ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΥΠΟΙΚ: Πιο αναγκαίος από ποτέ ο συντονισμός για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων
Ζήτησε επίσης συντονισμό και στο θέμα των κυρώσεων αλλά και στην ενδεχόμενη θέσπιση πλαφόν στην τιμή της εισαγόμενης ενέργειας

Η ανάγκη συντονισμού των πολιτικών προς αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων μεταξύ των χωρών που μοιράζονται τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι περισσότερη από ποτέ, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στην πρώτη συνεδρία του Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις ΗΠΑ και στη συνάντηση του Eurgoroup με την Αμερικανή ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γιέλεν.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιστορική συνάντηση ουσιαστικής σημασίας «λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, και της ανάγκης, περισσότερο από ποτέ, συντονισμού των πολιτικών προς αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων μεταξύ χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Πετρίδης είπε πως η Κύπρος, ως θύμα της τουρκικής επιθετικότητας η ίδια, τάχθηκε έμπρακτα στο πλευρό της Ουκρανίας, τόσο μέσω ουσιαστικής οικονομικής βοήθειας, αλλά και της θετικής της στάσης στη διαμόρφωση και αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων έναντι της Ρωσικής οικονομίας.
Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι η στάση της Κύπρου αποτελεί θέση αρχών, αφού και η ίδια η χώρα μας αποτελεί θύμα της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία για μισό σχεδόν αιώνα κατέχει ένα μεγάλο μέρος του νησιού.
«Μια επιθετικότητα», είπε, «που συνεχίζεται με απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο και αναγκάζει χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες για αμυντική θωράκιση, σε μια περίοδο που λόγω του πληθωρισμού, της ανάγκης για πράσινη μετάβαση, της ανάγκης για προστασία των ευάλωτων ομάδων, αλλά και των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, η ανάγκη για υγιή δημόσια οικονομικά και βιώσιμο χρέος γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ».
Σε αυτό το πλαίσιο, η ενότητα μεταξύ όλων των χωρών που παρευρίσκονται στη συνάντηση είναι αναγκαία, τόσο όσον αφορά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής όσο και πολιτικής ασφάλειας. Ως εκ τούτου, εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την άρση του εμπάργκο όπλων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.
Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε να μην υιοθετούνται αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, «οι οποίες θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές η μια προς την άλλη με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού».
Ζήτησε επίσης συντονισμό και στο θέμα των κυρώσεων αλλά και στην ενδεχόμενη θέσπιση πλαφόν στην τιμή της εισαγόμενης ενέργειας που προτείνεται από τις ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα πρέπει να διασφαλιστεί εκ των προτέρων η ομαλή ροή ενέργειας στην Ευρώπη ενώ οι κυρώσεις πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν πλήττουν αυτόν που τις επιβάλλει αλλά αυτόν στον οποίο επιβάλλονται, και για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων ενδελεχής μελέτη των επιπτώσεων», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική τη συμμετοχή όλων των χωρών σε αυτή την προσπάθεια, αλλιώς θα θυματοποιηθούν χώρες που εφαρμόζουν τις κυρώσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στις επιπτώσεις στη ναυτιλία.
Αναφορικά με την ανάγκη για πράσινη μετάβαση, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι από τη μια η ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και από τις εισαγωγές από την Ρωσία είναι πιο επιτακτική από ποτέ, αλλά από την άλλη οι πολιτικές πρέπει να στοχεύσουν στην όσο το δυνατό πιο γρήγορη πτώση της τιμής της ενέργειας.
«Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και να ομολογήσουμε ότι η μετάβαση θα είναι επώδυνη, αλλά οφείλουμε και να μελετήσουμε την αναθεώρηση κάποιων πολιτικών της πράσινης μετάβασης», είπε σημειώνοντας ότι αυτό καθίσταται αναγκαίο λόγω του ανεπανάληπτου τεράστιου βάρους που επωμίζονται οι πολίτες και η κοινωνία λόγω της αύξησης της τιμής ενέργειας, που δικαιολογημένα προκαλεί τεράστιες, αντιδράσεις, και που επιβάλλει να μελετήσουμε τρόπους για πιο ομαλή και λιγότερο κοινωνικά επώδυνη μετάβαση στην πράσινη εποχή.
Τέλος στην παρέμβασή του, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κύπρου να δουλέψει στενά, εποικοδομητικά και ειλικρινά με τους εταίρους της για την αντιμετώπιση των αλληλοσυνδεδεμένων πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατικές χώρες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγγραφές Καλοκαιρινών Προγραμμάτων Παιδιών Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας
Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών για τα Καλοκαιρινά Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (ΚΠ&ΑΠ) ηλικίας 6 – 12 ετών και για τον Παιδοκομικό Σταθμό από Δευτέρα 5 έως Παρασκευή 23 Μαΐου 2025.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αξιολόγηση και Πιστοποίηση Χαλλουμιού: Επιστημονικές Προσεγγίσεις για την Προστασία της Ποιότητας από το ΤΕΠΑΚ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Απριλίου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση με θέμα την οργανοληπτική αξιολόγηση του Χαλλουμιού, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος "Χαλλούμι ΠΟΠ - ID που στοχεύει στην ενίσχυση των ελέγχων και την καθιέρωση του προϊόντος ως αυθεντικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάφος: Συνελήφθη 23χρονος που καταζητείτο για διάπραξη κακουργήματος και τέθηκε υπό τετραήμερη κράτηση
Στη σύλληψη 23χρονου, προχώρησε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερεύνηση υπόθεσης συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, επίθεσης με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, οχλαγωγίας και άλλων αδικημάτων, που διαπράχθηκαν στην Πάφο, τα ξημερώματα της 30ης Μαρτίου 2025.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέες πέρδικες με σκοπό την απελευθέρωση τους από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κάμπου "Ο Προστάτης του Αγρινού"
Θα εκτραφούν και θα παρακολουθούνται μέχρι την ενηλικίωσή τους με έξοδα και φροντίδα του συλλόγου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Αρχηγού Αστυνομίας, Ηγεσίας και Αστυνομικών Διευθυντών ενόψει των ημερών του Πάσχα
Σκοπός της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει των εορτών του Πάσχα, με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους και ιδιαίτερα των νεαρών προσώπων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπρόσωποι από TECNOVA και OIST επισκέφθηκαν την Κύπρο στο πλαίσιο νέου έργου για τη ψηφιακή γεωργία
Εκπρόσωποι από το Τεχνολογικό Κέντρο Tecnova και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα (OIST) επισκέφθηκαν την Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα για την επίσημη έναρξη και τον συντονισμό της νέας συγχρηματοδοτούμενης πρωτοβουλίας: Supporting the Demonstration of Sustainable Digital Solutions for Agriculture (SDN – Stírixi – digital –Nōgyō).
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λευκωσία: Εντοπισμός πιστολιού και κροτίδων - Υπό οκταήμερη κράτηση 24χρονος
Στο πλαίσιο συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων, μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας διενήργησαν χθες βράδυ έρευνα βάσει δικαστικού εντάλματος, σε οικία στη Λευκωσία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ)
Με δυναμική συμμετοχή νέων από κάθε γωνιά της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), η οποία φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Νεότητας Σκαρίνου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας
Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας είχε χθες 14 Απριλίου συνάντηση με το Δήμαρχο Δρομολαξιάς – Μενεού κ. Κύπρο Ανδρονίκου και τους Βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας, με κύριο θέμα τα αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιφορά Επιταφίου του Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας με τη συνοδεία της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου
Η Εκκλησιαστική Επιτροπή, οι Ιερείς του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας και ο Δήμος Στροβόλου ενημερώνουν ότι τη Μεγάλη Παρασκευή 18/04/25 και ώρα 20:30 – 21:00 περίπου, θα γίνει Περιφορά του Επιταφίου, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Μπάντας Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.