ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νουρής: Ένας νέος, πιο επικίνδυνος Αττίλας, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία
Απευθυνόμενος προς τους συνέδρους σημείωσε ότι για το λόγο αυτή είναι απαραίτητη η συνδρομή των κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου
Ως «ένα χειρότερο και πιο επικίνδυνο Αττίλα» χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, τη συστηματική διοχέτευση παράτυπων μεταναστών προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, μέσω της πράσινης γραμμής, παρουσιάζοντας την έκθεση φωτογραφίας για την πράσινη γραμμή "On the line", στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου MED 5 για το μεταναστευτικό. Σημείωσε, δε, ότι το φαινόμενο συνιστά υβριδική απειλή, τόσο για την Κύπρο, όσο και για ολόκληρη την ΕΕ.
Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο ξενοδοχείο Anassa, στην επαρχία Πάφου, παρουσιάζει συλλογή εικόνων από το φωτογραφικό αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), σε μια προσπάθεια να αναδείξει «τη νοητή γραμμή που συνδέει τη μεγάλη πληγή της Κύπρου - την τουρκική εισβολή - με τη σύγχρονη πληγή, το μεταναστευτικό», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΤΠ.
Τα εγκαίνια τέλεσε η Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, η οποία υπογράμμισε τη σοβαρότητα των προκλήσεων που γεννά το μεταναστευτικό πρόβλημα και κατ' επέκταση την ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης και ενότητας για την αντιμετώπισή τους. Ανέφερε, δε, ότι η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί και την ανθρωπιστική πτυχή του μεταναστευτικού, αλλά και την πτυχή της υβριδικής απειλής από την Τουρκία, με την εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε στη συνέχεια να ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο. Οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί και διπλωματικοί ακόλουθοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της διαίρεσης του νησιού ενώ ζήτησαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο η πράσινη γραμμή συνιστά το σημείο από το οποίο τους τελευταίους μήνες περνά στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία το μεγαλύτερο ποσοστό παράτυπων μεταναστών.
«Η έκθεση αυτή απεικονίζει με παραστατικό τρόπο το δράμα που η πατρίδα μας βίωσε στις 20 Ιουλίου του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο καταλαμβάνοντας το 37% του εδάφους της και εκτοπίζοντας από τα σπίτια τους 200.000 Ελληνοκύπριους», σημείωσε από πλευράς του ο Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι σήμερα, μετά τον εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου, «η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία σκοπό έχει την δημογραφική αλλοίωση και αλλοτρίωση και των ελεγχόμενων από την Δημοκρατία περιοχών».
Τόνισε, δε, ότι η κατάσταση αυτή συνιστά μια υβριδική απειλή σε βάρος τόσο της Κύπρου όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απευθυνόμενος προς τους συνέδρους σημείωσε ότι για το λόγο αυτή είναι απαραίτητη η συνδρομή των κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά σε πολυτελή αυτοκίνητα στη Λεμεσό – Εξετάζεται εμπρησμός
Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι αρχές τα ξημερώματα στη Λεμεσό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών
Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών ολοκληρώθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Εντοπίστηκαν πάνω από 23kg ναρκωτικών
Εντόπισαν πάνω από 23 κιλά ναρκωτικών στη Λεμεσό μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κακοποίησε 8χρονο αγοράκι μέσα σε θρησκευτικό χώρο και παρακαλούσε τον πατέρα να μην τον καταγγείλει
Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού σε θρησκευτικό χώρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παριστάνουν τους τραπεζικούς και αποσπούν χρήματα - Έτσι ξεγελούν τους πολίτες
Για νέα απάτη εφιστά την προσοχή του κοινού η αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστό το Μονοπάτι «Φαράγγι του Άβακα» - Ποιός ο λόγος;
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι του Άβακα μέχρι νεοτέρας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατία αποκαλύπτει τα νέα ονόματα που διαμορφώνουν το Υπουργικό σώμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός-Βήχας: «Μπλέξατε τα καρναβάλια με τα Χριστούγεννα» - Η θέση του Δήμου
Την αντίδραση του ηθοποιού Κώστα Βήχα, έχει προκαλέσει ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Δημαρχείου Λεμεσού. Με δημόσια τοποθέτησή του στο διαδίκτυο ασκεί έντονη κριτική στους εμπλεκόμενους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητής σχεδίαζε ένοπλη επίθεση με αιματοχυσία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ
Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σκόπευε να κάνει ένοπλη επίθεση μέσα στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος σκοτώνοντας όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανεργία: Μηναία αύξηση τον Νοέμβριο - Σταθερή η ετήσια τάση μείωσης
Μικρή άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ανήλθε σε 10.924 άτομα, έναντι 7.099 τον Οκτώβριο, με την αύξηση να σχετίζεται –όπως κάθε χρόνο– με το τέλος της τουριστικής περιόδου.