ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Ευρώπη χρειάζεται να ενδυναμώσει την αυτονομία της, είπε η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας

22/10/2022

Οι συνέπειες της τρέχουσας γεωπολιτικής αστάθειας πρέπει να αφυπνίσουν την Ευρώπη για ενδυνάμωση της αυτονομίας της και αναθεώρηση των πολιτικών και στρατηγικών της για ένα βιώσιμο οικονομικό μέλλον, ανέφερε την Παρασκευή η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

 

Μιλώντας στο 13ο Limassol Economic Forum, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως η Ευρώπη αντιμετώπισε πολλές οικονομικές κρίσεις, με την πανδημία COVID-19 να καταγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες, αποδεικνύοντας πόσο εύθραυστα είναι τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και την αναγκαιότητα για συνεργασία σε μεγάλες κρίσεις.

Επιπρόσθετα, είπε, τα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν αυξήσει τη γεωπολιτική ένταση με πολλαπλές συνέπειες και ο πόλεμος έχει θέσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια τροχιά χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού πληθωρισμού, διακοπών στην εφοδιαστική αλυσίδα, υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά και επιβράδυνσης της ανάκαμψης στην μετά-COVID εποχή.

«Όλες αυτές οι κρίσεις έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ΕΕ, οδήγησαν σε σοβαρές σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές ανισορροπίες και δημιούργησαν αβεβαιότητα ως προς τις ικανότητες της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις χρηματοοικονομικές αναταράξεις», συμπλήρωσε.

Η Αννίτα Δημητρίου τόνισε πως οι σοβαρές συνέπειες της τρέχουσας γεωπολιτικής αστάθειας είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης για την Ευρώπη ώστε να ενισχύσει την αυτονομία της, ενώ «αναπόφευκτα, προέκυψε η ανάγκη αναθεώρησης των οικονομικών πολιτικών και των μακροπρόθεσμων στρατηγικών της Ευρώπης προς ένα πιο βιώσιμο οικονομικό μέλλον».

Μια βιώσιμη οικονομία, συνέχισε, προϋποθέτει πολιτικές και δράσεις που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς να επηρεάζονται αρνητικά οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές πτυχές της κοινότητας και υπέδειξε πως «η επίτευξη μιας βιώσιμης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας, θα είναι μια τεράστια πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έως τους φορείς της αγοράς.

Στο χαιρετισμό της, η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις αποφάσεις της ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης, της μετά κορωνοϊού εποχής και των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως «παρά τα τολμηρά και καινοτόμα βήματα που έχει κάνει η Ευρώπη μέχρι στιγμής, υπάρχει ακόμη έδαφος να καλυφθεί».

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει, με την ίδια ενότητα, ευελιξία και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας τα διδάγματα από τις προηγούμενες κρίσεις», είπε και πρόσθεσε ότι ο δρόμος της ανάκαμψης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης Ευρώπης έως το 2030, ευθυγραμμισμένη με την ατζέντα του ΟΗΕ 2030 και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, σημείωσε η κ.Δημητρίου, κοιτάζοντας στο μέλλον, «η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της και στις βασικές της αξίες» και πρόσθεσε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η ισότητα των φύλων, ο δημοκρατικός διάλογος, είναι η πολύτιμη κληρονομιά της Ευρώπης και θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται οριζόντια και να προωθούνται σε όλες πολιτικές της Ένωσης».

«Μια πιο ανθεκτική Ευρώπη θα ανακάμψει γρηγορότερα και θα βγει πιο δυνατή από τις τρέχουσες και μελλοντικές κρίσεις. Αυτό είναι το κοινό μας μέλλον, αυτό είναι το όραμά μας, να μετατρέψουμε την ΕΕ σε ηγέτη της βιώσιμης οικονομίας στον νέο παγκοσμιοποιημένο κόσμο», κατέληξε στην ομιλία της η Αννίτα Δημητρίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, σημειώνοντας πως η κρίση ήρθε και ξαφνικά έγινε πολύ εμφανές ότι η ΕΕ εξαρτάται σημαντικά από τις εισαγωγές φυσικού αερίου για την ενέργεια της.

Τα νέα δεδομένα έφεραν στο προσκήνιο το φυσικό αέριο που διαθέτει η Κυπριακή ΑΟΖ και σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, γίνονται συζητήσεις με την Επίτροπο Ενέργειας για το πώς η χώρα μας μπορεί να συνδράμει.

«Φυσικά δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να προμηθεύουμε την ΕΕ με φυσικό αέριο, καθώς χρειάζεται ακόμη να πραγματοποιήσουμε αρκετές επενδύσεις, αλλά έχουμε πολλά υποσχόμενα τεμάχια με καλές ποσότητες, που μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο» συμπλήρωσε.

Το «Αφροδίτη», συνέχισε, είναι το πιο ώριμο κοίτασμα από το οποίο μπορεί μέχρι το 2027 να δούμε φυσικό αέριο, ενώ την ίδια ώρα υπέδειξε ότι υπάρχουν πολλά υποσχόμενα τεμάχια, όπως το Γλαύκος 10 και το Κρόνος 6, για τα οποία μπορεί, σύμφωνα με την Υπουργό, να επιταχυνθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης τους.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε, μαζί με τις εταιρείες και για το οποίο συζητούμε με την Επίτροπο Ενέργειας», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Υπουργός Ενέργειας ανέλυσε την αντίδραση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση αλλά και τα μέτρα που η χώρας μας έλαβε για να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά σε πολυτελή αυτοκίνητα στη Λεμεσό – Εξετάζεται εμπρησμός

08/12/2025

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι αρχές τα ξημερώματα στη Λεμεσό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών

08/12/2025

Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών ολοκληρώθηκε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Εντοπίστηκαν πάνω από 23kg ναρκωτικών

08/12/2025

Εντόπισαν πάνω από 23 κιλά ναρκωτικών στη Λεμεσό μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κακοποίησε 8χρονο αγοράκι μέσα σε θρησκευτικό χώρο και παρακαλούσε τον πατέρα να μην τον καταγγείλει

08/12/2025

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού σε θρησκευτικό χώρο.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστό το Μονοπάτι «Φαράγγι του Άβακα» - Ποιός ο λόγος;

08/12/2025

Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι του Άβακα μέχρι νεοτέρας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

06/12/2025

Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατία αποκαλύπτει τα νέα ονόματα που διαμορφώνουν το Υπουργικό σώμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός-Βήχας: «Μπλέξατε τα καρναβάλια με τα Χριστούγεννα» - Η θέση του Δήμου

05/12/2025

Την αντίδραση του ηθοποιού Κώστα Βήχα, έχει προκαλέσει ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Δημαρχείου Λεμεσού. Με δημόσια τοποθέτησή του στο διαδίκτυο ασκεί έντονη κριτική στους εμπλεκόμενους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητής σχεδίαζε ένοπλη επίθεση με αιματοχυσία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

05/12/2025

Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σκόπευε να κάνει ένοπλη επίθεση μέσα στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος σκοτώνοντας όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανεργία: Μηναία αύξηση τον Νοέμβριο - Σταθερή η ετήσια τάση μείωσης

05/12/2025

Μικρή άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ανήλθε σε 10.924 άτομα, έναντι 7.099 τον Οκτώβριο, με την αύξηση να σχετίζεται –όπως κάθε χρόνο– με το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ