ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Τροποποιούνται κανονισμοί περί ΦΠΑ προς συμμόρφωση με οδηγία της ΕΕ

28/10/2022

Ομόφωνα η Βουλή ενέκρινε το απόγευμα τροποποίηση των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Κανονισμών, ώστε να επιτευχθεί συμμόρφωση με πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που τροποποιεί ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με προσωρινές απαλλαγές εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών, με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

 

Με τους προτεινόμενους κανονισμούς απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι εισαγωγές αγαθών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από οργανισμό ή φορέα που έχει συσταθεί βάσει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν εισάγουν τα εν λόγω αγαθά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, και οι παραδόσεις αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή σε οργανισμό ή φορέα που έχει συσταθεί βάσει του δικαίου της ΕΕ, όταν αγοράζουν τα εν λόγω αγαθά ή υπηρεσίες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας .

Όπως είχε δηλώσει ενώπιον της επιτροπής οικονομικών εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν υποχρεωτικές διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου και έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ,  με σκοπό την αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών συνεπειών της πανδημίας.

Επίσης η αναδρομική εφαρμογή είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να στερηθούν της αποτελεσματικότητάς τους τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Σημείωσε εξάλλου ότι η προτεινόμενη εξαίρεση από τον ΦΠΑ αφορά μόνο στις περιπτώσεις που τα αγαθά και οι υπηρεσίες προορίζονται για σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας και παρέχονται δωρεάν στους πολίτες και συνεπώς δεν αφορά μεταπώληση προϊόντων και υπηρεσιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 63η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού

23/10/2025

Το ΕΒΕ Λεμεσού επιβεβαιώνει τη συνεχή στήριξή του προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχεται νέα ταλαιπωρία στον αυτοκινητόδρομο λόγω έργων

23/10/2025

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του τα έργα που θα πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες στους αυτοκινητόδρομους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έντονη αντίδραση ΕΔΕΚ για Αποστόλου και ΔΗΚΟ: «Αυτό είναι η πιο χαρακτηριστική μορφή πολιτικού τομαρισμού»

23/10/2025

Έντονη είναι η αντίδρασή της ΕΔΕΚ σχετικά με την απόφαση του Ανδρέα Αποστόλου να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το ΔΗΚΟ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Την έκαναν τσακωτή στο Αεροδρόμιο Λάρνακας: 23χρονη έκρυβε κοκαΐνη στο σώμα και στα εσώρουχά της (ΦΩΤΟ)

23/10/2025

Ποσότητα πέραν του μισού κιλού κοκαΐνης κατάσχεσε η Αστυνομία, ενώ για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη 23χρονη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θανατηφόρο στη Λεμεσό: 500 μέτρα μακριά από το σπίτι του ξεψύχησε ο 68χρονος

23/10/2025

Περίπου πεντακόσια μέτρα πριν φτάσει στο σπίτι του άφησε την τελευταία του πνοή ο 68χρονος Νίκος Πάρης σε τροχαία σύγκρουση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην επαρχία Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις Χρόνιες Παθήσεις Εντέρου - Με επιτυχία η τελετή απονομής πιστοποιητικών

22/10/2025

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn (ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.) παρευρέθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2025, στην τελετή απονομής πιστοποιητικών του εκπαιδευτικού προγράμματος «Φροντίδα Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις Εντέρου», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το στερνό αντίο της οικογένειας του Σαββόπουλου

22/10/2025

Η οικογένεια του Διονύση Σαββόπουλου ανακοίνωσε τον θάνατο του γνωστού τραγουδοποιού με μια λιτή ανάρτηση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Μόλις σκότωσα τη σύντροφό μου στο τζακούζι» - Ανατριχιάζει το τηλεφώνημα του 41χρονου στις Αρχές

22/10/2025

Σε ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση τουλάχιστον 25 ετών καταδικάστηκε ο 41χρονος Άρεν Πίρσον για την άγρια δολοφονία της 24χρονης συντρόφου του Κλερ Λεβέκ στο σπίτι της μητέρας του στη Σκωτία στις 11 Φεβρουαρίου 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλείδωσε η επόμενη τριμερής τηλεδιάσκεψη για τον GSI

22/10/2025

Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ανακήρυξης της κοινοπραξίας Chevron-Helleniq Energy ως τον προτιμητέο επενδυτή για τα τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, με κατεύθυνση την έναρξη ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων εντός του 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο φορτωμένη τσιγάρα από τα κατεχόμενα (ΦΩΤΟ)

22/10/2025

Με μια βαλίτσα φορτωμένη στην κυριολεξία με τσιγάρα από τα κατεχόμενα επιχείρησε να ταξιδέψει Τουρκοκύπρια προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ