ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Σε ισχύ από σήμερα η πλήρης άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο

01/10/2022

Οι περιορισμοί για την Κυπριακή Δημοκρατία άρθηκαν για το δημοσιονομικό έτος 2023 – H συμμόρφωση της χώρας με τους όρους εξετάζεται σε ετήσια βάση

 

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2022, η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο από τις ΗΠΑ, με απόφαση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, το οποίο έκρινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας για την έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού για το οικονομικό έτος 2023, όπως βεβαίωσε στο Κογκρέσο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι περιορισμοί για την Κυπριακή Δημοκρατία άρθηκαν για το δημοσιονομικό έτος 2023, αφού η συμμόρφωση της χώρας με τους όρους εξετάζεται σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, οι Κανονισμοί Διεθνούς Εμπορίας Όπλων θα τροποποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα πολιτική των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι, σύμφωνα με το Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019 και το Νόμο περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2020, απαιτείται να παραμείνει η πολιτική απαγόρευσης για εξαγωγές, επανεξαγωγές ή μεταφορές αμυντικού υλικού από τον κατάλογο πυρομαχικών των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκτός εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ καθορίσει και πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, σε περίοδο όχι μικρότερη του ενός έτους, ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τους κανονισμούς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία.

Επίσης, η απόφαση των ΗΠΑ προβλέπει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κάνει και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να απαγορεύσει στα ρωσικά στρατιωτικά σκάφη την πρόσβαση στα λιμάνια για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση, κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Διμερής Συμφωνία «Acquisition and Cross – Servicing Agreement – ACSA», η οποία αφορά στην ανταλλαγή υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, υπογράφτηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ υπέγραψαν στις 19 Σεπτεμβρίου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη και της Πρέσβειρας των ΗΠΑ Judith Garber, στο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού USNS YUMA (κατηγορίας expeditionary fast transport Τ – EPF 8), το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Λεμεσού.

Σε δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της τελετής, τόσο ο Υπουργός Άμυνας, όσο και η Πρέσβης των ΗΠΑ, υπογράμμισαν ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες προάγουν την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της Ασφάλειας και της Άμυνας και αποτελούν έκφραση της κοινής βούλησης για συνέχιση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Περαιτέρω, ο κ. Πετρίδης ανέφερε κατά την υπογραφή της Συμφωνίας, ότι η εν λόγω βαρυσήμαντη εξέλιξη θα συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, ο Υπουργός χαρακτήρισε «ιστορική απόφαση» για την Κυπριακή Δημοκρατία, την άρση του αμερικανικού εμπάργκο, ενώ τόνισε παράλληλα ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου και ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε επίσης την εν λόγω απόφαση, «η οποία είναι απότοκο της εκπλήρωσης όλων των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί από τη νομοθεσία “Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act”, που θέσπισε το Αμερικανικό Κογκρέσο το 2019», όπως ανακοίνωσε.

Την ικανοποίηση του για την απόφαση πλήρους άρσης του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο, εξέφρασε και Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα πολιτικό ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά σε πολυτελή αυτοκίνητα στη Λεμεσό – Εξετάζεται εμπρησμός

08/12/2025

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι αρχές τα ξημερώματα στη Λεμεσό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών

08/12/2025

Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών ολοκληρώθηκε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Εντοπίστηκαν πάνω από 23kg ναρκωτικών

08/12/2025

Εντόπισαν πάνω από 23 κιλά ναρκωτικών στη Λεμεσό μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κακοποίησε 8χρονο αγοράκι μέσα σε θρησκευτικό χώρο και παρακαλούσε τον πατέρα να μην τον καταγγείλει

08/12/2025

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού σε θρησκευτικό χώρο.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστό το Μονοπάτι «Φαράγγι του Άβακα» - Ποιός ο λόγος;

08/12/2025

Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι του Άβακα μέχρι νεοτέρας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

06/12/2025

Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατία αποκαλύπτει τα νέα ονόματα που διαμορφώνουν το Υπουργικό σώμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός-Βήχας: «Μπλέξατε τα καρναβάλια με τα Χριστούγεννα» - Η θέση του Δήμου

05/12/2025

Την αντίδραση του ηθοποιού Κώστα Βήχα, έχει προκαλέσει ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Δημαρχείου Λεμεσού. Με δημόσια τοποθέτησή του στο διαδίκτυο ασκεί έντονη κριτική στους εμπλεκόμενους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητής σχεδίαζε ένοπλη επίθεση με αιματοχυσία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

05/12/2025

Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σκόπευε να κάνει ένοπλη επίθεση μέσα στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος σκοτώνοντας όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανεργία: Μηναία αύξηση τον Νοέμβριο - Σταθερή η ετήσια τάση μείωσης

05/12/2025

Μικρή άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ανήλθε σε 10.924 άτομα, έναντι 7.099 τον Οκτώβριο, με την αύξηση να σχετίζεται –όπως κάθε χρόνο– με το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ