ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Β. Κορέα εκτόξευσε 23 πυραύλους - Για "εισβολή" κάνει λόγο η Σεούλ

02/11/2022

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα προς τη θάλασσα τουλάχιστον 23 πυραύλους, περιλαμβανομένου ενός που έπεσε σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από την ακτή της Νότιας Κορέας, κάτι που ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ χαρακτήρισε "εισβολή" στη νοτιοκορεατική επικράτεια.

 

Ήταν η πρώτη φορά αφότου διχοτομήθηκε η χερσόνησος, το 1945, που ένας βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά στα νοτιοκορεατικά ύδατα, ενώ πρόκειται για τους περισσότερους πυραύλους που έχουν εκτοξευθεί από τη Βόρεια Κορέα μέσα σε μία ημέρα. Η Νότια Κορέα εξέδωσε προειδοποιήσεις για αεροπορική επιδρομή, κάτι που σπάνια κάνει, ενώ εκτόξευσε σε απάντηση δικούς της πυραύλους.

Ο βορειοκορεατικός πύραυλος έπεσε έξω από τα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, αλλά νότια του διαφιλονικούμενου θαλάσσιου συνόρου μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, της Γραμμής του Βόρειου Ορίου (Northern Limit Line, NLL).

Νοτιοκορεατικά πολεμικά αεροπλάνα εκτόξευσαν, σε απάντηση, τρεις πυραύλους αέρος-εδάφους στη θάλασσα προς βορράν, πέραν της NLL, ανακοίνωσαν οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις. Ένας αξιωματούχος δήλωσε πως στα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβανόταν ένας πύραλος AGM-84H/K SLAM-ER, ο οποίος είναι ένα αμερικανικής κατασκευής επιθετικό όπλο ακριβείας που μπορεί να διανύσει μέχρι και 270 χιλιόμετρα με γόμωση 360 κιλών.

Οι εκτοξεύσεις από τη Νότια Κορέα έγιναν αφού από το γραφείο του Γιουν ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει "ταχεία και αποφασιστική απάντηση".

"Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ σημείωσε πως η σημερινή πρόκληση της Βόρειας Κορέας ήταν μια πράξη εδαφικής εισβολής από πύραυλο ο οποίος πέρασε την NLL για πρώτη φορά από τη διχοτόμηση" της χερσονήσου, ανέφερεται σε δήλωση του γραφείου του.

Όταν ερωτήθηκε αν ο πύραυλος πέταξε προς την επικράτεια της Νότιας Κορέας και θα έπρεπε να είχε αναχαιτισθεί, ένας ανώτερος προεδρικός αξιωματούχος δήλωσε: "Για την ακρίβεια, δεν έπεσε στο έδαφός μας, αλλά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανήκει στη δικαιοδοσία μας, γι' αυτό δεν υπήρχε θέμα αναχαίτισης".

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού 
Ο πύραυλος αυτός ήταν ένας από τους τρεις βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από την παραλιακή βορειοκορεατική περιοχή της Γουνσάν προς τη θάλασσα, ανακοινώθηκε από το επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων (JCS). Το JCS ανακοίνωσε αργότερα πως 14 άλλοι πύραυλοι διαφόρων τύπων εκτοξεύθηκαν από τις ανατολικές και τις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας.

Το JCS ανακοινωσε πως τουλάχιστον ένας από τους πυραύλους έπεσε 26 χιλιόμετρα νότια της NLL σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από τη νοτιοκορεατική πόλη Σόκτσο, στην ανατολική ακτή, και σε απόσταση 167 χιλιομέτρων από το νησί Ουλέουνγκ, όπου ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού.

"Ακούσαμε τη σειρήνα γύρω στις 8:55 π.μ. και όλοι στο κτίριο κατεβήκαμε στο χώρο εκκένωσης στο υπόγειο", δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος της κομητείας του Ουλέουνγκ. "Μείναμε εκεί μέχρι που ανεβήκαμε και πάλι επάνω γύρω στις 9:15, αφού ακούσαμε ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα".

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε επίσης σε 100 βολές πυροβολικού από την ανατολική ακτή της προς τη ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο στρατιωτικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσαν οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα πυρά αποτελούν παραβίαση της συμφωνίας του 2018 για τη δημιουργία της θαλάσσιας ζώνης ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού επιτελείου.

Το Κρεμλίνο κάλεσε τα μέρη να διατηρήσουν "την ηρεμία τους"

"Όλα τα μέρη αυτής της σύγκρουσης οφείλουν να αποφεύγουν να λαμβάνουν οποιαδήποτε μέτρα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των εντάσεων", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι "η κατάσταση στη χερσόνησο είναι ήδη αρκετά τεταμένη". "Καλούμε όλους να διατηρήσουν την ηρεμία τους", επέμεινε.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρεμιέρα για τη νέα Βουλή στις 4 Ιουνίου: Εκλογή Προέδρου με το νέο σύστημα και οδικός χάρτης για τις Επιτροπές

26/05/2026

Με την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου η πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου

26/05/2026

Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές

25/05/2026

Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια

25/05/2026

Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ