μπορεί να λειτουργήσουν ως επιταχυντές εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, κυρίως σε ό,τι αφορά το πεδίο της ενέργειας και τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ένα δεύτερο πεδίο, κατά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, είναι η στρατηγική σχέση συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην από κοινού προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στη συμμετοχή της χώρας μας σε αμυντικούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς και στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής σημασίας της για την προώθηση και εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Τρίτο πεδίο, μία περιοχή με την οποία η Ελλάδα διατηρεί στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ήδη από την αρχαιότητα, είναι η Μέση Ανατολή, Κόλπος, Βόρεια Αφρική. Σε αυτό το σημείο, κάνει ειδική αναφορά στην κατάσταση στη Λιβύη. «Παραμένει ένα ζήτημα για την επίλυση του οποίου θα εργαστούμε με ειλικρίνεια και αλληλοκατανόηση με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές στη χώρα αυτή» διαμηνύει.

Ως τέταρτο πεδίο ορίζει τα Δυτικά Βαλκάνια. «Στην περιοχή των οποίων η Ελλάδα επιδιώκει τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, τη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης», αναφέρει, και τονίζει ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Ελλάδα προκρίνει και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Το πέμπτο πεδίο των δράσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνθέτουν χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, «με τις οποίες η Ελλάδα μοιράζεται κοινές θέσεις στη θεώρηση των διεθνών εξελίξεων», καθώς και η Αυστραλία, η ήπειρος που φιλοξενεί σημαντική και δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας.

Επίσης, προσδιορίζει πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την αφρικανική ήπειρο και κυρίως με την υποσαχάρια Αφρική, συνιστούν ένα ακόμη πεδίο ενδιαφέροντος της χώρας μας, «αφού οι προερχόμενες από την περιοχή μεταναστευτικές ροές και η πιθανότητα ανάδυσης εστιών τρομοκρατίας αποτελούν σημαντικές προκλήσεις, στην αντιμετώπιση των οποίων μας η χώρα μας μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο».

Σημαντική, τέλος, θεωρεί και τη, ενεργό παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, στους οποίους η χώρα “αρθρώνει συγκροτημένο και πειστικό λόγο, διατυπώνει καίριες προτάσεις και αναζητεί καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την εμπέδωση της διεθνούς συνεργασίας». Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του ότι «το 2023 θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε η Ελλάδα στην ψηφοφορία του 2024 να εκλεγεί μη Μόνιμο Μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026».

Καταληκτικά, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον το οποίο μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα συνεχίσει να αποτυπώνει και το 2023 τη διαρκή ώσμωση ανάμεσα στις εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και τις προκλήσεις που τις καθορίζουν.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Αμαθούντας: Άμεση νομοθετική παρέμβαση για τις επικίνδυνες οικοδομές πριν υπάρξουν νέες τραγωδίες

16/04/2026

Με έντονο τρόπο τοποθετείται ο Δήμος Αμαθούντας για το ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών, με αφορμή την πρόσφατη κατάρρευση κτιρίου, τονίζοντας ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει άλλη αναβολή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλή παρέμβαση της Βουλής στον περί σκύλων νόμο – Εγκρίθηκαν δύο τροποποιήσεις μετά από έντονη συζήτηση

16/04/2026

Με δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τροποποιήσεις στον περί σκύλων νόμο, ύστερα από εκτενή συζήτηση γύρω από τη δυνατότητα εφαρμογής της νομοθεσίας, τις ευθύνες της Πολιτείας και την ανάγκη διασφάλισης της ευημερίας των ζώων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δρουσιώτης για Μυλωνάκη: Είχαμε μιλήσει για το δημοσίευμα- Εύχομαι ανάρρωση

16/04/2026

Σε δημόσια τοποθέτηση προχώρησε ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης, εκφράζοντας τη συμπάθειά του για την περιπέτεια υγείας του κ. Μυλωνάκη και ευχόμενος την ταχεία ανάρρωσή του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δαμιανός: Η Κύπρος προβάλλει ως σταθερός και ασφαλής επενδυτικός προορισμός με διεθνή προοπτική

16/04/2026

Τη θέση της Κύπρου ως αξιόπιστου, σταθερού και ανταγωνιστικού επενδυτικού προορισμού ανέδειξε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μιχάλης Δαμιανός, μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Επενδυτικού Συνεδρίου του επιχειρηματικού συνδέσμου Μεγάλης Βρετανίας – Κύπρου στη Λεμεσό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Η κυπριακή αμυντική βιομηχανία ενισχύει οικονομία και αποτρεπτική ισχύ

16/04/2026

Τη στρατηγική σημασία της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας ανέδειξε με νέα του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, συνδέοντας την πορεία της τόσο με την οικονομική ανάπτυξη όσο και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παράταση έως το και 2028 για αδειοδότηση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων – Έντονες αντιδράσεις στη Βουλή

16/04/2026

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που παρατείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2028 τη δυνατότητα εξασφάλισης άδειας λειτουργίας από το Υφυπουργείο Τουρισμού για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ερντογάν: Τα ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Κύπρο δεν πρέπει να είναι μόνιμα

16/04/2026

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Γραφείο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Στις 6 Μαΐου η υποβολή υποψηφιοτήτων – Όλο το χρονοδιάγραμμα και οι κρίσιμες λεπτομέρειες

16/04/2026

Σε πλήρη εξέλιξη εισέρχεται η προεκλογική διαδικασία για τις Βουλευτικές Εκλογές της 24ης Μαΐου 2026, με το Υπουργείο Εσωτερικών να καθορίζει το πλαίσιο, τα χρονοδιαγράμματα και τις βασικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα-Κύπρο

16/04/2026

Με ιδιαίτερα αυστηρό περιεχόμενο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νέα έκθεση για την Τουρκία, καταγράφοντας σοβαρές επισημάνσεις για τη δημοκρατική πορεία της χώρας και στέλνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα προς την Άγκυρα για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα ανάρτηση Δρουσιώτη με αιχμές κατά Αστυνομίας και αναφορές σε «Σάντη»

16/04/2026

Σε ανάρτησή του με τίτλο «ιδού τα… πλαστά τεκμήρια φόβου και εκβιασμού», δημοσιοποιεί νέο υλικό και διατυπώνει σοβαρούς ισχυρισμούς γύρω από την πορεία της διερεύνησης, τη διαχείριση των τεκμηρίων και τον ρόλο της «Σάντη».

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ