ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καδής: Δέσμευση Κύπρου για ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής συμμετείχε στη 15η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και σε αυτή έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των χωρών -πέραν των 190- που έχουν υιοθετήσει τη Σύμβαση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η 15η Διάσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια των κρατών-μερών της Σύμβασης για την ανάσχεση μιας από τις σημαντικότερες κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας, αυτής της απώλειας της βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, στη διάσκεψη συζητείται το νέο Στρατηγικό Πλαίσιο που θα ακολουθηθεί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030 και ο προσδιορισμός νέων, μετρήσιμων και φιλόδοξων στόχων προς αυτή την κατεύθυνση. To Παγκόσμιο Στρατηγικό Πλαίσιο Βιοποικιλότητας περιλαμβάνει 21 στόχους.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την προστασία του 30% των χερσαίων και του 30% των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας σε όλους του τομείς και ιδιαίτερα στον χωροταξικό σχεδιασμό, τη σημαντική μείωση της χρήσης εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων, την αποκατάσταση των ειδών και οικοτόπων και τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής και της βιοποικιλότητας μέσα από την εφαρμογή λύσεων με βάση τη φύση. Σημαντικός στόχος της Διάσκεψης είναι η κινητοποίηση πόρων, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, με τρόπο που η χρήση των πόρων αυτών να είναι αποδοτική ως προς την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η Κύπρος αποτελεί μέρος της ομάδας 119 χώρων που στηρίζουν την προστασία του 30% των χερσαίων και του 30% των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μέχρι το 2030 (High Ambition Coalition). Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη η οποία δόθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης.
Ο κ. Καδής, προσφωνώντας τη Διάσκεψη, σημείωσε την ετοιμότητα της Κύπρου να δεσμευτεί για ένα πλαίσιο φιλόδοξων στόχων για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Ανέφερε ότι στην Κύπρο, ήδη, πέραν του 30% της χερσαίας έκτασης που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, διέπεται από ειδικό καθεστώς προστασίας των οικοσυστημάτων και ειδών που φιλοξενεί.
Η Κύπρος, ανέφερε, εφαρμόζει την Εθνική Στρατηγική της για τη Βιοποικιλότητα που είναι βασισμένη στην Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα. Επεσήμανε, επίσης, ότι το κάθε κράτος μπορεί να κάνει τη διαφορά, ακόμα και τα μικρά κράτη όπως η Κύπρος, και κάλεσε όλες τις χώρες να συνδράμουν στην παγκόσμια προσπάθεια για ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Η κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχει στις καθημερινές συντονιστικές συναντήσεις που πραγματοποιούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τις οποίες προσδιορίζονται οι φιλόδοξοι στόχοι που θα επιδιωχθούν κατά τη διαπραγμάτευση μεταξύ όλων των χωρών που συμμετέχουν στη Σύμβαση.
Η Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2022 και, εκτός από την επίτευξη συμφωνίας ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους που θα τεθούν, αναμένεται να καταλήξει και στην κινητοποίηση των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων αυτών.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά σε πολυτελή αυτοκίνητα στη Λεμεσό – Εξετάζεται εμπρησμός
Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι αρχές τα ξημερώματα στη Λεμεσό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών
Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών ολοκληρώθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Εντοπίστηκαν πάνω από 23kg ναρκωτικών
Εντόπισαν πάνω από 23 κιλά ναρκωτικών στη Λεμεσό μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κακοποίησε 8χρονο αγοράκι μέσα σε θρησκευτικό χώρο και παρακαλούσε τον πατέρα να μην τον καταγγείλει
Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού σε θρησκευτικό χώρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παριστάνουν τους τραπεζικούς και αποσπούν χρήματα - Έτσι ξεγελούν τους πολίτες
Για νέα απάτη εφιστά την προσοχή του κοινού η αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστό το Μονοπάτι «Φαράγγι του Άβακα» - Ποιός ο λόγος;
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι του Άβακα μέχρι νεοτέρας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατία αποκαλύπτει τα νέα ονόματα που διαμορφώνουν το Υπουργικό σώμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός-Βήχας: «Μπλέξατε τα καρναβάλια με τα Χριστούγεννα» - Η θέση του Δήμου
Την αντίδραση του ηθοποιού Κώστα Βήχα, έχει προκαλέσει ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Δημαρχείου Λεμεσού. Με δημόσια τοποθέτησή του στο διαδίκτυο ασκεί έντονη κριτική στους εμπλεκόμενους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητής σχεδίαζε ένοπλη επίθεση με αιματοχυσία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ
Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σκόπευε να κάνει ένοπλη επίθεση μέσα στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος σκοτώνοντας όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανεργία: Μηναία αύξηση τον Νοέμβριο - Σταθερή η ετήσια τάση μείωσης
Μικρή άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ανήλθε σε 10.924 άτομα, έναντι 7.099 τον Οκτώβριο, με την αύξηση να σχετίζεται –όπως κάθε χρόνο– με το τέλος της τουριστικής περιόδου.