ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση διατηρεί τη φυσιογνωμία των κοινοτήτων της υπαίθρου
Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας των κοινοτήτων της υπαίθρου, αλλά και της πολιτιστικής τους ταυτότητα, έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε χαιρετισμό του το Σάββατο στα εγκαίνια του Μεσαιωνικού Χριστουγεννιάτικου Χωριού στην κοινότητα Φικάρδου.
Στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Χριστουγεννιάτικου Χωριού που τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού, και την υποστήριξη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας (ΕΤΑΠ) Λευκωσίας – ενώ λειτουργεί με τη συνεργασία των χωρίων Μαχαιρά, Φικάρδου, Λαζανιά, Καμπιού, Άγιου Επιφάνιου, Φαρμακά και Γούρρη – ο κ. Νουρής διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά τον πήχη στον στόχο της αναζωογόνησης των περιοχών της υπαίθρου, της δημιουργίας ευοίωνων συνθηκών που θα επιτρέπουν την ευημερία και την πρόοδο των κατοίκων, της ανάπτυξης μέσα από έργα και υποδομές, της προσέλκυσης κατοίκων, αλλά και της επαγγελματικής δραστηριοποίησης.
«Έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι η σειρά μέτρων και κινήτρων που έχουν ληφθεί στη βάση ενός ολιστικού και οριζόντιου στρατηγικού σχεδιασμού για τη στήριξη των κατοίκων και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της υπαίθρου, προκειμένου να υπάρχει αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα στην παρέμβαση», υπογράμμισε.
Ενδεικτικά, ο ΥΠΕΣ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση εφάρμοσε την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων, αλλά και την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, με τις πλείστες των δράσεων να επικεντρώνονται στις ορεινές κοινότητες και περιοχές της υπαίθρου, για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και των ειδικών μορφών τουρισμού, ενώ στηρίζει τα γεωργικά και κτηνοτροφικά επαγγέλματα, τόσο μέσα από τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από εθνικούς πόρους, και υλοποιούνται και σημαντικά έργα οδικού δικτύου.
«Η στήριξή μας, επίσης, προς τις τοπικές μας αρχές για ανάπλαση, ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της είναι συνεχής και αυξητική», σημείωσε και αναφέρθηκε σε «γενναιόδωρες παροχές μέσω των στεγαστικών σχεδίων στις ορεινές, ακριτικές, μειονεκτικές περιοχές, και στις περιοχές της υπαίθρου μας, αλλά και στην παροχή επιδομάτων».
Ο κ. Νουρής είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει με τις επιχορηγήσεις μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων, οικονομική ενίσχυση για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά και την κατάρτιση νέων, γυναικών της υπαίθρου και «αναβαθμίσαμε και συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσβαση σε ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής φροντίδας».
Τέλος, ο ΥΠΕΣ είπε ότι «η δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια όσον αφορά την προσφορά κοινών υπηρεσιών από μέρους των τοπικών αρχών, με απώτερο στόχο την παροχή σε όλους του πολίτες, όπου και εάν διαμένουν, ποιοτικών και αναβαθμισμένων υπηρεσιών, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά σε πολυτελή αυτοκίνητα στη Λεμεσό – Εξετάζεται εμπρησμός
Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι αρχές τα ξημερώματα στη Λεμεσό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών
Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών ολοκληρώθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Εντοπίστηκαν πάνω από 23kg ναρκωτικών
Εντόπισαν πάνω από 23 κιλά ναρκωτικών στη Λεμεσό μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κακοποίησε 8χρονο αγοράκι μέσα σε θρησκευτικό χώρο και παρακαλούσε τον πατέρα να μην τον καταγγείλει
Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού σε θρησκευτικό χώρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παριστάνουν τους τραπεζικούς και αποσπούν χρήματα - Έτσι ξεγελούν τους πολίτες
Για νέα απάτη εφιστά την προσοχή του κοινού η αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστό το Μονοπάτι «Φαράγγι του Άβακα» - Ποιός ο λόγος;
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι του Άβακα μέχρι νεοτέρας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατία αποκαλύπτει τα νέα ονόματα που διαμορφώνουν το Υπουργικό σώμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός-Βήχας: «Μπλέξατε τα καρναβάλια με τα Χριστούγεννα» - Η θέση του Δήμου
Την αντίδραση του ηθοποιού Κώστα Βήχα, έχει προκαλέσει ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Δημαρχείου Λεμεσού. Με δημόσια τοποθέτησή του στο διαδίκτυο ασκεί έντονη κριτική στους εμπλεκόμενους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητής σχεδίαζε ένοπλη επίθεση με αιματοχυσία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ
Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σκόπευε να κάνει ένοπλη επίθεση μέσα στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος σκοτώνοντας όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανεργία: Μηναία αύξηση τον Νοέμβριο - Σταθερή η ετήσια τάση μείωσης
Μικρή άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ανήλθε σε 10.924 άτομα, έναντι 7.099 τον Οκτώβριο, με την αύξηση να σχετίζεται –όπως κάθε χρόνο– με το τέλος της τουριστικής περιόδου.