ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Συμπληρώνονται 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

15/11/2022

Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Τριάντα εννέα χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο από την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα, όχι μόνο δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αλλά με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε και χαρακτήρισε την ανακήρυξη, ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με εκδηλώσεις και πορείες καταδίκης μαθητές, οι φοιτητές, εκφράζουν την αντίδρασή τους στην ανακήρυξη. Οι οργανώσεις των φοιτητών και μαθητών ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ θα πραγματοποιήσουν αντικατοχική εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 11.00 από την Πύλη Αμμοχώστου ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού.

Αντίθετα τα πανηγύρια στα κατεχόμενα αρχίζουν με παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 10 το πρωί. Την Τουρκία θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. Όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, ο Σέντοπ θα παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία και θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η ακροβατική ομάδα «Solo Türk» θα πραγματοποιήσει αεροπορική επίδειξη πάνω από την πλατείας Ατατούρκ στην κατεχόμενη Κερύνεια στις 3 το απόγευμα. Επιπλέον, οι φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού «TCG Gediz (F-495)», και «TCG İmbat (P-335)» και «TCG Çanakalle» θα καταπλεύσουν παράνομα στα κατεχόμενα λιμάνια.Στα κατεχόμενα βρίσκεται ήδη ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας, Ναύαρχος, Ερτζιουμέντ Τατλίογλου.

Με αφορμή την 39η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους το ΑΚΕΛ οργανώνει σήμερα στις 7 το βράδυ αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση, στο οδόφραγμα του Ορφέα στη Λευκωσία. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γ.Γ. του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παρανομία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνει ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 ήταν το τρίτο κτύπημα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ακολούθησε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974.

Επισημαίνεται ότι η φετινή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκει την πατρίδα μας και το Κυπριακό σε μια δεινή θέση. Χαρακτηριστικό της επικίνδυνης φάσης που βρισκόμαστε, προστίθεται, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα -σχεδόν έξι χρόνια- επικρατεί απόλυτη διαπραγματευτική στασιμότητα. Το ΑΚΕΛ καλεί όλους και όλες να συναισθανθούν ότι ο χρόνος που διαρρέει άπρακτος λειτουργεί σε βάρος της Κύπρου και όλων των Κυπρίων. Υπογραμμίζει ότι η μάχη των Προεδρικών Εκλογών για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου έχει καθοριστική, ιστορική σημασία γιατί θα κρίνει και αν θα αλλάξει η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ε/κ κοινότητας και να ανατραπεί η σημερινή ολέθρια πορεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύωρη διακοπή νερού στη Λεμεσό την Παρασκευή – Οι δρόμοι που επηρεάζονται

06/08/2026

Χωρίς υδροδότηση θα παραμείνει την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η περιοχή βόρεια της Β΄ Τεχνικής Σχολής, λόγω των εργασιών αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στο κέντρο της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
GSI: Στη Meridiam το 66% – «Τεράστια νέα δυναμική», αλλά αναμονή για τη μελέτη της ΕΤΕπ

06/08/2026

Θετικά αποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στον Great Sea Interconnector ως πλειοψηφικού μετόχου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 16χρονο για τον διερευνώμενο εμπρησμό της πρώην μπυραρίας Corner

06/08/2026

Υπό κράτηση τέθηκε 16χρονος, εναντίον του οποίου εξασφαλίστηκε μαρτυρία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φωτιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου 2026 σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην επαρχία Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτοί αναλαμβάνουν στους Ημικρατικούς – Εγκρίθηκαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια

06/08/2026

Το «πράσινο φως» στις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σειράς Ημικρατικών Οργανισμών έδωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του με τα νέα μέλη της Κυβέρνησης. Αναλυτικά όλοι οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη που εγκρίθηκαν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια την Παρασκευή – Το δίωρο ισχύος

06/08/2026

Στους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέλθει την Παρασκευή η θερμοκρασία στο εσωτερικό, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει νέα κίτρινη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 13:00 μέχρι τις 15:00.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 37χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Υπό διερεύνηση 20 υποθέσεις €827.400

06/08/2026

Στη σύλληψη 37χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εναντίον του διερευνώνται 20 υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης

06/08/2026

Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε νέους Υπουργούς: «Μηδενική πίστωση χρόνου» – Δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα

06/08/2026

Σαφείς κατευθύνσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε άμεση προσαρμογή, συνεργασία με τους θεσμούς, συνεχή επαφή με τους πολίτες και απαρέγκλιτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην πολιτική δεοντολογία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην ιστορική μπυραρία «Κόρνερ» – Κατέρρευσε η οροφή

05/08/2026

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο παλιό κτίριο της ιστορικής μπυραρίας «Κόρνερ», κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στις τελικές εσωτερικές κατασβέσεις, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού με τη νέα σύνθεση – Το πρόγραμμα των τελετών

05/08/2026

Στις 13:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, μετά τις αλλαγές στην Κυβέρνηση που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ