ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιταλία: Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για τις γενικές εκλογές της χώρας
Από τις 7 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα - 08:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 50.869.304 Ιταλοί, για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας
Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.
Ποιοι διεκδικούν την ψήφο των Ιταλών
Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση:
το «συντηρητικό» μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια),
το «προοδευτικό» μέτωπο (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).
Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη παίρνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».
Εκλογικός νόμος και exit poll
Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική.
Μόλις κλείσουν οι κάλπες, τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας πρόκειται να παρουσιάσουν σειρά Exit Poll, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τουλάχιστον στο ένα τρίτο της χώρας, κατά τη διάρκεια, σχεδόν όλης της ημέρας, αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις, κάτι που, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.
Προβληματισμός στην Ε.Ε.
Προβληματισμός και ανησυχία για την προοπτική να αναλάβει την εξουσία ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία επικρατεί στις Βρυξέλλες.
Σήμερα, οι Ιταλοί ψηφοφόροι καλούνται πρόωρα στις κάλπες, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά στην Ιταλία –την τρίτη οικονομία της Ε.Ε. και ιδρυτικό της μέλος– θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία.
Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε.
Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων, ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.
Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.
Μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ — πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ε.Ε. από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).
Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βόμβα σε εστιατόριο στη Λεμεσό – Υπό αστυνομική προστασία τα περιουσιακά στοιχεία γνωστού επιχειρηματία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού μετά τη νέα εγκληματική ενέργεια σε βάρος περιουσίας γνωστού επιχειρηματία, αυτή τη φορά με στόχο εστιατόριο στην περιοχή του κάστρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναστάτωση στη Λευκωσία από την πτήση μαχητικών αεροσκαφών
Ανησυχία και αναστάτωση προκλήθηκαν στη Λευκωσία μετά την εμφάνιση μαχητικών αεροσκαφών στον ουρανό της πόλης, με πολίτες να αναφέρουν ότι παρατήρησαν έντονη αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την περιοχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άκης Μάντζιος: Επέκτεινε τη συνεργασία του με την Εθνική Κύπρου
Η Ομοσπονδία της Κύπρου προχώρησε σε επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών μέχρι τον Ιανουάριο του 2029.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντοπίστηκε δέμα με κάνναβη στα Λατσιά – Συνελήφθη 23χρονος κατά την παραλαβή του
Υπόθεση εντοπισμού ναρκωτικών σε ταχυδρομικό δέμα διερευνούν οι αρμόδιες Αρχές, μετά από έλεγχο στο Κέντρο Διαλογής Αλληλογραφίας στα Λατσιά. Το πακέτο είχε προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες περιείχε σημαντική ποσότητα κάνναβης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τέμπη: Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Καρυστιανού και Πλακιά στη δίκη - «Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για τα χρήματα»
Αυτόπτες μάρτυρες που κάθονταν στις θέσεις του ακροατηρίου μετέφεραν την εικόνα η Μαρία Καρυστιανού να προβαίνει σε χειρονομίες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό «Ντράγκον» – Ενισχύεται η αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
Στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κύπρο έφτασε τη Δευτέρα το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon, το οποίο προορίζεται να ενισχύσει την αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στο νησί.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν την Πέμπτη σε Λεμεσό και Λευκωσία λόγω έργων
Νυχτερινές και ημερήσιες εργασίες θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων σε Λεμεσό και Λευκωσία τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε βασικά σημεία του οδικού δικτύου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Που θα ανεγερθούν οι νέες Φυλακές; Στο επίκεντρο υπερπληθυσμός και συνθήκες κράτησης στις Φυλακές
Σε φάση σημαντικών αλλαγών εισέρχεται το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου, με την Κυβέρνηση να προχωρά στον σχεδιασμό νέων υποδομών και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές σε εκποιήσεις και Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στην Κύπρο – Νομοσχέδιο φέρνει νέα περιθώρια ρύθμισης οφειλών
Σημαντικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων και στον ρόλο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου φέρνει νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ "παγώνει" τις επιθέσεις στο Ιράν!
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή για πενθήμερη αναστολή των πληγμάτων σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές, επικαλούμενος «εποικοδομητικές συνομιλίες» με την Τεχεράνη.