ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φωτίου: Δεν θα διστάσουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων
Οι ευθύνες και υποχρεώσεις της Τουρκίας, σημείωσε, είναι τεράστιες όχι μόνο ως προς τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνιση του με τακτικισμούς και προσκόμματα.
Σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση των μελών της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων στη Λευκωσία, το Σάββατο, είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες για την επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί όσον αφορά την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, την απρόσκοπτη πρόσβαση της ΔΕΑ στις ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, στην υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής και την υπόδειξη των χώρων μετά από τις σκόπιμες μετακινήσεις των οστών των αγνοουμένων μας».
Στην ομιλία του είπε ότι για μια ακόμη φορά, καλούμαστε να κάνουμε ένα απολογισμό των προσπαθειών για διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων. Πέρασαν 48 χρόνια και η πραγματικότητα μας θλίβει πολύ και έντονα, είπε, γιατί η διαπίστωση για τη μεγάλη αυτή εκκρεμότητα παραμένει μία και μόνη ότι η Τουρκία συνεχίζει την απάνθρωπη της τακτική να παίζει κυριολεκτικά με την αγωνία και τον πόνο των συγγενών αγνοουμένων και να μην ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις τόσο των συγγενών όσο και της διεθνούς κοινότητας να επιδείξει, επιτέλους, ένα ανθρώπινο πρόσωπο και να συνεργαστεί ουσιαστικά με ανθρωπισμό και ειλικρίνεια για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.
O κ. Φωτίου είπε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια «μας προβληματίζει και μας ανησυχεί η δραματική μείωση (ταυτοποίηση αγνοουμένων)». «Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που παρατίθενται στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, ανέφερε, σημειώνοντας ότι «δεν υποτιμούμε το έργο της ΔΕΑ. Ούτε και τις προσπάθειες του δικού μας Εκπροσώπου και των λειτουργών του γραφείου του. Αναφερόμαστε στο πρόβλημα και επισημαίνουμε, υπογραμμίζουμε, τον κύριο λόγο της εκκρεμότητας που υπάρχει και μας βασανίζει εδώ και 48 χρόνια».
Προειδοποίησε ότι «δεν διστάζουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων. Αυτό επιδιώκει η Τουρκία, αν θα συνεχίσει την ίδια αρνητική προσέγγιση».
«Κρίμα και άδικο για όλους τους αγνοουμένους μας. Εμείς προβάλλουμε στις προσπάθειές μας την ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος και το χρέος μας ιδιαίτερα προς τους συγγενείς, πάρα πολλοί εκ των οποίων φεύγουν από τη ζωή με αναπάντητα τα ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους. Ενώ για την Τουρκία εκείνο που προέχει είναι η απόκρυψη των ευθυνών της για τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματά της», σημείωσε.
Επεσήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει ιδιαίτερα να κατανοήσει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της ενώ διαβεβαίωσε ότι παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, παρά την άρνηση της κατοχικής δύναμης και της απάνθρωπης περιφρόνησης της προς τις αρχές και αξίες της πολιτισμένης ανθρωπότητας, «δεν εφησυχάζουμε ούτε θα ενδώσουμε στους τακτικισμούς και τις μεθοδεύσεις της κατοχικής δύναμης για κλείσιμο του προβλήματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι μας θέτουμε κατά τις επαφές μας ως προτεραιότητα την επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων».
Παράλληλα είπε ότι η επιθετική και εκβιαστική πολιτική και τακτική της Τουρκίας σε βάρος και της Ελλάδας και της Κύπρου δεν κάμπτει το φρόνημα και τη θέλησή μας να δικαιώσουμε τη θυσία όλων των ηρώων και των μαρτύρων μας. Ελλάδα και Κύπρος, ολόκληρος ο Ελληνισμός μαζί, λέμε όχι στον αναθεωρητισμό και την επιθετική και εκβιαστική τακτική της Τουρκίας.
Αμετάθετος στόχος μας, συμπλήρωσε, είναι η λύτρωση του προδομένου και αδικημένου λαού μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά σε πολυτελή αυτοκίνητα στη Λεμεσό – Εξετάζεται εμπρησμός
Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι αρχές τα ξημερώματα στη Λεμεσό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών
Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών ολοκληρώθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Εντοπίστηκαν πάνω από 23kg ναρκωτικών
Εντόπισαν πάνω από 23 κιλά ναρκωτικών στη Λεμεσό μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κακοποίησε 8χρονο αγοράκι μέσα σε θρησκευτικό χώρο και παρακαλούσε τον πατέρα να μην τον καταγγείλει
Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού σε θρησκευτικό χώρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παριστάνουν τους τραπεζικούς και αποσπούν χρήματα - Έτσι ξεγελούν τους πολίτες
Για νέα απάτη εφιστά την προσοχή του κοινού η αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστό το Μονοπάτι «Φαράγγι του Άβακα» - Ποιός ο λόγος;
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι του Άβακα μέχρι νεοτέρας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατία αποκαλύπτει τα νέα ονόματα που διαμορφώνουν το Υπουργικό σώμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός-Βήχας: «Μπλέξατε τα καρναβάλια με τα Χριστούγεννα» - Η θέση του Δήμου
Την αντίδραση του ηθοποιού Κώστα Βήχα, έχει προκαλέσει ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Δημαρχείου Λεμεσού. Με δημόσια τοποθέτησή του στο διαδίκτυο ασκεί έντονη κριτική στους εμπλεκόμενους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητής σχεδίαζε ένοπλη επίθεση με αιματοχυσία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ
Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σκόπευε να κάνει ένοπλη επίθεση μέσα στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος σκοτώνοντας όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανεργία: Μηναία αύξηση τον Νοέμβριο - Σταθερή η ετήσια τάση μείωσης
Μικρή άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ανήλθε σε 10.924 άτομα, έναντι 7.099 τον Οκτώβριο, με την αύξηση να σχετίζεται –όπως κάθε χρόνο– με το τέλος της τουριστικής περιόδου.