ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



ΠτΔ: Η εθνική αξιοπρέπεια δεν μου επέτρεπε να αποδεχθώ λύση που διασφάλιζε εσαεί παρουσία Τουρκίας

23/12/2022

Η εθνική αξιοπρέπεια δεν θα μου επέτρεπε να αποδεχθώ λύση που να διασφάλιζε εσαεί την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή το στρατόπεδο «Κωστάκη Παντελίδη» όπου και εγκαινίασε τη Λέσχη Αξιωματικών εντός του στρατοπέδου, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων.

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας.

Μιλώντας στους φαντάρους και τους αξιωματικούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, δοθέντος ότι είναι και η τελευταία φορά που έχω την ευκαιρία υπό την επίσημη ιδιότητα να απευθύνω χαιρετισμό σε ένα σύγχρονο στρατό, ημιεπαγγελματικό μεν αλλά απόλυτα καταρτισμένο, εκγυμνασμένο, εξοπλισμένο κατά τρόπο που να αποτελεί την πραγματική αποτρεπτική δύναμη του τόπου». Σημείωσε ότι «οι εποχές που ο ‘Νικηφόρος’ αποτελούσε τη μόνη αξιόλογη άσκηση της Εθνικής Φρουράς έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η εμπλοκή της Εθνικής Φρουράς σε ασκήσεις, όχι μόνο με τα κράτη της περιοχής, αλλά και ευρωπαϊκά κράτη ή ακόμα και τις αμερικανικές δυνάμεις, έδωσε την άλλη διάσταση στην αξιοποίηση του δυναμικού, κατά τρόπο που να είναι απόλυτα αξιόμαχο. Και τούτο συνδυάζεται και με τα εξοπλιστικά προγράμματα, που είναι αμυντικής και όχι επιθετικής διάταξης ή προϋποθέσεων, διότι είμαστε ένας λαός ειρηνικός».

«Αυτό που προσπαθούμε είναι να προασπίσουμε το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, βεβαίως μέσω της διπλωματίας προσπαθούμε να εξεύρουμε ειρηνική λύση, μέσω του διαλόγου, αλλά και βασιζόμενοι πάντα στα ψηφίσματα των ΗΕ πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει τόσο η Άγκυρα όσο και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας ότι, όπως λέει και η Εκκλησία, τα άδικα ουκ ευλογούνται», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα δώσει την άλλη διάσταση όχι μόνο στις σχέσεις, αλλά στην προκοπή, στην προοπτική για το μέλλον τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

«Αυτό που ζητάμε είναι επιτέλους να τερματιστεί η κατοχή, να τερματιστούν αναχρονιστικές εγγυήσεις που δεν υπάρχουν πλην σε κράτη υποτελή και να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους ανεξαιρέτως τους Κύπριους, να εφαρμοστούν οι αρχές και αξίες της ΕΕ», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «είμαστε χώρα ευρωπαϊκή, οι πολίτες μας είναι Ευρωπαίοι πολίτες, έχουν τα ίδια με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες δικαιώματα. Αυτά διεκδικούμε, γι’ αυτά έχουμε δώσει πραγματικούς αγώνες». Είναι πραγματικά ένα βάρος που φέρω, σημείωσε, «διότι παρόλες τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει, παρόλη την καλή διάθεση που έχουμε επιδείξει, υπήρχε η εμμονή της Άγκυρας σε αναθεωρητικές πολιτικές, και η εμμονή της Άγκυρας να μετατρέψει την Κύπρο – ή την Κυπριακή Δημοκρατία ή την υπό μετεξέλιξη Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα ομόσπονδο καθεστώς – σε ένα ελεγχόμενο από την ίδια, προτεκτοράτο».

Κάτι ανάλογο, υπογράμμισε, «ούτε η εθνική αξιοπρέπεια το υπαγόρευε ούτε η δική μου ελληνική και κυπριακή καταγωγή θα μου επέτρεπε να αποδεχθώ να υπογράψω ή να αποδεχθώ λύση στο Κραν Μοντανά που να διασφάλιζε εσαεί την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και να θέσω εν αμφιβόλω την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού».

Αναφερόμενος στη Λέσχη Αξιωματικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να υπάρχει ένας χώρος, όπου οι αξιωματικοί να έχουν το δικό τους ’σπίτι’, στο οποίο μέσα από τις επαφές, όχι μόνο να αναπτύσσονται οι δεσμοί αλλά και οι προβληματισμοί».

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Λέσχη Αξιωματικών, ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, είπε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς. «‘Τρέχουμε’ σήμερα πέραν των 20 εξοπλιστικών προγραμμάτων και είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο προϋπολογισμών των τελευταίων 20 ετών», ανέφερε.

Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι «στη διπλωματία έχουμε συνάψει 15 και πλέον διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίας, δείχνοντας πάντοτε τον δρόμο και λειτουργώντας ως πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». «Το προσωπικό μας εργάζεται και εκπαιδεύεται καθημερινά και είναι σε θέση να φέρει σε πέρας επάξια την αποστολή του», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, είπε ότι «το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς γνωρίζει την ευθύνη που έχει τόσο απέναντι στους ήρωές τους όσο και απέναντι στην κυπριακή κοινωνία. Πρόσθεσε ότι το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται ώστε να αποτελέσει έναν αξιόπιστο παράγοντα της εθνικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Το προσωπικό μας είναι περήφανο γι’ αυτό που κάνει και εγώ ως Αρχηγός θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι νιώθω την ίδια υπερηφάνεια για το προσωπικό το οποίο διοικώ», επεσήμανε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς τόνισε ότι το προσωπικό της αυτή τη στιγμή είναι σε ετοιμότητα, στις επάλξεις για να προσφέρει ασφάλεια στην κυπριακή κοινωνία. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την παρουσία του, η οποία αναδεικνύει και το δικό του ενδιαφέρον προσωπικά, αλλά και της πολιτείας.

Τον αγιασμό για τα εγκαίνια της Λέσχης Αξιωματικών τέλεσε ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Γεώργιος. Εν συνεχεία, ο Διοικητής της Λέσχης, Κωνσταντίνος Κότσαπας, ανέγνωσε σύντομο ιστορικό της Λέσχης και ακολούθησε δεξίωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εγγραφές Καλοκαιρινών Προγραμμάτων Παιδιών Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας

30/04/2025

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών για τα Καλοκαιρινά Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (ΚΠ&ΑΠ) ηλικίας 6 – 12 ετών και για τον Παιδοκομικό Σταθμό από Δευτέρα 5 έως Παρασκευή 23 Μαΐου 2025.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αξιολόγηση και Πιστοποίηση Χαλλουμιού: Επιστημονικές Προσεγγίσεις για την Προστασία της Ποιότητας από το ΤΕΠΑΚ

30/04/2025

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Απριλίου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση με θέμα την οργανοληπτική αξιολόγηση του Χαλλουμιού, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος "Χαλλούμι ΠΟΠ - ID που στοχεύει στην ενίσχυση των ελέγχων και την καθιέρωση του προϊόντος ως αυθεντικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάφος: Συνελήφθη 23χρονος που καταζητείτο για διάπραξη κακουργήματος και τέθηκε υπό τετραήμερη κράτηση

25/04/2025

Στη σύλληψη 23χρονου, προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερεύνηση υπόθεσης συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, επίθεσης με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, οχλαγωγίας και άλλων αδικημάτων, που διαπράχθηκαν στην Πάφο, τα ξημερώματα της 30ης Μαρτίου 2025. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέες πέρδικες με σκοπό την απελευθέρωση τους από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κάμπου "Ο Προστάτης του Αγρινού"

16/04/2025

Θα εκτραφούν και θα παρακολουθούνται μέχρι την ενηλικίωσή τους με έξοδα και φροντίδα του συλλόγου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνάντηση Αρχηγού Αστυνομίας, Ηγεσίας και Αστυνομικών Διευθυντών ενόψει των ημερών του Πάσχα

16/04/2025

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει των εορτών του Πάσχα, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους και ιδιαίτερα των νεαρών προσώπων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκπρόσωποι από TECNOVA και OIST επισκέφθηκαν την Κύπρο στο πλαίσιο νέου έργου για τη ψηφιακή γεωργία

16/04/2025

Εκπρόσωποι από το Τεχνολογικό Κέντρο Tecnova και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα (OIST) επισκέφθηκαν την Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα για την επίσημη έναρξη και τον συντονισμό της νέας συγχρηματοδοτούμενης πρωτοβουλίας: Supporting the Demonstration of Sustainable Digital Solutions for Agriculture (SDN – Stírixi – digital –Nōgyō). 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Εντοπισμός πιστολιού και κροτίδων - Υπό οκταήμερη κράτηση 24χρονος

15/04/2025

Στο πλαίσιο συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων, μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας διενήργησαν χθες βράδυ έρευνα βάσει δικαστικού εντάλματος, σε οικία στη Λευκωσία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ)

15/04/2025

Με δυναμική συμμετοχή νέων από κάθε γωνιά της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), η οποία φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Νεότητας Σκαρίνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνάντηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας

15/04/2025

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας είχε χθες 14 Απριλίου συνάντηση με το Δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού κ. Κύπρο Ανδρονίκου και τους Βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας, με κύριο θέμα τα αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Περιφορά Επιταφίου του Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας με τη συνοδεία της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου 

15/04/2025

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή, οι Ιερείς του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας και ο Δήμος Στροβόλου ενημερώνουν ότι τη Μεγάλη Παρασκευή 18/04/25 και ώρα 20:30 – 21:00 περίπου, θα γίνει Περιφορά του Επιταφίου, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ