ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η ανάπτυξη από τις ΗΠΑ νέων πυρηνικών βομβών στην Ευρώπη μειώνει το "πυρηνικό όριο", υποστηρίζει η Μόσχα

30/10/2022

Το Politico ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι θα επισπεύσουν την ανάπτυξη μιας εξελιγμένης εκδοχής της B61, τη B61-12, με τα νέα όπλα να φθάνουν σε ευρωπαϊκές βάσεις τον Δεκέμβριο

 

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η επίσπευση της ανάπτυξης από τις ΗΠΑ σύγχρονων τακτικών πυρηνικών όπλων B61 σε βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα μειώσει το «πυρηνικό όριο» και πως η Ρωσία θα λάβει υπόψη την κίνηση αυτή στον στρατιωτικό σχεδιασμό της.

Τα νέα όπλα φτάνουν το Δεκέμβριο
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε τη σοβαρότερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου ήρθαν πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Η Ρωσία έχει περίπου 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα σε κατάσταση λειτουργίας ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Αρκετούς μήνες νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο
Το Politico ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι θα επισπεύσουν την ανάπτυξη μιας εξελιγμένης εκδοχής της B61, τη B61-12, με τα νέα όπλα να φθάνουν σε ευρωπαϊκές βάσεις τον Δεκέμβριο, αρκετούς μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σχέδια για εκσυγχρονισμό πυρηνικών όπλων, αυτών των μη καθοδηγούμενων βομβών που βρίσκονται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μετατρέπονται σε όπλα πεδίου μάχης
Η βόμβα B61-12 φέρει μια χαμηλότερης απόδοσης πυρηνική κεφαλή σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές αλλά είναι πιο ακριβής και μπορεί να εισχωρήσει κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τις εκσυγχρονίζουν, αυξάνουν την ακρίβειά τους και μειώνουν την ισχύ του πυρηνικού φορτίου, δηλ. μετατρέπουν αυτά τα όπλα σε «όπλα πεδίου μάχης», μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το πυρηνικό όριο», είπε ο Γκρουσκό.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά σε πολυτελή αυτοκίνητα στη Λεμεσό – Εξετάζεται εμπρησμός

08/12/2025

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι αρχές τα ξημερώματα στη Λεμεσό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών

08/12/2025

Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών ολοκληρώθηκε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Εντοπίστηκαν πάνω από 23kg ναρκωτικών

08/12/2025

Εντόπισαν πάνω από 23 κιλά ναρκωτικών στη Λεμεσό μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κακοποίησε 8χρονο αγοράκι μέσα σε θρησκευτικό χώρο και παρακαλούσε τον πατέρα να μην τον καταγγείλει

08/12/2025

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού σε θρησκευτικό χώρο.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστό το Μονοπάτι «Φαράγγι του Άβακα» - Ποιός ο λόγος;

08/12/2025

Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι του Άβακα μέχρι νεοτέρας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

06/12/2025

Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατία αποκαλύπτει τα νέα ονόματα που διαμορφώνουν το Υπουργικό σώμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός-Βήχας: «Μπλέξατε τα καρναβάλια με τα Χριστούγεννα» - Η θέση του Δήμου

05/12/2025

Την αντίδραση του ηθοποιού Κώστα Βήχα, έχει προκαλέσει ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Δημαρχείου Λεμεσού. Με δημόσια τοποθέτησή του στο διαδίκτυο ασκεί έντονη κριτική στους εμπλεκόμενους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητής σχεδίαζε ένοπλη επίθεση με αιματοχυσία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

05/12/2025

Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σκόπευε να κάνει ένοπλη επίθεση μέσα στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος σκοτώνοντας όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανεργία: Μηναία αύξηση τον Νοέμβριο - Σταθερή η ετήσια τάση μείωσης

05/12/2025

Μικρή άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ανήλθε σε 10.924 άτομα, έναντι 7.099 τον Οκτώβριο, με την αύξηση να σχετίζεται –όπως κάθε χρόνο– με το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ