ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠτΔ: Επαφές με ξένους ηγέτες&δεξίωση ΗΕ στο Λήδρα Πάλας την επόμενη εβδομάδα
«Σημαντικές» επαφές με ξένους ηγέτες θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε δυο Συνόδους υψηλού επιπέδου ενώ θα παρευρεθεί σε κοινωνικού χαρακτήρα δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη και στην οποία κλήθηκε και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Ερσίν Τατάρ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την Αθήνα όπου βρίσκεται θα μεταβεί στα Τίρανα της Αλβανίας όπου στις 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων.
«Κατά τη Σύνοδο θα εξεταστούν ζητήματα που άπτονται των προσπαθειών μετριασμού των επιπτώσεων που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα Δυτικά Βαλκάνια, περιλαμβανομένου του ενεργειακού και οικονομικού τομέα, όπως επίσης και των προσπαθειών για συντονισμό και συνεργασία σε θέματα διαχείρισης του μεταναστευτικού, κυβερνοασφάλειας, αντιμετώπισης υβριδικών απειλών και της τρομοκρατίας», αναφέρεται.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Σύνοδος πραγματοποιείται σε χώρα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων «ως ένδειξη της συνεχιζόμενης βούλησης της ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της με τα Δυτικά Βαλκάνια και να δώσει ώθηση στην ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής, εν μέσω μιας περιόδου αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης». Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς.
Την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ (EUMED-9) που θα πραγματοποιηθεί στο Αλικάντε της Ισπανίας, αναφέρει ο κ. Ιωσήφ. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, προστίθεται, ενώ, σε μέρος των συζητήσεων θα παρακαθίσουν, επίσης, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι τη Σύνοδο του Αλικάντε θα απασχολήσουν κατά κύριο λόγο οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, με επίκεντρο τις ενεργειακές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ και ιδιαίτερα το νότιο μέρος αυτής, καθώς επίσης ο ρόλος που έχουν να διαδραματίσουν οι χώρες της Μεσογείου στο μέλλον της Ευρώπης. Μεταξύ των άλλων ζητημάτων που θα συζητηθούν, αναφέρει η δήλωση, περιλαμβάνονται ενδεικτικά η ανάγκη για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και για αποφυγή των προκλήσεων στη μεσογειακή λεκάνη, το Κυπριακό, η μετανάστευση, το περιβάλλον και η πράσινη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ, στο ενδιάμεσο των δυο Συνόδων, την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στην Κύπρο, «όπου επίσης έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα με σημαντικά θέματα στην ατζέντα του».
Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 09:00 το πρωί θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 11:15 θα παραλάβει την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 12 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε γεύμα με τους Πρέσβεις των Κρατών Μελών της ΕΕ, το οποίο διοργανώνει ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ.
Αναφέρεται ότι στις 18:00 με 20:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί σε κοινωνικού χαρακτήρα δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, η οποία διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Στη δεξίωση θα παρευρίσκεται ο Αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ ενώ προσκλήθηκε και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Ερσίν Τατάρ, αναφέρεται.
Την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια δέκα νέων Πρέσβεων, στο Προεδρικό Μέγαρο, καταλήγει η δήλωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκτός καθηκόντων νοσηλευτικός λειτουργός μετά από καταγγελία οικογένειας ηλικιωμένης ασθενούς
Άμεση ήταν η αντίδραση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έπειτα από καταγγελία που υπέβαλαν συγγενείς ηλικιωμένης ασθενούς σχετικά με τη συμπεριφορά μέλους του νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοινό μέτωπο για τον τουρισμό της Λεμεσού – Στο τραπέζι νέες δράσεις και στρατηγικές ανάπτυξης
Εκπρόσωποι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, της ΕΤΑΠ Λεμεσού και του Δήμου συζήτησαν προκλήσεις, νέες προοπτικές και στοχευμένες ενέργειες για τη διεθνή προβολή της περιοχής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απόφαση έκδοσης 29χρονου στην Κύπρο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης
Τον δρόμο για την Κύπρο παίρνει ο 29χρονος που κατηγορείται για σοβαρά αδικήματα σεξουαλικής φύσης σε βάρος ανήλικης, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να κάνει δεκτό το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι κυπριακές Αρχές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατασχέθηκαν 9 τόνοι καυσίμων σε φορτηγό από τις κατεχόμενες περιοχές – Συνελήφθη 54χρονος
Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες αρχές στην περιοχή Δαλιού, όπου εντοπίστηκε φορτηγό όχημα που μετέφερε μεγάλες ποσότητες καυσίμων με προέλευση τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάκης Κεραυνός: «Η κινητικότητα να είναι επιλογή και όχι ανάγκη»
Το μέλλον των ευρωπαϊκών περιφερειών, η πληθυσμιακή συρρίκνωση και η ανάγκη να μπορούν οι πολίτες να χτίζουν τη ζωή τους στον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, βρέθηκαν στο επίκεντρο σημαντικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στις Αρχές μετά τον εντοπισμό ανθρώπινων οστών στις Τρεις Ελιές
Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στις Τρεις Ελιές, όταν εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά σε περιοχή κοντά στο κοιμητήριο, κινητοποιώντας άμεσα τις αρμόδιες Αρχές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στα ΗΑΕ μεταβαίνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την Τριμερή στην Ιορδανία
Στο Άμπου Ντάμπι μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας στο Αμμάν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο 38χρονος για την επίθεση σε διαιτητή στο Ψευδά: Διάταγμα αποκλεισμού από τα γήπεδα
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγήθηκε σήμερα ο άνδρας που συνελήφθη για τα επεισόδια στον αγώνα Ροτσίδης Μάμμαρι – ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς – Ελεύθερος υπό όρους μέχρι τη δίκη, αλλά με απαγόρευση εισόδου σε αθλητικούς χώρους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Με 167 υποψήφιους η μάχη για τις 12 βουλευτικές έδρες – Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εκλογές της 24ης Μαΐου στην επαρχία Λεμεσού, με την Έφορο Εκλογής να ανακοινώνει την ομαλή ολοκλήρωση της υποβολής υποψηφιοτήτων. Κυρίαρχοι οι άνδρες στα ψηφοδέλτια, ενώ έντονη είναι η παρουσία των κομματικών συνδυασμών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν: Είναι πολύ νωρίς για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες
O Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι, εφόσον η Τεχεράνη τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί, η επιχείρηση «Επική Οργή» θα τερματιστεί.