ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



ΠτΔ: Επαφές με ξένους ηγέτες&δεξίωση ΗΕ στο Λήδρα Πάλας την επόμενη εβδομάδα

03/12/2022

«Σημαντικές» επαφές με ξένους ηγέτες θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε δυο Συνόδους υψηλού επιπέδου ενώ θα παρευρεθεί σε κοινωνικού χαρακτήρα δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη και στην οποία κλήθηκε και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Ερσίν Τατάρ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την Αθήνα όπου βρίσκεται θα μεταβεί στα Τίρανα της Αλβανίας όπου στις 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων.

«Κατά τη Σύνοδο θα εξεταστούν ζητήματα που άπτονται των προσπαθειών μετριασμού των επιπτώσεων που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα Δυτικά Βαλκάνια, περιλαμβανομένου του ενεργειακού και οικονομικού τομέα, όπως επίσης και των προσπαθειών για συντονισμό και συνεργασία σε θέματα διαχείρισης του μεταναστευτικού, κυβερνοασφάλειας, αντιμετώπισης υβριδικών απειλών και της τρομοκρατίας», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Σύνοδος πραγματοποιείται σε χώρα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων «ως ένδειξη της συνεχιζόμενης βούλησης της ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της με τα Δυτικά Βαλκάνια και να δώσει ώθηση στην ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής, εν μέσω μιας περιόδου αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης». Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς.

Την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ (EUMED-9) που θα πραγματοποιηθεί στο Αλικάντε της Ισπανίας, αναφέρει ο κ. Ιωσήφ. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, προστίθεται, ενώ, σε μέρος των συζητήσεων θα παρακαθίσουν, επίσης, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι τη Σύνοδο του Αλικάντε θα απασχολήσουν κατά κύριο λόγο οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, με επίκεντρο τις ενεργειακές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ και ιδιαίτερα το νότιο μέρος αυτής, καθώς επίσης ο ρόλος που έχουν να διαδραματίσουν οι χώρες της Μεσογείου στο μέλλον της Ευρώπης. Μεταξύ των άλλων ζητημάτων που θα συζητηθούν, αναφέρει η δήλωση, περιλαμβάνονται ενδεικτικά η ανάγκη για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και για αποφυγή των προκλήσεων στη μεσογειακή λεκάνη, το Κυπριακό, η μετανάστευση, το περιβάλλον και η πράσινη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ, στο ενδιάμεσο των δυο Συνόδων, την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στην Κύπρο, «όπου επίσης έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα με σημαντικά θέματα στην ατζέντα του».

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 09:00 το πρωί θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 11:15 θα παραλάβει την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 12 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε γεύμα με τους Πρέσβεις των Κρατών Μελών της ΕΕ, το οποίο διοργανώνει ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ.

Αναφέρεται ότι στις 18:00 με 20:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί σε κοινωνικού χαρακτήρα δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, η οποία διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Στη δεξίωση θα παρευρίσκεται ο Αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ ενώ προσκλήθηκε και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Ερσίν Τατάρ, αναφέρεται.

Την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια δέκα νέων Πρέσβεων, στο Προεδρικό Μέγαρο, καταλήγει η δήλωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία με 4χρονο που κατέληξε εγκεφαλικά νεκρό – Ο ΟΚΥπΥ διερευνά τις καταγγελίες της μητέρας

28/07/2026

Σε εξέλιξη η εξέταση των καταγγελιών της μητέρας – Ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι έχει ήδη αρχίσει η διερεύνηση για να διαπιστωθούν τα πραγματικά γεγονότα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις

28/07/2026

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)

28/07/2026

Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη

28/07/2026

O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι

28/07/2026

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν

28/07/2026

Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία

27/07/2026

Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες

27/07/2026

Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις

27/07/2026

Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας

27/07/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ