ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠτΔ: Έχουμε πετύχει τον εξορθολογισμό του δικαστικού συστήματος
Έχουμε πετύχει τον εξορθολογισμό του δικαστικού συστήματος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος την Τετάρτη τέλεσε τα εγκαίνια του κτηρίου που θα στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο, στη Λευκωσία.
Αρχικά, ο Πρόεδρος εξέφρασε χαρά και συγκίνηση διότι στα πρώτα βήματα της δικηγορίας του οι παρουσίες του “σε αυτό το ιστορικό κτήριο” ήταν σχεδόν επί ημερησίας βάσεως μεταξύ 1978 και 1982.
Ακόμη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, “έχουμε πετύχει αυτό που ανέμενε ο κάθε πολίτης από την πολιτεία, δηλαδή τον εξορθολογισμό, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, κάτι που επετεύχθη σταδιακά, αρχικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστών, εν συνεχεία με τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, του Εμπορικού Δικαστηρίου, του Ναυτοδικείου πρόσφατα, του εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου και με τη μεγάλη μεταρρύθμιση που καθορίζει τη συνολική εικόνα του νέου συστήματος απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας, με τη διάρθρωση πλέον νέων δομών του Ανωτάτου και τη δημιουργία Εφετείου”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι θα γίνει κατορθωτό “σε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια το αργότερο, να φτάσουμε τους ρυθμούς απόδοσης της δικαιοσύνης” που επιθυμεί ο δικαστικός κόσμος. Η πολιτεία, τόνισε, ενδιαφέρεται ώστε να αποδίδεται πραγματικά δικαιοσύνη σε σύντομο χρόνο για να θεωρείται απόδοση δικαιοσύνης.
Ως διακυβέρνηση του τόπου, πρόσθεσε, “έχουμε φροντίσει ώστε κτηριολογικά, πέραν των μεταρρυθμίσεων που σε στενή συνεργασία έχουμε πετύχει, να δούμε ότι και οι χώροι απονομής της δικαιοσύνης εξίσου ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κάθε πολίτη και στις ανάγκες ιδιαίτερα”.
“Προχωρήσαμε και σε κτηριακές ανακαινίσεις όπως ήταν της Πάφου, στο Παραλίμνι, του παρόντος κτηρίου, ο σχεδιασμός του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ακόμη, ανέφερε πως, “παρά το γεγονός ότι ήταν η πρόθεσή μας, παρά ταύτα πολλά γεγονότα συνέβαλαν ώστε να καθυστερήσει κάπως, όμως είμαστε σε ένα στάδιο αρκετά προχωρημένο ώστε να πετύχει και τούτο”.
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο i-justice που ήδη εφαρμόζεται και στο e-justice για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί και ότι θα συμβάλει στην ταχύτερη και στην πιο αποτελεσματική εργασία των δικαστών.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά σε πολυτελή αυτοκίνητα στη Λεμεσό – Εξετάζεται εμπρησμός
Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι αρχές τα ξημερώματα στη Λεμεσό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών
Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών ολοκληρώθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Εντοπίστηκαν πάνω από 23kg ναρκωτικών
Εντόπισαν πάνω από 23 κιλά ναρκωτικών στη Λεμεσό μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κακοποίησε 8χρονο αγοράκι μέσα σε θρησκευτικό χώρο και παρακαλούσε τον πατέρα να μην τον καταγγείλει
Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού σε θρησκευτικό χώρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παριστάνουν τους τραπεζικούς και αποσπούν χρήματα - Έτσι ξεγελούν τους πολίτες
Για νέα απάτη εφιστά την προσοχή του κοινού η αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστό το Μονοπάτι «Φαράγγι του Άβακα» - Ποιός ο λόγος;
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι του Άβακα μέχρι νεοτέρας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατία αποκαλύπτει τα νέα ονόματα που διαμορφώνουν το Υπουργικό σώμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός-Βήχας: «Μπλέξατε τα καρναβάλια με τα Χριστούγεννα» - Η θέση του Δήμου
Την αντίδραση του ηθοποιού Κώστα Βήχα, έχει προκαλέσει ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Δημαρχείου Λεμεσού. Με δημόσια τοποθέτησή του στο διαδίκτυο ασκεί έντονη κριτική στους εμπλεκόμενους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητής σχεδίαζε ένοπλη επίθεση με αιματοχυσία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ
Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σκόπευε να κάνει ένοπλη επίθεση μέσα στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος σκοτώνοντας όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανεργία: Μηναία αύξηση τον Νοέμβριο - Σταθερή η ετήσια τάση μείωσης
Μικρή άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ανήλθε σε 10.924 άτομα, έναντι 7.099 τον Οκτώβριο, με την αύξηση να σχετίζεται –όπως κάθε χρόνο– με το τέλος της τουριστικής περιόδου.