ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποχαιρέτησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες

17/12/2022

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη το βράδυ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά από τη δεκαετή του παρουσία στις Συνόδους Κορυφής, στις Βρυξέλλες, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του δείπνου εργασίας του Συμβουλίου, στην παρουσία των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ και των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκε βίντεο αφιέρωμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για την πολύτιμη συνεισφορά και συμβολή του στην ΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και προτροπή προς τους συναδέλφους του όπως εργαστούν στενά με τον νέο Πρόεδρο για την εξεύρεση λύσης στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των καθορισμένων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ είπε ότι «προτού ολοκληρώσουμε αυτή τη συνεδρία θα ήθελα να πω λίγα λόγια για αυτή την ξεχωριστή στιγμή. Αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε μαζί μας έναν άνθρωπο με μια προσωπικότητα εξαιρετικά ελκυστική, ο οποίος συμμετέχει σε αυτή την τελευταία γι’ αυτόν συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον από τον ερχόμενο Μάρτιο δεν θα ασκεί πλέον τα καθήκοντα του Προέδρου της Κύπρου, τον Νίκο Αναστασιάδη».

«Είμαστε πραγματικά πολύ συγκινημένοι διότι ο Νίκος είναι από ένα από τα πολύ έμπειρα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον έχει μια μακρά εμπειρία ως μέλος του εν γένει, και αυτό που θα ήθελα να πω προσωπικά στον ίδιο είναι, και απευθύνομαι σε αυτόν: όταν ανέλαβα Πρωθυπουργός του Βελγίου και συμμετείχα στο πρώτο μου Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν μόλις σε είχα γνωρίσει και εντυπωσιάστηκα από τη χάρη σου, την ευγένειά σου, τη λεπτότητά σου, τον τρόπο με τον οποίο διατύπωνες τα επιχειρήματά σου και εξέφραζες τις απόψεις σου, για το καλό της χώρας σου και του λαού σου», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΕΣ πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ήταν «πάντοτε πρόθυμος να συμμετέχεις υπέρ της οικοδόμησης της κοινής ευρωπαϊκής αντίληψης, αλλά και για να δράττεσαι της ευκαιρίας, στο μέγιστο του δυνατού, υπέρ της άρρηκτης συνεργασίας μας, και υπηρετώντας αυτό το κοινό πρόγραμμα».

«Μας συνήθισες στην αψεγάδιαστη ρητορική σου, στην κατάθεση της τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας σου, αναπτύσσοντας πλήρως τα επιχειρήματά σου και για όλα αυτά σου οφείλω ένα ευχαριστώ. Ευχαριστώ για τη φιλία σου, για τη συνεργασία μας», είπε.

«Εν κατακλείδι, για να μην το ξεχάσω διότι όντως το πέρας αυτής της μακράς εμπειρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν επιτρέπονται οι παραλήψεις. Αναφέρω λοιπόν ότι υπήρξαμε συνοδοιπόροι γύρω από αυτό το τραπέζι με 5 Βρετανούς Πρωθυπουργούς, 4 Βέλγους πρωθυπουργούς, 7 Ιταλούς πρωθυπουργούς, αλλά και 3 Προέδρους της Επιτροπής, παραθέτοντας μια μακρά λίστα και καταδεικνύοντας σε ποιο βαθμό έχουμε καλλιεργήσει αισθήματα φιλίας. Θερμές ειλικρινείς ευχές για ό,τι καλύτερο για σένα και ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη, ευχαριστούμε για την αφοσίωση», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Μισέλ για τα καλά του λόγια και είπε ότι «αυτό είναι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχω και είναι μια μέρα έντονων συναισθημάτων και συγκινήσεων, εφόσον σας αποχαιρετώ, αγαπητοί μου φίλοι. Η ιδιότητα μου ως μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δέκα συναπτά έτη αποτελεί μια από τις εμπειρίες ύψιστης τιμής της ζωής μου».

«Σίγουρα δεν ήταν εύκολη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες προκλήσεις και πολλές κρίσεις που όλοι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Ωστόσο, ήταν παραδειγματική η δέσμευση και η αποφασιστικότητά σας για εξεύρεση από κοινού ωφέλιμων λύσεων προς αντιμετώπιση των ανησυχιών και για ικανοποίηση των συμφερόντων εκάστου κράτους μέλους ξεχωριστά».

Είπε ότι εάν υπάρχει κάτι που λυπάται ολόψυχα κατά τη δεκαετή θητεία του είναι ότι δεν πραγματοποίησε το όραμα του για επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

«Δεν είναι αυτή η στιγμή για να μπω σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, αυτό που ζητώ από όλους εσάς είναι να έχετε έγνοια για το κυπριακό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα, το οποίο στην ουσία είναι ευρωπαϊκό, αφού ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει διαιρεμένο. Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος εισπράττει καθημερινώς απειλές και υποφέρει από παραβιάσεις ενάντια στην κυριαρχία της, καθώς και στην απρόσκοπτη εφαρμογή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε.

Προέτρεψε όλους να εργαστούν στενά με τον νέο Πρόεδρο για την εξεύρεση λύσης στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των καθορισμένων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας, ταυτόχρονα, επιρροή στην Τουρκία για να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις και να απέχει από οποιεσδήποτε προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον της Κύπρου.

«Κλείνοντας, με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς για τη στενή μας συνεργασία, για την αμέριστη υποστήριξη σας, αλλά κυρίως για τη γνήσια φιλία που έχουμε σφυρηλατήσει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι κάτι πολύτιμο για μένα», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εγγραφές Καλοκαιρινών Προγραμμάτων Παιδιών Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας

30/04/2025

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών για τα Καλοκαιρινά Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (ΚΠ&ΑΠ) ηλικίας 6 – 12 ετών και για τον Παιδοκομικό Σταθμό από Δευτέρα 5 έως Παρασκευή 23 Μαΐου 2025.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αξιολόγηση και Πιστοποίηση Χαλλουμιού: Επιστημονικές Προσεγγίσεις για την Προστασία της Ποιότητας από το ΤΕΠΑΚ

30/04/2025

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Απριλίου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση με θέμα την οργανοληπτική αξιολόγηση του Χαλλουμιού, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος "Χαλλούμι ΠΟΠ - ID που στοχεύει στην ενίσχυση των ελέγχων και την καθιέρωση του προϊόντος ως αυθεντικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάφος: Συνελήφθη 23χρονος που καταζητείτο για διάπραξη κακουργήματος και τέθηκε υπό τετραήμερη κράτηση

25/04/2025

Στη σύλληψη 23χρονου, προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερεύνηση υπόθεσης συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, επίθεσης με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, οχλαγωγίας και άλλων αδικημάτων, που διαπράχθηκαν στην Πάφο, τα ξημερώματα της 30ης Μαρτίου 2025. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέες πέρδικες με σκοπό την απελευθέρωση τους από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κάμπου "Ο Προστάτης του Αγρινού"

16/04/2025

Θα εκτραφούν και θα παρακολουθούνται μέχρι την ενηλικίωσή τους με έξοδα και φροντίδα του συλλόγου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνάντηση Αρχηγού Αστυνομίας, Ηγεσίας και Αστυνομικών Διευθυντών ενόψει των ημερών του Πάσχα

16/04/2025

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει των εορτών του Πάσχα, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους και ιδιαίτερα των νεαρών προσώπων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκπρόσωποι από TECNOVA και OIST επισκέφθηκαν την Κύπρο στο πλαίσιο νέου έργου για τη ψηφιακή γεωργία

16/04/2025

Εκπρόσωποι από το Τεχνολογικό Κέντρο Tecnova και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα (OIST) επισκέφθηκαν την Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα για την επίσημη έναρξη και τον συντονισμό της νέας συγχρηματοδοτούμενης πρωτοβουλίας: Supporting the Demonstration of Sustainable Digital Solutions for Agriculture (SDN – Stírixi – digital –Nōgyō). 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Εντοπισμός πιστολιού και κροτίδων - Υπό οκταήμερη κράτηση 24χρονος

15/04/2025

Στο πλαίσιο συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων, μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας διενήργησαν χθες βράδυ έρευνα βάσει δικαστικού εντάλματος, σε οικία στη Λευκωσία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ)

15/04/2025

Με δυναμική συμμετοχή νέων από κάθε γωνιά της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), η οποία φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Νεότητας Σκαρίνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνάντηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας

15/04/2025

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας είχε χθες 14 Απριλίου συνάντηση με το Δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού κ. Κύπρο Ανδρονίκου και τους Βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας, με κύριο θέμα τα αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Περιφορά Επιταφίου του Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας με τη συνοδεία της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου 

15/04/2025

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή, οι Ιερείς του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας και ο Δήμος Στροβόλου ενημερώνουν ότι τη Μεγάλη Παρασκευή 18/04/25 και ώρα 20:30 – 21:00 περίπου, θα γίνει Περιφορά του Επιταφίου, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ