ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΝΤ: Aντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις η υποσαχάρια Αφρική
Η υποσαχάρια Αφρική αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες της προκλήσεις εδώ και χρόνια, με την πανδημική ανάκαμψη της περιοχής να διαταράσσεται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την παγκόσμια επιβράδυνση, ανακοίνωσε την Παρασκευή το ΔΝΤ.
Η προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μειώθηκε στο 3,6% για το 2022, αισθητά χαμηλότερα από το 4,7% του περασμένου έτους, καθώς το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας έπληξε τις ευάλωτες ομάδες ενώ το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε.
«Οι προοπτικές της περιοχής συνδέονται σταθερά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεση περιφερειακών οικονομικών προοπτικών, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις και καταστάσεις ανασφάλειας.
Οι τιμές εκτοξεύτηκαν περαιτέρω μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια.
Οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων έχουν αυξήσει το κόστος ζωής, προκαλώντας ιδιαίτερα προβλήματα στην υποσαχάρια Αφρική, δεδομένου ότι ένα υψηλό μερίδιο του εισοδήματος στην περιοχή προορίζεται για τρόφιμα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για την Αφρική, Άμπεμπε Αέμρο Σελασιέ.
Υπάρχουν 123 εκατομμύρια άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στην περιοχή, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι λιγοστοί πόροι πηγαίνουν στους πλέον άπορους.
Το ταμείο ζήτησε επίσης καλύτερη εφαρμογή του «κοινού πλαισίου» της G20 για την αναδιάρθρωση του χρέους και προειδοποίησε ότι τα επίπεδα του χρέους έχουν αυξηθεί, αλλά η αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων σημαίνει ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση «θα γίνει πιθανότατα λιγότερο επιεικής».
Περίπου το 40 τοις εκατό των οικονομιών της περιοχής έχουν τώρα διψήφιο πληθωρισμό, πρόσθεσε η έκθεση.
Η έκθεση αναφέρει ότι ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν μπορούν να υποστηρίξουν χώρες όταν το χρέος τους δεν είναι βιώσιμο.
Η υποσαχάρια Αφρική αντιπροσωπεύει το 60 τοις εκατό όλων των ανθρώπων σε ακραία φτώχεια, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν ρυθμοί ανάπτυξης που αψηφούν την ιστορία για το υπόλοιπο της δεκαετίας, για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης της φτώχειας.
ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου
Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας – Στον Γιάννη Λαουρή η βουλευτική έδρα της Λευκωσίας
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές
Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια
Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων
Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών
Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα
Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι εκλέγονται στην Πάφο: Οι 5 βουλευτές, οι σταυροί προτίμησης και οι νέες εισόδοι
Τρεις επανεκλέγησαν και δύο για πρώτη φορά στη Βουλή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ακτινογραφία της νέας 6κομματικής Βουλής: Όλα τα τελικά ποσοστά, οι έδρες και οι μεγάλοι ανασταλτικοί παράγοντες
Έξι κόμματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν έδρες στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη
Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.