ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Πρόεδρος: Το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται κατά τα μυαλά του Ερντογάν

14/11/2022

Εμείς αντιδρούμε, οι αντιδράσεις φέρνουν αποτελέσματα, η απάντηση της ΕΕ ήταν μια εκ των πολλών απαντήσεων Συνεπώς, αυτό έχει σημασία, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης

 

Αυτό που περισσότερο πρέπει να μετρά δεν είναι οι αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η σταθερή και θετική στάση της ΕΕ, που συμβαδίζει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κληθείς, μετά το μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε απάντηση της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την ένταξη των κατεχομένων στον οργανισμών τουρκογενών κρατών με το καθεστώς του παρατηρητή και τις αναφορές του κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτό που περισσότερο πρέπει να μετρά δεν είναι οι αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου, αλλά η σταθερή και θετική στάση της ΕΕ, που είναι θέση αρχών, απόλυτα συμβαδίζουσα με το διεθνές δίκαιο και το καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Αν δεν άρεσε στον κ. Ερντογάν πρόβλημα δικό του, το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται κατά τα μυαλά του κ. Ερντογάν», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό τουρκογενών κρατών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας «νομίζω αποπειράθηκε και τελικά έλαβε απάντηση ότι το μόνο καθεστώς με το οποίο θα μπορούσε να γίνει δεκτή η παράνομα υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου, ήτο ως οντότητα».

«Συνεπώς εμείς αντιδρούμε, οι αντιδράσεις φέρνουν αποτελέσματα, η απάντηση της ΕΕ ήτο μία εκ των πολλών απαντήσεων και συνεπώς αυτό έχει σημασία», είπε.

Τα μηνύματα προς τον Μίροσλαβ Γέντζια
Ερωτηθείς ποια μηνύματα θα μεταφέρει στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γέντζια, με τον οποίο θα συναντηθεί την ερχόμενη βδομάδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα του επαναλάβει τις όσες προσπάθειες έχουν καταβληθεί από το 2017, δηλαδή κατά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, μέχρι και πρόσφατα για τη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου.

«Τις προσπάθειες, τα υπομνήματα, τις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τους απεσταλμένους του ΓΓ, τη κ. Λουτ, τις προσπάθειες που έγιναν, τη συναντίληψη που επικράτησε στο Βερολίνο, έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος, αργότερα να διοριστεί κάποιος ως ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ για να βρει εκείνο το κοινό έδαφος που να επιτρέψει έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας διάλογος ουσίας για λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως θα υπενθυμίσει επίσης στον κ. Γέντζια «τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα δημιουργούσαν ένα πρόσφορο έδαφος όλα αυτά τα χρόνια».

«Γιατί ακούω πολλά, δεν παρέμεινε αδρανής η δική μας πλευρά, υπήρξε μια σταθερά τουρκική θέση προς επίτευξη του προ πολλού και μακράν καθορισθέντος στόχου είτε της διχοτόμησης της Κύπρου, είτε του ελέγχου ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας εάν αν ευοδώνονταν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης», είπε, τέλος.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύωρη διακοπή νερού στη Λεμεσό την Παρασκευή – Οι δρόμοι που επηρεάζονται

06/08/2026

Χωρίς υδροδότηση θα παραμείνει την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η περιοχή βόρεια της Β΄ Τεχνικής Σχολής, λόγω των εργασιών αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στο κέντρο της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
GSI: Στη Meridiam το 66% – «Τεράστια νέα δυναμική», αλλά αναμονή για τη μελέτη της ΕΤΕπ

06/08/2026

Θετικά αποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στον Great Sea Interconnector ως πλειοψηφικού μετόχου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 16χρονο για τον διερευνώμενο εμπρησμό της πρώην μπυραρίας Corner

06/08/2026

Υπό κράτηση τέθηκε 16χρονος, εναντίον του οποίου εξασφαλίστηκε μαρτυρία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φωτιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου 2026 σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην επαρχία Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτοί αναλαμβάνουν στους Ημικρατικούς – Εγκρίθηκαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια

06/08/2026

Το «πράσινο φως» στις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σειράς Ημικρατικών Οργανισμών έδωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του με τα νέα μέλη της Κυβέρνησης. Αναλυτικά όλοι οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη που εγκρίθηκαν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια την Παρασκευή – Το δίωρο ισχύος

06/08/2026

Στους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέλθει την Παρασκευή η θερμοκρασία στο εσωτερικό, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει νέα κίτρινη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 13:00 μέχρι τις 15:00.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 37χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Υπό διερεύνηση 20 υποθέσεις €827.400

06/08/2026

Στη σύλληψη 37χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εναντίον του διερευνώνται 20 υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης

06/08/2026

Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε νέους Υπουργούς: «Μηδενική πίστωση χρόνου» – Δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα

06/08/2026

Σαφείς κατευθύνσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε άμεση προσαρμογή, συνεργασία με τους θεσμούς, συνεχή επαφή με τους πολίτες και απαρέγκλιτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην πολιτική δεοντολογία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην ιστορική μπυραρία «Κόρνερ» – Κατέρρευσε η οροφή

05/08/2026

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο παλιό κτίριο της ιστορικής μπυραρίας «Κόρνερ», κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στις τελικές εσωτερικές κατασβέσεις, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού με τη νέα σύνθεση – Το πρόγραμμα των τελετών

05/08/2026

Στις 13:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, μετά τις αλλαγές στην Κυβέρνηση που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ