ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έκθεση για Τραμπ: Η επιτροπή ζητά να μην του επιτραπεί να αναλάβει ξανά δημόσιο αξίωμα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δε θα έπρεπε ποτέ ξανά να αναλάβει δημόσιο αξίωμα, αφού υποκίνησε τους υποστηρικτές του σε στάση, σύμφωνα με την έκθεση- κόλαφος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξέτασε την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021.
Το συμπέρασμα αυτού του εγγράφου, έκτασης 841 σελίδων, συνοδεύεται από μια σειρά συστάσεων ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ μια επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας, την οποία κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε ο πρώην πρόεδρος για να εμποδίσει την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.
«Η χώρα μας δεν μπορεί να ανεχθεί ένας ηττημένος πρόεδρος να μετατραπεί σε τύραννο επιδιώκοντας να ανατρέψει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να σπείρει τη βία», αναφέρει ο Μπένι Τόμσον, ο επικεφαλής της επιτροπής, στην εισαγωγή της έκθεσης.
Τα εννέα μέλη της επιτροπής ζητούν να νομοθετήσει το Κογκρέσο ώστε ο Τραμπ –που έχει δηλώσει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 2024– αλλά και κάθε πρόσωπο που κατηγορείται για «στάση» να μην επιτρέπεται να αναλάβει δημόσιο αξίωμα, σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό ή στρατιωτικό επίπεδο. Προτείνουν επίσης να τροποποιηθεί η εκλογική νομοθεσία και να χαρακτηριστεί η επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Κογκρέσο «εθνικό γεγονός ειδικής ασφάλειας».
Ο Τόμσον δήλωσε πεπεισμένος την Δευτέρα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ασκήσει δίωξη στον Τραμπ. «Κανείς, ούτε ένας πρώην πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε.
Παράλληλλα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο 76χρονος πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να σταματήσει τους υποστηρικτές του από το να επιτεθούν στο Καπιτώλιο, καθώς οι νομοθέτες εργάζονταν για να πιστοποιήσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.
«Η κεντρική αιτία για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ήταν ένας άνδρας, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ακολούθησαν πολλοί άλλοι», αναφέρεται στην έκθεση. «Κανένα από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δεν θα είχε συμβεί χωρίς αυτόν» τονίζεται.
Σύμφωνα επίσης με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν περισσότερες από 200 φορές να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.
«Η Επίλεκτη Επιτροπή εκτιμά ότι τους δύο μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές του Νοεμβρίου μέχρι την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο στενός του κύκλος συμμετείχαν σε τουλάχιστον 200 προφανείς πράξεις δημόσιας ή ιδιωτικής προσέγγισης, πίεσης ή καταδίκης, με στόχο τους νομοθέτες των πολιτειών ή των τοπικών εκλογών ώστε να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των κρατικών εκλογών», σημειώνει η έκθεση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου
Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας – Στον Γιάννη Λαουρή η βουλευτική έδρα της Λευκωσίας
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές
Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια
Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων
Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών
Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα
Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι εκλέγονται στην Πάφο: Οι 5 βουλευτές, οι σταυροί προτίμησης και οι νέες εισόδοι
Τρεις επανεκλέγησαν και δύο για πρώτη φορά στη Βουλή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ακτινογραφία της νέας 6κομματικής Βουλής: Όλα τα τελικά ποσοστά, οι έδρες και οι μεγάλοι ανασταλτικοί παράγοντες
Έξι κόμματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν έδρες στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη
Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.