ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λίβανος: Για “συνταγματικό χάος” προειδοποιεί ο απερχόμενος πρόεδρος
Την τελευταία του εβδομάδα ως πρόεδρος, ο Αούν υπέγραψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που οριοθετούσε τα νότια θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν με δηλώσεις του στο Reuters, προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να διολισθήσει σε «συνταγματικό χάος», με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση να μην υπάρχει κανένας στη γραμμή για να τον διαδεχθεί και ένα υπουργικό συμβούλιο που λειτουργεί ως “επιστάτης”.
Ο Αούν πρόκειται να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο την Κυριακή, μια ημέρα πριν από τη λήξη της εξαετούς θητείας του, αλλά τέσσερις συνεδριάσεις στο διαλυμένο κοινοβούλιο της χώρας απέτυχαν να καταλήξουν σε συναίνεση για έναν υποψήφιο που θα τον διαδεχθεί.
Ο Αούν είπε σε συνέντευξή του μια πολιτική κίνηση της 11ης ώρας για την αντιμετώπιση της συνταγματικής κρίσης μπορεί να είναι δυνατή, αλλά πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει τελική απόφαση” για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει.
Η προεδρία του Αούν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στο μυαλό πολλών Λιβανέζων με τις χειρότερες μέρες της χώρας τους από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990, με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2019 και τη θανατηφόρα έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.
Τις ημέρες μετά την έκρηξη, ο Αούν είπε ότι είχε λάβει μια αναφορά για τους περίπου 2.700 τόνους νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένοι στο λιμάνι της Βηρυτού εβδομάδες πριν πυροδοτήσουν και σκοτώσουν περίπου 220 ανθρώπους, ωστόσο στη συνέντευξη αρνήθηκε να το σχολιάσει.
Ο γαμπρός του Αούν, Γκεμπράν Μπασίλ, ο οποίος μπήκε σε λίστα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020 για φερόμενη διαφθορά, έχει προεδρικές φιλοδοξίες, σύμφωνα με πολιτικές πηγές.
Ο Μπασίλ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για διαφθορά και ο Αούν είπε το Σάββατο ότι οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν τον Μπασίλ να είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία.
Την τελευταία του εβδομάδα ως πρόεδρος, ο Αούν υπέγραψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που οριοθετούσε τα νότια θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ – μια μέτρια διπλωματική ανακάλυψη που θα επέτρεπε και στις δύο χώρες να εξάγουν φυσικό αέριο από θαλάσσια κοιτάσματα.
Είπε ότι η ισχυρή ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία έστειλε άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Ισραήλ και απείλησε να επιτεθεί στις υπεράκτιες εξέδρες του πολλές φορές, είχε χρησιμεύσει ως «αποτρεπτικός παράγοντας» που βοήθησε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προς όφελος του Λιβάνου.
“Δεν ήταν συντονισμένο (με την κυβέρνηση). Ήταν μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η Χεζμπολάχ και ήταν χρήσιμη”, είπε ο Αούν, προσθέτοντας ότι ο λιβανέζικος στρατός “δεν είχε κανένα ρόλο” σε αυτό το θέμα.
Είπε ότι η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για ανακαλύψεις φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να είναι η «τελευταία ευκαιρία» του Λιβάνου να ανακάμψει από μια τριετή οικονομική κατάρρευση που κόστισε στο νόμισμα το 95% της αξίας του και ώθησε το 80% του πληθυσμού στη φτώχεια.
Κατά τα άλλα, ο Λίβανος έχει σημειώσει αργή πρόοδο σε μια λίστα ελέγχου μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Αούν είπε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στην πολιτική στον Λίβανο ακόμη και μετά την αποχώρηση του από το αξίωμα του, ιδιαίτερα για να πολεμήσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ριάντ Σαλαμέχ, έναν από τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Ο Σαλαμέχ βρίσκεται υπό έρευνα στον Λίβανο και σε τουλάχιστον πέντε χώρες στο εξωτερικό με κατηγορίες για διαφθορά και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, κατηγορίες που αρνείται.
Πηγή: Reuters
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 63η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού
Το ΕΒΕ Λεμεσού επιβεβαιώνει τη συνεχή στήριξή του προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχεται νέα ταλαιπωρία στον αυτοκινητόδρομο λόγω έργων
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του τα έργα που θα πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες στους αυτοκινητόδρομους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έντονη αντίδραση ΕΔΕΚ για Αποστόλου και ΔΗΚΟ: «Αυτό είναι η πιο χαρακτηριστική μορφή πολιτικού τομαρισμού»
Έντονη είναι η αντίδρασή της ΕΔΕΚ σχετικά με την απόφαση του Ανδρέα Αποστόλου να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το ΔΗΚΟ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Την έκαναν τσακωτή στο Αεροδρόμιο Λάρνακας: 23χρονη έκρυβε κοκαΐνη στο σώμα και στα εσώρουχά της (ΦΩΤΟ)
Ποσότητα πέραν του μισού κιλού κοκαΐνης κατάσχεσε η Αστυνομία, ενώ για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη 23χρονη.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θανατηφόρο στη Λεμεσό: 500 μέτρα μακριά από το σπίτι του ξεψύχησε ο 68χρονος
Περίπου πεντακόσια μέτρα πριν φτάσει στο σπίτι του άφησε την τελευταία του πνοή ο 68χρονος Νίκος Πάρης σε τροχαία σύγκρουση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην επαρχία Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις Χρόνιες Παθήσεις Εντέρου - Με επιτυχία η τελετή απονομής πιστοποιητικών
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn (ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.) παρευρέθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2025, στην τελετή απονομής πιστοποιητικών του εκπαιδευτικού προγράμματος «Φροντίδα Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις Εντέρου», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ).
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το στερνό αντίο της οικογένειας του Σαββόπουλου
Η οικογένεια του Διονύση Σαββόπουλου ανακοίνωσε τον θάνατο του γνωστού τραγουδοποιού με μια λιτή ανάρτηση.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Μόλις σκότωσα τη σύντροφό μου στο τζακούζι» - Ανατριχιάζει το τηλεφώνημα του 41χρονου στις Αρχές
Σε ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση τουλάχιστον 25 ετών καταδικάστηκε ο 41χρονος Άρεν Πίρσον για την άγρια δολοφονία της 24χρονης συντρόφου του Κλερ Λεβέκ στο σπίτι της μητέρας του στη Σκωτία στις 11 Φεβρουαρίου 2024.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλείδωσε η επόμενη τριμερής τηλεδιάσκεψη για τον GSI
Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ανακήρυξης της κοινοπραξίας Chevron-Helleniq Energy ως τον προτιμητέο επενδυτή για τα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, με κατεύθυνση την έναρξη ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων εντός του 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο φορτωμένη τσιγάρα από τα κατεχόμενα (ΦΩΤΟ)
Με μια βαλίτσα φορτωμένη στην κυριολεξία με τσιγάρα από τα κατεχόμενα επιχείρησε να ταξιδέψει Τουρκοκύπρια προς το Ηνωμένο Βασίλειο.