ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μενέντεζ: Ας φροντίσουμε και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει οριστικά από την Κύπρο
Ας φροντίσουμε να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο, δήλωσε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την 39η επέτειο από την μονομερή ανακήρυξη της “ανεξαρτησίας” του ψευδοκράτους διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, οι Γερουσιαστές Μενέντεζ, Κρις Βαν Χάλεν, Τζον Σαρμπάνης και Ντίνα Τάιτους, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και εκπρόσωποι κυπριακών και ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων.
Ο Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε περήφανος που είναι υποστηρικτής του κυπριακού ζητήματος, ζητώντας από όλους να φροντίσουν ώστε να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο. Επανέλαβε, δε, ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
“Η συνεχιζόμενη προθυμία του Ερντογάν να επιβληθεί στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Αμερική να σταθεί πλάι-πλάι με την Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαι περήφανος που είμαι επί μακρόν υποστηρικτής του κυπριακού ζητήματος και των αγώνων για δεκαετίες για ασφάλεια και δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως γνωρίζετε, είμαι πλήρως αφοσιωμένος στο θέμα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας” τόνισε κατά την παρέμβαση του ο κ. Μενέντεζ.
Πρόσθεσε ότι χάρηκε όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν το περασμένο φθινόπωρο πιστοποίησε ότι επιτρέπει στην Κύπρο να αγοράζει όπλα αμερικανικής κατασκευής.
“Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, αλλά υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει. Ο Ερντογάν συνεργάστηκε με τους πιο βάναυσους δικτάτορες στην Ιαπωνία και την Κίνα, τον Πούτιν και τη Ρωσία. Παρατηρεί ότι συμβαίνει στην Ουκρανία γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο”, ανέφερε.
“Είναι πιο ασταθής και απρόβλεπτος. Γι’ αυτό σήμερα η απειλή για την κατεχόμενη περιοχή είναι μια απειλή που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να βάλουν κανένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν. Δεν θα εγκρίνω κανένα F-16 για την Τουρκία μέχρι να πραγματοποιήσει την επιθετική του εκστρατεία σε ολόκληρη την περιοχή”, υπογράμμισε ο Μενέντεζ.
Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν τόσα πολλά που οι Κύπριοι, οι κάτοικοι της Νέας Ιερσέης και όλοι οι Αμερικανοί μπορούν να επιτύχουν μαζί εάν συνεργαστούν.
“Ας φροντίσουμε και κάθε τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει οριστικά από το νησί της Κύπρου. Να φτιάξουμε μια Ανατολική Μεσόγειο ενωμένη και ειρηνική”, σημείωσε.
Ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμμετοχή του Γερουσιαστή Μενέντεζ στη διαδικτυακή συζήτηση.
Σημείωσε πως “ο ρόλος του στην προσέγγιση της Κύπρου και των ΗΠΑ ήταν ζωτικής σημασίας. Είμαστε μια μοναδικά ασφαλής σταθερή εξαίρεση σε αυτήν την πολύ ταραγμένη περιοχή. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση των κατακλυσμικών εξελίξεων στην Ευρώπη”.
Ο κ. Κασουλίδης έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία τονίζοντας πως “με τη δική μας τραγική εμπειρία από τη στρατιωτική εισβολή και την τουρκική κατοχή πάνω από το ένα τρίτο της επικράτειάς μας, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα την τραγική κατάσταση στην Ουκρανία”.
Στην παρέμβαση του ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκας Μπιλιράκης είπε μεταξύ άλλων πως “συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην παράνομη κατοχή της Κύπρου. Πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά. Όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα τέλος στην παράλογη διαίρεση της πατρίδας τους”.
Ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χάλεν ευχαρίστησε τον κ. Μενέντεζ που κρατάει “ζωντανή” την υπόθεση της δικαιοσύνης στην Κύπρο.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής, Κρις Πάπας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε τι συνέβη το 1974, τι συνέβη το 1983 με την ίδρυση της λεγόμενης ‘δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’. Γνωρίζουμε τι έκαναν οι Τούρκοι, απομάκρυναν ανθρώπους από τις κοινότητές τους”, είπε. Επίσης αναφέρθηκε στην παράνομη ενέργεια του Ερντογάν να ανοίξει την παραλία στα Βαρώσια.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύωρη διακοπή νερού στη Λεμεσό την Παρασκευή – Οι δρόμοι που επηρεάζονται
Χωρίς υδροδότηση θα παραμείνει την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η περιοχή βόρεια της Β΄ Τεχνικής Σχολής, λόγω των εργασιών αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στο κέντρο της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
GSI: Στη Meridiam το 66% – «Τεράστια νέα δυναμική», αλλά αναμονή για τη μελέτη της ΕΤΕπ
Θετικά αποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στον Great Sea Interconnector ως πλειοψηφικού μετόχου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 16χρονο για τον διερευνώμενο εμπρησμό της πρώην μπυραρίας Corner
Υπό κράτηση τέθηκε 16χρονος, εναντίον του οποίου εξασφαλίστηκε μαρτυρία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φωτιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου 2026 σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην επαρχία Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτοί αναλαμβάνουν στους Ημικρατικούς – Εγκρίθηκαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια
Το «πράσινο φως» στις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σειράς Ημικρατικών Οργανισμών έδωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του με τα νέα μέλη της Κυβέρνησης. Αναλυτικά όλοι οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη που εγκρίθηκαν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια την Παρασκευή – Το δίωρο ισχύος
Στους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέλθει την Παρασκευή η θερμοκρασία στο εσωτερικό, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει νέα κίτρινη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 13:00 μέχρι τις 15:00.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 37χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Υπό διερεύνηση 20 υποθέσεις €827.400
Στη σύλληψη 37χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εναντίον του διερευνώνται 20 υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε νέους Υπουργούς: «Μηδενική πίστωση χρόνου» – Δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα
Σαφείς κατευθύνσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε άμεση προσαρμογή, συνεργασία με τους θεσμούς, συνεχή επαφή με τους πολίτες και απαρέγκλιτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην πολιτική δεοντολογία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην ιστορική μπυραρία «Κόρνερ» – Κατέρρευσε η οροφή
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο παλιό κτίριο της ιστορικής μπυραρίας «Κόρνερ», κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στις τελικές εσωτερικές κατασβέσεις, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού με τη νέα σύνθεση – Το πρόγραμμα των τελετών
Στις 13:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, μετά τις αλλαγές στην Κυβέρνηση που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.