ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Υπ. Γεωργίας: Χαιρετίζει απόφαση ΕΕ για στήριξη πρωτογενούς τομέα

23/11/2022

Η καταβολή των ενισχύσεων θα πραγματοποιηθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών εντός του Δεκεμβρίου 2022.

 

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χαιρετίζει τηn απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε στοχευμένο Σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα συνολικού ύψους 7,75 εκ. ευρώ, μετά την υποβολή του Σχεδίου από το Υπουργείο Γεωργίας. Σημειώνει επίσης ότι η στήριξη των αγροτών αποτελεί προτεραιότητα προκειμένου να ενδυναμωθεί ο πρωτογενής τομέας και η κυπριακή οικονομία γενικότερα.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο αναφέρει ότι αναλυτικότερα η στήριξη αφορά τους ακόλουθους κλάδους: Πατατοπαραγωγοί,  με μέγιστη συνολική ενίσχυση 3.500.000 ευρώ, Καλλιεργητές φυλλοβόλων (1.000.000 ευρώ) Καλλιεργητές επιλ. Καλ. λαχανικών (1.900.000 ευρώ) Πτηνοτροφία - Αυγοπαραγωγή (400.000 ευρώ), Ομάδες / οργανώσεις παραγωγών φυτικής (700.000 ευρώ) και Αναγνωρισμένες ομάδες αιγοπροβατοτρόφων (250.000 ευρώ), σύνολο 7.750.000 ευρώ.

Σημειώνει ότι επιπρόσθετα από το πιο πάνω σχέδιο θα παραχωρηθεί στήριξη συνολικού ύψους 5.45 εκ. ευρώ μέσω του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας, σιτοκαλλιέργειας και αμπελουργίας.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον αγροτικό κόσμο, ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε όλους τους κλάδους του αγροτικού τομέα, ώστε να σχεδιαστούν και νέες υποστηρικτικές δράσεις όπου και όταν χρειαστεί.

Η στήριξη των αγροτών μας αποτελεί προτεραιότητά μας προκειμένου να ενδυναμώσουμε τον πρωτογενή τομέα και την κυπριακή οικονομία γενικότερα, καταλήγει.

Ποιους γεωργικούς κλάδους αφορά η στήριξη
Το πρόγραμμα αφορά τον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα τους παραγωγούς πατατών, φυλλοβόλων δένδρων, λαχανικών και αυγών, καθώς και ορισμένες αναγνωρισμένες οργανώσεις και συνεταιρισμούς.

«Αυτό το πρόγραμμα ύψους 7,75 εκατ. ευρώ θα δώσει στην Κύπρο την δυνατότητα να στηρίξει τους παραγωγούς ορισμένων βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως τα λαχανικά και τα αυγά, που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος σημαντικές ελλείψεις ρευστότητας λόγω της κρίσης» σημείωσε σχετικά η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία είναι αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή έκρινε ότι το κυπριακό πρόγραμμα συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις (όπως εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου και στις 28 Οκτωβρίου) καθώς η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ ανά δικαιούχο και θα χορηγηθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άγρια επίθεση κατά τριών Ισραηλινών στο κέντρο της Λευκωσίας

27/05/2026

Η αστυνομία ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό και αργότερα συνέλαβε δύο ύποπτους, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως άνδρες συριακής καταγωγής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέντε αγροτικές οργανώσεις ζητούν άμεση παρέμβαση Χριστοδουλίδη για την κρίση του αφθώδους πυρετού

27/05/2026

Κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, απέστειλαν την Τετάρτη οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: «Πίσω από τον Τυχικό κρύβεται κλίκα της Θεσσαλονίκης»

27/05/2026

Νομικά εναντίον όσων «ψεύδονται για οικονομικές ατασθαλείες» στη Μητρόπολη Πάφου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη – Φειδία: Μήνυμα θεσμικής σοβαρότητας για το Εθνικό και στο βάθος κοινωνική ατζέντα

27/05/2026

Την πρώτη τους συνάντηση μετά τις Βουλευτικές εκλογές είχαν χθες οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Φειδίας Παναγιώτου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ερχιουρμάν για Χριστοδουλίδη: "Επικίνδυνη η εξάρτηση από ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία"

26/05/2026

Ο Ερχουρμαν υποστήριξε ότι «από τότε που ανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης, έχει στην πραγματικότητα απομακρυνθεί από την προηγούμενη ελληνοκυπριακή εξωτερική πολιτική.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος Μητροπολίτης Πάφου ο Γρηγόριος Ιωαννίδης – Η εκλογή με ευρεία πλειοψηφία και το μήνυμα ειρήνης

26/05/2026

Είναι μεγάλη τιμή να διακονεί κάποιος τη Μητρόπολη Πάφου, είπε, στις πρώτες του δηλώσεις, ο εκλεγμένος νέος Μητροπολίτης Πάφου Γρηγόριος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστόφορος Τορναρίτης: «Παραμένω ο ιδρυτής… προχωρούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

26/05/2026

Πήρε θέση ο Χριστόφορος Τορναρίτης μετά την τοποθέτηση του «Σήκου Πάνω» αναφορικά με προηγούμενή του ανάρτηση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Ο τομέας ανάπτυξης γης μετατρέπεται σε μοχλό βιώσιμης και τεχνολογικής ανάπτυξης

26/05/2026

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η πολεοδομική πολιτική του μέλλοντος δεν μπορεί να περιορίζεται στην έκδοση αδειών, αλλά οφείλει να λειτουργεί ως εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Τραμπ συγκαλεί την Τετάρτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του στο Καμπ Ντέιβιντ για το Ιράν

26/05/2026

Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός μετά τα νυχτερινά αμερικανικά πλήγματα στον νότο της χώρας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρεμιέρα για τη νέα Βουλή στις 4 Ιουνίου: Εκλογή Προέδρου με το νέο σύστημα και οδικός χάρτης για τις Επιτροπές

26/05/2026

Με την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου η πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2026.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ