ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Άμστερνταμ: Ακτιβιστές για το κλίμα εμποδίζουν απογειώσεις ιδιωτικών τζετ

06/11/2022

Πάνω από 100 ακτιβιστές για το κλίμα φορώντας στολές και φωνάζοντας συνθήματα για το περιβάλλον, εισέβαλαν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται ιδιωτικά τζετ στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ το Σάββατο και εμπόδισαν πολλά αεροσκάφη να αναχωρήσουν καθισμένοι μπροστά από τους τροχούς τους.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η διαμαρτυρία αποτελούσε μέρος μιας ημέρας διαδηλώσεων μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο που οργανώθηκαν από τις περιβαλλοντικές ομάδες Greenpeace και Extinction Rebellion για να διαμαρτυρηθούν για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλη ρύπανση που προκαλείται από τη βιομηχανία αεροδρομίων και αερομεταφορών.

Δεν αναφέρθηκαν καθυστερήσεις σε εμπορικές πτήσεις από νωρίς το απόγευμα.

«Θέλουμε λιγότερες πτήσεις, περισσότερα τρένα και απαγόρευση των περιττών πτήσεων μικρών αποστάσεων και ιδιωτικών τζετ», δήλωσε ο επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace στην Ολλανδία, Dewi Zloch.

Η περιβαλλοντική ομάδα λέει ότι το Schiphol είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ολλανδία, εκπέμποντας 12 δισεκατομμύρια κιλά ετησίως.

Εκατοντάδες άλλοι διαδηλωτές μέσα και γύρω από την κεντρική αίθουσα του αεροδρομίου έφεραν πινακίδες που έγραφαν «Περιορίστε την αεροπορία» και «Περισσότερα τρένα».

Απαντώντας στη διαμαρτυρία, το Schiphol είπε ότι στοχεύει να γίνει ένα αεροδρόμιο χωρίς εκπομπές διοξειδίου έως το 2030 ενώ υποστηρίζει τους στόχους για την αεροπορική βιομηχανία για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η στρατιωτική αστυνομία επιφορτισμένη με την ασφάλεια του αεροδρομίου ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «πραγματοποίησε μια σειρά από συλλήψεις ατόμων που βρίσκονταν σε ακίνητα του αεροδρομίου χωρίς να τους επιτραπεί».

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια τον Ιούνιο για ανώτατο όριο στους ετήσιους επιβάτες στο αεροδρόμιο επικαλούμενη την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις κλιματικές ανησυχίες.

Ο Υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρμπερς είπε στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα το γραφείο του δεν μπορούσε να ελέγξει την αυξανόμενη κυκλοφορία ιδιωτικών τζετ και η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα συμπεριλάβει το θέμα στην πολιτική της για το κλίμα.

Πηγή: gr.euronews.com

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου

26/05/2026

Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές

25/05/2026

Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια

25/05/2026

Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη

24/05/2026

Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ