ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Οι ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ ενημέρωσαν Βουλευτές για άρση του αμερικανικού εμπάργκο και προκλήσεις Τουρκίας

27/10/2022

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ενημέρωσαν Βουλευτές για άρση του αμερικανικού εμπάργκο και προκλήσεις Τουρκίας

 

Για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία και για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσαν, μεταξύ άλλων, σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μετά το πέρας της αρχικής τοποθέτησης των Υπουργών ακολούθησαν ερωτήσεις από μέρους των Βουλευτών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι στο Υπουργείο έχει γίνει μια καινοτομία με την ίδρυση τμήματος που θα ασχολείται αποκλειστικά με την Τουρκία. Όσον αφορά το Ουκρανικό, ο Υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «κατορθώσει να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή και τη δύναμή της στον κόσμο γιατί έχει καταφέρει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή». Πέτυχε, συνέχισε, στην υπόθεση των σιτηρών, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και σε μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων. Παράλληλα, σημείωσε ότι με την πάροδο των χρόνων, η Τουρκία έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το μέγεθός της, τις δυνατότητές της και ασκεί μια εντονότατη εξωτερική πολιτική, η οποία στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων της με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι σε κάθε ευρωπαϊκό συμβούλιο καταγγέλλει την Τουρκία, η οποία δεν τηρεί τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ρωσικά αεροσκάφη που πετούν από τη Ρωσία στην Τουρκία και ακολούθως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ακόμα ότι, 790 ρωσικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και ότι διεξάγεται εμπόριο ρωσικού χρυσού μέσω της Τουρκίας.

Δυστυχώς, είπε, στην ΕΕ «δεν είχαμε ποτέ κοινή εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την Τουρκία, λόγω περιπλεκόμενων συμφερόντων» εξηγώντας ότι σε αυτό το θέμα «άλλη είναι η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας για την Τουρκία, άλλη της Γαλλίας, άλλη της Αυστρίας και ούτω καθεξής».

Συμπλήρωσε ότι αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ρίξει όλο της το βάρος για να προωθήσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. «Δεν θα πάρει την αναγνώριση», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ, αλλά αυτός είναι ο στόχος τους. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας ρίχνει το προσωπικό του βάρος προς αυτή την κατεύθυνση, και έχει «δελεάσει ορισμένες χώρες της ΕΕ, πιθανώς δύο, για να ανοίξουν γραφεία του ψευδοκράτους, που θα λειτουργούν με βάση το ιδιωτικό δίκαιο». Αυτό, είπε ο κ. Κασουλίδης, γίνεται σε μια συγκυρία, η οποία συντρέχει με την προσπάθεια της Τουρκίας και του καθεστώτος Τατάρ για αναβάθμιση σε ίδιο διπλωματικό καθεστώς και χωριστή κυριαρχία. Υπογράμμισε ότι «οι εταίροι μας οφείλουν να το αντιληφθούν αυτό» και ότι αυτή δεν είναι η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει με τα ψηφίσματα.

Για το ενδεχόμενο εισβολής της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά, ο Υπουργός Εξωτερικών, επικαλέστηκε υψηλόβαθμο στρατιωτικό στην Ελλάδα, ο οποίος του ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κινητικότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Θα πρέπει να ενεργούμε προληπτικά, είπε, όπως στην περίπτωση της καταγγελίας για άνοιγμα και της περιοχής του Αγίου Μέμνωνα στο Βαρώσι, ώστε να υπάρξει αντίδραση.

Αναφορικά με την άρση του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πώληση όπλων στην Κύπρο, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί δεν έχουν πολλή εμπιστοσύνη στην Κύπρο και για αυτό έθεσαν όρο να εγκρίνεται ετησίως, η άρση του εμπάργκο». Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έθεσαν δύο όρους για την άρση του εμπάργκο, την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κάτι το οποίο επετεύχθη, και την απαγόρευση του ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων, το οποίο στο παρελθόν ήταν αδύνατο να γίνει, ενώ σήμερα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εφαρμοστεί.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Εθνική Φρουρά «βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμών των τελευταίων 20 χρόνων». Σημείωσε επίσης, ότι υπάρχει διαλειτουργικότητα στο Υπουργείο, συνεργασία με άλλα κράτη μέλη και αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα. Από τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε, έγινε η πλήρης άρση του αμερικανικού εμπάργκο, αφού πληρούνταν όλοι οι όροι. Υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, σημείωσε, αποκτούμε περισσότερες επιλογές, αλλά δεν υπάρχει τώρα πλάνο για εξοπλισμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανέφερε ότι λόγω και των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, «θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα για τα ρωσικά οπλικά συστήματα και αναζητούνται τρίτες χώρες για προμήθεια ανταλλακτικών για συντήρηση των οπλικών συστημάτων». Πρόσθεσε ότι, όσον αφορά τη συντήρηση,  υπάρχουν συμβόλαια με την Ρωσία και αναζητούνται τρόποι υλοποίησης τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύωρη διακοπή νερού στη Λεμεσό την Παρασκευή – Οι δρόμοι που επηρεάζονται

06/08/2026

Χωρίς υδροδότηση θα παραμείνει την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η περιοχή βόρεια της Β΄ Τεχνικής Σχολής, λόγω των εργασιών αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στο κέντρο της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
GSI: Στη Meridiam το 66% – «Τεράστια νέα δυναμική», αλλά αναμονή για τη μελέτη της ΕΤΕπ

06/08/2026

Θετικά αποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στον Great Sea Interconnector ως πλειοψηφικού μετόχου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 16χρονο για τον διερευνώμενο εμπρησμό της πρώην μπυραρίας Corner

06/08/2026

Υπό κράτηση τέθηκε 16χρονος, εναντίον του οποίου εξασφαλίστηκε μαρτυρία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φωτιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου 2026 σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην επαρχία Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτοί αναλαμβάνουν στους Ημικρατικούς – Εγκρίθηκαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια

06/08/2026

Το «πράσινο φως» στις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σειράς Ημικρατικών Οργανισμών έδωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του με τα νέα μέλη της Κυβέρνησης. Αναλυτικά όλοι οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη που εγκρίθηκαν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια την Παρασκευή – Το δίωρο ισχύος

06/08/2026

Στους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέλθει την Παρασκευή η θερμοκρασία στο εσωτερικό, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει νέα κίτρινη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 13:00 μέχρι τις 15:00.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 37χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Υπό διερεύνηση 20 υποθέσεις €827.400

06/08/2026

Στη σύλληψη 37χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εναντίον του διερευνώνται 20 υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης

06/08/2026

Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε νέους Υπουργούς: «Μηδενική πίστωση χρόνου» – Δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα

06/08/2026

Σαφείς κατευθύνσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε άμεση προσαρμογή, συνεργασία με τους θεσμούς, συνεχή επαφή με τους πολίτες και απαρέγκλιτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην πολιτική δεοντολογία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην ιστορική μπυραρία «Κόρνερ» – Κατέρρευσε η οροφή

05/08/2026

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο παλιό κτίριο της ιστορικής μπυραρίας «Κόρνερ», κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στις τελικές εσωτερικές κατασβέσεις, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού με τη νέα σύνθεση – Το πρόγραμμα των τελετών

05/08/2026

Στις 13:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, μετά τις αλλαγές στην Κυβέρνηση που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ